Roda de Ter i el Cabrerès

Totes les notícies

Ni els acords de mínims es compleixen.

Com ja vam explicar dimecres a les xarxes socials, dimarts passat l’equip de govern d’IPR-PDeCAT ens va convocar al grup d’Esquerra i a l’ANC de Roda per parlar de com calia actuar davant de la sentència que obliga a penjar la bandera espanyola a la façana de l'Ajuntament. El grup d'ERC, com ja vam explicar, som partidaris de desobeir, però pel bé de la unitat vam creure que l’acord de mínims al qual s’havia arribat era bo, ja que era la manera que totes les formacions i sobretot el càrrec electe afectat (l'alcalde) s’hi sentíssin còmodes. L'acord consistia a penjar la bandera espanyola tot mantenint l’estelada i posant un rètol en el qual s’informés a la ciutadania que, per imperatiu legal, es penjava la bandera. L'endemà mateix de la reunió ja onejava una gran bandera espanyola, sense el cartell i sense l’estelada que tots havíem acordat mantenir. Tampoc es va donar cap informació per part de l’Ajuntament, per la qual cosa, davant de la desinformació per part de l'equip de govern i davant de la sorpresa dels rodencs vam decidir informar del que havia succeït. El que es comenta ara des de l’equip de govern sobre els serveis jurídics ja va ser tractat dimarts i es va dir que, sí o sí, l’estelada seguiria al balcó de l’Ajuntament. L'excés de zel i les justificacions no poden amagar, una vegada més, l'incomliment dels acords presos per part dels regidors i l'alcalde d'IPR i PDCat.

rodadeter mocio fiscalitat

Moció per la progressivitat econòmica de les ordenances fiscals

Ahir vam presentar al ple una moció per treballar, entre tots, una proposta d'ordenances fiscals progressives i més justes en funció de la renda familiar. L'equip de govern d'IPR i PDECAT hi va votar en contra. Nosaltres continuarem treballant per tal que sigui possible. MOCIÓ PER LA PROGRESSIVITAT ECONÒMICA DE LES ORDENANCES FISCALS Atès que les ordenances fiscals del nostre municipi, a excepció d’alguna bonificació per a jubilats o famílies nombroses, no tenen en compte la capacitat econòmica de les persones ni de les rendes familiars a l’hora d’establir els impostos, taxes i preus públics. Atès que creiem que els impostos, taxes i preus públics municipals haurien de tenir en compte el principi de progressivitat fiscal que comportés el pagament proporcional en funció de la capacitat econòmica. I sobretot perquè les persones amb dificultats econòmiques puguin accedir als serveis públics i puguin fer front a les seves obligacions fiscals. Atès que cada cop són més els ajuntaments que han establert ajuts per fer front al pagament d’impostos municipals i que han avançat en direcció al pagament de serveis públics municipals  en funció de la renda econòmica. Atès que ja hi ha moltes experiències en ajuts econòmics a persones gravades per l’impost de bens immobles, preus públics de serveis educatius en funció de la renda familiar i taxes d’escombraries establertes en funció del valor cadastral de l’habitatge o del nombre de residents. Per tot això, des del Grup Municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya-AM proposem que el ple de l'Ajuntament adopti els següents acords: Primer.- Establir un sistema d’ajuts econòmics a persones amb poca capacitat econòmica que estiguin gravades per l’impost de bens immobles. Segon.- Modificar l’ordenança fiscal núm. 30 de serveis educatius per tal que els preus de la llar d’infants, escola de música, casals d’estiu i activitats esportives siguin establerts en funció de la renda familiar.

Ginesta Roda de Ter

Ginesta parla sobre el autònoms a Roda dins la campanya "La República que farem"

El passat 21 d'abril, Josep Ginesta, Secretari General del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat va ser a Roda de Ter convidat per la secció local d'Esquerra. Ginesta va fer una xerrada/conferència en el marc de la campanya "La República que farem" per parlar sobre el futur de la nova República i, més concretament, sobre el col·lectiu de treballadors autònoms. L'acte va ser presentat per la regidora Roser Montané que va explicar que durant els dies previs des d'Esquerra-Roda de Ter s'havia parlat amb alguns autònoms i petits empresaris del poble per conèixer la realitat i els problemes que afecten el col·lectiu. Ginesta va escoltar i contestar les reflexions i propostes dels autònoms i, un cop finalitzada a la seva exposició, va respondre les preguntes dels assistents.

Regidors Roda de Ter

Per a què es fa servir una majoria absoluta?

* Article publicat a la Revista RDT Els governs amb majoria absoluta executen els seus projectes de manera ràpida i efectiva, ens agradin o no. Però a Roda tenim l’excepció: ni es tenen els projectes clars, ni s’expliquen bé, ni s’executen de forma efectiva. El POUM, un roc sobre la pròpia teulada. En el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal es defineix  com serà l’urbanisme durant els propers vint anys: models de creixement, alçada de les noves edificacions, etc. En el POUM que l’equip de govern ha aprovat calia definir, entre altres coses, el futur de can Puigneró com a zona residencial i de serveis, amb els seus espais verds, i canviar els usos de la Blava. Comprar la Blava (ERC-IPR/PSC) va ser una decisió estratègica perquè hauria de suposar el desenvolupament de la zona més desatesa de Roda: M. D. Sòl del Pont i el Serrat.. Després de la compra l’Agència Catalana de l’Aigua va desaconsellar el seu ús residencial, però el treball polític i tècnic va obrir la possibilitat de canviar l’ús exclusivament industrial pel de residencial i de serveis, amb condicionants  Però aquest treball polític se n’ha anat en orris ara que PDCAT i IPR han aprovat el nou POUM. L’equip de govern ha acceptat el nou informe de l’ACA, igual de restrictiu que el primer, i es condemna la Blava i els seus veïns, a més anys d’abandonament. En el POUM que han aprovat la Blava continua com a zona industrial i, a més, s’hi diu que “la totalitat és parcel·la mínima”, és a dir que no es podrà dividir per a donar-li diferents usos. Ens fem dues preguntes: quantes fàbriques de les lleres del Ter i el Llobregat s’han reconvertit? Per què la Blava ha de ser l’única en què no s’hi pot fer res? Dos projectes urbanístics: un aprovat i abandonat, i l’altre un nyap previsible: la remodelació del C/ Pere Almeda i la Pl. Major (420.000 €) i la segona planta de l’aparcament de l’ajuntament (450.000 €). Aquests dos projectes, a banda d’oblidar la necessitat d’actuar a l’“altra banda” s’han explicat sempre com una unitat: PDCAT i IPR volien ampliar l’aparcament per absorbir les places que se suprimirien a la Pl.

Sobre el sou de l'alcalde de Roda de Ter

Des d’ERC fa anys que defensem la dedicació exclusiva de l’alcalde i un sou digne.   ERC es va abstenir en la votació del darrer ple de febrer de 2017 sobre el sou de l’alcalde perquè a IPR i PDCat, amb el Sr. Albert Serra al capdavant, la dignificació de la feina i la remuneració justa només l’han considerada oportuna ara que els afecta a ells.   L’anterior alcalde d’ERC va haver de complementar el sou  de l’Ajuntament amb la seva dedicació al Consell Comarcal. Albert Serra (IPR) va dir que això era prevaricar. (acta del ple de juliol de 2011)   Al butlletí d’IPR de 2012 es va acusar l’alcalde d’ERC d’autocontractar-se.   El Sr. Albert Serra ara no parla ni de prevaricar ni d’autocontractar-se. Ara diu que “es regularitza la seva situació”. (ple de febrer de 2017)   ERC no ha negociat ni aprovat el sou de l'alcalde perquè en cap moment  se'ns ha permès consensuar la totalitat del pressupost. IPR i PDCat  només han perseguit el consens per a la validació de l'augment de sou de l'alcalde (un 232,44 % més).   Podeu llegir la intervenció d’ERC al ple de febrer de 2017 on es detalla el nostre punt de vista sobre cadascuna de les partides del pressupost per a aquest any: http://locals.esquerra.cat/documents/arxius/intervecio_pressupostos_ple_febrer-1.pdf  

Temps de desitjos i projectes

Sempre cal trobar el moment per superar, ni que sigui uns instants, el dia a dia i repensar els objectius i les idees que ens van dur a plantejar-los i proposar-nos-els. Potser al capdavall de l’any, amb el fervor consumista que ens envaeix, però també amb els valors humans, ètics i cristians que lluiten, de vegades amb poc èxit, per retornar el sentit de fons d’aquestes festes, és un bon moment per fer-ho. Evidentment, ara i aquí, parlarem de política municipal i de país, com s’escau en un article escrit pel grup municipal d’ERC per a la revista Roda de Ter. Ara, en llegir la paraula política, potser algun lector ja haurà passat full però nosaltres pensem que tota actuació pública és política; quan es pren una decisió i no la contraria, es fa per alguna cosa, no per atzar. Nosaltres creiem en la política i en la seva capacitat transformadora. Quan un grup polític pren una decisió entre moltes altres possibles, aleshores està fent política i aplicant la seva ideologia. És per això que ens revoltem quan hom diu: “tots els polítics són iguals” o “nosaltres no som ni de dretes ni d’esquerres”. Fals, completament fals. Amb una mirada sincera podem veure mil exemples d’aquesta falsedat. Pensem en els fets: ningú fa propostes dient que perjudicaran a la gent, sinó que les planteja a fi de bé; alguns perquè sincerament ho creuen així, altres per aprofitar i aprofitar-se de la decepció o el malestar que es pot estar vivint. Per tant, els fets ens diran la veritat. Essent com és d’important el dia a dia del nostre poble —entengueu neteja, aigua, enllumenat, recollida de residus i escombraries, etc.—, hi ha decisions que determinen el futur a mig i llarg termini, principalment en dos àmbits, el social i el de les infraestructures. En el terreny social ja vàrem proposar, en el nostre programa electoral, treballar per canviar el concepte que malauradament encara es té de l’acció social. Hem de deixar de parlar de “despesa social” per parlar “d’inversió social”, o no és una molt bona idea invertir en les persones? Hem d’anar deixant enrere les polítiques assistencialistes per fomentar el desenvolupament personal dels ciutadans i ciutadanes i per potenciar les pròpies capacitats i l’autonomia.

Tarjetó assemblea pública 2016 Roda de Ter

1 de DESEMBRE: Assemblea Pública

El dijous 1 de desembre es farà l'assemblea pública anual. Durant assemblea, els membres del Grup Municipal explicaran la feina feta durant aquest any. També escoltaran les vostres propostes i opinions. ASSEMBLEA PÚBLICA DIA: 1 de Desembre HORA: 20.15 LLOC: Sala Polivalent de la Biblioteca ( carrer Bac, 1 bis)  

eleccions2015 foto rodadeter

ERC renova la seva il·lusió i el seu compromís

Vagi per endavant el nostre agraïment a tots els rodencs i rodenques que ens han fet arribar el seu condol per la mort de la nostra companya Petra Martín-Pero. Aquesta pèrdua comporta que haguem de nomenar un regidor per al nostre grup i, seguint l’ordre de la llista electoral, correspon a la Roser Montané assumir el càrrec. Esquerra ha cregut convenient que aquest relleu es produeixi després de la renúncia de Xavier Montané, motiu pel qual en Pol Soriano, el nº 8, també prendrà possessió del càrrec. A tres anys vista de les properes eleccions municipals, creiem que aquesta renovació pot ser molt positiva perquè permetrà als nous regidors conèixer millor el funcionament de l’ajuntament i estar més ben preparats per assumir les tasques de govern que confiem poder dur a terme la propera legislatura. Els nous regidors prendran possessió del càrrec en el ple de novembre. El nou curs polític ha començat amb els temes habituals d’aquesta època: l’aprovació de les ordenances fiscals (taxes i impostos) i, ben aviat, el pressupost per al 2017. L’equip de govern s’ha limitat a comunicar-nos el que han decidit sense donar-nos la possibilitat de col·laborar amb ells. La majoria amb què compten (IPR-CIU) no fa necessari el nostre vot per tirar endavant les seves decisions, però, com ja hem dit moltes vegades, creiem que les nostres propostes constructives podrien ser útils. L’actual govern proposa mantenir les taxes i els impostos actuals per al 2017. Sempre fa de bon explicar que no s’apugen els impostos, però el que no es diu és que per mantenir els serveis bàsics (neteja, recollida de residus, serveis socials, llar d’infants, escola de música, etc.) cal que l’ajuntament estigui suficientment finançat. L’estat espanyol escanya els ajuntaments i la Generalitat, i amb aquest escenari és agosarat limitar els únics ingressos que controla l’ajuntament. La rebaixa de l’IBI que van fer el 2016 va reduir en 100.000 € la recaptació municipal i, com ja vam explicar, aquesta baixada ha tingut efectes en la capacitat de despesa i de prestació de serveis als ciutadans.

“Per què hem d'aplicar la reforma horària?" divendres 28 d'octubre amb en Fabian Mohedano

Aquest divendres 28 d'octubre, Esquerra-Roda de Ter organitzarà un acte dins la campanya "La República que farem". L'acte comptarà amb la presència del Fabian Mohedano que ens explicarà “Per què hem d'aplicar la reforma horària?" . En Fabian Mohedano és promotor de la Iniciativa per la Reforma Horària a Catalunya i diputat de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya. ACTE: “Per què hem d'aplicar la reforma horària? DIA: Divendres 28 d'octubre LLOC: Sala Polivalent de la Biblioteca. Bac de Roda, 1 HORA: 19h