Riudoms

Totes les notícies

Pas endavant per reforçar la llar d’infants!

Fa uns dies us explicàvem la proposta d’Esquerra per ampliar els dies que la llar d’infants de Riudoms està oberta. Ahir aquesta proposta va arribar al Ple de l’Ajuntament i va obtenir els vots a favor de la gran majoria de regidors. N’estem molt contents! Aquesta és la nostra feina: liderar propostes que permetin fer avançar Riudoms. En concret, es tracta de fer un estudi per aconseguir ampliar el calendari d’obertura de la llar. Ha de ser un estudi rigorós i tenir en compte criteris pedagògics, l’estructura organitzativa de la llar i també les necessitats expressades per les famílies. Un cop tinguem els resultats de l’estudi, veurem com implementar-lo. La proposta que hem portat al Ple sorgeix de la necessitat que ens han traslladat múltiples famílies de mirar d’ampliar el calendari. I també d’una anàlisi que hem fet des d’Esquerra d’una quinzena llarga de llars municipals d’altres pobles de la comarca i que ens ha permès veure que hi ha llars que ofereixen un servei més ampli que el de Riudoms. També vam aprofitar el Ple d’ahir per saludar les treballadores de la llar que van assistir-hi, interessades per un tema que les afecta directament. Gràcies per l’interès i la conversa! La proposta es va aprovar amb els vots a favor d’Esquerra, Junts i el PSC. Estem satisfets d’haver pogut convèncer al grup de Junts sobre la utilitat de l'estudi: inicialment va mostrar reticències amb els terminis, però durant el Ple vam fer una contraproposta i Junts la va acceptar. De la seva banda, la CUP es va abstenir. Gràcies a tots!

Ampliar els dies que la llar d’infants està oberta

Ampliar els dies que la llar d’infants de Riudoms està oberta. Aquesta és una petició que ens ha plantejat l’Associació de Famílies de la llar del nostre poble i també diverses famílies a títol personal. Amb uns i altres ens hi hem reunit els darrers mesos. Per això, al proper Ple de l’Ajuntament des d’Esquerra hi portarem una proposta per estudiar l’ampliació del calendari d’obertura de la llar d’infants. Ara, tanca per Nadal, Setmana Santa i agost, però moltes famílies ho tenen difícil per poder organitzar-se amb la feina.  A més, hem fet una comparativa amb altres llars del Baix Camp i considerem que hi ha marge per reforçar la del nostre poble. Tal com ja hem fet amb altres propostes al llarg d’aquest mandat, estem al costat de les famílies. Amb un doble objectiu: fer que els nostres infants puguin créixer i aprendre al màxim; i també fer la vida més fàcil a les famílies amb fills petits. Els nostres regidors Ricard Gili i Carme Cros us ho expliquen en aquest vídeo.  

Suport als pagesos per la crema de restes vegetals

Els pagesos han de poder cremar restes vegetals als propis camps de conreu! Segurament heu sentit que des d’ara, els pagesos ja no poden cremar als seus masos restes vegetals procedents de la poda, d’arrencar arbres, etc. La culpa la té una nova llei espanyola. Esquerra hi va votar en contra. És una llei que obliga als pagesos a piconar o triturar aquestes restes per reduir els gasos que causa la seva crema, però això no té sentit perquè s’incrementaran els costos i, a més, farà utilitzar una maquinària que encara generarà més CO2. A més, si s’acumulen restes vegetals, hi a més perill d’incendis als conreus, que sovint estan envoltats de boscos. Per tot plegat, al proper Ple de l’Ajuntament de Riudoms, des d’Esquerra presentarem una moció de rebuig contra aquesta llei i per demanar al govern espanyol que la canviï. La Generalitat ha fet el mateix i treballa per trobar una solució jurídica que permeti als pagesos seguir fent cremes segures als mateixos camps de conreu.  

Dos mesos esperant: ni visió ni agilitat

La mala actuació del govern municipal amb els contenidors de la Plaça i els seus veïns. T'ho expliquem en 10 punts: 1. Per la Festa Major de Sant Jaume (finals de juliol) el govern municipal va treure els contenidors de la Plaça, com fa cada any. 2. Va passar més d’un mes i mig i els contenidors encara no s’havien tornat al seu lloc. I el govern no havia donat cap explicació als veïns de si era definitiu o es tractava d’una prova. Ni va enviar cartes ni va penjar cartells informatius. 3. Ben aviat van començar les queixes dels veïns. 4. Esquerra va parlar amb diversos d’ells i va constatar que la desinformació era evident. Per això, vam fer una alerta pública el 2 de setembre, que podeu veure en aquestes mateixes xarxes socials.  5. Finalment, gairebé dos mesos després d’haver tret els contenidors i anant a remolc de tot plegat… el govern municipal ha convocat els veïns a una reunió. El resultat és que els contenidors ja tornen a estar posats. 6. En aquesta reunió, feta dimecres passat, s’han sentit crítiques dels veïns per manca de planificació del govern municipal. 7. Tot plegat és un cas de falta de visió estratègica (dialogar i comunicar-se amb els veïns és molt important) i també de falta d’agilitat (no s’havia d’esperar a dos mesos a convocar aquesta reunió). 8. Malauradment, això ja ha passat altres cops. L’estiu del 2020 i amb l’episodi de fortes pudors provocades per la depuradora, el govern municipal no va dir res… i vam ser els regidors d’Esquerra els que vam organitzar una reunió de veïns al Molí d’en Marc per donar-los informació i portar el tema a l’Ajuntament.  9. I mentrestant, el Butlletí d’Informació Municipal de l’Ajuntament s’utilitza sobretot per fer propaganda del govern municipal, però no per donar informació d’interès públic com podria ser la relacionada amb el funcionament d’aquests contenidors. 10. Per si això fos poc, aquests dies i en ple mes de setembre, l’Ajuntament està repartint el Butlletí d’Informació Municipal del maig passat.

Què passa amb el butlletí de l’Ajuntament? Fa mesos que no es reparteix!

El Butlletí d’Informació Municipal de l’Ajuntament de Riudoms és, sobretot, una eina propagandística que inclou poca informació d'interès pel ciutadà i, per contra, moltes fotos propagandístiques d’allò que fa el govern. I, a més, no es reparteix amb una periodicitat fixa. Estem a mes de setembre i l’últim butlletí que es va repartir és de l’abril passat. Fa unes setmanes vam preguntar a l’Ajuntament sobre aquest tema per correu electrònic i ni tan sols hem rebut resposta. De fet, els partits polítics que formem part de l’Ajuntament podem publicar un breu article en cada butlletí de l’Ajuntament. L’hem d’entregar cada mes. Doncs bé, els últims tres articles que hem enviat des d'Esquerra encara no s’han publicat. És evident que la planificació del govern municipal en aquest àmbit necessita millorar.

Els temes pendents del govern municipal

Encarem la recta final del mandat a l’Ajuntament de #Riudoms. Queden nou mesos. Per això estem posant el focus en molts temes pendents del govern municipal, per saber en quin punt es troben. Hi hem insistint en els darrers plens i hi ha força preguntes sense resposta. Us en detallem 10. 1. Bona part de les reformes de carrers estan pendents: Sant Pau, travessia Maragall i els trams adoquinats de la Muralla i la raval de Sant Francesc. També s’ha de fer l’aparcament dels Hortets. Segons el govern, tot començarà aviat, però no n’ha concretat data.  2. El pressupost de l’Ajuntament per a aquest any inclou, a petició d’ERC, una partida destinada a ajuts a famílies monoparentals pel pagament d'impostos i taxes. Quan es podran començar a donar aquestes ajudes?  3. També hi ha prevista la compra d’un habitatge per destinar-lo a lloguer social per 76.500 €. Quan es farà la compra? 4. Al pressupost hi ha 30.000 € per accions del Pla de Mobilitat. Quines seran i quan s’executaran? 5. També s’han previst 20.000 € per instal·lacions d’energies renovables. Ja s’ha definit l’edifici públic on s’ubicaran? I quina estarà enllestit? 6. El pressupost inclou 10.000 € per càmeres de videovigilància per lluitar contra l’incivisme. Quina és la situació d’aquestes càmeres? 7. Cal convertir més solars en aparcaments municipals: fer-hi bons accessos i treure clots. Un dels solars que li toca és el de davant el supermercat Dia. Els darrers dies s’hi ha fet una rampa d’accés, com també en un solar davant el bar Can Tendre. Tanmateix, no consta que s’hagi formalitzat un acord amb els seus propietaris. Esperem que es faci aviat. 8. El govern municipal vol fer un aparcament d’autocaravanes: ja s’ha concretat on s’ubicarà? I quantes places tindrà? 9. L’Ajuntament té sobre la taula la necessitat de tirar endavant plans d’Igualtat i de Salut per al conjunt de Riudoms. Hem preguntat en qui punt es troba la seva elaboració, però en tenim poca informació.

Balanç de la pedregada

Aquest dijous al matí ha estat dia de fer balanç de danys per part dels pagesos després de la forta pedregada. L’equip d’Esquerra hem visitat diverses finques i parlat amb un grup de pagesos de Riudoms. L’afectació és desigual, segons la zona de Riudoms. En alguns casos s'ha perdut fins al 40% de la collita d'olives i també hi ha hagut afectacions en cultius d’ametllers, verdura, etc. Els pagesos afectats poden contactar amb Unió de Pagesos i l’Ajuntament de Riudoms. Aquest organismes estan fent una recopilació de dades per traslladar-la al Departament d’Agricultura i fer-ne una valoració global. Us deixem un breu vídeo explicatiu. Cliqueu sobre la imatge per veure'l.  

Desinformació de l'Ajuntament i queixes dels veïns

Desinformació de l’Ajuntament per un canvi de contenidors a la Plaça i queixes dels veïns. Us ho expliquem en sis punts: 1. Just abans de la Festa Major de Sant Jaume i com cada any, l’Ajuntament de Riudoms va retirar els contenidors que hi ha entre la Plaça Petita i la Plaça Gran. Això és habitual ja que aquest espai s’utilitza per fer-hi el seguici festiu. 2. El problema és que d’això ja fa més d’un mes i encara no s’han posat els contenidors i el govern municipal no ha donat cap explicació als veïns de la Plaça i voltants. Tampoc els ha aconsellat sobre les altres àrees de contenidors on poden anar a llençar les escombraries. 3. Diversos veïns ens han alertat de la situació i nosaltres hem parlat amb d’altres. Cap d’ells ha rebut una carta a casa i tampoc hi ha constància que l’Ajuntament hagi penjat cap cartell informatiu. Tan costaria penjar cartells on fins ara hi havia els contenidors? 4. No sabem si la retirada dels contenidors de la Plaça és definitiva o es tracta d’una prova. En aquest sentit, els diversos grups polítics de l’Ajuntament compartim que seria bo convertir la zona entre les dues places en un espai per a vianants. Tanmateix, això s’ha de fer bé: oferint bones alternatives de contenidors i informant als veïns. De moment, l’únic que hem vist és que s’han posat més contenidors darrera l’església i a la plaça Mare Cèlia. 5. La desinformació existent en aquest cas pot afavorir conductes incíviques que hem vist les últimes setmanes a la Plaça i voltants: bosses de brossa al carrer i en paperes, i també escombraries en solars. 6. No és el primer cop que el govern municipal mostra una clara falta d’informació cap als riudomencs. L’estiu del 2020 i durant l’episodi de fortes pudors provocades per la depuradora no va dir-ne res… i vam acabar sent els regidors d’Esquerra els que vam organitzar una reunió amb desenes de veïns al Molí d’en Marc per donar-los informació i portar el tema a l’Ajuntament.