Parets del Vallès

Notícia

L'Ajuntament de Parets dona suport al model d'escola catalana amb els vots en contra del PSC i Ciutadans

La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Parets, celebrada aquest dijous a la tarda, va aprovar una moció presentada per Ara Parets ERC de suport al model d'immersió lingüística i al model d'escola catalana que des de fa dècades s'ha posat en pràctica als centres educatius.

Un model sorgit des d'un consens social compartit per un ampli ventall de la societat catalana, que ha contribuït a la cohesió i la progressió social, i a la igualtat d'oportunitats a Catalunya, amb la finalitat de construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure.

El text va ser aprovat amb els vots a favor d'Ara Parets ERC, Sumem Esquerres a Parets i Parets per la Repúbica-JuntsXCAT, i els vots en contra del PSC i de Ciutadans.

La moció denuncia que cap tribunal pot usurpar la capacitat dels centres educatius de prendre les decisions pedagògiques i didàctiques oportunes per assegurar la formació lingüística i comunicativa de l'alumnat i que qualsevol actuació feta al marge d'aquestes consideracions educatives suposa una distorsió greu en el procés d'aprenentatge de l'alumnat.

Alhora fa una clara defensa del model d'escola catalana i la necessitat de continuar aplicant i avançant en l'ús social del català mitjançant els Projectes Lingüístics de Centre perquè són els documents que recullen les decisions i les actuacions pedagògiques idònies per incidir en els processos d'aprenentatge que tenen a veure amb la formació dels nostres infants i joves.

El text rebutja aquest nou atac al nervi del sistema educatiu, un atac a llengua fet des del desconeixement absolut de la realitat educativa catalana, que imposa percentatges d'hores lectives de llengües quan l'escola catalana fa temps que parla d'innovació educativa i de competències transversals.

Un discurs anacrònic, que només busca perpetuar la situació de minorització del català per evitar que en el futur sigui la llengua de trobada de les noves generacions de catalans i catalanes, persones d'orígens diversos, amb bagatges lingüístics distints i enriquidors, compromeses amb el present i el futur d'aquest país.

Per últim, la moció subscriu el manifest de Somescola.cat per refermar el suport al model lingüístic de l'escola catalana i al model de cohesió social que aquesta representa i, contribuir a blindar institucionalment el consens existent des dels anys 80.

El regidor-portaveu d'Ara Parets ERC i exalcalde Jordi Seguer ha lamentat el vot en contra del PSC, "partit que als anys 80 va ser capdavanter en l'aplicació de la immersió lingüística, però que ara sembla trencar amb els seus orígens. Què diria Marta Mata si aixequés el cap en veure que els socialistes estan més a prop dels postulats de Ciutadans que no pas del que sempre van defensar, la cohesió social i l'aposta per la llengua catalana, com a llengua vehicular".

Mata, exdiputada i exsenadora socialista, va ser fa 38 anys la principal impulsora de la llei de normalització lingüística i va lluitar especialment perquè no se separés l'alumnat en funció de la llengua a les aules, objectiu que va aconseguir amb la immersió.