Esquerra Pla d'Urgell

Totes les notícies

El Consell Comarcal del Pla d’Urgell es compromet a revisar exhaustivament el compliment del contracte pel que fa al servei de menjador escolar.

Arran de les constants reivindicacions per part del grup d’Esquerra Republicana, l’equip de govern de l’ens comarcal s’ha compromès a investigar i expedientar si cal, a l’empresa adjudicatària d’aquest servei, després que els republicans traslladessin les successives queixes dels centres educatius i AFAs de la comarca L’equip de govern del Consell Comarcal del Pla d’Urgell s’ha compromès amb el grup d’ERC a comprovar exhaustivament el compliment del contracte del servei de menjador escolar per part de l’empresa adjudicatària. Aquest control es realitzarà no només a l’empresa que guanyi el concurs i ofereixi el servei el proper curs, sinó que també es revisarà el compliment del mateix per part de l’empresa que actualment està donant aquest servei als centres educatius de la comarca. Aquesta comprovació s’inicia després de les constants reivindicacions del grup republicà sobre la qualitat d’aquest servei, el qual ha rebut nombroses queixes per part dels centres educatius i  les associacions de famílies d’alumnes. Carles Palau, portaveu republicà, explica que la manca d’interès per part del president i el seu equip de comprovar les queixes dels centres educatius, ha provocat que augmenti el nombre d’AMPES i AFAs que volen gestionar directament el servei de menjador per no dependre del Consell Comarcal. “L’equip de govern ha de ser el primer de vetllar perquè els centres educatius continuïn utilitzant el servei de menjador del Consell Comarcal. La reducció del nombre de menjadors que gestiona el Consell Comarcal li restarà força alhora d’establir les condicions del nou contracte i pot causar a una pitjor qualitat del servei”. Palau explica que moltes de les direccions de les escoles i associacions de famílies dels centres de la comarca han mostrat inquietud per la possibilitat que l’actual servei càtering es pugui tornar a presentar i guanyar el concurs, especialment ara que s’ està preparant la licitació del contracte nou.

Les AMPA i AFA de les llars d’infants del Pla d’Urgell gaudiran de la seva pròpia línia de subvencions anual per part del Consell Comarcal

Aquesta ajuda, d’un import total de 5040€, ha estat possible gràcies a la incorporació als pressupostos del 2022, d’una esmena presentada pel grup d’Esquerra Republicana que així ho reclamava. Les AMPA (Associació de mares i pares d’alumnes) i AFA (Associació de Famílies d’Alumnes) de les llars d’infants de la comarca del Pla d’Urgell, gaudiran per primera vegada, de la seva pròpia línia de subvencions anual per part del Consell Comarcal. Això ha estat possible gràcies a l’esmena presentada pel grup d’Esquerra Republicana als pressupostos de l’ens comarcal per aquest 2022, i que reclamava que s’inclogués també les associacions de pares i mares de les llars d’infants, a la línia de subvencions anuals que reparteix el Consell.  En total són 5040€ a repartir entre les diferents associacions de les llars dels municipis de la comarca. En aquesta mateixa esmena també és demana destinar 6000 euros al Consell Esportiu del Pla d’Urgell, amb l’objectiu de fomentar, organitzar i promoure l’activitat esportiva en edat escolar dins de la comarca. Els republicans també han presentat una segona esmena la qual regula la dotació econòmica dels consellers i el grups polítics a l’administració comarcal. Ambdues esmenes van ser votades per unanimitat i incloses al pressupost del consell per al 2022. Tot i la incorporació d’aquestes esmenes, els republicans no van donar suport a l’aprovació dels comptes del Consell Comarcal. Segons Carles Palau, portaveu republicà “Els informes negatius als pressupostos d’enguany per part dels tècnics consultats, especialment la part que fa referencia a l’apartat de gestió de recursos humans; ens ha impedit poder recolzar els comptes per aquest 2022. Cal recordar que fa mes de 5 anys que s’està elaborant la relació de llocs de treball del Consell Comarcal del Pla d’Urgell i encara no tenim ni un document provisional”, lamenta Palau. Pel que fa a la gestió del menjador escolar, els republicans recorden les queixes que els han fet arribar algunes escoles d’arreu de la comarca i reclamen a l’equip de govern una millor gestió, especialment ara que s’ha de licitar el servei de menjador pel curs vinent.

ERC Pla d’Urgell exigeix la creació d’una comissió de seguiment del transport escolar de la comarca.

Els republicans recorden a l’equip de govern del Consell Comarcal que és imprescindible tenir-la en funcionament el més aviat possible i així poder donar un millor servei als usuaris, especialment després dels problemes sorgits enguany amb el transport d’alumnes. El grup d’ERC al Consell Comarcal del Pla d’Urgell reclama, de nou, la creació d’una comissió de seguiment del transport escolar de la comarca. Els republicans, arran del problemes sorgits enguany amb el transport d’alumnes, exigeixen a l’equip de govern de l’ens comarcal la necessitat urgent de crear aquesta comissió amb la finalitat de poder donar un millor servei a tots els seus usuaris. Carles Palau, portaveu d’ERC al consell del Pla d’Urgell, explica que el seu grup  ha mantingut contactes amb les AMPES i amb diversos equips directius de les escoles i instituts de la comarca per ajudar, dins de les seves possibilitats, a trobar una solució al transport dels alumnes d’estudis obligatoris i post-obligatoris. “El proper curs s’han de licitar els contractes del transport escolar i el dels menjadors i és imprescindible comptar amb aquesta comissió creada i en funcionament per poder donar la millor resposta possible a tots els alumnes i usuaris”, apunta el portaveu. En aquest sentit, Palau recorda que el seu grup porta reclamant aquesta comissió des de l’any 2015, any en el qual es va aprovar el reglament vigent del transport escolar del Pla d’Urgell. “Aquest reglament especifica clarament la obligatorietat de crear aquesta comissió reguladora. Aquesta petició l’hem fet en Ple i també per escrit, davant la nul·la predisposició mostrada per part de l’equip de govern. Es veu clarament que no hi ha voluntat política de crear-la, ja que no es vol donar transparència a la gestió del transport escolar”, avisa Palau. Pel que fa al contracte dels menjadors escolars, el grup d’ERC ja fa temps que demana també al Consell Comarcal que s'iniciïn rondes de contactes amb les diferents AMPES i escoles, per elaborar uns plecs de clàusules que cobreixin les necessitats de les escoles de la comarca.

El Casal

Independents per Poal reclama una consulta popular per a què el poble decideixi si es vol enderrocar ‘El Casal’

Els republicans demanen a l’alcalde que afegeixi a la consulta que el consistori té previst dur a terme aquest diumenge la opció de rehabilitar l’equipament, ja que les dues opcions que planteja l’alcalde pel futur d’aquest edifici passen pel seu enderrocament. El grup d’independents per Poal exigeixen a l’alcalde que inclogui a la consulta popular que el consistori té previst dur a terme aquest diumenge una tercera opció que contempli la rehabilitació del casal sense necessitat d’enderrocament. El consistori preguntarà a la ciutadania sobre dues propostes de construcció del nou casal, que ambdues passen per d’enderrocament i nova construcció. Els republicans reclamen que a més, inclogui una tercera opció que sigui la rehabilitació del mateix sense enderrocament i que la opció guanyadora sigui la que finalment es dugui a terme.   Vicenç Montserrat, portaveu republicà, explica que són molts els veïns i veïnes que voldrien rehabilitar ‘El Casal’ i no enderrocar-lo, i que per tant aquesta tercera opció hi hauria de ser present a la consulta de diumenge. “El col·lectiu del poble  #SalvemelCasal va iniciar incús una recollida de signatures, de les quals 66 persones van votar no enderrocar ‘El Casal’. Si som tan democràtics per realitzar una consulta sobre el futur del casal, fem-ho bé, i que puguem escollir també si el volem enderrocar. La opció guanyadora que sigui la finalista”, apunta Montserrat.   Montserrat considera que és una llàstima no tenir opció de poder mantenir un edifici social i lúdic fet amb la suor de treballadors voluntaris i aportacions privades dels nostres avis; “el qual forma part de la història del nostre poble i en el que recordem, hem arribat a aquest extrem perquè no s’ha dut a terme gairebé cap actuació de millora en els últims 20 anys”.

El Pla d'Urgell instal·larà ‘Llambordes Stolpersteine’ per recordar als veïns i veïnes de la comarca deportats als camps d'extermini nazi  

El Consell Comarcal donarà finalment compliment a la moció presentada per ERC l’any 2018 reclamant aquesta dignificació i que va ser aprovada per la unanimitat del tots els grups polítics de la cambra. El Pla d’Urgell instal·larà ‘Llambordes Stolpersteine’, per dignificar als veïns i veïnes de la comarca deportats als camps d’extermini nazi. Així ho ha confirmat el president del Consell Comarcal al portaveu republicà Carles Palau, després que aquest li recordés el compromís de la comarca amb aquesta incitava, sorgida fruit d’una moció presentada pel grup d’ERC-AM l’any 2018 i que va ser aprovada per unanimitat de tots els grups del Consell.   Carles Palau explica que tot i aquesta unanimitat, la petició al Consell va quedar ignorada en un calaix fins que ara fa uns mesos el grup d'ERC-AM va tornar a plantejar la necessitat de complir aquest compromís adquirit per part de totes les forces polítiques presents al Consell: “és injustificable que una decisió presa per unanimitat com aquesta, amb gran valor històric i pedagògic s'hagi deixat oblidada en un calaix per part dels responsables de dur-la a terme.”, apunta Palau.   Finalment el president actual s'ha compromès a complir amb el que es va aprovar en aquesta moció. “Ara només resta pendent que informi del quan i el com pensa donar compliment a aquesta petició, que té com a principal objectiu dignificar i recordar a totes les víctimes de l’holocaust del Pla d’Urgell creant espais de memòria per a fer pedagogia dels valors de la pau, de la tolerància i del respecte entre les generacions més joves”, diu Palau.   Les llambordes s’instal·laran a tots aquells municipis que tenen víctimes de la guerra nazi. Segons el llibre “Tenien nom. Víctimes de la repressió franquista a les terres de Lleida (1938-1963)” de la historiadora de Torregrossa Conxita Mir i Curcó, hi ha un mínim de 21 veïns d'11 municipis del Pla d'Urgell que van ser deportats i inclús assassinats en els camps d'extermini nazi.

Esquerra Republicana de Catalunya – AM demana el cessament del Gerent del Consell comarcal del Pla d’Urgell per uns pagaments irregulars de desembre de 2019

El portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal, Carles Palau, ha anunciat avui la presentació d’un escrit en el qual, en nom dels consellers i alcaldes de la formació republicana, es sol·licita al President del Consell Comarcal del Pla d’Urgell que proposi al Ple el cessament del Gerent d’aquest ens comarcal, Carles Esquerda per uns pagaments a uns treballadors de la casa, que van es produir el desembre de 2019 i que la Comissió Jurídica Assessora ha declarat irregulars.   Palau, que ha atès els mitjans de comunicació acompanyat de les conselleres comarcals i regidores de Mollerussa i Vila-sana Leticia Carné i Judith Escolà, ha volgut deixar clar que el grup que representa ‘no estem posant el punt de mira en els treballadors i treballadores del Consell Comarcal perquè, senzillament, ells i elles són les víctimes de tota aquesta situació, i no volem que se'ls perjudiqui més del què se'ls ha estat perjudicant aquest darrer any’.   Pel republicà i cap de l’oposició a Bell-lloc d’Urgell, el fet que ara s’hagin de retornar aquests diners, que ascendeixen a 15.000 euros pel dictamen de la Comissió Jurídica i per acord del Ple evidencia ‘una manca de direcció i de lideratge que generat el malestar dintre de la plantilla agreujada per postura tant del President com del gerent, que a més van afirmar que aquesta era una mera qüestió tècnica i hi havia la intenció política, per part de l'Equip de Govern, de buscar la fórmula que fes possible aquests pagaments, finalment, poguessin efectuar malgrat els acords adoptats anteriorment’.   De la mateixa manera, Palau ha apel·lat a la responsabilitat dels càrrecs que van ser escollits per portar les regnes de l’ens comarcal i ha assenyalat directament a Esquerda a l’afirmar que va ser ‘el gerent qui va signar les nòmines del mes de desembre, qui va portar una proposta al Ple per la qual es modificava el pressupost en 12000 €  i qui finalment va signar-les per 15000 €.

Engelbert Montalà ha estat elegit com a primer candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya en representació del Pla d’Urgell a les eleccions al Parlament del 14F

En el mateix Congrés, celebrat telemàticament, també s’escull a Judith Escolà com a segona candidata comarcal   Tal i com estableix el Reglament de les eleccions al Parlament 2021, aprovat pel Consell Nacional d’Esquerra Republicana, el dia ha escollit avui, a Engelbert Montalà i Judith Escolà  com seus representants a formar part de la llista electoral per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya en un Congrés extraordinari, que s’ha celebrat de manera exclusivament telemàtica, a causa de la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19.   Així doncs, Montalà, militant i portaveu del grup municipal de Mollerussa, que ha presentat, en els terminis establerts, els avals de la militància a la Comissió Organitzadora del Congres, ha estat escollit/da com a primer candidat; mentre que en una segona votació, també telemàtica, la militància han proclamat també a Escolà, portaveu a l’Ajuntament de Vila-sana i consellera comarcal com a segona persona candidata de la federació comarcal del Pla d’Urgell.   Cal recordar que la Comissió de Garanties d’Esquerra Republicana ja va proclamar el passat divendres 20 de novembre a Marta Vilalta com a cap de llista d'Esquerra Republicana de Catalunya en les properes eleccions al Parlament de Catalunya per la demarcació de Lleida, juntament amb Pere Aragonès, Teresa Jordà i Raquel Sans com a persones candidates de les circumscripcions de Barcelona, Girona i Tarragona.   Un cop escollits els candidats i candidates de les 13 comarques de la demarcació electoral de Lleida, una Comissió Electoral designada per la formació republicana elaborarà la proposta d’ordenació de la llista de la circumscripció de Lleida per a les properes eleccions del 14 de febrer de 2021, respectant els criteris d’igualtat d’acord amb els estatuts d’Esquerra Republicana i la legislació vigent, que, posteriorment, serà ratificada pel Consell Nacional que se celebrarà el proper dissabte 12 de desembre.

Ple 21 de setembre de 2020

ERC del Pla d’Urgell exigeix la creació d’un grup d’emergències comarcal

Aquest comitè seria el responsable de gestionar la comunicació entre els alcaldes de la comarca i els diversos agents implicats en cas d’emergències greus com ara inundacions, ventades o la Covid-19. El grup d’Esquerra al Consell Comarcal del Pla d’Urgell exigeix la creació d’un grup d’emergències comarcal, on es trobin inclosos tots els alcaldes/ses, els caps dels serveis d'emergències comarcals, tècnics i qualsevol altra persona que es cregui necessària i que serveixi per millorar la comunicació i donar resposta als municipis en cas d'emergències greus com ara inundacions, ventades o l’actual crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19. Segons els republicans, grups de comunicació com aquest ja existeixen en comarques properes i han demostrat la seva eficiència en donar una ràpida resposta als alcaldes i municipis de la comarca en situacions extremes d’emergència. Carles Palau, portaveu d’ERC al Consell comarcal del Pla, explica que al mes d’abril ja van fer aquesta reclamació via moció al consell comarcal, però que lamentablement l’equip de govern n’ha fet cas omís. “A l’abril vam registrar una moció reclamant la creació d’aquest comitè d’emergències local sense obtenir cap resposta. Al Ple d’ahir ho vam presentar com a punt d’urgència, però no ens van donar ni la opció de poder debatre-ho”, diu Palau   Segons el portaveu republicà, els alcaldes d'ERC ja fa temps que reclamen la creació d'aquest grup d'emergències i el Consell no respon a aquesta demanda dels ajuntaments. “A la comarca hem patit inundacions per la DANA la tardor passada, la crisi de la COVID en la campanya de la fruita i estem afectats per diversos plans d'emergències com pot ser el de transports (TRANSCAT) o el de riscos radiològics (RADCAT). Els alcaldes es senten sols davant el poble alhora de fer front a aquestes situacions”, apunta Palau.   Els republicans continuaran insistint en la formació d’aquest comitè ja que el consideren una eina molt eficaç en situacions d’emergència i un important suport a la tasca dels alcaldes.

ERC Pla d’Urgell renova la Permanent Comarcal

Narcís Romà serà el president dels republicans a la comarca i Maribel Zamora la secretària general La Federació Comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya al Pla d’Urgell ha celebrat aquest cap de setmana el congrés en el qual s’ha escollit la nova permanent comarcal. La trobada, a la qual s’ha pogut assistir de manera presencial o telemàticament, ha tingut lloc al local comarcal de Mollerussa, on la militància ha escollit per unanimitat la candidatura encapçalada per Narcís Romà com a president i Maribel Zamora com a secretària general. La candidatura és una llista paritària formada per 5 homes i 5 dones que representen la diversitat i pluralitat de la comarca, amb representació de diferents pobles i la presència de membres provinents del món municipalista. D’aquesta manera, la nova Permanent Comarcal també estarà formada per Jossef Koumia, com a Secretari d’Organització i Ciutadania; Carles Palau, que ocuparà la Secretaria de Finances; Lídia Arderiu, a la Secretaria d’Imatge i Comunicació; Letícia Carné, com a Secretària de les Dones; Engelbert Montalà, a la Secretaria de Política Municipal; Judith Escolà, que ocuparà la Secretaria de Transició Ecològica; Víctor Costa, com a Secretari d’Acció Política i Sectorial; i Alba Balcells, que ostentarà la Secretaria de Coordinació Institucional. L’objectiu d’aquesta nova permanent comarcal és treballar per fer créixer el projecte d’ERC a la comarca i consolidar la representació al territori, d’acord amb els principis i ideals republicans. “Tenim la sort de viure en una comarca on l'independentisme és majoritari i la nostra responsabilitat és demostrar, pels fets, que la governança republicana és la millor eina per millorar la vida dels nostres veïns i veïnes”, ha assegurat Narcís Romà. “La gent d'Esquerra Republicana al Pla d'Urgell ens sentim forts i ens sentim útils, hem treballat com el que més per la llibertat del país i fer possible l'1 d'octubre, però també perquè en les nostres responsabilitats del dia a dia davant els ajuntaments i la Diputació, sempre de manera honesta i transparent, aportar solucions per no deixar enrere ningú”.