Ripoll

Totes les notícies

Ripoll necessita un canvi amb un punt d’ambició i de ganes

Oriol Junqueras: “Necessitem un Ripoll i una comarca amb ganes de ser-hi i de reivindicar-se. I això qui ho garanteix és Esquerra Republicana, amb la Chantal Pérez al capdavant”. Dimecres, 19 d’octubre   L’Església de Sant Pere de Ripoll va ser l’escenari escollit per la conversa entre el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i la candidata d’ERC a l’alcaldia de Ripoll per les municipals 2023, Chantal Pérez. La candidata republicana va ser l’encarregada de conduir l’acte sota el títol “Catalunya, Ripoll. On som i on anem?” en el qual es van analitzar diversos aspectes de l’actualitat del municipi i del país.   En clau municipal, Junqueras va reivindicar que Ripoll necessita un canvi, “amb un punt d’ambició, de ganes, de voluntat de coliderar la comarca conjuntament amb els altres municipis del Ripollès”. “Necessitem un Ripoll i un Ripollès amb ganes de ser-hi i de reivindicar-se. I això qui ho garanteix és Esquerra Republicana, amb la Chantal al capdavant”, va afegir.   El president dels republicans va posar en relleu el passat històric de Ripoll, tant a nivell cultural com formatiu, posant de manifest la importància d’aquests dos àmbits en el nostre dia a dia: “L’ensenyament i la cultura té un impacte colossal. El futur està garantit si els joves es formen, aprenen, troben feina i es queden als municipis. Per això cal estimular el nostre professorat, cuidar les escoles i a les famílies d’aquest país”. “No ha de ser un discurs polític, sinó que s’ha de demostrar amb decisions que prenem, com per exemple la gratuïtat universal d’infantil 2, per garantir la igualtat d’oportunitats entre els nostres infants”, va explicar.   Un dels altres temes que Chantal Pérez va posar sobre la taula va ser els nous horitzons que s’obren gràcies al feminisme. En aquest sentit, Junqueras va reflexionar que “sense la incorporació massiva de la dona al món laboral, les economies no haguessin tingut el creixement que han experimentat”.

Chantal Pérez: “Estem preparats, tenim un projecte transformador i som l’alternativa a anys del mateix govern”

La candidata a les eleccions municipals ha centrat el seu discurs de presentació en els principals eixos amb els quals fonamentarà el projecte dels republicans i ha fet èmfasi en la capitalitat de Ripoll a la comarca, el feminisme i la sostenibilitat. Divendres, 9 de setembre. Chantal Pérez s’ha presentat públicament aquesta tarda com a cap de llista d’ERC Ripoll per a les properes eleccions municipals del 2023 davant de més de dues-centes persones. L’actual cap de l’oposició al consistori ha estat acompanyada de la regidora d’ERC a l’ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany; de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà; i d’altres representants locals, comarcals i regionals.   Durant l’acte, conduït per la periodista Ruth Espuny, la cap de llista ha centrat el seu discurs en els principals eixos amb els quals fonamentarà el projecte dels republicans i ha fet èmfasi en la capitalitat de Ripoll a la comarca, el feminisme i la sostenibilitat. En aquest sentit, Pérez ha afirmat que “cal donar valor a les cures, al temps amb els éssers estimats, al benestar dels veïns, als comerciants i professionals diversos, a les associacions, a la necessitat de tenir bones comunicacions i a tenir vitalitat als carrers”.   Pérez aposta per una ciutat que exerceixi “una lluita decidida per mantenir els serveis que tenim i recuperar els que s’han perdut”. “A Ripoll s’ha de poder viure en habitatges assequibles i dignes i emplenar els locals buits. S’ha de fomentar l’ús de mitjans de transport sostenibles fent-los propicis i segurs”, ha afegit. La candidata també ha destacat que “Ripoll ha de ser una capital atractiva que faci honor a la seva història, que preservi la nostra llengua i cultura i que es singularitzi respecte a qualsevol altra població”.   D’altra banda, Chantal Pérez ha remarcat l’aposta de l’equip per la millora de la sostenibilitat amb polítiques enfocades a “reciclar més i millor però també a generar menys residus, fomentar l’economia circular i l’eficiència energètica i mantenir un servei públic d’aigua de qualitat i actualitzat”.

Aprovada la moció d'ERC per adherir Ripoll al programa Apropa Cultura per a persones vulnerables

Durant el ple de l'ajuntament de Ripoll del dia 29 de març es va aprovar la moció presentada per ERC perquè Ripoll entri al Programa Apropa Cultura, dirigit especialment a les persones més vulnerables. A continuació podeu veure la moció sencera. MOCIÓ PER ADHERIR-NOS AL PROGRAMA APROPA CULTURA Apropa cultura és un projecte que neix l’any 2006 amb la voluntat de millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat a través de la cultura. Amb aquest programa, s’obren les portes de teatres, museus, auditoris i festivals d’arreu de Catalunya perquè aquests col·lectius tinguin accés a la seva programació habitual, a uns preus i condicions molt beneficioses. A la vegada també s’ofereixen serveis de formació artística per professionals. Actualment, hi ha més de 2.400 propostes culturals cada temporada, més de 125 teatres, auditoris, festivals i museus de 41 comarques de Catalunya i més de 2.300 centres socials adherits que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat. A tall d’exemple, a la província de Girona, hi ha adherits la majoria de capitals de comarca, com Olot, Figueres, Banyoles i també poblacions com Palamós, Lloret, Blanes, Palafrugell, Roses, Torroella de Montgrí, Salt i Ribes de Freser. En l'àmbit de centres socials, de Ripoll n’hi ha 6 d’inscrits, com són la Casa d'Oficis, el Centre de Dia en Salut Mental del Ripollès, el Consorci de benestar social, la fundació MAP i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Per tots aquests motius, el grup municipal d’Esquerra Republicana de Ripoll proposa l’adopció dels següents ACORDS PRIMER: Sumar-se al programa Apropa Cultura. SEGON: Comunicar-ho a la Generalitat de Catalunya, a la Diputació de Girona, al Consell Comarcal del Ripollès, i a tots els centres socials de Ripoll inscrits al programa. TERCER: Traslladar la informació del programa apropa cultura a la resta d’entitats i consorcis socials de Ripoll.

S'aprova la moció d'ERC Ripoll per sumar-se al dia mundial de conscienciació sobre l'autisme

Al ple de l'ajuntament de Ripoll del 25 de gener de 2022 es va aprovar per unanimitat la proposta presentada per Esquerra Republicana de Catalunya per sumar-se al dia 2 d’abril com a dia mundial de conscienciació sobre l’autisme. Aquesta contempla adherir-se a la iniciativa Light It Up Blue i il·luminar de blau algun edifici o monument municipal, promoure campanyes de conscienciació del trastorn de l’espectre autista i procurar espais o franges horàries adaptades a les necessitats d’aquest col·lectiu.  A continuació podeu veure la moció sencera. MOCIO PER SUMAR-NOS AL DIA 2 D’ABRIL, COM A DIA MUNDIAL DE CONSCIENCIACIO SOBRE L’AUTISME Les Nacions Unides , varen instaurar l’any 2007, el dia 2 d’abril com a dia mundial de Conscienciació sobre l’Autisme. Arrel d’això, ja fa uns quants anys que existeix una iniciativa mundial, coneguda com a Light It Up Blue (il·luminat de blau), en la qual s’il·luminen milers d’edificis i monuments a tot el mon de blau, com a mostra de solidaritat amb les persones amb trastorn del espectre del autisme (TEA) i les seves famílies, amb la finalitat de : - Contribuir a donar visibilitat a les persones amb TEA i les seves famílies i a promoure empatia cap aquest col·lectiu. - Celebrar el talent i les capacitats de les persones amb autisme. - Cridar l’atenció sobre les necessitats de les persones amb autisme. La voluntat de sumar-nos a aquesta iniciativa , que l’any 2021 ja va comptar amb més de 400 edificis i monuments a l’estat espanyol , és perquè serveixi per trencar encara alguns prejudicis que existeixen cap aquest col·lectiu, entenem que la majoria provocats pel desconeixement.  Creiem necessari contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones amb trastorn del espectre del autisme (TEA) i promoure la inclusió en tots els àmbits de la societat com a ciutadanes i ciutadans de ple dret. Per tots aquests motius, el grup municipal d’Esquerra Republicana de Ripoll proposa l’adopció dels següents  ACORDS PRIMER: Sumar-se a la iniciativa Light It Up Blue (LIUB) i il·luminar de blau l’Ajuntament i si s’escau algun altre edifici o monument, cada dia 2 d’abril i registrar-ho a http//bit.

Chantal Pérez és escollida cap de llista d’Esquerra Republicana Ripoll per a les eleccions municipals de 2023

Dissabte, 19 de febrer L’actual regidora del grup municipal a Ripoll d’Esquerra Republicana, Chantal Pérez, ha estat escollida com a cap de llista per a les pròximes eleccions municipals del 2023 després de rebre el suport de la militància en una assemblea celebrada aquest dissabte, 19 de febrer, al local comarcal del partit. La candidata a l’alcaldia de Ripoll ha manifestat que afronta la nova etapa amb la “il·lusió de tornar a fer de Ripoll aquella vila referent que enyorem de temps passats”: “Vull un Ripoll sinònim de benestar, un Ripoll punter i de progrés que no oblidi el seu passat i el dignifiqui”. “Un Ripoll on tothom qui ho vulgui pugui dur a terme el seu projecte de vida en igualtat de condicions, un Ripoll on les polítiques socials, humanistes, feministes, ecologistes i independentistes siguin presents en el dia a dia de la política municipal”, ha afegit la republicana. La candidata, que s’ha mostrat molt agraïda per la confiança dipositada per part dels seus companys i companyes, ha fet una crida a seguir formant un grup transversal per arribar a l’alcaldia l’any vinent. ”És necessari demostrar que Ripoll necessita un canvi, que nosaltres estem preparats i que som els més idonis per liderar-lo. Per l’experiència i expertesa de totes les persones que formem Esquerra Ripoll en cadascun dels nostres àmbits.” “Estic molt contenta que, malgrat els impediments que ens ha imposat la pandèmia, hàgim sigut capaços de seguir com un equip transversal i cohesionat. Ara ens toca treballar de valent, i en equip, per fer de Ripoll la vila que totes i tots volem”, ha conclòs. Chantal Pérez és actualment regidora de l’Ajuntament de Ripoll i consellera comarcal pel grup d’Esquerra Republicana. És llicenciada en Dret i ha treballat durant més de quinze anys com a advocada i com a mediadora. Actualment, treballa al Jutjat de Pau de Torelló i forma part del Consell de Dones de Ripoll. “També m’agradaria dir”, ha afegit, “que com bé sabeu soc mare i pretenc continuar exercint-ne”.

ERC Ripoll presenta 11 propostes per un Ripoll del 2022

Els republicans s’abstenen al ple de votació dels pressupostos per conformistes i poc ambiciosos pel canvi que necessita Ripoll. El Grup Municipal d’ERC Ripoll, format pels regidors Roger Bosch, Chantal Pérez i Lluís Orriols, ha presentat aquest dilluns les propostes que ha fet als pressupostos municipals d’aquest any. Els republicans, que ja van votar en contra de les ordenances municipals, s’han abstingut als pressupostos perquè l’equip de govern -diuen- no les ha acceptat seriosament. D’entre les 11 propostes aportades pel grup republicà, fan èmfasi en el compliment de diverses mocions ja aprovades pel consistori. En concret, demanen el compliment de la moció sobre la millora dels passos de vianants a Ripoll (aprovada el setembre del 2019 i al pla director de la bicicleta), la moció sobre la seguretat, neteja i adequació dels parcs infantils (setembre de 2019), la moció per la millora de la seguretat i convivència a Ripoll (que inclou contractar més agents cívics) i la moció per promoure un Pla Estratègic per a l'estudi, rehabilitació i promoció de la muralla. D’aquesta última, demanen què ha passat amb els 20.000 € que s’hi va destinar al pressupost del 2020 i que no s’han executat. Quant a les propostes d’urbanisme, els republicans demanen dignificar la plaça de “La Lira”, col·locar plaques solars als edificis municipals, arranjar el camí de “Can Villaura” a la “Saphil”, tornar a obrir a la població de Ripoll l’espai de Sant Bernabé de les Tenes i netejar les quatre ermites de Ripoll. D’altres propostes a llarg termini en els àmbits de cultura i turisme són augmentar el pressupost per cultura i potenciar les entitats del poble amb recursos humans i econòmics i crear un projecte turístic basat en una ruta seguint façanes pintades amb caplletres pel casc antic de la vila, on en cada una d’elles es pugui interpretar una part de la història de Ripoll. Excepte la proposta de les plaques solars als edificis municipals, que no s’ha tingut en compte en aquest pressupost, la resta s’han acceptat però no amb l’assignació pressupostària que mereixerien.

El ple de Ripoll aprova la proposta d'ERC de sol·licitar un IVA reduït del 10% per a serveis de perruqueria i estètica

ERC Ripoll es va afegir a la campanya d'ERC Girona per exigir a l’executiu espanyol que es torni a l’IVA reduït del 10% per al sector de la perruqueria, barberia i estètica, després que el 2012 fos augmentat fins al tipus general del 21%. Chantal Pérez, la regidora republicana a l'Ajuntament de Ripoll, va presentar la proposta que finalment va ser aprovada pel plenari del dia 28 de setembre de 2021. Us mostrem la moció sencera a continuació: MOCIÓ PRESENTADA PEL GRUP ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA A L'AJUNTAMENT DE RIPOLL PER AL RETORN A L’IVA REDUÏT DEL 10% DEL SECTOR DE LA PERRUQUERIA, BARBERIA I ESTÈTICA En l'últim trimestre del 2012, per a pal·liar els efectes de la crisi econòmica, el govern espanyol va augmentar fins al 21% l’IVA del sector de la imatge personal, amb la promesa per part del llavors ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de retornar a la situació d’IVA reduït tan bon punt millorés l’economia. D’aquesta manera, les perruqueries, barberies i certs serveis d'estètica van passar d’un IVA del 8%, en tant que serveis essencials, al tipus general del 21%. Aquesta pujada de l'IVA havia de ser temporal i així ho van assumir la majoria de professionals del ram, que davant les dificultats econòmiques que patia la ciutadania van fer un gran esforç perquè la pujada de l’impost no repercutís en els clients i clientes. Lluny del que va prometre el govern del Partit Popular, vuit anys després la pujada de l’IVA persisteix. És per aquest motiu que el sector de la imatge personal s’ha unit a nivell estatal, mitjançant plataformes com “Creure en Nosaltres”, per a reclamar el retorn a l’IVA reduït aplicat als sectors essencials. L’any 2018, el PSOE (llavors a l’oposició) va presentar una proposició no de llei (PNL) per a restituir l’IVA reduït al sector. Malgrat comptar amb el suport de la majoria de partits, a dia d’avui aquesta no ha estat aplicada, davant la negativa del propi PSOE —ara a govern— de retornar a la forma reduïda de l’impost.

Les treballadores de l'Ajuntament de Ripoll tindran un permís justificable de menstruació i climateri

El grup municipal d'ERC va proposar una "Moció de suport per a la incorporació del permís justificable de menstruació i climateri a l’Ajuntament de Ripoll" que finalment van presentar conjuntament tots els grups municipals al ple del dia 25 de maig de 2021. La moció va ser aprovada per unanimitat i, d'aquesta manera, les dones treballadores de l'Ajuntament de Ripoll haurien de tenir aquest permís justificable de menstruació i climateri. Es treballarà en cada cas concret si aquest permís és retribuïble o recuperable. Esperem que aquest sigui un exemple a seguir per altres entitats, empreses i institucions. A continuació us mostrem el contingut complet de la moció aprovada: Moció de suport per a la incorporació del permís justificable de menstruació i climateri a l’ajuntament de Ripoll Segons les dades, entre el 25% i el 60% de les dones pateixen dolor durant la menstruació, és a dir, dismenorrea, un tema encara avui tabú i que s’ha tractat d’invisibilitzar durant dècades. De fet entre un 1% i un 15% de les persones que pateixen dismenorrea, pateixen dolors molt intensos i invalidants que les incapacita temporalment. Patir dolor durant la regla és un fet que s’ha normalitzat socialment, però que no ho és i menys quan impedeix desenvolupar amb normalitat la teva vida quotidiana. La pressió social provoca que les persones que pateixen dolor menstrual hagin d’amagar-lo i fer veure que "no passa res”, però la realitat és que aquests dolors afecten psicològicament i físicament i, per tant, dificulten el desenvolupament habitual de les seves feines. Aquest dolor invalidant, si no és reconegut, es pot traduir en un motiu més de discriminació laboral de les dones, ja que afecta directament a la seva capacitat laboral, afectant directament a la bretxa laboral i significant un nou sostre de vidre dins les carreres laborals, així com a la seva economia. Disposar de fins a 12 dies l’any reconeguts per tenir cura de la salut relacionada amb la menstruació i climateri, en cas que es necessiti, té una conseqüència positiva en relació amb la reducció d’aquestes desigualtats.