Puigcerdà

Notícia

Ja ha transcorregut un mes del Dia Internacional de la Dona

Movilitzacions de les Dones després dels fets del 8 març del 1857 a Nova York
Movilitzacions de les Dones després dels fets del 8 març del 1857 a Nova York

Quin millor moment per parlar de dones i de recordar perquè el 8 de Març és el dia escollit per l'ONU per donar reconeixement a aquesta figura.
 
El 19 de març de 1911 se celebrava per primera vegada el Dia Internacional de la Dona a diversos països europeus. Va ser una jornada històrica en què les dones van reivindicar uns drets revolucionaris en aquell moment: el dret a votar, a ocupar càrrecs públics, a la formació professional i al treball, i a la no discriminació pel simple fet de ser dones. Amb els anys, la festivitat es va acabar consolidant el 8 de març fins a convertir-se en un símbol per a les dones dels cinc continents.
Per què aquesta data? L'explicació més versemblant s'emmarca en plena revolució industrial, quan un grup de dones va sortir exactament un 8 de març de 1857 als carrers de Nova York per protestar per les seves condicions laborals.
 
Mirant enrere, i veient tot l'aconseguit i el temps que ha costat, em pregunto fins quan la dona ha de continuar lluitant per reivindicar allò que no faria falta reclamar. No puc més que sorprendre'm de la quantitat de drets irreals que hem aconseguit en ple segle XXI, tot i que encara hi ha una quantitat de dones que pateixen el marcatge del mascle, el maltractament físic o psíquic. Malauradament som nosaltres, les dones, les que estem provocant aquestes situacions i la qual cosa fa que encara avui hàgim de continuar lluitant per nosaltres, per les altres i per les que han de venir.
 
És per això que el dia de la Dona no pot ser només una reivindicació festiva més en el calendari; ha de ser cada dia i som nosaltres les que hem de seguir el camí d'aquelles dones valentes que van fer-ho per nosaltres en el passat. Erradicar el 8 de Març com a dia de la Dona voldrà dir que ja no tenim res a reivindicar, perquè tot estarà assolit i potser nosaltres no ho podrem veure, però ho gaudiran les generacions futures.
 
Nosaltres no ens volem quedar amb un escrit, per això des d'Esquerra Republicana de Puigcerdà volem donar un paper molt més rellevant a la Dona tot reivindicant la seva figura, amb un gest envers la figura femenina i la seva importància en aquesta Comarca; proposem la substitució d'alguns noms de carrers i places actuals, per altres de dones importants o figures femenines amb una certa rellevància per a la comarca.
 
Si tens una àvia, una besàvia o un avantpassat femení a la teva família i ho creus necessari, et convidem a venir a parlar amb nosaltres i a buscar la manera de què aquestes valentes protagonistes tinguin un lloc a la nostra vila.
 
Malauradament, no tenim molta memòria històrica de les dones de Cerdanya, però entre totes podem recuperar una part d'aquesta història.

Montse López
Secretària de la Dona
ERC Puigcerdà