Roda de Ter i el Cabrerès

Totes les notícies

Nou butlletí Municipal: Un any de govern amb lideratge Republicà

El dia 8 de juliol va fer un any que el grup municipal d’Esquerra-Roda Republicana, en coalició amb dos regidors de Junts x Roda, va assumir les tasques del govern a Roda de Ter. En aquest butlletí fem un resum de l’activitat del govern municipal durant aquest any. La feina és ingent, les ganes i la il·lusió d’aquest equip de govern per tirar endavant són encara més grans.  

Roda Republicana Roda de Ter

Roda de Ter, en el camí de la transició energètica

Tenim uns objectius marcats per Europa molt clars: la generació d’energia ha de ser cent per cent renovable el 2050 i cal reduir el cinquanta-cinc per cent la generació de CO₂ el 2030. Pot semblar que queda molt temps, però no podem deixar-ho per al final. La generació amb renovables s’ha de fer sí o sí, però la millora en l’eficiència energètica també ens ajuda a arribar a aquests objectius ja que si no gastem tant no haurem de generar tant. A Esquerra – Roda Republicana sempre ens ha preocupat aquest tema; ja vàrem iniciar tasques en aquest sentit abans que sortissin les directives europees. Citarem com a exemple la telegestió d’equipaments municipals per millorar l’eficiència de les escoles (programa Desendolla’t), una reducció important de consum en enllumenat públic ajustant la quantitat de llum al que marca la normativa, i d’altres projectes com la generació centralitzada d’energia amb biomassa en equipaments municipals. En aquesta legislatura continuem amb el treball per assolir l’eficiència energètica: els propers mesos està previst el canvi de 615 punts de llum de diversos carrers a tecnologia led, fet que permetrà un estalvi entre un 30% i un 60% en funció dels punts de llum a substituir. També s’ha sol·licitat una subvenció per a un projecte que permeti tele-gestionar la zona esportiva i que, sense perdre confort, suposarà un estalvi d’energia important. Pel que fa a generació amb energies renovables, a Osona cal apostar per la generació amb plaques fotovoltaiques tal com recomanen des de l’Agència Local de l’Energia del Consell Comarcal. De tots és ben coneguda la notícia que l’oligopoli que domina el món energètic vol posar macro-parcs fotovoltaics sobre terrens agrícoles —sense haver analitzat objectivament si són o no bones terres de cultiu—, i això no ens agrada gaire, ja que perdem sobirania alimentària i l’energia torna a estar en mans de les companyies de sempre. L’Institut Català de l’Energia diu que cal omplir els teulats de plaques fotovoltaiques i, d’aquesta manera, poder produir un 60% de l’energia que necessitem.

Mirella Cortés

L’esforç de l’equip de govern i el treball polític aconsegueixen 8 pisos del SAREB per a lloguer social

Tal i com explica la nota de premsa que ha publicat l’ajuntament de Roda: Han fet falta set mesos de negociació i la intervenció final del grup d’Esquerra Republicana al Senat per desencallar la negociació amb la SAREB (Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) , que ha permès a l’Ajuntament de Roda de Ter posar en marxa la signatura d’un conveni pel qual es podran posar a disposició d’Acció Social 8 pisos destinats a lloguer social.   Un dels compromisos recollits al Pla d’Acció Municipal de l’equip de govern (format per Esquerra-Roda Republicana i Junts per Roda) és posar en marxa mesures que permetin millorar la situació de l’habitatge a Roda. Entre d’altres iniciatives en marxa, l’equip de govern el novembre de 2020 va començar a negociar amb la SAREB per poder gestionar pisos de la seva propietat i destinar-los a lloguer social.   Després de diversos mesos de negociació, de treball intern de l’ajuntament per tal de determinar la necessitat real del municipi i la millor forma de gestió, i a punt de signar el conveni, la SAREB va comunicar a l’alcalde que ja no estaven en disposició de tirar endavant l’acord, atès que els 8 pisos inicialment disponibles ja no estaven destinats a lloguer social. Això va succeir el març de 2021.         En aquell moment l’equip de govern va prendre la decisió de comunicar el greuge sofert al grup d’Esquerra Republicana al Senat, amb l’objectiu de valorar la possibilitat d’interpel·lar el govern i reconduir la situació. El grup d’Esquerra Republicana, encapçalat per les gestions de la senadora Mirella Cortès, va decidir fer una pregunta relativa a aquesta qüestió a la vicepresidenta segona del govern en el Ple del Senat d’avui, dia 8 de juny de 2021.   Abans d’ahir, 7 de juny de 2021, un dia després d’haver entrat la pregunta al registre del Senat i un dia abans de fer la pregunta a la vicepresidenta segona del govern, SAREB va comunicar a l’alcalde, Roger Corominas, que els pisos negociats inicialment tornen a estar a disposició de l’ajuntament per al lloguer social.

Noves mesures, noves idees

Fa cinc mesos que Esquerra Republicana està liderant el govern de Roda de Ter, un govern estable que presentarà el seu Pla d’Acció Municipal en les properes setmanes. Certament, és  una mica més tard del que hauríem volgut, però la feina del dia a dia en moments tan complicats no ens ho ha permès. Quan un nou equip inicia la gestió d’un govern municipal cal un temps d’organització per conèixer amb detall com està l’estructura municipal, en quin estat es troba l’execució del pressupost i quina és la situació de les gestions iniciades per l’anterior equip de govern. Aquests primers mesos han servit per conèixer aquest detall, per analitzar la situació i per prioritzar els compromisos presos amb la ciutadania quan ens vam presentar a les eleccions. Només fent aquesta feina prèvia podrem explicar, ben aviat, quines són les accions que s’executaran, tot posant en valor la transparència i l’honestedat. En aquesta línia, també hem penjat a la pàgina web d’Esquerra–Roda Republicana un resum de l’estat de la situació municipal en el moment que vam accedir al govern ara fa cinc mesos. El març d’aquest 2020 un virus inesperat i desconegut va alterar la vida de tothom, i ha posat en escac el sistema econòmic, sanitari i social d’aquest país, fins al punt que moltes famílies viuen situacions d’emergència. La nostra responsabilitat és posar a disposició de la ciutadania totes les mesures i recursos de què disposem. En aquest sentit, aquest mes s’han publicat les bases de les subvencions —per valor de 36.000 euros— destinades a empresaris, autònoms i comerciants que han patit els efectes de la pandèmia. Es tracta de recursos econòmics que han pogut reconduir-se gràcies a l’esforç de totes les àrees de l’Ajuntament, que han reorganitzat les partides pressupostàries heretades de l’anterior equip de govern. Moltes activitats organitzades per les diverses entitats (veïnals, esportives, culturals, etc.

Stolpersteine Companys

Aprovada la moció per instal·lar Stolpersteine davant les cases dels rodencs deportats als camps de concentració

El Grup Municipal d’Esquerra-Roda Republicana va presentar al ple d’octubre, celebrat ahir, una moció per instal·lar les llambordes Stolpersteine davant les cases dels rodencs que van ser deportats als camps de concentració. Una moció que el Grup Municipal fa mesos que té treballada ja que es volia entrar al ple del mes de maig, coincidint amb el 75è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració de Neuengamme i de Mauthausen-Gusen respectivament, i també amb el 12è aniversari de la inauguració de la placa d’homenatge als rodencs deportats als camp de concentració de Mauthausen-Gusen. Llavors no es va poder entrar, degut a que la situació sanitària no va permetre celebrar els plens municipals durant unes setmanes. Finalment, el Grup Municipal d’Esquerra-Roda Republicana va entrar la moció la setmana passada, coincidint amb els 80 anys de l’afusellament del President Lluís Companys i amb la col·locació de la llamborda Stolpersteine del President Companys davant del Palau de la Generalitat. La moció va ser aprovada per unanimitat. Durant la presentació en Roger Canadell, regidor de Cultura, va demanar treballar conjuntament tots els grups politics per aconseguir trobar els familiars de tots els deportats. Ara, l’Ajuntament de Roda de Ter iniciarà els tràmits amb el Memorial Democràtic per demanar la instal·lació de les Stolpersteine a Roda de Ter. LLISTAT DELS RODENCS DEPORTATS ALS CAMPS DE CONCENTRACIÓ: Morts a Mauthausen Àngel Artola i Casals (Sant Hilari Sacalm, 2-08-1903 – Gusen-Mauthausen, 12-08-1941) Francesc Fussimanya Sabatés (Roda de Ter, 14-03-1903 – Gusen-Mauthausen, 3-8-1941) Francesc Xarles Puigdollers (Roda de Ter, 25-09-1903 – Gusen-Mauthausen, 8/07/1941) Joan Vilaseca Vinyes (Roda de Ter, 6-02-1890 – Gusen- Mauthausen, 8-04-1941) Pere Expósito Masnou (Montseny, 29-06-1900 – Gusen-Mauthausen, 6-11-1941) Victor Aragonès Pinyol (Tortosa, 3-05-1904 – Gusen-Mauthausen, 2-11-1941) Supervivents Miquel Serra Grabulosa (Roda de Ter, 29-03-1921 - 1989) (Gusen-Mauthausen) Ramon Sanjaume Clarà (Roda de Ter, 5-07-1909/08?) (Gusen-Mauthausen) Valentí Portet Orriols (Roda de Ter, 17-09-1910 ) (Neuengamme) Podeu veure la moció sencera aquí

RodadeTer RodaRepublicana

Discurs d'investidura d'en Roger Corominas

Moltes gràcies a tots i a totes per la vostra confiança. Els regidors i regidores del nou equip de govern treballarem incansablement en benefici de tots i cadascun dels rodencs i rodenques per contribuir a la millora de la seva vida en el nostre poble, especialment la d’aquells que pateixen més dificultats. Els canvis, tot i que de vegades poden ser traumàtics, són una oportunitat per renovar esforços i il·lusions, per portar a la pràctica noves maneres de fer, nous objectius, noves idees. Els canvis també serveixen perquè els desanimats o els decebuts tornin a implicar-se i per reforçar el treball dels compromesos. Els nous membres de l’equip de govern hem promogut el canvi que avui es materialitza molt conscients de les dificultats que haurem d’entomar des del primer dia. Per això la nostra implicació serà total i demanarem que ens ajudeu a fer que aquest ajuntament sigui útil per la ciutadania i a fer realitat les il·lusions i les esperances que compartim. El lideratge polític s’ha de fonamentar en un programa, en un projecte, en uns objectius clars, en un equip de treball i en una metodologia de treball. Ningú és capaç de governar a gust de tothom, però un govern és bo si pensa i governa per a tothom. El nostre poble, com tots els pobles, és divers i el formem més de sis mil persones amb idees diferents, amb realitats diferents, i amb necessitats diferents; veïns i veïnes, en definitiva, que pensen i voten, o no voten, diferent. L’objectiu d’aquest nou equip de govern és governar els propers tres anys per a tothom. Es responsabilitat de tots i totes treballar per una administració pública al servei dels ciutadans, especialment dels que la necessiten per afrontar el seu dia a dia en condicions d’igualtat. Ens posarem davant de tots els reptes, juntament amb el personal de l’Ajuntament i amb l’impuls de la ciutadania; encararem els problemes amb serenitat, amb coherència i amb seguretat; i defensarem i explicarem les decisions que prendrem.

Esquerra - Roda Republicana i Junts per Roda signen un acord per formar govern a Roda de Ter

Aquest dimarts al matí s’ha entrat al registre de l’ajuntament de Roda de Ter una moció de censura. El Ple extraordinari se celebrarà deu dies hàbils després. Aquest matí, els regidors i regidores d’Esquerra - Roda Republicana - AM, i el regidor i la regidora del grup municipal JxR-Junts per Roda hem entrat al registre de l’ajuntament de Roda de Ter una moció de censura a l’alcalde actual, Albert Serra. D’aquí a 10 dies hàbils es celebrarà un ple extraordinari on es durà a terme aquesta moció. Aquest acord entre Esquerra – Roda Republicana i el grup municipal Junts per Roda va acompanyat d’un pacte de govern inicial que adjuntem i que s’ampliarà en el termini màxim de 3 mesos amb la publicació del Pla d’Acció Municipal (PAM).  Com ja és sabut, el passat 11 de maig l’actual alcalde Albert Serra, via Decret d’Alcaldia, va fer fora de l’equip de govern  un regidor de Junts per Roda. Dos dies després una altra regidora de Junts per Roda en sortia de forma voluntària, en desacord amb l’alcalde i la decisó presa. Aquesta situació, inèdita a Roda de Ter, va ser el resultat de deu mesos de tensions en el si de l’equip de govern i d’una mala gestió de l’actual alcalde, Albert Serra.  El lideratge de l’equip de govern s’ha caracteritzat per manca de coordinació, per la falta d’iniciativa, per un comportament erràtic i per una irresponsabilitat reiterada en la gestió del govern municipal, motius que han comportat problemes i conseqüències greus per a la ciutadania. A tall d’exemple es poden esmentar la nefasta gestió de la problemàtica del polígon del Puig Vell, la pèrdua del finançament provinent del Pla de Barris per invertir  entre d’altres projectes tan necessaris pel nostre poble com el C/ Verge del Sòl del Pont, l’engany sobre l’enderroc de les naus de Puigneró o els diversos conflictes amb el personal de l’Ajuntament. Des de l'equip de govern no s'ha treballat per aconseguir consensos de forma continuada,  ni amb el propi equip ni amb l’oposició.

Intervenció ERC- Roda Republicana Ple Municipal – 19 de maig de 2020

El grup municipal d’Esquerra-Roda Republicana votarà que no al punt que fa referència al nomenament de representants,  així com els que es deriven d’aquesta reorganització del govern municipal pels motius que exposarem a continuació: Des de la setmana passada el nostre poble es veu afectat per un fet insòlit, que no havia succeït mai des del restabliment de la democràcia. Ens referim al trencament de l’acord de governabilitat, iniciada ja la legislatura, entre dues formacions polítiques; en aquest cas IPR i Junts x Catalunya - Roda. Només cal repassar les actes dels plens o l’hemeroteca per veure com de crítics ens vam mostrar nosaltres amb aquest pacte. Per molts motius, però fonamentalment perquè vam considerar que era un acord basat en el repartiment de carteres i de retribucions, i no un acord de governança construït per a assolir uns objectius clars i beneficiosos per al poble. Qui ha pagat aquesta mala entesa entre ambdues formacions i les desavinences personals entre regidors han estat els rodencs i rodenques; perquè el resultat de tot plegat ha estat la seva inacció política. Estem, però, assistint a una pinça perfecta entre IPR i la formació de Junts per Catalunya a nivell comarcal per tal d’imposar el seu relat i per carregar tota la responsabilitat del desgovern a les espatlles del regidor expulsat, el Sr. Joan Moreno. Sigui dit de passada que fent fora el Sr. Moreno, indirectament provocaven, sense haver de donar explicacions, la marxa de la Sra. Marina Quintana.  En aquest relat que han fet públic, en les declaracions i notes de premsa, trobem a faltar que l’actual alcalde, el Sr. Albert Serra, com a màxim responsable del govern i principal artífex del pacte, no hagi fet ni una sola autocrítica de les decisions preses per la seva formació ni del seu posicionament o la seva actitud personal en tot aquest desgavell. Considerem que és molt greu que no s’hagi adreçat a la ciutadania per demanar disculpes amb un discurs clar.

ple febrer 2020 (autora Montse Verdaguer)

Comunicat d'Esquerra-Roda Republicana en relació amb el trencament del pacte de Govern entre IPR i Junts x Cat

Aquesta setmana els rodencs i rodenques hem pogut viure uns esdeveniments sense precedents al nostre municipi. A través d’un decret d’alcaldia hem sabut que l’actual alcalde de Roda de Ter, Albert Serra, ha retirat les funcions i ha expulsat del govern el seu soci, i fins ara portaveu de JuntsXRoda, Joan Moreno. Durant els dos darrers dies, els fets s’han anat desencadenant i també hem sabut, per un comunicat signat per JuntsXRoda, que la regidora Marina Quintana abandonava voluntàriament el govern.  Davant d’aquests fets, el nostre grup vol fer públiques les següents reflexions: Des de final de maig i fins a juliol de 2019 el grup d’Esquerra-Roda Republicana es va reunir en diferents ocasions amb IPR i amb JuntsXRoda amb l’objectiu d’assolir un acord de govern estable, que prioritzés en tots els casos els següents dos punts: Construir un Pla d’Acció Municipal tot aproximant els programes i els projectes que els diferents partits havíem pensat per al poble. Crear un organigrama de treball compartit entre socis de govern, organitzat per àrees de treball i regidories, que potenciés i reforcés la cohesió i l’eficiència de l’Ajuntament. Ni IPR ni JuntsXRoda compartien aquestes prioritats que vam proposar, i la clara evidència ha estat que el pacte al qual van arribar i que han trencat aquesta setmana es basava només en el repartiment del poder, de les regidories, i de les retribucions econòmiques. En el Ple Municipal on es va fer públic l’acord de govern, Esquerra-Roda Republicana ja va posar de manifest que els acords fonamentats en interessos personals, més enllà dels interessos del poble, estaven condemnats al fracàs.  Avui ens trobem amb un trencament que s’ha anat fent visible durant 9 mesos i que evidencia el desgovern que hem denunciat a cada Ple des de setembre de 2019. Durant tot aquest temps la ciutadania ha estat víctima de la no-gestió municipal; una prova n’és el fet que no hagin estat capaços de redactar un PAM (Pla d’Actuació Municipal) que expliqués les prioritats, els objectius i l’organització de l’Ajuntament.