Premià de Mar

Totes les notícies

Nota de Premsa : ERC-JxP-AM ,Crida Premianenca i Premià en Comú Podem presenten Recurs de Reposició contra l'aprovació de la moció d´alta al padró municipal.

Els grups municipals ERC-JxP-AM ,Crida Premianenca i Premià en Comú Podem presenten Recurs de Reposició contra l'aprovació de la moció presentada pels grups municipals Junts per Premià de Mar i Partit Socialista de Catalunya-Candidatura de Progrés, anomenada "Moció perquè l'alta al padró municipal segueixi la pràctica comuna dels municipis veïns". Aquesta moció va ser aprovada amb els vots positius dels grups proposants i el vot del grup municipal de Ciutadans. Per contra, els qui subscriuen aquest recurs van emetre vot negatiu (grups municipals d'Esquerra Republicana ERC-JxP-AM, Crida Premianenca i Premià en Comú Podem). Els grups municipals presentadors de la moció esmentada sostenien que aprovant-la, es solucionava la problemàtica en relació amb l'empadronament dels denominats "okupes", ja que evitaria l'efecte crida doncs els "okupes", i especialment les seves màfies, veien en Premià de Mar un municipi relaxat, on poder actuar al seu aire. Els grups municipals que presenten aquest Recurs de Reposició argumenten que els impediments per a l'empadronament no suposen un desincentiu per a la residència efectiva en el municipi, que ve provocada per altres lògiques -com ara la xarxa social i els mercats d'habitatge i/o laboral. També consideren que obstaculitzar l'empadronament de veïns i veïnes del municipi és inhibir-los d'assumir les seves obligacions i drets respecte a l'Administració local. Els obstrueix l'accés a drets universals fonamentals com el dret a l'assistència sanitària pública, el dret als serveis bàsics d'atenció social primària, a les ajudes d'urgència social o el dret als serveis de centres oberts per a adolescents i infants i fins i tot la seva escolarització. L'Ajuntament té l'obligació d'inscriure totes les persones que viuen al municipi, inclús ha d'oferir la inscripció a qui no té cap domicili fix, ja que l'ens local és el responsable final d'ajustar el Padró a la realitat del municipi, i per tant, de recollir de manera fidedigna el nombre i característiques bàsiques de totes les persones residents.

Homenatge al president Lluís Companys en el vuitantè aniversari del seu assassinat, el 15 d’octubre de 1940.

  MANIFEST PEL 80 ANIVERSARI DE L’ASSASSINAT DEL PRESIDENT COMPANYS  Avui fa vuitanta anys, Lluís Companys i Jover, president de la Generalitat de Catalunya, va ser afusellat al castell de Montjuïc: tenia 58 anys. El 13 d’agost de 1940 havia estat detingut a la localitat bretona de La Baule-Les-Pins i portat a la presó parisenca de La Santé. Posteriorment va ser lliurat per la Gestapo al règim de Franco, a Irún, el 29 d’agost. Torturat a Madrid, va ser traslladat a Barcelona el 3 d’octubre, on se’l va jutjar sense garanties processals i on va ser condemnat a mort per un Consell de Guerra, esdevenint el primer president europeu escollit democràticament a ser executat al llarg del segle XX. Tots els crims del franquisme són execrables. Però afusellant a Companys volien afusellar un poble, i no ho van aconseguir: 80 anys després, el poble Català continua dempeus. Lluís Companys va néixer el 1882 al petit poble d’El Tarròs, a l'Urgell. Va exercir d’advocat sindicalista durant el primer terç de segle. Dirigent fundador d'Esquerra Republicana de Catalunya, impulsor de la Unió de Rabassaires, amic de líders obreristes, regidor a l’Ajuntament de Barcelona i infatigable lluitador contra la dictadura de Primo de Rivera, des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona, el 14 d’abril de 1931, escoltant el manament de les urnes, proclamava la República. Poc temps després, amb la mort de Francesc Macià, va assumir la presidència de la Generalitat durant la Segona República. Companys va haver de governar en una època convulsa, plena de commocions socials i polítiques, primer enfrontant la deriva autoritària de la República el 6 d’octubre de 1934, que li va costar l’empresonament, seu i de la resta del seu Govern, i un cop lliure i de nou President gràcies a les eleccions de febrer de 1936, va haver de plantar cara al cop d’estat Feixista del general Franco al juliol de 1936. Volem ressaltar la figura del President, com a persona, com a polític, com estadista, sempre amb un gran sentit de la responsabilitat.

Sandra Rivera d'ERC Junts x Premià, parla de l´impacte negatiu de la pandèmia en el comerç local i de les insuficients mesures adoptades al poble

A l'espai d'Opinió dels grups municipals de Ràdio Premià, la nostra regidora Sandra Rivera ha parlat dels efectes de la pandèmia i l'impacte negatiu que està generant en el comerç local, i de les mesures que l'Ajuntament ha implementat per afrontar la delicada situació que patim a Premià de Mar. Ha assenyalat que els efectes de la crisi de la COVID 19 a Premià de Mar són proporcionals a la resta de municipis catalans: Important increment de l'atur, més de 200 ERTOS, tancament de comerços, reducció significativa de pimes i autònoms entre d'altres. La diferència radica en dos factors fonamentals: 1. La capacitat de reacció per adaptar‐se a una nova realitat. 2. La visió estratègica necessària per implementar mesures que siguin eficaces, sense perdre temps ni diners. Respecte al primer punt, durant els darrers mesos hem viscut com s'ha accelerat de forma molt significativa un canvi en l'hàbit de compra, i el client fa servir cada vegada més les plataformes digitals per realitzar les seves compres. La regidora ha recordat que ERC ja fa molts anys que està denunciant que calen més inversions per part del nostre Ajuntament en la millora i modernització de les infraestructures del nostre poble, així com recolzar al nostre petit comerç en la creació de plataformes de venda Online. Malauradament, una realitat que era previsible va arribar abans del que pensàvem i provocada per una pandèmia que ningú esperava, i la realitat és que el nostre petit comerç va un pas enrere respecte a altres municipis, i sobretot, respecte a grans plataformes com Amazon, que sense cap dubte s'ha vist beneficiada amb aquesta crisi. És en la crisi actual que es necessitava més que mai un Govern local fort, amb les idees molt clares i amb una capacitat d´acció i reacció àgil i flexible, capaç d'implementar ajuts i accions eficaces. Però el govern municipal ha reaccionat davant d'aquesta crisi amb mesures insuficients en alguns casos, i ineficients en altres.

ERC a l´espai d'opinió de Ràdio Premià de Mar: El pacte per la mobilitat comarcal sostenible i una proposta de debat sobre la ràdio local.

El nostre regidor Daniel Torras ha intervingut en l'espai d'opinió dels grups municipals a Ràdio Premià de Mar. En les seves declaracions ha destacat l'aval de la Mesa per la Mobilitat del Maresme al Pacte per la Mobilitat Sostenible al Maresme, després d'un impuls decidit per part del Consell Comarcal. Aquest pacte, que ha sigut aprovat per unanimitat de tots els grups polítics, reclama la millora de les infraestructures ferroviàries i viàries per aconseguir una gestió més eficaç dels serveis de transport públic i per impulsar la promoció de la mobilitat activa en general. L'acord suposarà més benestar per als premianencs i pels maresmencs en el seu conjunt, incidint el regidor en el fet que ara era el moment de treballar-lo i impulsar-lo des de les institucions i la societat, i apuntant que en aquest sentit calia un Premià de Mar fort i ben decidit per poder maximitzar pel nostre poble els beneficis del pacte. Des d'esquerra s´ha treballat fermament per l'alliberament del peatge i la pacificació de l'N-II i ara això és una oportunitat fruit de la insistència i l'esforç, també de la societat civil. Un dels principals punts del pacte se centra en com millorar la funcionalitat de la C-32 ara que quedarà lliure de peatge l'agost del 2021. Serà molt determinant la reconfiguració la C-32 per poder captar el trànsit que actualment utilitza la xarxa local. També és important el fet de saber transformar l'N-II en una via més cívica i integrada en l'entorn i més permeable amb la façana litoral. Això ens permetria fomentar una via per arribar a peu o en bicicleta, per exemple, als pobles de l'entorn. En aquests punts, Premià de Mar, com a ciutat central del Baix Maresme ha de participar activament i ha de liderar els debats. Un altre punt important serà la millora del transport públic, tant amb nous itineraris com en freqüència. Això afectaria el tren i als busos interurbans. Es tractaria, doncs, d'oferir com més oportunitats millor per a un transport sostenible que dissuadís a la ciutadania d´agafar el seu vehicle particular.

Sobre la moció de l´empadronament. Mireia Cardús d’ERC Premià de Mar - JuntsxPremià

Avui a l'Espai d'opinió dels grups municipals, la regidora d'ERC Premià de Mar-JuntsxPremià, Mireia Cardús, ha volgut parlar de la moció que van presentar al ple els partits del govern (PDeCAT Junts per Premià de Mar i el PSC –Units per Premià) en relació amb l'alta al padró municipal i que va ser aprovada pels vots a favor d'aquestes dues formacions juntament amb Ciutadans i els vots en contra de la resta de partits a l'oposició. Ha exposat dos motius ben clars per fer-ho: - El primer és perquè limitar l’accés a l’empadronament implica una retallada de drets fonamentals i no només cal explicar-ho, sinó que tocarà treballar per revertir-ho si s’acaba duent a terme. - I el segon és perquè en diverses ocasions durant la celebració del passat ple, es va tractar a l’oposició de "marquetineros" i populistes i aquesta moció és totes dues coses. Ens explica la regidora que el govern va presentar aquesta moció, fent-se càrrec de la proposta de la Coordinadora d'Associacions de Veïns, que preocupats per la manca d'una solució legislativa per fer front al creixent fenomen de l'ocupació i a les seves màfies, atribueixen al sistema d'empadronament que teníem fins dimecres passat com a efecte crida per fomentar l'ocupació. Afegeix que s'entén la preocupació dels nostres veïns i fins i tot els motius pels quals la COAV va presentar aquesta moció a tots els grups municipals. El que no s'entén és com en comptes d'optar per fer pedagogia entre els ciutadans sobre un tema tan delicat i esquivar els discursos que busquen la provocació i la confrontació entre diferents sectors de la població, per fer créixer l'odi cap a certs col·lectius de la nostra societat, s'ha optat per portar aquesta moció al ple com a una solució per evitar l'augment de pisos ocupats en el nostre municipi. Un augment que segons els informatius de TV3, es contradiu amb les dades reportades pels Mossos d'Esquadra en què les ocupacions durant el primer semestre del 2020 han baixat un 25% respecte al mateix període del 2019.

La posició d'ERC Premià de Mar davant l'enduriment dels requisits per l'alta al padró municipal de Premià de Mar.

Al ple del 23 de setembre es va aprovar la moció presentada per l'equip de govern de Junts X Premià de Mar - PDECat i PSC que endureix els requisits d'empadronament al nostre poble. Van votar a favor els grups municipals de C´s, Junts X Premià de Mar - PDECat i el PSC. ERC-Junts x Premià va votar en contra i també els grups municipals Premià En Comú Podem i Crida Premianenca. Vam votar en contra d'aquesta moció i vam exigir el compliment del que s'estableix legalment pel que fa als drets d'empadronament dels nostres ciutadans i ciutadanes, ja que, el que pretén aquesta mesura és endurir el procediment administratiu d'empadronament amb la finalitat d'evitar l'ocupació il·legal en el nostre municipi, i no és cert que hi hagi una relació entre ocupació il·legal d'habitatges i el compliment de la norma en matèria d'empadronament. No s'ocupen pisos per empadronar-se a Premià de Mar; s'ocupen perquè hi ha precarietat, hi ha pisos buits i aquests, en una gran majoria, són dels bancs.​ Les conseqüències que té aquest enduriment en els requisits d'empadronament, poden ser contraproduents, ja que darrere de les ocupacions per part de col·lectius vulnerables sovint existeixen xarxes organitzades que se n'aprofiten precisament de la necessitat d'aquests col·lectius... I són aquestes mateixes xarxes les que fan negoci amb les traves administratives que ara reactivarà el nostre ajuntament. La realitat és que aquestes màfies demanen "cànons" d'entrada per tal d'esquivar aquesta documentació addicional, i com ho fan? Aportant contractes de lloguer o titularitat de domicilis d'habitatges i autoritzacions personals a l'habitatge, o contractes de lloguer falsos. És a dir, que a efectes pràctics, aquestes mesures deriven sovint en un negoci per a les màfies, i en un empobriment, encara més, d'aquells que pateixen necessitats d'habitatge. En última instància estem davant d'unes mesures que criminalitzen la pobresa i que deixen sense cap mena de cobertura i serveis bàsics als més vulnerables, a les famílies que més ho necessiten.

Entrevista de Pep Ripollès a Ràdio Premià de Mar

Pep Ripollès, portaveu d'ERC - Junts x Premià, ha estat entrevistat a Ràdio Premià de Mar dins del cicle d'entrevistes amb tots els portaveus dels grups municipals del poble. S'ha comentat l'inici del nou curs polític després del període vacacional i ha parlat dels esdeveniments succeïts en l'àmbit municipal els últims mesos, com la incidència de la crisi de la pandèmia, la qual, segons ha declarat, hauria de propiciar que ens repenséssim com a societat. El Pep Ripollès ha fet èmfasi en el fet que tenim l'oportunitat de fer autocrítica i discernir si la vida que portem és la que ens convé o no. Un altre dels temes tractats ha sigut la cerca de consensos dels grups municipals, durant aquest primer any de mandat, per intentar assolir pactes que servissin per superar el bloqueig institucional. El nostre portaveu ha afirmat que l'última aproximació amb JxPdM no va arribar a bon port perquè Méndez volia incloure el PSC en les converses, mentre que per a ERC - Junts per Premià era important que abans quedés clar l'acord entre els dos grups majoritaris. Podeu escoltar l'entrevista al següent enllaç: http://radiopremiademar.org/pep-ripolles-creu-que-la-crisi-de-la-covid-hauria-de-fer-que-ens-repensessim-com-a-societat/  

Diada 2020

Discurs Diada Nacional de Catalunya 2020 d'ERC Premià de Mar- Junts x Premià

Bon dia i Feliç Diada Nacional de Catalunya. Un nou 11 de setembre, aquest molt diferent per un virus que conviu entre nosaltres i que cal combatre i vèncer. Però no per això hem de deixar de reivindicar-nos en una data tant important pel país com és l’Onze de Setembre, cal fer-ho, però amb seny i amb totes les precaucions per protegir-nos. Som aquí per celebrar aquesta Diada perquè ens identifica com a poble, com a col·lectiu que té i vol un projecte de futur en comú i com a persones que volem viure en harmonia i en llibertat.  La Diada Nacional de Catalunya, ja fa anys que a la commemoració i el record a fets de la nostra història, s’hi suma la manifestació i la reivindicació col·lectiva i popular de la nostra lluita per un major benestar i un futur millor. És un dia de reivindicació nacional, però actualment és, sobretot, una jornada de reivindicació de drets civils i polítics, de justícia, de democràcia i de llibertat. És una jornada cívica i festiva, però també és l’expressió de la nostra lluita pacífica com a poble.  Aquests anhels d’alliberament nacional segueixen vius avui en dia en una gran part del poble català i cal respectar sempre, a aquells que no pensen el mateix però que sens dubte volen viure en una societat justa i democràtica.  Vivim moments molt complexos. A part del COVID i els seus efectes devastadors per tothom i per tots els sectors, cal recordar que tenim representants polítics a la presó i a l’exili i un munt de companyes i companys de lluites compartides perseguides per la justícia; des d’aquí els hi fem arribar la nostra solidaritat i estima.  Cal remarcar la manifesta incapacitat de la política espanyola i dels partits polítics espanyols, per donar resposta política i resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat, de forma negociada, pactada i validada pel conjunt de la ciutadania de Catalunya en forma de referèndum.  Sense oblidar, que aviat farà tres anys del referèndum de l’1 d’octubre, que va ser una gran demostració cívica de la capacitat dels catalans i les catalanes de donar veu a la ciutadania i que no pot quedar en paper mullat.

ERC Premià de Mar-Junts x Premià impugna la subvenció dels microcrèdits que l`Ajuntament ha signat amb CaixaBank.

El passat 22 de juliol es van presentar les bases específiques reguladores de la concessió de subvencions extraordinàries per a la reactivació del teixit  socioeconòmic del municipi de Premià de Mar afectat per la situació generada per la COVID-19 i l'estat d'alarma. Les mateixes bases, més aviat complexes des del punt de vista tècnic, recullen tres línies de subvencions. En primer lloc, una partida d'ajuts econòmics per a la implantació de mesures de protecció sanitària als comerços i establiments, en segon lloc, subvencions per al pagament de les  taxes de les terrasses de la via pública, i en tercer i últim, el pagament de microcrèdits per a emprenedors i autònoms sempre que aquests microcrèdits s'obtinguin amb una entitat en concret, Microbank, entitat amb la qual l'Ajuntament ha signat un conveni per tal d'emparar aquesta subvenció. És precisament en aquest últim punt a on des d'ERC PdM JxP no estem d'acord, i no ho estem des de dues perspectives diferents. Per un costat per què creiem que tal com es planteja aquesta subvenció es limita excessivament l'accés a la mateixa essent que, només aquelles empreses que obtinguin aquests préstecs, i no d'altres, podran accedir al cobrament dels interessos. En aquest sentit, l'obtenció del préstec es veurà  condicionada a l'aprovació del mateix per part d'una sola entitat, sense que el beneficiari tingui la llibertat de presentar-ho a la valoració de diferents entitats. D'aquesta manera, no queda garantit que algú que no treballi amb CaixaBank tingui les mateixes garanties en l'obtenció del finançament que algú que ja hi treballi. Per un altre costat, creiem que la forma correcta d'haver dotat aquesta subvenció hagués estat, o bé en concurs públic per tal de fer concórrer a les entitats que haguessin volgut, o bé fent la subvenció universal de manera que es donin cabuda a tots aquells préstecs que compleixin determinades condicions. Només d'aquesta manera es pot donar compliment als principis de lliure concurrència i transparència que, com a administració pública, l'Ajuntament ha de garantir en tots els seus procediments públics.