Premià de Mar

Notícia

La posició d'ERC Premià de Mar davant l'enduriment dels requisits per l'alta al padró municipal de Premià de Mar.

Al ple del 23 de setembre es va aprovar la moció presentada per l'equip de govern de Junts X Premià de Mar - PDECat i PSC que endureix els requisits d'empadronament al nostre poble. Van votar a favor els grups municipals de C´s, Junts X Premià de Mar - PDECat i el PSC.

ERC-Junts x Premià va votar en contra i també els grups municipals Premià En Comú Podem i Crida Premianenca. Vam votar en contra d'aquesta moció i vam exigir el compliment del que s'estableix legalment pel que fa als drets d'empadronament dels nostres ciutadans i ciutadanes, ja que, el que pretén aquesta mesura és endurir el procediment administratiu d'empadronament amb la finalitat d'evitar l'ocupació il·legal en el nostre municipi, i no és cert que hi hagi una relació entre ocupació il·legal d'habitatges i el compliment de la norma en matèria d'empadronament. No s'ocupen pisos per empadronar-se a Premià de Mar; s'ocupen perquè hi ha precarietat, hi ha pisos buits i aquests, en una gran majoria, són dels bancs.​

Les conseqüències que té aquest enduriment en els requisits d'empadronament, poden ser contraproduents, ja que darrere de les ocupacions per part de col·lectius vulnerables sovint existeixen xarxes organitzades que se n'aprofiten precisament de la necessitat d'aquests col·lectius... I són aquestes mateixes xarxes les que fan negoci amb les traves administratives que ara reactivarà el nostre ajuntament. La realitat és que aquestes màfies demanen "cànons" d'entrada per tal d'esquivar aquesta documentació addicional, i com ho fan? Aportant contractes de lloguer o titularitat de domicilis d'habitatges i autoritzacions personals a l'habitatge, o contractes de lloguer falsos. És a dir, que a efectes pràctics, aquestes mesures deriven sovint en un negoci per a les màfies, i en un empobriment, encara més, d'aquells que pateixen necessitats d'habitatge.

En última instància estem davant d'unes mesures que criminalitzen la pobresa i que deixen sense cap mena de cobertura i serveis bàsics als més vulnerables, a les famílies que més ho necessiten. Perquè això és el que passa: Una família que no es pugui empadronar allà a on viu significa una família sense assistència mèdica, nens sense col·legis, persones sense accés als serveis socials..., etc., etc.
Afegim també, que l'ocupació il·legal no se soluciona així, ni el problema de la pobresa tampoc. L'ocupació il·legal se soluciona amb polítiques socials, perseguint els pisos buits en el nostre municipi, establint habitatges socials (que NO en tenim), generant riquesa en el nostre poble, treballant activament en temes de seguretat, amb més efectius i amb una bona gestió dels mateixos i amb una bona cooperació entre els nostres serveis socials i les forces de seguretat.... Es fa amb tot això, però no es fa vulnerant els drets fonamentals dels nostres veïns i veïnes.


Fotografia Esther de Prades.