Roda de Ter i el Cabrerès

Notícia

Setembre de novetats i Festa Major sense restriccions

RODA DE TER REGIDORS
El mes de setembre és un mes especial per als rodencs i rodenques perquè la Festa Major ens convida a allargar una mica més l’esperit de l’estiu, a sortir al carrer i compartir tots els actes que s’han preparat amb esforç durant els darrers mesos. També és el mes en què iniciem el curs i reprenem les activitats, i el moment d’encetar nous reptes. Enguany podreu comprovar que a Roda, aquest setembre, serà el moment de visualitzar alguns canvis i novetats en els quals hem estat treballant.

Nous parcs infantils i remodelació dels existents
Si tot va bé, per la Festa Major d’enguany podrem gaudir de les actuacions realitzades als parcs infantils del municipi. El curs passat vam iniciar la redacció d’un pla director de parcs infantils per analitzar quina és la situació de cada espai de joc: el seu estat de manteniment, la seguretat, les edats de joc corresponents a cadascun o la densitat de població que en fa ús. L’objectiu és tenir jocs per a diverses edats, generar relació comunitària, assegurar ombres en temps de calor, garantir l’aigua necessària i els bancs per poder seure, etc. El primer resultat d’aquest pla director ha estat la remodelació i l’adequació de 10 parcs infantils: Plaça Verdaguer, Escola Verge Sòl del Pont, Passeig del Ter (marges dret i esquerre), Plaça Catalunya, Plaça Ramon Pujols, Escola Municipal La Llavor, Avinguda Puigmal i Plaça Espanya.  I també s’ha projectat la creació d’un nou parc infantil a la Plaça del Poeta. Alhora, s’han fet adequacions i s’han actualitzat elements a d’altres parcs tot incorporant o modificant alguns elements de joc.
Aquesta inversió ha permès intervenir en parcs de tots els barris de Roda i garantirà la millora de les àrees de joc dels nostres infants. Amb el pla director a més, deixem clares les actuacions presents i futures per al manteniment dels parcs.

Avancen les obres i les actuacions per a la transició energètica

Continua la remodelació del carrer Verge del Sòl del Pont, que està previst que finalitzi a finals del mes d’octubre. En els propers mesos s’instal·laran plaques fotovoltaiques a l’ajuntament, l’escola bressol, l’escola Verge Sòl del Pont i les del Museu de l’Esquerda. També avança la remodelació de la zona de sota les grades del pavelló municipal i aviat començaran les obres per tal de poder estrenar, la temporada d’estiu que ve, un bar a la piscina municipal.
El nou curs escolar s’ha iniciat amb la novetat de la gratuïtat del P2 (educació infantil per a infants de 2 anys) a l’escola bressol, fet que ha comportat un increment en la matriculació i, per tant, l’adequació d’una nova aula i la contractació de més mestres i tècniques d’educació infantil. A l’escola Verge Sòl del Pont s’ha consolidat una nova forma de mobilitat més sostenible i segura (iniciada el 2020), que permet l’entrada i la sortida dels infants sense circulació de cotxes a l’entorn de l’escola.

Habitatge de lloguer assequible
Aquest mes de setembre es durà a terme el sorteig per a l’adjudicació dels pisos destinats a lloguer assequible que es van aconseguir després de signar un conveni amb el SAREB. Dels 8 pisos, 2 es destinen a lloguer jove assequible i 1 a emergències. El contracte que signaran els adjudicataris serà per a 4 anys.

Més suport per a les empreses
Enguany s’ha obert una nova convocatòria de subvencions per a les empreses del municipi i s’hi han destinat 28.000 €. La nova línia d’ajuts va dirigida concretament al foment de reformes i rehabilitació d’espais, locals i establiments amb activitat econòmica. Les subvencions inclouen un gran ventall d’actuacions elegibles: noves activitats econòmiques, millora de l’accessibilitat, arranjament d’aparadors, adaptació d’espais a la normativa vigent, senyalització i retolació, millora de la sostenibilitat i/o modernització d’espais, així com també la llicència d’obres, en cas de ser necessària.

Festa Major 2022
La Festa Major també torna a la normalitat, amb una programació d’actuacions i d’activitats molt diverses que ompliran els carrers de gent. Després de dos anys de restriccions ja podrem gaudir d’una Festa Major en la seva plenitud. Aquest any es consolida la Festa Major Jove a la zona dels Jardins de La Blava, el lloc on l’any passat l’Assemblea Jove ja van organitzar amb èxit una bona colla d’actuacions i activitats. La resta d’actuacions de la Festa Major, a banda de la Plaça Major, can Planoles o el pavelló, tindran lloc a la zona de sota el pont Nou, on antigament se situava la fira, de tal manera que el Passeig del Ter enllaçarà els dos espais de festa. La fira es situarà, com s’havia fet els darrers anys,  a l’Avinguda Miquel Martí i Pol.
Per a aquesta Festa Major de 2022 ens fa una il·lusió especial que la pregonera sigui la mestra Ester Corominas, treballadora des de fa anys a l’Escola Bressol La Llavor i rodenca vinculada a entitats i projectes diversos del nostre poble. Amb aquesta proposta, a banda del reconeixement a la seva tasca, fem un homenatge a totes aquelles persones que dediquen tot el seu saber i el seu temps a l’educació dels infants de Roda des de ben petits.
Amb totes aquestes novetats, reptes i il·lusions, el grup d’Esquerra-Roda Republicana us desitja una molt bona Festa Major!

 ( article de la Revista RDT de festa major)