Parets del Vallès

Notícia

L’Ajuntament de Parets s’adhereix a la campanya “No eren bruixes. Eren dones”

La darrera Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Parets va aprovar amb els vots favorables de totes les forces polítiques i l’abstenció de Ciutadans, una moció presentada per Ara Parets ERC per la reparació i restitució de la memòria de les persones acusades de bruixeria.

Amb aquesta aprovació, l’Ajuntament s’adhereix a la campanya “No eren bruixes. Eren dones” i es compromet a participar en les activitats amb els mateixos objectius que es puguin proposar des d’altres institucions.

La moció assenyala que cal reconèixer les persones acusades i condemnades per bruixeria com a víctimes innocents d’una persecució que va dur a l’assassinat de milers de dones arreu del món i fer actes d’homenatge i de reparació de la seva memòria.

Tot aquest cúmul d'injustícies ha portat la revista Sàpiens a impulsar la campanya No eren bruixes. Eren dones, que ja compta amb el suport de milers de ciutadans, entre ells centenars d’historiadors.

El consistori es compromet a promoure accions per donar a conèixer la cacera de bruixes a la població, i de sensibilització sobre aquest episodi històric i les seves causes (criminalització de la diferència, misogínia).

Alhora s’ha aprovat el compromís d’estudiar l’existència de casos en el municipi de Parets del Vallès i elaborar, si fos el cas, un mapa local de llocs relacionats amb la cacera de bruixes i atorgar-los la mateixa protecció que la resta de llocs de memòria històrica. En aquells segles, Parets formava part d'un mateix municipi, juntament amb Mollet i Gallecs, i no es va independitzar fins a mitjan del segle XIX.

Per últim, s’exhorta el Govern de Catalunya a impulsar estudis científics amb perspectiva de gènere sobre la cacera de bruixes i les seves causes, incorporar aquest fet al currículum acadèmic i promoure accions de reparació de la memòria de les víctimes i de sensibilització sobre els valors de la diversitat i els drets humans.

Catalunya va ser un dels llocs d’Europa on més dones van ser acusades de bruixeria.

Recentment, s’ha recuperat el nom de més de set-centes dones que, entre els segles XV i XVIII, van ser torturades i executades a la forca.

Tenim constància que entre les dones que van ser sotmeses a una cacera de bruixeria n’hi havia a municipis del voltant de Parets, com ara Palau Solità i Plegamans, Montornès, Granollers, La Garriga o Caldes de Montbui.

En el cas de Parets, hem sabut que aquest període fosc de la nostra història, no està documentat perquè l'any 1706, l'exèrcit de Felip V va cremar l'església parroquial i l'arxiu de Parets, motiu pel qual desconeixem bona part de la nostra història.