Premià de Mar

Totes les notícies

Diada 2020

Discurs Diada Nacional de Catalunya 2020 d'ERC Premià de Mar- Junts x Premià

Bon dia i Feliç Diada Nacional de Catalunya. Un nou 11 de setembre, aquest molt diferent per un virus que conviu entre nosaltres i que cal combatre i vèncer. Però no per això hem de deixar de reivindicar-nos en una data tant important pel país com és l’Onze de Setembre, cal fer-ho, però amb seny i amb totes les precaucions per protegir-nos. Som aquí per celebrar aquesta Diada perquè ens identifica com a poble, com a col·lectiu que té i vol un projecte de futur en comú i com a persones que volem viure en harmonia i en llibertat.  La Diada Nacional de Catalunya, ja fa anys que a la commemoració i el record a fets de la nostra història, s’hi suma la manifestació i la reivindicació col·lectiva i popular de la nostra lluita per un major benestar i un futur millor. És un dia de reivindicació nacional, però actualment és, sobretot, una jornada de reivindicació de drets civils i polítics, de justícia, de democràcia i de llibertat. És una jornada cívica i festiva, però també és l’expressió de la nostra lluita pacífica com a poble.  Aquests anhels d’alliberament nacional segueixen vius avui en dia en una gran part del poble català i cal respectar sempre, a aquells que no pensen el mateix però que sens dubte volen viure en una societat justa i democràtica.  Vivim moments molt complexos. A part del COVID i els seus efectes devastadors per tothom i per tots els sectors, cal recordar que tenim representants polítics a la presó i a l’exili i un munt de companyes i companys de lluites compartides perseguides per la justícia; des d’aquí els hi fem arribar la nostra solidaritat i estima.  Cal remarcar la manifesta incapacitat de la política espanyola i dels partits polítics espanyols, per donar resposta política i resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat, de forma negociada, pactada i validada pel conjunt de la ciutadania de Catalunya en forma de referèndum.  Sense oblidar, que aviat farà tres anys del referèndum de l’1 d’octubre, que va ser una gran demostració cívica de la capacitat dels catalans i les catalanes de donar veu a la ciutadania i que no pot quedar en paper mullat.

ERC Premià de Mar-Junts x Premià impugna la subvenció dels microcrèdits que l`Ajuntament ha signat amb CaixaBank.

El passat 22 de juliol es van presentar les bases específiques reguladores de la concessió de subvencions extraordinàries per a la reactivació del teixit  socioeconòmic del municipi de Premià de Mar afectat per la situació generada per la COVID-19 i l'estat d'alarma. Les mateixes bases, més aviat complexes des del punt de vista tècnic, recullen tres línies de subvencions. En primer lloc, una partida d'ajuts econòmics per a la implantació de mesures de protecció sanitària als comerços i establiments, en segon lloc, subvencions per al pagament de les  taxes de les terrasses de la via pública, i en tercer i últim, el pagament de microcrèdits per a emprenedors i autònoms sempre que aquests microcrèdits s'obtinguin amb una entitat en concret, Microbank, entitat amb la qual l'Ajuntament ha signat un conveni per tal d'emparar aquesta subvenció. És precisament en aquest últim punt a on des d'ERC PdM JxP no estem d'acord, i no ho estem des de dues perspectives diferents. Per un costat per què creiem que tal com es planteja aquesta subvenció es limita excessivament l'accés a la mateixa essent que, només aquelles empreses que obtinguin aquests préstecs, i no d'altres, podran accedir al cobrament dels interessos. En aquest sentit, l'obtenció del préstec es veurà  condicionada a l'aprovació del mateix per part d'una sola entitat, sense que el beneficiari tingui la llibertat de presentar-ho a la valoració de diferents entitats. D'aquesta manera, no queda garantit que algú que no treballi amb CaixaBank tingui les mateixes garanties en l'obtenció del finançament que algú que ja hi treballi. Per un altre costat, creiem que la forma correcta d'haver dotat aquesta subvenció hagués estat, o bé en concurs públic per tal de fer concórrer a les entitats que haguessin volgut, o bé fent la subvenció universal de manera que es donin cabuda a tots aquells préstecs que compleixin determinades condicions. Només d'aquesta manera es pot donar compliment als principis de lliure concurrència i transparència que, com a administració pública, l'Ajuntament ha de garantir en tots els seus procediments públics.

Ajuntament Premià de Mar

La carta de l'alcalde Miquel Àngel Méndez a la seva militància i la seva declaració de principis.

L'alcalde Miquel Àngel Méndez ha enviat una carta a la militància des de l´agrupació local del PDeCAT – Junts per Premià de Mar a on comunica la seva oposició al nou projecte de Carles Puigdemont. Des d'ERC Premià de Mar volem fer notar a l´alcalde que a les passades eleccions municipals bé que es van presentar amb la marca de JUNTS, no amb la de PDeCAT, i que, vista la seva declaració de principis a l'escrit, és evident que va ser per l'interès partidista d'aconseguir rèdit electoral, no pas per convicció política.  No és gens estrany voler expressar la seva opinió amb tota llibertat i més quan al si de la seva agrupació hi ha conflictes, tant en l'àmbit local com nacional, entre les diverses formacions polítiques que conformen l'òrbita exconvergent. El que resulta paradoxal i desconcertant és que a la carta faci una declaració tan transparent de la seva ideologia neoliberal i conservadora, tan a favor dels sectors privats, en la mesura que és l'alcalde de Premià de Mar, i per tant el principal valedor de la gestió dels recursos públics del nostre poble. Que al seu escrit qualifiqui l'evolució de Junts x Catalunya al Parlament i al Congrés com d'una deriva a posicions properes a l'esquerra més radical, ja ens dóna una idea del que considera polítiques  d´esquerres el sr. alcalde,i de quina és la seva ideologia real, sense dissimular. A la carta fa una defensa de la privatització en detriment d'allò què és públic, és més, parla dels ajuts socials i que s´hi destinen "grans quantitats de diners" sense control exhaustiu, sosté que s´ha d'ajudar en la lluita contra "la moda de què és millor el que és públic", deixa caure que les famílies no poden escollir entre l'educació pública i la concertada, com si la pública, la de tots, la que necessita més recursos, fos una imposició. Parla de la inseguretat que suposa l'arribada de "persones d'altres països sense llar ni lloc de treball", demonitzant de nou als col·lectius d'immigrants.

ERC Premià de Mar- Junts x Premià diu NO a la Qüestió de confiança vinculada al pressupost municipal.

Dimecres passat dia 15 de juliol, tots els grups de l'oposició vam dir NO als pressupostos que ens van presentar l'equip de govern. ERC no va votar a favor pels motius ja explicats de forma clara, tant al Ple, com en les declaracions a Ràdio Premià de la nostra regidora Mireia Cardús. Aquí teniu l'enllaç:  http://locals.esquerra.cat/premiademar/article/103751/la-nostra-regidora-mireia-cardus-ens-parla-de-per-que-erc-premia-de-mar-junts-x-premia-no- El govern que ens exigia que votéssim a favor tot i la poca informació facilitada,l´escàs temps per treballar les 1.004 partides incloses i l'evident absència d´uns pressupostos socials, aquest govern que sempre ens acusa de no voler col·laborar, després d'una setmana sencera, no va ser capaç de trucar-nos, enviar un e-mail, fins i tot, de fer unes declaracions a la ràdio municipal, per simplement, parlar, negociar i buscar una entesa per poder canviar el posicionament del nostre grup. Res, no van fer cap gest, pel que deduïm que ja els està bé tenir els vots en contra d'ERC-JxP, perquè,d'aquesta manera tornen al mateix argumentari crossa i als molts minuts de ràdio, amb els "no volen parlar", i "...dels que volen treballar i els que bloquegen" etc.  Recordem que el conjunt de l'oposició d'aquest Ajuntament, és de 13 electes que representa el 62 % del Ple, contra el 38 % del govern, per tant no els queda altra alternativa que el diàleg i l'entesa per avançar. Així que, un cop més, els hi oferim aquesta possibilitat, sempre que sigui real i no excloent com fins ara. Tot i la nostra bona voluntat sembla que el govern municipal té una estratègia per aprovar aquests pressupostos, de fet, en la intervenció del company Xavier Gatius del passat dimecres ja els vam avançar aquesta estratègia: La Qüestió de confiança.  Aquesta certament és una modalitat legal però no creiem que sigui la millor manera de desencallar un problema com aquest i en tot cas, agreuja molt la situació de l'Ajuntament de Premià i les relacions polítiques entre els grups municipals del govern i l'oposició en el present i en el futur.

Mireia Cardús

La regidora Mireia Cardús ens parla de per què ERC Premià de Mar - Junts x Premià, no ha votat a favor dels pressupostos municipals 2020.

Avui hem pogut escoltar a la Mireia Cardús a l'Espai d'opinió d'ERC Premià de Mar a Ràdio Premià de Mar. Ha parlat sobre els pressupostos municipals del 2020 que no van ser aprovats al Ple del 15 de juliol. Va ser per manca del suport necessari, ja que tots els grups de l'oposició inclosos el grup de Ciutadans, van votar No. Ens explica el posicionament en contra del grup municipal ERC Premià de Mar-JuntsxPremià: "El primer és que nosaltres no hem participat directament en la confecció d'aquests pressupostos. I dic directament, perquè en cap moment hem tingut la percepció que el govern tingués en compte les nostres propostes i se'ns volgués participant activament (propostes que sí que hem fet a través de diversos canals). La segona raó és perquè no hem tingut temps material d'analitzar i treballar aquests pressupostos amb el detall suficient... El tercer punt... Nosaltres no estem d'acord amb moltes de les partides... I no hi estem d'acord perquè no són uns pressupostos de caràcter social, que atenguin les necessitats d'emergència del moment, ni estan encarats cap als reptes de present i de futur pel que fa a polítiques d'habitatge, de sostenibilitat i sobretot de justícia social. I no hi estem d'acord perquè ens manca informació sobre el que hi ha al darrere d'algunes partides. El quart punt i potser el més transcendental és que el nostre vot no importa. Ni el nostre ni el de cap grup a l'oposició pel que es veu. El Sr. Alcalde ha dit i repetit que tenim els pressupostos sobre la taula des de principis de Novembre. Això és cert. Teníem uns pressupostos els quals per no reunir el consens suficient no van arribar mai a presentar-se en una sessió plenària. Els pressupostos que s'han presentat aquest dimecres, ens els van fer arribar només 15 dies abans del ple i aquests presenten exactament... 409 variacions de partides. Això que ens demostra: Que el grup municipal de Junts per Premià de Mar ha treballat els pressupostos durant temps amb el seu actual soci de govern, que és el PSC Units per Premià.

Ple municipal del 15 de juliol : Moció per aplicar el vot telemàtic a l´Ajuntament de Premià de Mar.

ERC Premià de Mar - Junts x Premià presenta al Ple municipal una moció per aplicar el vot telemàtic a l'Ajuntament de Premià de Mar.  Un dels compromisos republicans és el de trencar barreres per garantir la igualtat d'oportunitats per totes les persones en l'accés als espais de presa de decisions, especialment feminitzar la política, i garantir un accés equitatiu de les dones als espais de presa de decisions i governança. La política municipal suposa una gran oportunitat per avançar en l'assoliment d'aquest objectiu, el de garantir que els representants locals representin la diversitat sociodemogràfica del nostre municipi. Tot i haver avançat molt en aquest aspecte, encara hi ha situacions que suposen una clara barrera i es converteixen en una clara desigualtat, especialment per les dones, en el moment de fer un pas endavant. I quan el fan, moltes decideixen no repetir mandat per la dificultat de combinar la vida política, laboral i familiar, que en el cas de les dones és encara més accentuat. Incorporar el vot telemàtic és una acció que ens ajudarà a trencar una de les majors barreres que es troben les dones en l’accés als espais de representació municipal, especialment les dones joves. També ens permet millorar la incorporació dels homes als espais de cura, permetent-los combinar la paternitat i les seves funcions com a regidors. I facilitar, en el cas de malaltia greu, la continuïtat dels electes, afegir garanties en la preservació dels seus drets polítics, i la no alteració de les majories existents. Es tracta d’una mesura que aporta millores en la garantia dels drets democràtics dels electes locals, modernitza l’administració, la feminitza, i millora la conciliació entre família i política. Per aixo ERC Premià de Mar - Junts x Premià proposa l´aprovació dels següents acords : PRIMER. Incloure dins del Reglament Orgànic Municipal el vot telemàtic per  poder-lo habilitar de forma efectiva a l’Ajuntament de Premià de Mar, el més aviat  possible.

En Xavier Gatius, regidor d'ERC Junts x Premià, parla de pressupostos i de responsabilitat a Ràdio Premià de Mar.

Avui a l'Espai d'opinió de Ràdio Premià de Mar, en Xavier Gatius ha explicat la posició del grup municipal ERC Premià de Mar davant els pressupostos municipals 2020. Pressupostos que l'equip de govern els demana que aprovin, acusant-los que si no ho fan, estan bloquejant al poble. En aquest sentit, ha volgut deixar molt clares dues coses: "El temps... Aquests pressupostos se'ns han presentat el dia 30 de juny, és a dir amb un marge de quinze dies per analitzar, per preguntar, per proposar, per negociar... Només quinze dies, quan segons sembla, l'equip de govern ja els tenia el mes d'abril i quan sembla que altres grups municipals, que ara ens demanen responsabilitat, ja fa temps que els tenen. La pregunta és… Si ens volen participant, perquè no ens els han fet arribar abans? Per un altre costat...Les formes: Els pressupostos s'han presentat en un full d'Excel, sense memòries, sense explicacions, sense cap altra informació addicional que ens expliqui que és el que hi ha darrere, el perquè de totes les modificacions respecte dels pressupostos que ja vam començar a treballar al novembre... en definitiva… Un full d'Excel… Algú realment creu que es poden prendre decisions tan serioses i determinants pel municipi sense cap altra més informació?." Pel regidor d'ERC tot plegat deixa en evidència que realment no se'ls vol participant, però en canvi se'ls demana responsabilitat a l'hora d'aprovar aquests pressupostos. De fet, el que creu el grup municipal d'Esquerra és que l'actitud de l'equip de govern sí que és irresponsable i també que fora absolutament negligent per part d'ERC Premià de Mar aprovar uns pressupostos sense haver-los treballat i parlat mínimament. El Xavier Gatius afirma que l'única manera de fer servei al nostre poble és aportant i treballant de manera constructiva, i en aquest sentit demanen tres coses: Temps, informació, i voluntat real de treball conjunt, amb Esquerra, i amb la resta de forces del consistori. Tot i això, informa que han fet arribar un primer plec de preguntes, esmenes i demandes a l'equip de govern, amb la precarietat i el poc temps que han tingut, però amb la voluntat real de treballar.

Pep Ripollès a l´Espai d’opinió de Ràdio Premià de Mar.

El portaveu d'ERC Premià de Mar-Junts x Premià, Pep Ripollès, ha declarat a Ràdio Premià de Mar, en referència al pacte dels socialistes amb Junts x Premià de Mar-PDeCAT, que evidentment, qualsevol força política pot pactar amb qui vulgui, però el que l'ha decebut és la manca d'honestedat i sinceritat del PSC, ja que del pacte esmentat es va assabentar per una notícia a un diari; ell i la resta de forces d'esquerres amb les que els socialistes, feia un any que treballaven de forma contínua i activa per un pacte de govern i també, per uns pressupostos alternatius per Premià de Mar. En resposta a les declaracions del Sr. David Gutiérrez, Pep Ripollès ha fet èmfasi en el fet que l'únic que ha fet tacticisme i partidisme polític ha sigut el PSC, que podia haver governat amb qui volgués des del minut zero, fa un any va signar un acord per aconseguir el canvi de força política a l'alcaldia, però es va desdir, al·legant pressions, és a dir, per disciplina de partit. En tot cas, han deixat passar un any per tornar a pactar amb els qui ja governaven en l'anterior legislatura, i pel camí han donat l'esquena a la feina feta i consensuada amb ERC Premià de Mar-Junts x Premià, Crida Premianenca i Premià En Comú Podem, refusant una opció de canvi real al poble. El portaveu d'Esquerra Republicana afirma que els socialistes s'han donat molta presa a aconseguir el pacte en veure que el govern municipal es mostrava obert a arribar a un acord estable amb ERC Premià de Mar i també degut a les creixents veus d'una possible moció de censura. Tot això hauria accelerat els esdeveniments, els uns, per la por a una hipotètica moció de censura, i els altres per ofertes "irrefutables" com la d'un any d'alcaldia. Pep Ripollès ha aprofitat per fer saber que a dia 30 de juny, el grup municipal d'esquerra va rebre la proposta del pressupost 2020, proposta que passarà per sessió plenaria el dia 15 juliol, fet que impedeix poder negociar o fer qualsevol esmena per manca de temps per estudiar i treballar de forma seriosa aquests pressupostos.

Comunicat conjunt de Premià En Comú Podem, Crida Premianenca i ERC Premià de Mar-JuntsxPremià.

Els grups d'esquerres denuncien l'opacitat i la gestió negligent de l'àrea de territori de l'Ajuntament de Premià de Mar i reclamen que l'Alcalde i el regidor responsable de l'àrea de territori donin explicacions i assumeixin responsabilitats. Fa setmanes (durant el ple d'abril) ERC-JxP va treure a la llum que l'Ajuntament de Premià de Mar haurà de pagar una indemnització de 470.000€ per l'expropiació d'una parcel·la situada a la cruïlla entre el Camí del Mig i la Carretera de Premià, inicialment valorada en només 35.000€, per a realitzar la construcció d'un giratori i places d'aparcament en aquest espai. La tramitació d'aquest projecte s'ha realitzat exclusivament per Junta de Govern sense informar-ne a la resta de grups del consistori, que hem conegut la notícia a través d'un veí del municipi, ni al conjunt de la població de Premià de Mar. El més greu del cas és que un cop comunicada la resolució del jurat d'expropiacions de Catalunya en la que es donava la raó al propietari de la finca sobre la consideració del sòl, el departament de territori de l'Ajuntament no va presentar-hi recurs deixant el consistori indefens i convertint la resolució automàticament en ferma. A aquest fet, especialment greu i mostra d'una gestió negligent, s'hi suma l'ocultació d'informació per part del govern als grups polítics sota signants, que han conegut els fets per un tercer, sis mesos més tard i quan s'ha complert el termini (només prorrogat per l'estat d'alarma) per abonar el pagament d'aquest import abans de començar a sumar interessos de demora. Aquest gairebé mig milió d'euros que haurem de pagar dels recursos de tots els premianencs suposa un cop dur a l'Ajuntament, que se suma a l'existència del Pla Econòmic i Financer degut a reiterats incompliments en la gestió econòmica per la mala planificació de projectes urbanístics i construcció de nous equipaments públics, i deixa Premià amb un marge nul per assumir noves inversions necessàries pel municipi i destinar recursos a l'emergència social derivada de la crisi del Covid-19.