Premià de Mar

Notícia

Discurs Diada Nacional de Catalunya 2020 d'ERC Premià de Mar- Junts x Premià

Diada 2020
Ofrena floral Diada 2020

Bon dia i Feliç Diada Nacional de Catalunya.

Un nou 11 de setembre, aquest molt diferent per un virus que conviu entre nosaltres i que cal combatre i vèncer. Però no per això hem de deixar de reivindicar-nos en una data tant important pel país com és l’Onze de Setembre, cal fer-ho, però amb seny i amb totes les precaucions per protegir-nos.

Som aquí per celebrar aquesta Diada perquè ens identifica com a poble, com a col·lectiu que té i vol un projecte de futur en comú i com a persones que volem viure en harmonia i en llibertat. 

La Diada Nacional de Catalunya, ja fa anys que a la commemoració i el record a fets de la nostra història, s’hi suma la manifestació i la reivindicació col·lectiva i popular de la nostra lluita per un major benestar i un futur millor.

És un dia de reivindicació nacional, però actualment és, sobretot, una jornada de reivindicació de drets civils i polítics, de justícia, de democràcia i de llibertat. És una jornada cívica i festiva, però també és l’expressió de la nostra lluita pacífica com a poble. 

Aquests anhels d’alliberament nacional segueixen vius avui en dia en una gran part del poble català i cal respectar sempre, a aquells que no pensen el mateix però que sens dubte volen viure en una societat justa i democràtica. 

Vivim moments molt complexos. A part del COVID i els seus efectes devastadors per tothom i per tots els sectors, cal recordar que tenim representants polítics a la presó i a l’exili i un munt de companyes i companys de lluites compartides perseguides per la justícia; des d’aquí els hi fem arribar la nostra solidaritat i estima. 

Cal remarcar la manifesta incapacitat de la política espanyola i dels partits polítics espanyols, per donar resposta política i resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat, de forma negociada, pactada i validada pel conjunt de la ciutadania de Catalunya en forma de referèndum. 

Sense oblidar, que aviat farà tres anys del referèndum de l’1 d’octubre, que va ser una gran demostració cívica de la capacitat dels catalans i les catalanes de donar veu a la ciutadania i que no pot quedar en paper mullat.

Aquest esperit de perseverança és el que ens portarà a construir el país que volem, no en tingueu cap dubte.

També des dels municipis hem de treballar per tenir una societat més justa, una societat diversa on ningú se senti exclòs, on es respecti la llibertat d’expressió, on la població participi activament de les decisions i on els carrers i les institucions siguin la demostració de la pluralitat que tenim al poble.

Volem un poble obert i acollidor on convisqui gent vinguda d’arreu, que parla diferents llengües, volem un poble amb oportunitats per tothom i que no permeti deixar a ningú enrere, volem viure amb tranquil·litat i seguretat en un poble ple de vida, on el jove se senti estimat i no rebutjat i la gent gran se senti ben atesa. Tot això ara no es dona i ens cal capgirar-ho.

També volem un país capaç de proporcionar qualitat de vida als seus ciutadans i ciutadanes. Que pugui garantir-los la protecció dels seus drets i l’exercici de les seves llibertats. 

Un país capaç d’eradicar la cultura patriarcal i la violència masclista, i on ningú hagi de patir perquè li tallin la llum i els subministraments bàsics i se li garanteixi una llar digna per viure. 

Un país amb capacitat de generar una economia sòlida, eficient i sostenible, on es protegeixi el nostre medi natural, que és el que ens proporciona també qualitat de vida. 

En definitiva, volem construir un país i un poble, molt millor per a tothom. 

Totes aquestes reivindicacions ens acompanyen també avui, perquè difícilment podrem construir el país que volem, si no hi existeix la cultura de diàleg, de recerca de consensos, d’afavorir la convivència, de ser exemple de qualitat democràtica, enfront de la cultura d’utilitzar la justícia com a escarni, dels retrets i dels objectius personais enfront del benefici comú.

És en aquests moments quan més ens cal unir esforços i estratègies. Us animo a continuar defensant els nostres drets nacionals i les nostres llibertats des d’allà on sigui, al carrer, als ajuntaments, al Parlament de Catalunya o a Europa.

Premianencs i Premianenques... Que l’estimació per la nostra terra, per la nostra gent, que aquest anhel de llibertat i de reivindicació que inspira la Diada Nacional, ens ajudi a fer realitat els nostres desitjos per una Catalunya lliure!

Des d’aquí demanem:

- Llibertat Preses i Presos polítics.
- Retorn en llibertat de tots els exiliats.
- Prou persecució a persones pels seus ideals.
- Prou repressió. 

Visca Premià de Mar i Visca Catalunya!