Ripollet

Totes les notícies

#RegularitzacióAra. Signa pels drets de les persones!

Dissabte dia 2 de juliol d'11h a 13h, la secció local d'Esquerra Republicana estarem en una paradeta a la Rambla Sant Jordi (davant de la nostra seu) recollint signatures per a presentar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) #REGULARIZACIÓ ARA, la qual pretén obrir un procés extraordinari de regularització de la situació administrativa de les persones migrants que viuen a l’Estat espanyol abans de l’1 de novembre de 2021. Aquesta regularització extraordinària permetria donar cobertura a un nombre de persones d'entre 390.000 i 470.000 arreu de l’Estat espanyol, de les quals una tercera part menors d’edat. La regularització permet garantir drets bàsics recollits en l'estatus de ciutadà o ciutadana i evitar situacions d'inseguretat, desprotecció, vulnerabilitat social o explotació laboral, entre d'altres. En definitiva, es tracta d'una qüestió de defensa dels drets humans, garantint una vida digna a centenars de persones a l'Estat espanyol. La regularització extraordinària ja ha estat utilitzada per un important nombre de països: a la UE entre el 1996 i el 2008 es van dur a terme 43 programes de regularització en 17 Estats membres. En aquesta ocasió, les condicions que s’han posat fins ara per a la regularització són estar establert a l’Estat espanyol almenys 6 mesos abans de l'aprovació de la llei i tenir un contracte de treball d'almenys 6 mesos per obtenir un permís de residència i treball d'un any. La Comissió Promotora veu insuficients aquestes condicions i per això treballaran amb els diferents grups parlamentaris perquè la regularització que finalment s'aprovi en aquesta ocasió sigui més àmplia. Durant aquestes setmanes, Esquerra Republicana està recollint signatures arreu del país amb l'objectiu d’haver recollit 500.000 signatures el mes de setembre, les quals es portaran al Congrés espanyol, que tindrà 6 mesos per debatre la proposta i aprovar-la (íntegrament o amb modificacions) o denegar-la. A més d'Esquerra Republicana, ja hi han donat suport Milers de ciutadanes i ciutadans, i centenars d’entitats i partits: Esquerra Republicana, Podem, Catalunya en Comú, Càritas, CGT de Catalunya, Intersindical o Justícia i Pau.

MICROSCOPI - Cuidem i protegim el teixit comercial de Ripollet (Núria Escursell)

Un any més, tornem a immersa-nos plenament en un desembre vertiginós marcat per l’arribada de les festes. I, alhora, tornem a topar-nos amb un consumisme desenfrenat i sustentat pel sistema capitalista nociu que ens aboca a la misèria i a la precarietat. Per aquestes èpoques rebem una publicitat excessiva que juga un paper indispensable per afavorir les multinacionals i les grans empreses enfront del comerç de proximitat dels nostres barris. Per això és primordial que cuidem els nostres veïns i veïnes, que dia a dia apugen la persiana per oferir-nos un comerç conscient, proper, crític i responsable. Com a ciutat, som afortunades de tenir un teixit comercial divers, viu i dinàmic com el nostre. Així, hem de felicitar-nos i aprofitar iniciatives com les deRipollet.cat, la pàgina web que ha estrenat recentment la UCR i que ens facilita cercar establiments ripolletencs a partir del seu sector o amb paraules clau. Però no podem quedar-nos només aquí davant dels reptes que hem d’afrontar com a ciutat, encara amb les conseqüències de la Covid-19 ben presents. Aquests últims mesos ja ens han demostrat que les polítiques de mínims, d’improvisació i conformistes, acompanyades només d’accions en determinades èpoques de l’any, no són suficients. Per aquest motiu, des d’Esquerra Republicana i el Jovent Republicà apostem per la planificació de les polítiques públiques que es duen a terme des de l’Ajuntament, anant més enllà de les paraules del govern i apostant sempre per l’escolta i el diàleg amb els nostres veïns i veïnes. Treballem per fer possible un Consell de Comerç, impulsem polítiques d’ocupació amb una mirada transversal i apostem per la modernització, la dinamització i la innovació. Però, sobretot, cuidem i protegim el teixit comercial de Ripollet.

MICROSCOPI - Contes amb finals indesitjats (Roger Bayó)

Hi havia una vegada un poble que tenia per lema que era bonic i net. Aquest lema era més una ficció que una realitat i per tant molts van decidir que s’hauria de fer quelcom per millorar-ho. El partit que ara ens governa va fer un dels seus cavalls de batalla la lluita contra l’Ecoparc i va acabar erigint-se com el partit de les lluites veïnals fins aconseguir el govern per poder vèncer aquestes injustícies. En què ha acabat aquesta lluita (i com moltes d’altres) després de sis anys? Doncs en cartells on se’ns exposa com és de nociu respirar aquest aire i poc més. Aquest podria ser un de tants dels contes que el govern de la nostra ciutat protagonitza i que tenen un bon començament i un mal final. Ara ens temem que amb el Porta a Porta podria tornar a repetir-se la mateixa història. El Porta a Porta és molt important, entre d’altres coses, per reduir emissions nocives a la nostra ciutat però que comporta una corresponsabilitat tant per part de la ciutadania com per l’Ajuntament i una pèrdua de l’anonimat en el lliurament dels residus que fiscalitzarà a la ciutadania; fets de molta consideració pels que s’haurà de realitzar un gran treball previ a la seva instauració per evitar que acabi sent un rotund fracàs i amb els carrers pitjor de com estan ara. Es podria prendre exemple d’altres poblacions on ja s’està aplicant, realitzar proves pilots, reunions de seguiment amb els ciutadans per aplicar mesures correctores… però per ara no en sabem pas res i sembla que ja hem començat malament, s’ha endarrerit l’execució per un error administratiu i fins a l’estiu no s’iniciarà el projecte, a més l’empresa encarregada de la campanya d’informació no començarà a treballar fins d’aquí uns mesos… Tindrem un bon final a aquesta història i podrem dir amb orgull Ripollet bonic i net o seguirem tenint contes amb finals indesitjats?

MICROSCOPI - Ripollet segueix viu a l’estiu (Marc Rodrigo)

Malgrat que deu haver gent que pensa que durant els mesos d’estiu a Ripollet no hi queda ningú, la realitat s’allunya d’aquesta idea. L’economia de les famílies de Ripollet és baixa si es compara amb la renda per habitant de la comarca, i no tothom té la sort de poder marxar uns dies de vacances. Així, Ripollet segueix molt viu durant l’estiu, però no obstant això, trobem que durant aquests mesos l’Ajuntament tanca diferents equipaments municipals per vacances: Biblioteca Municipal, Gimnàs, Centre Cultural, Mercat Municipal... Pensem en els estudiants que s’han de presentar a algun examen al setembre, en les persones que van cada dia a la biblioteca a llegir el diari, en grups d’amics que aprofiten les vacances d’estiu per gaudir de la lectura, en els avis i àvies que voldrien anar a llegir amb els seus nets, en les entitats que han de buscar-se llocs alternatius per assajar o preparar les seves activitats de Festa Major... Si ens parem a pensar, hi ha moltes coses que perdem mantenint els equipaments municipals tancats durant l’estiu. Des d’Esquerra Republicana defensem que s’han de tancar el mínim perquè els ripolletencs i ripolletenques no hagin d’anar als municipis veïns a fer el que podrien fer a Ripollet si es mantinguessin oberts.

Llums i ombres. Valoració d'Esquerra Republicana de la Festa Major

Un cop acabada la nostra Festa Major cal fer una valoració i anàlisi sobre què ha funcionat i què no. Sobre allò que no ha funcionat cal preguntar-se el per què, així com trobar-hi millores, solucions i alternatives. Com a grup polític, tenim la responsabilitat de fer una valoració acurada, ajudar en tot allò que puguem per a què la Festa Major de 2022 sigui millor que la d'enguany però també demanar explicacions i exigir responsabilitats al govern municipal de Ripollet sobre errades greus de planificació i possibles negligències. Un cop més, volem agraïr la seva feina i esforç a la Comissió de Festa Major, als treballadors i treballadores de l'Ajuntament, així com als tècnics i tècniques, i a totes aquelles entitats que organitzen i col·laboren en les més de 90 activitats de les quals hem pogut gaudir la gent de Ripollet. En general, volem donar les gràcies al conjunt del teixit associatiu de la nostra ciutat, qui impulsa i sosté any rere any una Festa Major tan fantàstica com aquesta. Fem una valoració força positiva de la realització del conjunt d'activitats amb entrada prèvia. Hem pogut comprovar com, en conjunt, han estat activitats molt potents on la gran majoria d'espectadors s'han comportat cívicament tot respectant les mesures sanitàries i els controls d'accessos han funcionat correctament. També considerem que s'ha fet un pas endavant per a gaudir d'una Festa Major més inclusiva, pensada per a tothom. Complint amb la moció presentada el 2019 per Esquerra Republicana, es va habilitar la fira com a espai lliure de soroll durant la tarda de dilluns (de 18h a 20h). Eliminant la música i el soroll de la fira es permetia gaudir de les atraccions a les persones amb transtorn de l'espectre autista. Cel·lebrem el compliment de la nostra moció per a millorar la vida d'aquella gent invisibilitzada sistemàticament, perquè també és seva aquesta Festa Major i també tenen tot el dret de poder-la gaudir. D'altra banda, durant els dies de Festa Major, s'han produït una serie de successos que considerem molt preocupants, alguns d'ells fins i tot han arribat a posar en risc la salut de les persones.

Posicionament respecte a la manca de material i els desperfectes de la piscina municipal

Arran de les imatges publicades per un socorrista de la Piscina Municipal, des d'Esquerra Republicana volem mostrar el nostre rebuig a la gestió i la falta de previsió de l'Ajuntament cap a aquest equipament municipal. La manca de material imprescindible de primers auxilis com ara collarets cervicals, benes compressives, termòmetres o tensiòmetres posa en perill les persones usuàries en cas d'accident. Fa molts anys que demanem l’elaboració d’un pla de manteniment periòdic dels edificis municipals que ens estalviaria inversions extres de remodelació de desperfectes. Enviem tot el suport i ens posem a disposició dels treballadors i treballadores del poliesportiu. La falta de manteniment dels equipaments municipals i dels carrers de la ciutat és evident, com així ho és que els que defensaven les municipalitzacions ara externalitzen tots els serveis que poden; es comencen a veure les conseqüències d'haver suprimit el Patronat Municipal d'Esports. Aprofitem per recordar que per a qualsevol queixa o suggeriment estem a la vostra disposició, al costat de la gent.

Gaudim de la primera Festa Major en dos anys!

Dos anys després tornem a gaudir de la Festa Major de Ripollet. Han estat temps molt complicats, i encara ho continuen sent, però mica en mica la nostra ciutat va tornant a la desitjada normalitat. Després del daltabaix que va suposar haver de cancel·lar la Festa Major de l’any passat per motius evidents —una decisió dura de prendre però responsable, que nosaltres vam recolzar en tot moment—, arribem a l’edició d’enguany amb més ganes que mai. Volem agrair l’esforç i la dedicació incansable de les entitats, la Comissió de Festa Major i el personal tècnic de l’Ajuntament per a fer realitat una Festa Major popular tan complexa com aquesta, completament segura i amb totes les garanties sanitàries. Des d’Esquerra Republicana de Ripollet volem desitjar a tots els ripolletencs i ripolletenques una bona Festa Major. Desitgem que gaudiu de tota l’oferta d’activitats, mostra del potent teixit associatiu de la nostra ciutat. Un any més, el model de festes descentralitzades pel qual vam lluitar, tornarà a omplir d’activitats tots els barris de Ripollet. Demanem responsabilitat a la ciutadania —malgrat les precaucions, continuem en pandèmia i cal no baixar la guàrdia—; així com respecte i civisme per a que tothom pugui gaudir al màxim de les festes. També han de ser-hi presents aquests dies els valors feministes, de llibertat de gènere, ecologistes, republicans i municipalistes que caracteritzen a Ripollet. Pel que fa a nosaltres, viurem aquesta Festa Major com la resta de veïns i veïnes: a peu de carrer, al costat de la gent. Ens hi podreu trobar pels diferents barris de la ciutat. No dubteu en parlar amb nosaltres, estem al vostre servei. Divendres anirem al pregó amb la nostra diputada al Parlament Jenn Díaz, i posteriorment farem una passejada pel centre. Allà ens hi trobareu! Bones festes a tothom i visca Ripollet!​

Ara fa 90 anys. Ripollet republicà

El febrer de 1931 el president del Govern d'Espanya Aznar-Cabañas convocava eleccions municipals que es veien com un clar plebiscit entre monarquia i república. Dos mesos més tard, tal dia com avui de fa 90 anys, el republicanisme i els seus valors guanyaven de forma aclaparadora els comicis a les grans ciutats. Pocs dies després el Rei d'Espanya es va veure obligat a fugir del país i es va proclamar la Segona República. A Catalunya, del 17 al 19 de març es fundava Esquerra Republicana de Catalunya com a fruit de la unió entre l'Estat Català del President Macià, el Partit Republicà Català del President Companys i la revista L'Opinió. Segurament molt pocs s'imaginaven que havent-se fundat a menys d'un mes per a les eleccions Esquerra Republicana pogués guanyar-les, però així va ser: ERC-USC guanyaven les eleccions a les principals ciutats catalanes. El 14 de febrer de 1931 es van conèixer els resultats i Macià i Companys van declarar l'Estat català integrat en la Federació Ibèrica. Tot i que la República Catalana durà poc, s'acordà amb el govern central el restabliment de la Generalitat. Recordem que aquelles eleccions van ser municipals. Què devia passar a Ripollet durant aquelles dates? Ripollet l'any 1931 tenia un cens electoral de gairebé 900 homes i un Ajuntament format per 10 regidors. ERC-USC guanyaven a la nostra ciutat també la majoria absoluta amb 7 regidors enfront dels 3 regidors monàrquics que van aconseguir entrar al consistori. El 16 d'abril l'Alcalde Magí Girbau Baqués, primer alcalde de la República, començava el seu mandat que acabà el febrer del 34. A les municipals del 14 de gener de 1934 li passà el relleu al segon alcalde de la República: Josep Ros i Prats. No obstant la proclamació de Girbau com a alcalde de Ripollet el 16 d'abril, el 17 d'abril es publicava a la revista Talaia, revista republicana de Ripollet i Cerdanyola del Vallès, un article que evidenciava els dubtes que hi havia per part de les autoritats espanyoles, concretament pel Ministeri de Governació, de permetre constituir els ajuntaments respectant els resultats de les urnes.

El sentit comú

Dilluns 1 de març va ser un dia molt trist per a Ripollet. Amb les companyes vam presenciar com una dona i la seva filla de sis anys eren desnonades al carrer Sant Jaume, al barri de Can Mas. Aquell matí el jutjat de Cerdanyola no va actuar amb sentit comú i va decidir —en Estat d'Alarma i amb una pandèmia— saltar-se la llei catalana que prohibeix els desnonaments que no ofereixen una alternativa de lloguer social. El professorat de Martinet va portar a la nena de sis anys a l'interior de l'escola per a evitar-li el trauma evident que suposa —també per a un infant— que quatre furgones blindades de la BRIMO i de l'ARRO i 20 mossos d'Esquadra et facin fora de casa teva. Perquè no és de sentit comú que la feina de la policia sigui fotre a la gent fora de casa seva. Perquè no és de sentit comú muntar un dispositiu de 20 policies i quatre furgones blindades per desnonar una mare i la seva filla. Perquè tampoc és de sentit comú veure que la feina d'un serraller sigui desmuntar el pany d'una casa amb la dona a dins qui, fruit de la desesperació, s'ha intentat suicidar aquella mateixa nit. Ni és de sentit comú veure pujar al pis l'alarma que instal·laran a continuació quan ella encara no ha estat desnonada. On queda el més mínim rastre d'humanitat? On queda l'empatia? On queda el sentit comú? Per tot això, és necessari que l'Ajuntament de Ripollet es gasti 37.500€ en 'un concurs d'idees' per a l'edifici de Pinetons? A Ripollet encara no s'han habilitat prou habitatges per lloguer social, tenim veïns i veïnes en llista d'espera per a que se'ls hi proporcioni un. En aquest context, i en previsió que estem entrant en una crisi molt dura amb possibles onades de desnonaments: és de sentit comú això?