Parets del Vallès

Notícia

L'Ajuntament de Parets es gastarà prop de 30.000€ en l'avantprojecte i una maqueta de la futura passera a l'antiga Tipel

Ara Parets ERC ha trobat indicis d'una possible fragmentació de contractes en l'adjudicació dels treballs de redacció de l'avantprojecte per fer visible i/o visitable l'obra de pop art d'Arranz Bravo i Bartolozzi, ubicada a l'antiga empresa Tipel, i en l'adjudicació del contracte de construcció d'una maqueta sòlida per contemplar el talús des d'on es podrien veure aquestes pintures.

I és que entre l'avantprojecte i la maqueta, el Govern de la moció es gastarà més de 30.000 euros, 15.000 + iva en l'avantprojecte i fins a 10.000 euros + iva en la maqueta sòlida.

Totes les adjudicacions s'han fet sense cap mena de licitació, com que no supera els 15.000 euros, i només sol·licitant un pressupost a una empresa.

Això sí amb l'informe favorable del director de l'àrea d'urbanisme, malgrat que hi ha suficients indicis que les dues adjudicacions formen part del mateix objecte, la passera de la Tipel, i que l'import de la maqueta està per damunt del preu mitjà de mercat, 10.000 euros + iva.

Amb les adjudicacions que s'han fet, els responsables d'Urbanisme s'han saltat, a priori, l'informe de la interventora municipal, que no està obligada a emetre un informe previ, a causa d'aquest import de contracte menor, però sí que pot realitzar la seva fiscalització com és preceptiu.

ERC demana transparència

Per tot plegat, a final de juliol, el Grup Municipal d'Ara Parets ERC va demanar per escrit poder consultar tota la documentació de l'expedient, però avui dia no ha estat facilitada la informació per part del Govern de la moció.

Martí va aparaular les adjudicacions 4 mesos abans

Tot arrenca l'abril passat, quan la regidora d'Urbanisme, Rosa Martí, va dir en roda de premsa que havia "aparaulat" amb RCR Arquitectes –guardonats amb el prestigiós premi Pritzker– l'encàrrec del projecte de construcció d'una passera perquè la ciutadania pogués contemplar els murals de la Tipel, elaborats a principis dels 70 per Eduardo Arranz-Bravo i Rafael Bartolozzi.

Qui són els adjudicataris dels 30.000 euros?

Resulta curiós que l'empresa que ha rebut l'adjudicació d'un dels dos contractes és RCR Arquitectes, amb qui Martí ja tenia aparaulada la redacció de l'avantprojecte. L'import 15.000 euros + iva.

Darrere de l'estudi d'Olot RCR Arquitectes hi ha Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta.

L'altra adjudicació del segon contracte menor és per Joan Puigcorbé i Pizano, encarregat de dissenyar una maqueta sòlida de la futura passera de la Tipel, per un import de 10.000 euros + iva.

Es dona la circumstància que Puigcorbé sovint col·labora amb RCR Arquitectes en grans projectes tal com va fer en el projecte de l'entorn del Teatre públic la Lira de Ripoll (Girona).

Per tal d'esclarir els presumptes indicis de fragmentació de contractes públics, des d'Ara Parets ERC hem exigit llums i taquígrafs.

Caldrà justificar perquè s'han adjudicat dos contractes menors a dit tot i tractar-se del mateix objecte, i a més a estudis d'arquitectura que tenen vinculació.