Parets del Vallès

Totes les notícies

Convocat un ple extraordinari urgent per aprovar el conveni de la nova estació amb park amb ride de Parets

Després de deixar el punt damunt la taula en el ple ordinari de la setmana passada, finalment el Govern de PSC i Sumem Esquerres ha convocat una sessió plenària extraordinària urgent amb un sol ordre del dia: sotmetre a aprovació el conveni entre ADIF, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Parets per construir la nova estació de tren de Parets del Vallès, que comptarà amb un aparcament dissuasiu (park and ride). El ple tindrà lloc el pròxim divendres 3 de desembre, a les 18 hores. La proposta de conveni quantifica en 11,1 milions d'euros la construcció de la nova estació de tren que seria en superfície, a la mateixa alçada de l'avinguda Catalunya, i al damunt d'una llossa que caldrà construir. El 60% del cost total de l'actuació aniria a càrrec d'ADIF, i el 40% restant entre la Generalitat i Ajuntament de Parets, amb un 20% cadascun. En xifres, ADIF aportarà 6,7 milions d'euros i Generalitat i Ajuntament de Parets 2,2 milions. En el cas del nostre municipi caldria consignar en els pressupostos de 2022 i 2023, 213.000 i 200.000 euros respectivament, bàsicament per la redacció de projecte, i en l'exercici 2024, 1,8 milions d'euros. És ADIF qui lidera el projecte i qui s'encarrega de licitar i dirigir les obres. En aquest sentit el conveni ha estat aprovat recentment pel Govern Català, ara caldrà que l'aprovi l'Ajuntament de Parets i el darrer pas seria la signatura per part d'ADIF. Les obres de la nova estació estan, però, condicionades a la finalització del desdoblament de la via direcció Vic i no començaran com a molt aviat el 2024. Prèviament, s'enderrocarà l'estació actual i també la cantina. La superfície de la llosa que servirà d'aparcament per a cotxes i bicicletes serà aproximadament d'uns 3.000 m2. Dijous passat i, enmig del ple, el Govern Municipal va posar damunt la taula la votació per urgència d'aquest conveni amb ADIF, que cap regidor de l'oposició havia pogut consultar. Tota l'oposició es va plantar i finalment es va decidir posposar i convocar un ple extraordinari.

Ara Parets ERC dona suport a la modificació del Pla General que permetrà convertir alguns locals comercials en habitatge

La proposta de modificació puntual del Pla General per convertir alguns locals comercials situats en planta baixa i convertir-los en habitatge, aprovada en el Ple ordinari del passat dijous, era una llarga reivindicació que des d'Ara Parets ERC havíem fet des de l'inici d'aquesta legislatura i que va ser inclosa en el Pla de mandat del Govern Plural. L'exalcalde Jordi Seguer celebrava durant el plenari "que la feina encetada aleshores per la Regidoria d'Urbanisme hagi tingut continuïtat en aquest document que avui se sotmet a aprovació i que pretén, tal com diu l'expedient, definir les estratègies i línies d'actuació per a poder implantar reserves d'habitatge protegit genèric i específic a Parets". La modificació aprovada pretén garantir la implantació d'habitatge protegit en les àrees plurifamiliars tot reduint l'estàndard de sostre/habitatge i admetent la possibilitat d'utilitzar el sostre comercial en planta baixa com a habitatge. "Tot i que pensem que no és una solució definitiva a la problemàtica de l'habitatge de lloguer assequible al nostre poble, sí que és una mesura pal·liativa", va afegir Seguer. "El fons de la proposta ens agrada com també ens omple de satisfacció que en la memòria d'aquest expedient es posi com a exemple de la implantació d'habitatge protegit el projecte de condicionament d'onze pisos de lloguer assequible de l'edifici municipal de Lluís Companys, un projecte liderat per la regidora d'habitatge del Govern Plural i que avui dia el nou govern té paralitzat", dèiem des d'ERC. Ara bé, en la modificació puntual aprovada es deixa clar que la possibilitat de fer servir sostre comercial en planta baixa com a habitatge no serà a la carta i que els criteris que s'han seguit han estat els de la normativa actual i les modificacions de la revisió del Pla General de 2007. D'entrada hi haurà limitacions en carrers del Barri Antic on difícilment l'activitat comercial es recuperarà. El motiu és que el pla de millora del barri antic de 2011 assenyala que l'ús predominant de la planta baixa serà el comercial, exclusiu en els carrers Major, Barcelona, Raval en el tram comprès entre el carrer Sant Antoni i del Racó i també a l'avinguda Lluís Companys.

Montserrat Folguera: «Tot l’equip del Govern Plural estàvem il·lusionats en aquest canvi i per això ens vam deixar la pell»

Montserrat Folguera és Diplomada en Magisteri, Llicenciada en Filosofi a i Lletres i especialista en pedagogia. Ha treballat durant 30 anys fent de mestra en diferents escoles. Els darrers 21 anys ha estat a l’Escola Lluís Piquer i, en dues ocasions, ha format part de l’Equip Directiu com a Cap d’Estudis i com a Directora del centre. D’on sorgeix el teu interès per la política? El meu interès per la política és força recent. He estat implicada al moviment independentista des de jove, però no ha estat fi ns aquests últims anys que m’he tornat activista. Quan Ara Parets Esquerra Republicana em va demanar formar part de les llistes municipals, m’ho vaig prendre com una oportunitat per treballar en la millora del meu poble. Vas ser regidora de Joventut, Gent Gran, Mobilitat, Equipaments i Relacions Institucionals a l’Ajuntament. Quins projectes destacaries de les teves regidories? He de dir que durant els dinou mesos que he estat regidora al Govern Plural n’he après molt. Tot l’equip estàvem il·lusionats en aquest canvi i per això ens vam deixar la pell. La regidoria de Joventut em tocava de prop, per la meva formació i com a mare de dos joves. Al meu entendre, les prioritats dels joves són la formació, trobar feina, l’oci i l’habitatge. Donar a conèixer els serveis que ofereix el casal de Cal Jardiner, apropar serveis com l’SLOP i l’Ofi cina Jove del Vallès Oriental, i millorar dinàmiques del casal ampliant l’oferta d’activitats en nombre i interessos, van ser algunes de les accions que vaig liderar. Donar suport a l’associacionisme juvenil, ajudant entitats com l’Agrupament Escolta i Guia Sant Jaume, una necessitat. A Gent Gran vaig centrar-me a millorar i diversifi car les activitats que s’ofereixen als casals, amb la intenció de canviar dinàmiques i ser més atractius per franges d’edat més joves. El Consell de la Gent Gran havia de ser el motor d’aquest canvi per mitjà de la participació ciutadana.

Ara Parets ERC demana una Junta de Portaveus extraordinària per donar suport al model d’escola catalana

Després de la sentència, emesa aquesta setmana pel Tribunal Suprem, que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà i rebutja el recurs de la Generalitat en defensa de la immersió lingüística, el grup municipal d’Ara Parets ERC ha sol·licitat la convocatòria d’una Junta de Portaveus extraordinària, de manera urgent, per expressar el suport de l’Ajuntament de Parets al “model d’escola catalana”. La proposta de moció, registrada per ERC, denuncia que cap tribunal pot usurpar la capacitat dels centres educatius de prendre les decisions pedagògiques i didàctiques oportunes per assegurar la formació lingüística i comunicativa de l’alumnat i que qualsevol actuació feta la marge d’aquestes consideracions educatives suposa una distorsió greu en el procés d’aprenentatge de l’alumnat. Alhora es fa una clara defensa del model d’escola catalana i la necessitat de continuar aplicant i avançant en l’ús social del català mitjançant els Projectes Lingüístics de Centre perquè són els documents que recullen les decisions i les actuacions pedagògiques idònies per incidir en les processos d’aprenentatge que  tenen a veure amb la formació dels nostres infants i joves. El text rebutja aquest nou atac al nervi del sistema educatiu, un atac a llengua  fet des del desconeixement absolut de la realitat educativa catalana, que  imposa percentatges d’hores lectives de llengües quan l’escola catalana fa temps que parla d’innovació educativa i de competències transversals. Un discurs anacrònic, que només busca perpetuar la situació de minorització del català per evitar que en el futur sigui la llengua de trobada de les noves generacions de catalans i catalanes, persones d’orígens diversos, amb bagatges lingüístics distints i enriquidors, compromeses amb el present i el futur d’aquest país. Per últim fa una crida a subscriure el manifest de Somescola.cat per refermar el suport al model lingüístic de l’escola catalana i al model de cohesió social que aquesta representa i, contribuir a blindar institucionalment el consens existent des dels anys 80.

Ara Parets ERC presenta al·legacions a la pujada del 35% de la taxa de residus durant el 2022

Durant el període d’exposició pública, el grup municipal d’Ara Parets Esquerra Republicana ha presentat al·legacions a l’increment d’un 35%, uns 20 euros en el rebut, de la taxa de residus per al exercici 2022. Les al·legacions presentades responen a la voluntat de mantenir una fiscalitat continguda amb la congelació generalitzada de les taxes i impostos, mantenir la rebaixa progressiva de l’IBI iniciada pel Govern Plural el 2020 i 2021 i introduir noves bonificacions i ampliar subvencions ja existents. Tal com vàrem defensar en el Ple d'aprovació de les ordenances fiscals, celebrat el 25 d’octubre, considerem que l'increment ha estat arbitrari i que no ha tingut en compte la situació econòmica actual post pandèmia dels paretans i paretanes amb pujada generalitzada de preus en productes de consum, en carburants, en llum i gas, etcètera. Tampoc hem sentit a parlar en cap moment de millores en el servei, que sí que les vàrem tenir l’any passat amb el Govern Plural amb la renovació de tota la flota de contenidors de recollida selectiva. Per tot plegat hem proposat de nou la CONGELACIÓ de la taxa de residus mantenint els imports de 2021: 56 euros/rebut per habitatge. Ús de la deixalleria Així, de manera excepcional hem demanat que durant el 2022 s'estableixi una reducció de 18 € en la quota de la taxa de residus per a tots aquells contribuents que realitzin 10 aportacions a l'any mitjançant el carnet personal en qualsevol deixalleria del servei comarcal o les deixalleries mòbils. L’ampliació que demanem és per compensar les dificultats que va tenir la ciutadania per utilitzar aquest servei durant la Covid-19 a causa del tancament de les deixalleries, entre les quals la de Parets del Vallès. Altres de les al·legacions presentades fan referència a l’impost de tracció mecànica, la taxa d’ocupació de la via pública, l’impost de construccions ICIO o les llicències d’obres per instal·lar plaques solars o assabentats.

Ara Parets ERC acusa la regidora d’Educació d’amagar informació als grups de l’oposició sobre el nou institut escola

Ara Parets ERC ha lamentat que la regidora d’Educació, Casandra Garcia, no hagi respost cap de les preguntes formulades per escrit el passat 6 d’octubre sobre l’estat actual de redacció del projecte de construcció del nou institut escola de Parets del Vallès. L’exalcalde Jordi Seguer ha recordat que durant la negociació de pressupostos, Ara Parets ERC va demanar que tots els grups de l’oposició formin part de la comissió que ha d’opinar sobre aquest projecte. Aquesta proposta forma part de la llista de reivindicacions que ERC ha presentat al PSC i Sumem Esquerres. “No és la primera vegada que ho demanem, la nostra companya Montserrat Folguera ho va fer en el darrer Consell Escolar Municipal, celebrat el juny. Des de l’aprovació del conveni per part del Govern Català estem insistint en la necessitat que totes les forces polítiques podem opinar sobre aquest projecte de poble que va negociar i acordar el Govern Plural. És una falta de respecte i de menysteniment total cap als grups de l’oposició que se’ns exclogui i se’ns amagui informació, però no ens quedarem de braços plegats”. Seguer ha dit que és molt greu que s’estigui plantejant un canvi d’emplaçament del nou edifici de l’institut escola per la presència d’una línia de mitja tensió i que d’aquesta problemàtica no se n’hagi dit cap paraula a l’oposició ni a la comunitat educativa. “Fa pocs dies hem sabut que tot l’aparcament de davant de l’escola Lluís Piquer i que dona a la façana de l’avinguda Catalunya es podria eliminar i destinar molt probablement com a pati del nou institut escola. També hem sabut que el nou edifici tindrà unes dimensions més petites a causa del pas d’aquesta línia de mitja tensió”. Sobre aquesta manca de transparència, Seguer ha demanat a l’alcalde Juzgado que demostri el seu lideratge en el govern i informi de tots aquests detalls als grups de l’oposició. "Si cal que convoqui una comissió informativa monogràfica", ha conclòs.

L’Ajuntament de Parets, amb l’abstenció dels socialistes, reclama el traspàs real de la gestió de Rodalies a la Generalitat

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Parets ha aprovat, amb el vot favorable d’Ara Parets ERC, Parets per la República-Junts i Sumem Esquerres, l’abstenció dels socialistes i el vot en contra de Ciutadans, una moció d’Ara Parets ERC on s’insta al Govern de l’Estat a completar íntegrament el traspàs del Servei de Rodalies i les infraestructures d’aquest servei, amb el compromís del govern espanyol de la transferència del dèficit tarifari per tal de poder-lo gestionar directament. L’exalcalde i regidor portaveu republicà, Jordi Seguer, ha lamentat l’abstenció dels regidors socialistes, el que demostra  “una vegada més el sucursalisme del PSC de Parets, més pendent d’acontentar al PSOE que no pas de millorar l’autogovern de Catalunya i el servei de Rodalies RENFE”. La moció aprovada exigeix al Govern de l’Estat l'execució urgent de la inversió infraestructural pendent a tot el sistema ferroviari català per assolir una xarxa de qualitat, complint els terminis del Pla de Rodalies i afegint-hi les millores necessàries per incrementar la capacitat i seguretat de la xarxa, millorar la integració urbana, renovar el parc mòbil, augmentar l’accessibilitat, adequar i fer accessibles les estacions per a tots els viatgers. El text també exigeix la construcció d’una nova estació de tren a Parets del Vallès amb la creació d’un park and ride que doni cobertura a totes les poblacions i serveis de l’entorn, i en general totes les eines d’atenció a l’usuari. Seguer considera que “fa quatre dies el PSC presentava durant el Consell Industrial l’estudi de park and ride per l’estació de tren, i ara en la Junta de Portaveus no és capaç d’exigir al govern espanyol que assumeixi el compromís de tirar endavant el projecte”. Altres punts de la moció aprovada van ser: -Instar a totes les administracions a treballar en la línia dels objectius de desenvolupament sostenible 2030 i de la mitigació dels efectes del canvi climàtic, amb accions per incrementar l’ús del tren en detriment del vehicle privat.

Ara Parets ERC insta al govern de l’Estat a crear un fons extraordinari per a compensar la pèrdua d’ingressos a causa de les plusvàlues

Ara Parets ERC ha presentat una moció per tractar en la Junta de Portaveus d’aquest dijous 18 de novembre on insta al govern de l’Estat a la creació d’un fons extraordinari per a compensar la pèrdua d’ingressos que ocasioni la sentència del Tribunal Constitucional sobre les finances municipals, tant per aquelles transmissions efectuades durant els 15 dies en que no s’ha pogut exigir l’impost, com sobretot per aquelles transmissions anteriors que estaven pendents de liquidar i no es podran efectuar i les que no havien adquirit caràcter ferm i caldrà retornar als contribuents en base als fonaments de la sentència del TC. Alhora, s’exigeix també a la creació d’un fons permanent de compensació en favor dels ajuntaments per la reducció d’ingressos que generi el nou mètode de determinació de la base imposable, en compliment del principi de suficiència financera. La plusvàlua és un impost d’aplicació potestativa que actualment tenen incorporat la gran majoria d’ajuntaments i que forma part indestriable del model de finançament local, contribuint a assolir la suficiència financera necessària per atendre el conjunt de competències municipals. Amb les dades de la liquidació 2019 els ajuntaments catalans van ingressar 590 milions d’euros d’aquest impost, 2.675 milions al conjunt de l’Estat, arribant a representar en molts casos més del 15% sobre el total d’ingressos tributaris. En el cas de Parets del Vallès, en els darrers exercicis s’ha ingressat més d’un milió d’euros anual. En un moment en que els ajuntaments centren els esforços en la recuperació econòmica i es troben immersos en l’elaboració dels pressupostos per al 2022, la pèrdua dels ingressos provinents d’una figura tributària tan cabdal com la plusvàlua hauria desmuntat totes les previsions pressupostàries, obligant a emprendre retallades precisament quan la pròpia Comissió Europea defensa que el que calen són polítiques expansives. Davant aquesta situació l’Estat s’ha vist obligat a fer en 15 dies la feina que no va fer en 4 anys i mig, fet que demostra que va mancar determinació per solucionar el problema i que ho van anar posposant fins que no han tingut més opció que abordar-ho, fruit d’una sentència contundent que a més posava el focus en la inacció del legislador estatal.

Institut escola, seguretat ciutadana i habitatge, prioritats d’Ara Parets ERC en la negociació del pressupost 2022

Aquest dimecres a la tarda, els regidors portaveus Kènia Domènech i Jordi Seguer s’han reunit amb l’equip de govern per detallar les propostes. Ara Parets ERC ha sol·licitat que tots els grups polítics municipals formin part de la comissió que ha de decidir sobre el projecte de construcció del nou institut escola. Aquesta és una de les demandes que s’ha fet arribar novament al Govern de PSC i Sumem Esquerres, ja que fa mesos que no es va rebre resposta per part de la regidoria d’Educació. Alhora els republicans remarquen la necessitat de disposar de la partida suficient per arrencar el projecte el 2022. En seguretat ciutadana, han demanat la creació de 4 NOVES PLACES d’agents (no altres figures de comandament superior) en la plantilla 2022 per poder disposar de DOBLE PATRULLA les 24 hores. També reclamen la contractació de la figura administrativa per la Policia Local en els torns de tarda i de nit, que actualment cobreixen policies i així destinar gran part dels agents a les tasques de vigilància al carrer de tipus preventiu. En matèria d’habitatge, ERC defensa novament que es reprengui el projecte de pisos de lloguer assequible a l’edifici municipal de Lluís Companys així com l’adquisició d’habitatges per emergències socials. Altres de les propostes presentades són la construcció de la piscina descoberta accessible (cadira de rodes) i preparada per poder climatitzar en el futur. El canvi de la deshumectadora de la piscina municipal coberta Miguel Luque, la reparació dels degotalls de la coberta i l’arranjament de la cornisa i caneló exterior. Quant a actuacions en equipaments municipals, ERC prioritza també la renovació dels vestidors del pavelló rodó de Parets i l’execució del conveni signat amb la Fundació Sanitària Mollet sobre la residència Pedra Serrada (cobertes) i millorar la climatització de l’equipament. Altres de les propostes presentades són:   *Pla Especial Covid ATUR juvenil 160.000 euros addicionals.