Premià de Mar

Totes les notícies

Imatge Esther de Prades

ERC garanteix la tramitació del pressupost 2022 amb la seva abstenció, sempre que es complexi una "condició indispensable" amb l'acord amb C's.

El Grup Municipal d'Esquerra Republicana – Junts x Premià - AM ha enviat aquest mateix diumenge (19.12.21) unes peticions i propostes clares, concises i dirigides al conjunt de la població de Premià de Mar per poder abordar de manera clara el seu posicionament vers el Pressupost 2022. En aquest sentit, es considera que "aquests pressupostos són tècnicament correctes, però que hi ha partides importants que disminueixen, com ara Serveis Socials, Habitatge i Educació. Les xifres es veuen retocades a l'alça per inversions que maquillen els comptes, però que no s'apliquen polítiques ben dissenyades". En aquest sentit, els republicans consideren que el pressupost 2022 és continuista i no respon a les necessitats actuals de Premià de Mar. En els Pressupostos del 2021, els republicans van abstenir-se en la seva aprovació inicial com a gest per poder millorar el pressupost a partir de les propostes aportades i deslliurar e Govern Municipal d'estar condicionat a les voluntats del Grup Municipal de C's i la possibilitat d'incorporar un/a professional a l'àrea de finances per reforçar Serveis Econòmics i millorar processos d'assoliment de recursos, control, execució i valoració de despeses", segons informació publicada al web municipal el passat 28.05.21, que finalment es va esdevenir amb la imposició d'un nou càrrec de confiança. Segons els republicans, "la informació publicada al web municipal era absolutament confusa i enganyosa; en cap cas, vam ser informats d'aquesta incorporació de càrrecs eventuals, respecte a la qual ens hem mostrat molt crítics durant tota la legislatura, qüestionant-ne les funcions i l'assoliment dels seus objectius". La gran majoria de propostes ja van ser presentades i acceptades en els pressupostos '21, malgrat que encara no s'hagin executat. Per aquests pressupostos hi ha iniciatives i projectes que no tenen cost econòmic, sinó que necessiten tan sols determinació política per al seu desenvolupament i voluntat d'entesa amb la formació republicana, com ara treballar per desenvolupar propostes de reducció del deute previst en els pressupostos del 2022, que s'enfilarà fins als 6 milions d'euros de deute real, així com conèixer i intervenir en les decisions sobre Transmesa i Metal·logènia i conèixer les negociacions existents entre l'Ajuntament amb la propietat de Can Sanpere.

Moció per una declaració institucional sobre la sentència del 25% del TSJC i de suport i adhesió al manifest de SOMESCOLA.CAT

Al ple del mes de desembre presentem una moció per la defensa de la Llengua Catalana a les nostres escoles, després dels fets succeïts a l'Escola el Turó de Canet de Mar. Des del primer moment, Premià en Comú Podem, Crida Premianenca i Junts per Premià de Mar s'han adherit a la nostra moció per fer força conjuntament en defensa de la immersió lingüística a Catalunya.   "Hem de ser una sola veu alta, clara i forta: el català a l'escola no es toca. Ni a l'escola, ni enlloc. I el protegirem sempre i allà on sigui."  

Imatge Esther de Prades

Les propostes d'ERC Premià de Mar pels pressupostos del 2022

En aquests dies s'estan duent a terme negociacions pels pressupostos del 2022, amb molt poc temps de marge, entre el govern de Junts X Premià de Mar - PSC i ERC Premià de Mar. El 2021 el grup municipal d'esquerra va facilitar l'aprovació dels pressupostos amb la seva abstenció, de fet no calia cap vot a favor més perquè aquells pressupostos tiressin endavant. S'havien d'assumir responsabilitats donada la situació de crisis per la COVID, per poder destinar tots els esforços a la ciutadania, a les empreses i al comerç. Però el desenvolupament i les partides dels pressupostos del 2022 són insuficients, hi ha aspectes essencials que han sofert un important descens, com habitatge, serveis socials i educació, eixos essencials per ERC Premià de Mar. Per això esquerra ha tornat a fer una bateria d'aportacions (moltes ja es van demanar el 2021) totes elles destinades a Premià de Mar i les seves necessitats actuals, propostes adreçades directament a les persones, com: - Subvencionar empreses i comerços per poder contractar persones aturades. - Ajuts de l'IBI. - Ajuts pels infants de Premià, per poder realitzar sortides i colònies escolars amb l'objectiu que cap infant es quedi sense sortir amb les seves companyes i companys. - Ajuts a desenvolupar projectes d'emprenedoria. - Ajuts per poder obtenir un habitatge de lloguer, sobretot adreçat a joves. - Que tots els parcs infantils tinguin elements inclusius, per poder gaudir de l'espai tots junts. - La reconversió de la subvenció, la mal anomenada de llibres, perquè es converteixi en una veritable subvenció amb criteris socials. - Obrir espais lliures amb wifi ciutadana en diferents indrets del municipi. - El desenvolupament i protecció de l'espai natural de les dunes a la platja. - La millora de l'espai en l'entorn de la Plaça Joan Font, donant prioritat al parc destinat als infants. - La transformació de la plaça d'Ernest Lluch, per dignificar l'espai i convertir-la en una veritable plaça amable, així com acabar el projecte de la plaça de la Sardana.

Sopar Republicà ERC Premià de Mar

Sopar Republicà amb la militància i amb la presència de Joan Tardà, les diputades Najat Driouech, Mònica Palacín i el diputat Pau Morales.

ERC Premià de Mar ha organitzat un sopar amb la seva militància el dia 11 de desembre. Al sopar els militants es trobaran amb en Joan Tardà, les diputades maresmenques al Parlament de Catalunya, Najat Driouech i Mònica Palacín i el també diputat del Maresme, Pau Morales. En un principi havia de ser una trobada oberta a tothom, però amb la intenció d'ajustar-se a les recomanacions des de Salut, s'ha reduït l'aforament del sopar. La idea és tornar a retrobar-se després de dos anys, intercanviar opinions i passar una bona estona en família republicana.

Grup Municipal ERC Premià de Mar. Imatge Esther de Prades

Mocions presentades al ple ordinari del mes de novembre de 2021

Al ple de l'ajuntament de dimecres 17 de novembre, presentem dues mocions: 1. MOCIÓ PRESENTADA PER L'ELIMINACIÓ DEL CABLEJAT DE LES FAÇANES DELS EDIFICIS I EL SOTERRAMENT DEL CABLEJAT AERI. Gran part de les línies elèctriques i de telèfon de Premià de Mar no es troben soterrades i pengen de les façanes carregades de cables i amb caixes de connexions que sovint estant mal col·locades, fins i tot en molts casos el cablejat es troba en mal estat essent un perill pels veïns i veïnes. Les trobem també als edificis històrics tenint un greu impacte sobre el patrimoni arquitectònic de la ciutat a més d'enlletgir les parets dels edificis i dels nostres carrers. 2. MOCIÓ AMB RELACIÓ A LA NOVA NORMATIVA QUE REGULA L'IMPOST DE LA PLUSVÀLUA. El Tribunal Constitucional ha anul·lat diversos apartats de l'article 107 de la Llei d'Hisendes Locals. Això comporta la impossibilitat de continuar liquidant l'Impost sobre l'Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, la plusvàlua. En un moment que els ajuntaments centren els esforços en la recuperació econòmica i es troben immersos en l'elaboració dels pressupostos per al 2022, la pèrdua dels ingressos provinents d'una figura tributària tan cabdal com la plusvàlua ha desmuntat totes les previsions pressupostàries, obligant a emprendre retallades quan el que cal en aquest moment són polítiques expansives. Recordem que el nostre nou regidor Roc Monfort s'incorporarà al ple ordinari, ple que després de molt de temps serà presencial a la Biblioteca Municipal Martí Rosselló i Lloveras.  

Sobre el retiment de comptes del Pacte de Reactivació Social i Econòmica

El pacte per la reactivació social i econòmica de Premià de Mar es va constituir a iniciativa del govern municipal l'octubre del 2020 amb l'objectiu de disposar d'eines per a la reactivació del municipi davant de la pandèmia de la COVID-19. Les diferents taules de treball formades per entitats i per tots els grups municipals van presentar prop de 400 propostes recollides en els àmbits econòmic, dels serveis socials i de la salut. En el passat Ple del mes d'octubre el nostre grup municipal va presentar 3 preguntes, una d'elles relacionada amb aquest Pacte de Reactivació Econòmica i Social; volíem exposar que no creiem en la voluntat real del govern de portar a terme aquest pacte ni creiem que realment es plantegés com l'anunciada eina de participació d'entitats i partits polítics a la recerca de consens per reactivar la nostra societat i el nostre teixit econòmic. En canvi, sí que creiem que ha tingut un rerefons de màrqueting polític. Vam denunciar que el pacte recull punts que no s'han complert, que sembla que l'equip de govern no vol complir, i que ja no es podran complir. Per això demanem que es faci avaluació pública del grau de compliment punt per punt, de cada un dels gairebé 400 punts que l'equip de govern s'ha compromès a complir. Com a resposta a la nostra pregunta, el responsable polític del Pacte, El Sr. David Gutiérrez, feia públics els percentatges de compliment del pacte, percentatges que van ser incorporats poques hores abans de l'inici del Ple, el mateix dia que sabien que faríem la pregunta. Una informació sense cap mena de rigor, i sense cap explicació del desenvolupament de les propostes presentades i el seu resultat. Pel que fa als insuficients percentatges de compliment del pacte que el govern xifra en un 52,1%, són atribuïts a la manca de pressupost, però caldria recordar que es va aprovar una modificació de pressupost per desenvolupar propostes urgents per valor de més d'un milió d'euros al Ple del mes de març del 2021 i posteriorment es van aprovar els pressupostos del 2021, amb l'abstenció d'ERC, per tant, aquest percentatge de compliment, no és un tema de pressupostos, és un tema de voluntat i capacitat política.

Imatge Esther de Prades

Comunicat: Posicionament davant les ordenances fiscals pel 2022.

El govern municipal (Junts X Premià de Mar i PSC) va presentar en el passat Ple d'octubre unes modificacions de les ordenances fiscals que no van ser aprovades pels vots en contra de tots els grups de l'oposició. Si s'haguessin aprovat, Premià de Mar hauria deixat d'ingressar 200.000 € que calen, i molt, per atendre les necessitats socials i d'equipaments municipals, reparació de carrers i sanejament dels espais públics del poble. Cal recordar que som uns dels municipis amb una capacitat pressupostària per habitant més baixa de Catalunya, el segon municipi per la cua amb la quota del rebut de l'IBI més baixa del Maresme i al tram inferior de pressió fiscal de Catalunya. De fet , segons declaracions del Sr. alcalde, el nivell de serveis està en funció dels recursos i per tant... avís a navegants, si no paguem, no demanem. No s'entén l'estratègia de l'equip de govern ni les incoherències de les seves decisions. Pel que fa a les ordenances que el govern va presentar, hem d'assenyalar que aquests preus públics mai van estar debatuts, ni exposats, al nostre grup municipal, tot i demanar explicacions en Comissió Informativa una setmana abans del Ple Municipal. No hi va haver cap contacte fins 24 hores abans del Ple, quan en Pep Ripollès, regidor i portaveu del Grup Municipal d'ERC a l'ajuntament, va rebre una trucada de l'alcalde, anunciant que el Grup de C's votaria en contra de les ordenances, per tant, amb C's sí que hi va haver negociació prèvia i en conèixer el sentit del seu vot, van adreçar-se in extremis, al nostre grup municipal. El mateix dimecres de Ple, ens vam personar l'Ajuntament per parlar amb l'alcalde i el tresorer sobre els diferents escenaris que hi havia, preguntant sobre la possibilitat de formular modificacions. La resposta va ser negativa per manca de temps, llavors, vam proposar l'ajornament d'aquest punt per negociar-ne alternatives, però no hi havia voluntat per negociar res. Al migdia, hores abans del Ple, en Pep Ripollès va rebre la trucada del primer tinent d'alcalde, el Sr.

Comunicat: Presentació de Roc Monfort i Ibáñez com el nou regidor del grup municipal ERC Premià de Mar

‌El nou regidor del grup municipal ERC‐JxP-AM Roc Monfort i Ibáñez s'incorporarà al ple de l'ajuntament de novembre. En Roc va néixer a Premià de Mar el 17 de maig de 1995, on va créixer i va cursar els estudis primaris, secundaris i Batxillerat. Des del 2017 que és militant d'ERC com a membre de Jovent Republicà de Premià de Mar. ‌Es va graduar en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona l'any 2019. Actualment està cursant l'especialització de medicina en Pediatria i les seves àrees específiques a l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron de Barcelona. ‌El nou regidor aportarà a la política municipal l'energia i l'entusiasme de la seva joventut, sent molt important per ell potenciar la participació del sector de població més jove de Premià de Mar i aconseguir que l'ajuntament ampliï les polítiques orientades a la joventut; desenvolupant iniciatives de caràcter social que ajudin als joves a emancipar-se i començar els seus projectes de vida. També considera necessari fomentar projectes culturals i espais a on la gent jove es trobi representada i sigui protagonista.

Comunicat: Renúncia de la Mireia Cardús i Casas del seu càrrec de regidora d’ERC Premià de Mar-JuntsxPremià

La nostra companya i regidora d'ERC-JxP-AM, Mireia Cardús i Casas presentarà la seva renúncia com a membre del grup municipal d'Esquerra Republicana en el proper Ple Municipal d'octubre. Els motius pels quals renuncia al càrrec són personals.  Se'ns fa difícil prescindir de la seva gran professionalitat, complicitat i entusiasme. Mireia Cardús seguirà vinculada a Esquerra, col·laborant-hi i aportant-hi la seva inestimable ajuda i qualitat humana. La dimissió de l'encara regidora es farà efectiva al Ple d'aquest mes d'octubre. Segons preveu la normativa, l'acord de ple amb l'acceptació de la dimissió s'enviarà a la Junta Electoral Central, aquesta remetrà les credencials de la següent persona de la llista amb disponibilitat per assumir el càrrec. Un cop arribin aquestes credencials i juntament amb la declaració de béns i activitats, la nova persona candidata prendrà possessió del càrrec a la següent sessió plenària de l'Ajuntament.