Ripoll

Totes les notícies

El ple de Ripoll aprova la proposta d'ERC de sol·licitar un IVA reduït del 10% per a serveis de perruqueria i estètica

ERC Ripoll es va afegir a la campanya d'ERC Girona per exigir a l’executiu espanyol que es torni a l’IVA reduït del 10% per al sector de la perruqueria, barberia i estètica, després que el 2012 fos augmentat fins al tipus general del 21%. Chantal Pérez, la regidora republicana a l'Ajuntament de Ripoll, va presentar la proposta que finalment va ser aprovada pel plenari del dia 28 de setembre de 2021. Us mostrem la moció sencera a continuació: MOCIÓ PRESENTADA PEL GRUP ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA A L'AJUNTAMENT DE RIPOLL PER AL RETORN A L’IVA REDUÏT DEL 10% DEL SECTOR DE LA PERRUQUERIA, BARBERIA I ESTÈTICA En l'últim trimestre del 2012, per a pal·liar els efectes de la crisi econòmica, el govern espanyol va augmentar fins al 21% l’IVA del sector de la imatge personal, amb la promesa per part del llavors ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de retornar a la situació d’IVA reduït tan bon punt millorés l’economia. D’aquesta manera, les perruqueries, barberies i certs serveis d'estètica van passar d’un IVA del 8%, en tant que serveis essencials, al tipus general del 21%. Aquesta pujada de l'IVA havia de ser temporal i així ho van assumir la majoria de professionals del ram, que davant les dificultats econòmiques que patia la ciutadania van fer un gran esforç perquè la pujada de l’impost no repercutís en els clients i clientes. Lluny del que va prometre el govern del Partit Popular, vuit anys després la pujada de l’IVA persisteix. És per aquest motiu que el sector de la imatge personal s’ha unit a nivell estatal, mitjançant plataformes com “Creure en Nosaltres”, per a reclamar el retorn a l’IVA reduït aplicat als sectors essencials. L’any 2018, el PSOE (llavors a l’oposició) va presentar una proposició no de llei (PNL) per a restituir l’IVA reduït al sector. Malgrat comptar amb el suport de la majoria de partits, a dia d’avui aquesta no ha estat aplicada, davant la negativa del propi PSOE —ara a govern— de retornar a la forma reduïda de l’impost.

Les treballadores de l'Ajuntament de Ripoll tindran un permís justificable de menstruació i climateri

El grup municipal d'ERC va proposar una "Moció de suport per a la incorporació del permís justificable de menstruació i climateri a l’Ajuntament de Ripoll" que finalment van presentar conjuntament tots els grups municipals al ple del dia 25 de maig de 2021. La moció va ser aprovada per unanimitat i, d'aquesta manera, les dones treballadores de l'Ajuntament de Ripoll haurien de tenir aquest permís justificable de menstruació i climateri. Es treballarà en cada cas concret si aquest permís és retribuïble o recuperable. Esperem que aquest sigui un exemple a seguir per altres entitats, empreses i institucions. A continuació us mostrem el contingut complet de la moció aprovada: Moció de suport per a la incorporació del permís justificable de menstruació i climateri a l’ajuntament de Ripoll Segons les dades, entre el 25% i el 60% de les dones pateixen dolor durant la menstruació, és a dir, dismenorrea, un tema encara avui tabú i que s’ha tractat d’invisibilitzar durant dècades. De fet entre un 1% i un 15% de les persones que pateixen dismenorrea, pateixen dolors molt intensos i invalidants que les incapacita temporalment. Patir dolor durant la regla és un fet que s’ha normalitzat socialment, però que no ho és i menys quan impedeix desenvolupar amb normalitat la teva vida quotidiana. La pressió social provoca que les persones que pateixen dolor menstrual hagin d’amagar-lo i fer veure que "no passa res”, però la realitat és que aquests dolors afecten psicològicament i físicament i, per tant, dificulten el desenvolupament habitual de les seves feines. Aquest dolor invalidant, si no és reconegut, es pot traduir en un motiu més de discriminació laboral de les dones, ja que afecta directament a la seva capacitat laboral, afectant directament a la bretxa laboral i significant un nou sostre de vidre dins les carreres laborals, així com a la seva economia. Disposar de fins a 12 dies l’any reconeguts per tenir cura de la salut relacionada amb la menstruació i climateri, en cas que es necessiti, té una conseqüència positiva en relació amb la reducció d’aquestes desigualtats.

No podem permetre aquestes pintades a establiments i façanes de Ripoll

El grup municipal d'ERC presenta el dia 22 de març de 2021 una instància a l'Ajuntament de Ripoll demanant que el consistori col·labori amb urgència a la neteja d'aparadors i façanes que han patit molts comerços i locals de Ripoll la nit passada de dissabte a diumenge. Seria convenient que el suport de l'ajuntament sigui per a netejar tot tipus de pintades, tant les més recents com les anteriors que encara són presents en diversos establiments i façanes del municipi. Lamentem aquests actes incívics que s'han produït, molt probablement en horari de toc de queda, i instem a les forces d'ordre públic que actuiïn amb determinació per trobar als incívics que ho han fet i, sobretot, per evitar futurs actes semblants.

ERC demana que els actes d’Arribada dels Reis d’Orient 2021 es puguin fer a l’aire lliure i donant l’oportunitat d’acostar-s’hi amb seguretat a tota la mainada de Ripoll

Com a grup polític hem recollit les inquietuds que ens han fet arribat diverses famílies de Ripoll, preocupades per l’acte, que s’ha fet públic per part de l’Ajuntament, sobre l’Audiència dels Reis d’Orient que es farà al Teatre Comtal amb entrada prèvia obligatòria, atès que Ses Majestats no podran fer la cavalcada reial seguint la normativa establerta.   Deixant de banda que la normativa no prohibeix les cavalcades en sí, sinó només les cavalcades tal i com les enteníem fins fa un any, resulta del tot inexplicable que en el municipi amb més casos de contagis d’una comarca confinada, s’opti per fer l’Audiència en un espai tancat, amb poca ventilació i que ni tan sols garantirà que hi puguin assistir tota la nostra canalla.   La temeritat i poc encert del Teatre Comtal ha estat també denunciada per la majoria de membres de la Comissió de Reis, que van manifestar una i altra vegada el seu rebuig a l’opció escollida oferint diferents opcions alternatives (davant del monestir, La Lira) que van estar rebutjades de ple, sense explicacions i de forma unilateral per la Regidora de Cultura i provocant un clar descontentament de membres històrics i voluntaris de la Comissió justament quan més falta fa que es preservin les entitats i el voluntariat, tal i com insisteix sempre el propi ajuntament.   Des d’Esquerra, sempre s’ha defensat que es fes la visita als Reis o als Patges i Patgesses Reials en un espai obert, amb cita prèvia i amb totes les mesures de seguretat conegudes (mascareta, distància, neteja de mans). També hem proposat que, si fos possible, es fes durant diversos dies per a poder donar opció d’acostar-s’hi a totes les nenes i nens de Ripoll. Aquest tipus d’actes (tipus campament reial) es celebraran a diversos municipis dels nostre entorn, amb nombre d’habitants similars als de Ripoll.   Ara mateix és urgent i prioritari salvar vides, reduir els contagis a Ripoll i al Ripollès, baixar la velocitat de transmissió i els índex de contagi i reduir la pressió hospitalària i així portem reiterant-ho des de fa mesos a l’Ajuntament de Ripoll, apel·lant a l'autoresponsabilitat i sobretot a donar exemple des de les institucions.

Arriba a les cases el butlletí d'ERC "555 dies al servei de Ripoll"

El mes de desembre de 2020 s'ha repartit a totes les llars ripolleses el butlletí del Grup Municipal d'ERC que fa balanç dels darrers "555 dies al servei de Ripoll".  Aquí teniu l'enllaç del document pdf: http://locals.esquerra.cat/documents/butlletins/ripoll-butlleti_2020-12_erc_ripoll_web.pdf Bones festes i feliç 2021!

ERC de Ripoll proposa la bonificació urgent d’impostos municipals cobrats als negocis obligats a tancar degut a la Covid19

En el ple d’aquest dimarts 24 de novembre, Roger Bosch, regidor d’ERC Ripoll va explicar la necessitat d’aprovar urgentment la moció presentada pel grup republicà per a poder bonificar dins d’aquest 2020, els impostos que han hagut de pagar molts negocis i autònoms ripollesos que han estat afectats per tancamens i restriccions obligatòries degut a la Covid19. Bosch, va recordar que la situació era molt delicada per un gran nombre d’activitats econòmiques (bars, restaurants, hostaleria, oci nocturn, centres d’estètica, gimnasos, o altres) i calia actuar urgentment. Per això ERC proposava una mesura urgent que estava a les mans del ple municipal, com és la bonificació de la taxa d’escombraries al 100% i també la bonificació de la taxa de guals (associats a activitats econòmiques afectades). Malauradament molts d’aquests impostos s’han cobrat als afectats en ple moment de tancament obligat i això encara els ha perjudicat més. Tots els altres grups municipals i la regidora no adscrita, van dir que s’oposaven a la urgència de la moció i van proposar que es convoqui una nova reunió de la Comissió d’Impuls Econòmic i Social Covid19 on es podria aprovar aquesta bonificació al 100% de la taxa d’escombraries i de guals 2020 pels negocis i autònoms afectats. Des d’ERC hauríem preferit que s’aprovés d’urgència i accelerar al màxim els tràmits perquè els afectats puguin disposar aquest mateix 2020 de la devolució d’aquests impostos pagats. Però vetllarem perquè la proposta de l’equip de govern i la resta de grups municipals de fer-ho a través de la Comissió d’Impuls Econòmic i Social Covid19 sigui el més ràpida possible, i esperem que s’acceptin les peticions d’ERC. A continuació podeu veure la moció presentada: DEMANANT LA BONIFICACIÓ DELS IMPOSTOS MUNICIPALS DEL 2020, PER A LES ACTIVITATS ECONÒMIQUES AFECTADES PER TANCAMENTS I RESTRICCIONS OBLIGATÒRIES DEGUT A LA COVID19   Malauradament la Covid19 està tenint un fort impacte econòmic a diversos establiments i professionals autònoms que tenen activitat a Ripoll.

Ripoll es declara municipi feminista gràcies a la moció presentada per ERC

En el ple d’aquest dimarts 24 de novembre, Chantal Pérez, regidora d’ERC, va exposar la moció amb motiu del dia internacional contra la violència envers les dones, que va quedar aprovada per tots els grups municipals.   La regidora republicana va insistir en la necessitat d'aplicar polítiques públiques per donar sentit i contingut a la tradicional lectura de manifests i crear de forma imminent un registre de bones pràctiques en polítiques d'igualtat amb la creació d'una comissió que vetlli pel seu compliment amb l'objectiu d'eliminar d'una vegada per totes la violència masclista en totes les seves formes i superar així, entre altres, la bretxa salarial, el sostre de vidre, prestigiar i donar valor als treballs de cura, la conciliació i crear protocols clars d'actuació per prevenir l'assetjament sexual o saber com actuar si malauradament aquest es produeix.   A continuació podeu veure la moció aprovada:   MOCIÓ AMB MOTIU DEL 25 DE NOVEMBRE, DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES   La violència contra les dones és una realitat persistent i cruenta que es manifesta de formes diverses (sexual, econòmica, psicològica i simbòlica, entre d’altres). Aquestes violències són fruit del patriarcat, sistema social que situa a l’home en una posició dominant i superior envers les dones. Cal deconstruir la nostra societat per poder superar les desigualtats i crear noves formes de relació basades en la llibertat i la igualtat.   En els últims anys hem pres consciència i ens hem anat dotant d'instruments pioners; com la Llei catalana 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, d'instruments judicials, d'anàlisis i protocols d'atenció especialitzada. Malgrat això, el nombre d'assassinats masclistes creix cada any i no cessa. En aquest context de pandèmia, les violències masclistes s’han invisibilitzat més que mai i les dones s’han trobat confinades amb el seu agressor i posteriorment amb el desconfinament, s'han arribat a xifres rècord.

ERC escolta a la població i proposa millores en seguretat i convivència a Ripoll

Al ple del mes de setembre el Grup municipal d'ERC mostrava la seva preocupació pels problemes d'inseguretat i incivisme dels darrers mesos a Ripoll. Podeu veure més informació a: http://locals.esquerra.cat/ripoll/article/104423/erc-mostra-la-seva-preocupacio-pels-problemes-dinseguretat-i-incivisme-a-ripoll El dia 13 d'octubre de 2020 la secció local d'ERC de Ripoll va organitzar una reunió en línia on hi van participar persones vinculades als sectors del comerç, de la restauració, l'oci, i veïns a títol individual, tots ells preocupats per la situació. A la reunió hi van participar la regidora Chantal Pérez i els regidors Roger Bosch i Lluís Orriols, del Grup Municipal d'ERC a Ripoll, així com diverses persones que formaven part de la llista d'ERC a les darreres eleccions municipals. També es va comptar amb la presència de Joan Plana (regidor d'ERC a l'equip de govern de Roses) i Isaac Albert (regidor d'ERC a l'equip de govern de Terrassa) que van aportar la seva experiència i propostes, com a persones que tenen responsabilitat als seus municipis en els mateixos àmbits de seguretat i convivència.  Com a resultat d'aquella reunió es va acordar que el grup municipal d'Esquerra a Ripoll presentaria una moció al ple del mes d'octubre englobant els principals temes que s'hi van tractar. Aprofitem des d'aquí per agrair a totes les persones que van participar a la reunió del dia 13 d'octubre i a les persones que s'hi van interessar però finalment no van poder-hi assistir. Les seves aportacions van ser molt valuoses i des d'ERC ens oferim sempre que calgui a escoltar-los i a transmetre les seves preocupacions i propostes a l'ajuntament de Ripoll. Finalment la moció presentada pel ple del 27 d'octubre de 2020 és la següent: MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL D'ERC PER LA MILLORA DE LA SEGURETAT I LA CONVIVÈNCIA A RIPOLL   La seguretat ha de ser una prioritat per a qualsevol ajuntament i en aquests moments, malauradament, és una preocupació creixent entre la nostra població.

Homenatge d'ERC Ripoll a Lluís Companys en el 80è aniversari del seu afusellament.

Des de la secció local d'ERC i el Jovent Republicà de Ripoll hem prepararat aquest petit homenatge al President que no morirà mai. Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar, tornarem a vèncer. Us animem a veure el vídeo que podeu trobar a: https://www.facebook.com/ercripoll/videos/1531357453717761/ Un agraïment molt especial per als companys i companyes, en Ramon Prat, la Roser Capdevila, en Roger Sala i l'Ariadna Fuster, per les seves fantàstiques lectures. Aquest 15 d'octubre de 2020, hem penjat també un cartell en record al President Lluís Companys a la Plaça 1 d’Octubre de Ripoll. No defallirem! Per Catalunya! Fins a la victòria sempre!