Parets del Vallès

Notícia

Moció de suport als veïns de Parets, David i Álvaro, investigats per les protestes contra la sentència del procés

Moció presentada conjuntament per Ara Parets ERC i Parets per la República, amb el suport de Podem Parets i l'Assemblea Republicana, per debatre en la Junta de Portaveus d'aquest dijous 15 de juliol, a les 17.30 hores.

EXPOSICIÓ DELS FETS

La notícia de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders polítics del denominat «Procés», el 15 d’octubre de 2019, va produir una commoció de gran magnitud al conjunt de la societat catalana.

Des del primer moment, nombroses reaccions polítiques i socials van posar l’accent en la injustícia de la condemna i la desproporció de les penes contemplades.

Reaccions que tingueren un punt central d’atenció en les manifestacions que es van produir en les principals ciutats del país, durant diferents dies, i que sovint van comportar enfrontaments entre manifestants i forces policials.

A la indignació per la sentència del «Procés», no va trigar a afegir-s’hi la sorpresa per la ràbia amb què alguns agents policials actuaven per reprimir les protestes. Imatges de càrregues, cops de porra sense justificació, trets de foam i de les prohibides bales de goma. Pallisses al centre de Barcelona, persecucions amb amenaces proferides des dels altaveus dels furgons policials pels carrers de Tarragona...

Episodis que van causar també un daltabaix en la Conselleria d’Interior provocant el que es va venir a denominar l’auditoria més gran de la història del cos dels Mossos d’Esquadra.

En aquell context, el dia 18 d’octubre, va ser quan el David i l’Álvaro van viure el seu particular malson que, avui encara, pateixen juntament amb les seves famílies de Parets.

Van ser detinguts, colpejats durament per agents dels Mossos d’Esquadra, i fins i tot van ser empresonats a Quatre Camins sota el criteri d’impedir-los el dret d’assistir de nou a més manifestacions, en el punt més àlgid de la desbocada repressió policial i judicial contra les protestes.


La mesura de presó va decaure 17 dies més tard perquè les protestes ja s’havien aturat, en sec, per la imposició de la força i la por.

Durant aquells dies, les ferides causades al cos i a la cara, pels cops rebuts en la detenció van anar cicatritzant, tot i que mai podran ser oblidades.

Al mes de novembre, en David i l’Álvaro, van tornar a agafar forces i van decidir denunciar els cops rebuts. El 15 de juliol passat, quatre agents dels Mossos d’Esquadra van declarar per aquestes pallisses.

Fruit de les contradiccions remarcades pel jutjat, els policies han estat incorporats com a coinvestigats en la causa que inicialment apuntava només contra el David i l’Álvaro.


Avui, aquest malson encara no s’ha acabat i el procediment judicial, lentament avança.

Pesen sobre el David i l’Álvaro els càrrecs de danys a un furgó policial i atemptat contra l’autoritat, amb unes elevades penes de 9 anys i mig de presó. Elevades peticions fiscals que sobten per  la inexistència de cap lesió a cap agent.

Considerem necessari recordar que el legítim dret de manifestació no s’ha de veure coaccionat per actuacions policials de cap mena ni tampoc per l’amenaça de dures represàlies judicials.

Convé denunciar el risc d’empresonament del David i l’Álvaro i l’efecte intimidant per a les generacions joves que poden percebre el missatge antidemocràtic d’un risc inherent repressiu  en tot exercici del dret de manifestació.

Atesa aquesta complexa situació, creiem oportú remarcar el context d’excepcionalitat que va viure el nostre país aquell octubre de 2019;  reivindicar el legítim dret dels nostres veïns, David i Álvaro, a exercir el dret de manifestació i de protesta; i situar en el context de la dura repressió exercida aquells dies, la desproporcionada petició de penes de presó a les que els nostres conciutadans de Parets s’enfronten.

Per tot plegat, els grups municipals d’ARA Parets ERC i Parets per la República – JxCat, i amb el suport de Podem Parets, proposem al ple de la corporació de Parets del Vallès l’adopció dels següents:

ACORDS

1r. Reivindicar el dret de manifestació i de protesta com a dret fonamental que no pot ser en cap cas condicionat per cap l’abús policial ni judicial.

2n. Denunciar les peticions de condemna a les que s’enfronten, emmarcades en la lògica repressiva de la fiscalia espanyola immersa en l'obsessió de persecució de l’independentisme i les seves expressions de protesta.

3r. Mostrar el nostre suport cap als veïns de Parets del Vallès, David i Álvaro, en el procediment judicial al qual s’enfronten, tot exigint-ne la lliure absolució.

4t. Reclamar l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una Llei d'Amnistia que, sense renunciar a l'exercici dels drets vulnerats, comporti l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa, per tots els actes i expressió d’idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política, tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa realitzats des de l'1 de gener de 2013 i fins el moment de l'entrada en vigor de la Llei d'Amnistia, qualsevol que sigui llur denominació i contingut.

. Fer arribar aquests acords a la Fiscalia, al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al seu president, Jesús María Barrientos Pacho, a la presidència de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, a La Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, i a l’organització antirepressiva de l’Esquerra Independentista, Alerta Solidària.