Ripoll

Notícia

Article sobre el Barri Vell

Eudald Casas
La transformació del barri vell de Ripoll: un exemple d’emprenedoria

Expressions com: “quin canvi que ha fet Ripoll aquests últims anys!”, “a aquest poble se li donat la volta al mitjó!”, “és un plaer poder passejar tranquil·lament pel nou centre!”, es poden escoltar avui en boca de moltes persones, si bé és cert que la majoria d’opinions provenen de visitants que s’acosten a la vila des d’altres contrades. Mica en mica, també els ripollesos van valorant positivament aquesta transformació urbanística del barri vell de Ripoll.

L’any 2003, quan els partits d’esquerres van assolir el govern de l’ajuntament, el centre de Ripoll tenia un aspecte ben tristot, el gris predominava a la majoria de façanes, els carrers i places s’omplien contínuament d’un trànsit caòtic i poc respectuós amb els vianants, és veien més persianes baixades que no pas comerços en funcionament, i l’atractiu turístic de la zona era certament millorable.

L’objectiu que s’havia fixat el grup d’ERC en aquella campanya electoral no era gens fàcil, calia revitalitzar el casc antic i evitar la seva progressiva decadència i desocupació. De seguida, la nova alcaldessa Teresa Jordà i el personal de l’ajuntament varen prioritzar els esforços en preparar els projectes d’actuació i buscar tot tipus de fórmules de finançament per tirar-los endavant. Per sort, el govern d’esquerres a la Generalitat de Catalunya, va tenir una magnífica pensada i varen crear l’anomenada Llei de Barris. Ripoll hi va poder accedir a la segona convocatòria i, des d’aquell 2005 fins ara, s’ha pogut desenvolupar el programa de millora del barri vell.

Any rere any s’han anat realitzant totes les actuacions previstes, pensades ja des del primer moment per millorar la qualitat de vida dels habitants del barri, i per impulsar el comerç i el turisme del mateix centre, i alhora de tot el municipi.

La inversió de la Llei de Barris a Ripoll ha estat de 4,8 milions d’euros (2005-2010). Més de la meitat de la inversió s’ha destinat a la reconversió de tots els carrers i places dels centre a zona preferent per a vianants. La transformació urbanística és evident, especialment en punts estratègics com les places de Sant Eudald i Gran o el carrer Mossèn Cinto Verdaguer. Aquí -i en altres punts del centre- s’han obert nous comerços, nous bars i restaurants, i més persones han vingut a viure al barri. A més, s'han construït i adequat més de 300 noves places d'aparcament proper: a l'ambulatori i passeig del Ter, a Can Guetes, al carrer del Bisbe, a la carretera de Ribes, al carrer 27 de maig, o al passeig Ragull.

És difícil no adonar-se dels bonics colors i grafismes que omplen les façanes dels edificis rehabilitats al barri vell de Ripoll. I és recomanable visitar el patrimoni redescobert com el Fortí de l’Estrella i la muralla medieval del carrer Pirineus. A més s’ha pogut aprofitar la important injecció de subvencions, per adequar els espais d’arts plàstiques i escèniques a les plantes superiors de la nova biblioteca Lambert Mata, o per renovar les butaques i els equips de so i llum del teatre-cinema Comtal.

Al mateix centre de Ripoll, s’hi ha construït el nou Museu Etnogràfic, l’espai públic la Lira, la nova biblioteca, els ascensors de Sant Pere i diversos esponjaments d’edificis que han permès l’eixamplament de carrers i l’obertura de noves places. La inversió total realitzada al barri vell des de l’any 2005 fins ara, ha estat superior als 21,8 milions d’euros, amb gairebé 15 milions d’euros en subvencions (68%) i menys de 4 milions d’euros d’aportació municipal (18%). La resta ha estat inversió privada. I cal remarcar que aquesta elevada injecció de diners ha coincidit amb l’època de crisi, i ha estat molt positiva per donar feina a empreses de la construcció -la majoria ripolleses-.

Avui, el barri vell de Ripoll és atractiu per viure-hi, per passejar-hi, per observar-lo, per comprar, per fer-hi turisme -per exemple gaudint d’una terrassa-. Els adults amb mainada, les persones amb discapacitat, la gent gran amb problemes de mobilitat, o les persones amb carros de compra, poden circular-hi amb tota tranquil·litat sense problemes d’accessibilitat ni risc d’accidents. A més, és ideal per fer-hi tot tipus d’activitats culturals i lúdiques, fires i mercats. I també ha funcionat prou bé el trànsit limitat als matins dels dies laborables -per permetre la càrrega i descàrrega- i donant totes les facilitats d’entrada i sortida als vehicles dels veïns del barri.

Allò que es demana sovint a les empreses que vulguin sobreviure i avançar, emprenedoria i innovació, és el que ha motivat l’ajuntament de Ripoll. Era fonamental fer una bona “sacsejada”, fugint del conservadorisme fàcil del passat, i calia invertir al centre per aconseguir una renovació exemplar –tal com faria qualsevol comerç amb ganes de millorar el seu establiment i els seus guanys a curt i mig termini-.

Espero que tant els ripollesos com els no ripollesos en puguin gaudir per molts anys.

Eudald Casas i Vaqué
1r Tinent d’alcalde i Regidor d’urbanisme i barris, a l’ajuntament de Ripoll