Roda de Ter i el Cabrerès

Totes les notícies

Canvis al Grup Municipal

A tres anys vista de les properes eleccions municipals, dos nous regidors entraran al grup municipal d’ERC a Roda de Ter: la Roser Montané (número 7 de la llista), que substituirà la Petra Martín-Pero, que malauradament va morir l'agost passat, i en Pol Soriano (número 8 de la llista), que substituirà en Xavier Montané, el qual deixarà l'acta de regidor al ple municipal d'octubre. La Roser és tècnica en comunicació i membre de la comissió organitzadora de la Fira de la Llavor i en Pol actualment està acabant la carrera de Ciències Polítiques i és monitor del Casalot. Des del Grup Municipal creiem que aquesta renovació serà molt positiva ja que permetrà als nous regidors conèixer millor el funcionament de l'ajuntament i així estar preparats per assumir tasques de govern en la propera legislatura. Els nous regidors prendran possessió de l’acta al ple de novembre.

Si no fos que... Bona Festa Major!

Aquest ha estat un any difícil per a la gent d’Esquerra de Roda, per als integrants del grup municipal i per als amics que sempre ens han donat suport. En aquests moments volem mirar amb perspectiva i valorar la feina que hem fet des que ERC va tornar a tenir representació a l’Ajuntament del nostre poble. Els anys passen i les persones marxen: ara ens venen al cap el “tio” de Can Clavell que, després de rondinar una estona i de dir-nos com ho fèiem de malament, acabava per fer-nos entendre que teníem tot el seu suport. També pensem en en Dot, sempre amb el somriure al llavis i amb aquella aparent feblesa darrere la qual es podia trobar un dels homes que va ajudar a mantenir la flama d’un futur lliure per al nostre país i que va treballar durant molts anys perquè Esquerra Republicana de Catalunya no desaparegués de Roda. Aquest objectiu també va ser compartit per d’altres amics, com la Sílvia i la Petra. Amb tots ells hem compartit idees, hem fet un treball constant i constructiu, hem fet descobertes personals que ens han fet admirar-los. La darrera que ens ha deixat ha estat la Petra, que mai es planyia, que no parlava massa d’ella mateixa, però que amb una mirada, un petó i una abraçada ens ho deia tot. Com afirmàvem al principi, aquests darrers temps han estat molt durs per tots els comiats que hem hagut de viure, però també han estat d’aprenentatge constant. Ens entristeix haver de començar l’article de Festa Major amb el record de tots aquests comiats, i també ens sap greu no poder continuar-lo amb la referència a qüestions pròpies de la política local que ens comportin alguna satisfacció. Sense anar més lluny, no podem parlar, encara, de quin és l’acord de governabilitat entre IPR i CIU, ja que després de més d’un any de govern, encara no s’ha explicat als rodencs i rodenques quins són els acords i el projecte de poble que fonamenten aquest pacte. Si no fos l’article de Festa Major ens podríem lamentar de tots els projectes que ha aturat l’actual equip de govern, i podríem explicar que la majoria d’iniciatives exitoses d’aquest darrer any són fruit de la feina feta per ERC la darrera legislatura: la construcció de la palanca, l’inici de la construcció de l’escola Emili Teixidor, el conveni amb la Diputació de Barcelona per al finançament de la Fundació Martí i Pol, etc.

Gràcies, Petra. Gràcies per compartir-ho amb nosaltres

El text que en Roger Corominas va llegir ahir a la cerimònia de comiat de la Petra en nom de tots els companys i amics d'Esquerra Roda. Estimada Petra, Els teus companys i amics d’Esquerra t’hem preparat un breu escrit, unes línies que ens han costat molt d’escriure. Podríem haver-hi posat moltes coses més, però aquestes són les que ens han sortit en aquests moments difícils. Durant 5 anys hem tingut la sort de compartir un projecte polític amb tu, com a regidora de l’Ajuntament de Roda. El 2011 ho vam tenir molt clar: qui millor que una apassionada del teatre, de la música, de la cultura i professora de l’institut de Roda per entomar les regidories de cultura i d’educació? Evidentment no ens vam equivocar i ho prova el gran treball de servei a Roda que vas fer, de manera especial durant la passada legislatura. Durant aquests anys, però, hem teixit molt més que la voluntat de treballar pel nostre poble. Hem pogut compartir molts bons moments. Malgrat les llargues reunions no han faltat mai les rialles ni el bon humor. Sempre ho hem dit: “Tot i que la majoria de la gent del grup no ens coneixíem abans de formar-ne part, i que tots lògicament teníem caràcters diferents, ha nascut una complicitat i una amistat molt grans”. Aquests bons moments i aquesta amistat són, sens dubte, els que ens endurem de l’etapa com a regidors del nostre poble, al teu costat. Durant tots aquests anys, Petra, has encarat les dificultats que t’has anat trobant amb una dignitat i exemplaritat que ara ja podem dir obertament que admirem. Mai et deixaves plànyer, mai una queixa. Cada cop que t’arribava, tu l’encaraves un nou repte. Mai cap excusa, sempre eres a tot arreu. I nosaltres, per ajudar-te, només podíem seguir treballant per estar a la teva alçada. Ara fa més d’un any ens vas tornar a donar un exemple de vida. S’acostaven unes noves eleccions i estàvem configurant les llistes. Quan vam parlar amb tu per si tenies ganes de seguir ens vas contestar amb una seguretat i una fermesa que mai oblidarem.

EL DARRER PREC AL PLE MUNICIPAL

Com a article per al Roda de Ter del mes de juliol, el components del grup municipal d’Esquerra creiem que és oportú fer públic, per a tots els rodencs i rodenques, el prec que vam presentar en el darrer ple municipal del mes de juny: El ple és la màxima representació de la democràcia en el nostre poble i hi som presents tots els partits que vam obtenir representació després de les darreres eleccions. En el cas de Roda, tres grups que representem la pluralitat i la diversitat ideològica del nostre municipi vam rebre la confiança dels veïns i veïnes. El grup d’Esquerra representa un gruix molt important dels rodencs i rodenques. Som l’únic grup a l’oposició i, per tant, tenim el dret però sobretot l’obligació de vetllar per la correcta actuació de l’equip de govern, l’obligació de fer públic el nostre desacord en totes aquelles decisions que pensem que no són les més adequades per al nostre poble i, és clar, també tenim l’obligació de fer propostes, tal com fem habitualment amb les mocions que presentem, per al bon govern del municipi. Aquests són els principis del funcionament democràtic de les nostres institucions i són els que intentem posar en pràctica en cada ple, tot fent preguntes, demanant aclariments i, com ja s’ha dit, presentant mocions de manera constructiva. Durant aquesta legislatura hem votat a favor, en contra o ens hem abstingut sobre les diverses decisions preses per l’actual equip de govern, d’acord amb els nostres principis i també per coherència amb el programa i el projecte de govern que vam presentar en la darrera campanya electoral. Cal dir, però, que en decisions tan rellevants com són les ordenances fiscals, el pressupost, etc., la possibilitat de participació ha quedat relegada, únicament, a poder expressar-nos en la sala de plens, atès que no se’ns ha permès contribuir, amb el nostre treball i les nostres aportacions, a la millora de la proposta que ha presentat l’equip de govern.

Emili Teixidor

El ple de l’Ajuntament de Roda de Ter aprova la moció presentada pel Grup Municipal d’ERC relativa al fons documental i bibliogràfic d’Emili Teixidor

El grup municipal d’ERC-Roda de Ter ha presentat una moció relativa al fons Emili Teixidor que va ser aprovada per unanimitat en el ple ordinari del mes de maig. En la moció es posa de manifest com seria d’important poder tenir i gestionar el fons documental i bibliogràfic d’Emili Teixidor, es demana que l’Ajuntament de Roda de Ter faci tots els esforços i gestions convenients per aconseguir el dipòsit d’aquest fons en el nostre poble, que potenciï el record de l’escriptor, que en promogui l’estudi, i que reprengui les converses amb l’hereu i marmessor, i amb altres institucions, ja iniciades en la legislatura passada. Roger Canadell, va ser el regidor que va defensar la moció tot exposant els motius “de justícia”, d’”oportunitat” i de “possibilitat” que han motivat la seva presentació. Reclamar que es vetlli per aquest fons tan important és de justícia perquè cal considerar l’obra i el llegat de tots els escriptors i artistes del poble de Roda com a importants i cabdals. Així, de la mateixa manera que es conserva, es difon i s’estudia el fons de Miquel Martí i Pol, també es pot intentar de fer el mateix amb el d’Emili Teixidor. Ara és el moment oportú per fer aquesta actuació perquè el fons està en mans de l’hereu i, tard o d’hora, acabarà cedint-se a alguna institució. Cal, doncs, estar amatents i estudiar la possibilitat i la viabilitat de la proposta de cessió/donació/dipòsit... per evitar que més endavant sigui massa tard per poder tenir a Roda aquest fons. I finalment, treballar per obtenir el fons Emili Teixidor permetria fer un pas més cap al projecte cultural de poble que situaria Roda de Ter com a capital literària d’Osona. A partir dels diversos fons que ja es té actualment, sumats als de Miquel Martí i Pol, al d’Emili Teixidor, i al d’altres possibles escriptors de la comarca, Roda de Ter podria esdevenir un focus d’atracció cultural important que permetria una major dinamització de l’activitat del poble.

Jordi Serra

El resultat de deu anys de feina

Fa unes setmanes, en un dels «Cromos» de la contraportada d’aquesta publicació s’ironitzava sobre el gran nombre de fotografies que l’equip de govern de Roda de Ter s’ha arribat a fer, amb motiu de l’anunci, del primer moviment de terres, del replantejament, etc. de la construcció de la nova Escola Emili Teixidor. El «Cromo», a més, alertava de l’allau de possibles fotos posteriors, quan el projecte estigui més avançat. Això m’ha fet recordar el llarg procés que s’ha viscut en els darrers deu anys, des de l’anunci del tancament de l’anterior escola concertada fins al dia d’avui. Durant aquest temps han passat 4 mandats municipals, 3 alcaldes i 5 consellers d’ensenyament diferents, la qual cosa fa que sigui del tot lògica la ironia davant d’això que avui anomenem «postureig» i que consisteix a fer una gran gesticulació autocomplaent sobre una fita aconseguida, tot obviant la feina dels que ens han precedit. Un bon dia, de cop i sense avís previ, es va comunicar al poble i a l’Ajuntament que la comunitat de monges dominiques que vivia a Roda abandonaria el poble i que l’escola concertada que dirigia tancaria les portes el curs 2005-2006. La que llavors era Consellera d’Ensenyament, Marta Cid, amb el seu cap de gabinet, l’actual Conseller Carles Mundó, van entendre la necessitat de crear una nova escola pública per no haver de massificar l’existent (Mare de Déu del Sòl del Pont). El fet de no disposar de cap terreny per fer-hi el nou equipament va comportar que es llogués l’edifici de l’escola Sant Joan al bisbat de Vic, com a solució provisional fins que no es construís el nou edifici. L’handicap de no disposar en el seu moment d’un terreny per a equipaments, i la disminució de la inversió pública durant la crisi econòmica han comportat que allò que havia de ser provisional s’hagi allargat deu anys. Ara, vist amb perspectiva i un cop resolt tot plegat, pot considerar-se un error no haver expropiat de manera forçosa els terrenys i haver optat per uns tràmits urbanístics que han allargat molt tot el projecte.

Quan es limita (de nou) el debat i la democràcia...

Amb aquesta nota volem comentar i fer públic el motiu pel qual els regidors d'ERC ens vam aixecar i vam marxar del ple ordinari celebrat el 31 de maig a l’Ajuntament de Roda de Ter. La nostra decisió va ser motivada pel fet que ahir es va tornar a repetir allò que ja ha succeït altres vegades durant aquest primer any de mandat: l'alcalde, Albert Serra, sense motius i simplement per discrepància política, va retirar la paraula a un regidor d'Esquerra que intentava aportar arguments per al debat; un debat que és l’essència de la democràcia. Durant la part de control del ple, per a la qual el nostre grup havia preparat, com sempre fem, una sèrie de preguntes sobre la gestió municipal, s’estava debatent l’oportunitat o la inoportunitat d’algunes actuacions promogudes per l’actual equip de govern (IPR-CIU) que han generat despeses desmesurades en relació amb els objectius aconseguits: el regal d’una flor per a cada casa sota el lema “Roda en colors”, el trasllat de la zona d’aportació de residus, la instal·lació dels llums de Nadal, etc., i el regidor d’ERC que defensava el posicionament del grup va fer èmfasi en la necessitat de pensar abans d’actuar i, per tant, en la necessitat de tenir uns objectius clars i un projecte que, sota el nostre punt de vista, el govern d’IPR-CIU no té. L’alcalde va prendre la paraula i va interpel·lar-nos diverses vegades després de les nostres intervencions, visiblement nerviós per causa de l’evidència dels arguments i les dades exposades pel grup d’Esquerra. Quan s’interpel·la i es plantegen arguments que divergeixen dels del grup de l’oposició se sobreentén que es té dret a rèplica, però l’alcalde no va considerar que calgués debatre res més i en el moment que un regidor d'Esquerra va voler tornar a prendre la paraula per intervenir i replicar el que havia comentat l'Albert Serra, aquest es va negar a escoltar-lo i li va prohibir que parlés. Tot plegat ens sembla molt greu i no creiem que s’hagin d’acabar els debats del ple municipal pel simple fet que a l’equip de govern se li acabin els arguments o no li agradi escoltar les nostres idees i opinions.

àrea residus RDT

POLÍTICA D’APARADOR + MANCA DE PROJECTE = TOTS HI PERDEM

No és fàcil fer oposició al govern quan has guanyat les eleccions i quan la majoria de veïns aproven la teva gestió. Tampoc és fàcil trobar el to just per fer una crítica ponderada de l’acció de govern i que no sembli un retret. Tanmateix, som a l’oposició i és la nostra obligació fer el control de l’equip de govern, explicar als rodencs i rodenques què faríem nosaltres si governéssim i intentar empènyer l’ajuntament en benefici de tots. És lògic que molta gent encara no entengui que els partits polítics que van quedar segon (IPR) i tercer (CiU), en nombre de vots, s’hagin aliat per evitar que governi el partit que va obtenir més suport i que tenia un projecte més transparent i sòlid (ERC). Aquest pacte, legítim però antinatural, encara s’entendria menys si no servís per millorar la vida dels rodencs, els seus serveis, les seves infraestructures en els propers quatre anys. I pel que anem veient, ens temem que acabarà essent així. De moment aquest pacte serveix perquè l’equip de govern d’IPR-CiU monopolitzi la sortida a totes les fotografies possibles i impedeixi, fins allà on pugui, que no aparegui ningú d’ERC. No penseu que ens interessi especialment sortir a les fotografies, no. El que ens fa patir és que aquest bandejament és indicatiu d’una manera de fer que ens priva d’una informació que, si circulés de manera transparent, afavoriria un diàleg constructiu. Però IPR-CIU en comptes de buscar aquest diàleg amb l’oposició només busca protagonisme. Heus aquí alguns exemples recents: no se’ns va convidar formalment a la reunió d’inici de les obres de la nova escola; en els comunicats de premsa s’oculten constantment les intervencions d’ERC al ple; s’amaga allò que és evident, com que ERC ha demanat la senyalització de la passera dels Molins i no se’ns ha fet cas; i s’oculta que la instal·lació de la nova caldera a Can Planoles és un nyap. Reiterem que a nosaltres, més que la propaganda, ens interessa la feina que es fa i la que es podria fer.

Les inversions demanades a la Diputació de Barcelona per l'equip de govern per aquesta legislatura no són les adequades ni les prioritàries per Roda

Aquesta setmana, s'ha repartit casa per casa el primer Full Informatiu del Grup Municipal ERC Roda de Ter. A partir d'ara, a més a més del butlletí anual, des del grup municipal s'editarà el "Full Informatiu" per temes més concrets. En aquest primer, s'explica el posicionament del grup sobre les prioritats d'inversió que l'equip de govern ha presentat a la Diputació de Barcelona i les nostres propostes d'inversions. Totes aquestes obres condicionaran el model de poble que volem i la nostra manera de viure-hi, per la qual cosa cal que responguin a les necessitats que de debò tenim tots els rodencs i rodenques. Entenem que les prioritats marcades per l'equip de govern per aquesta legislatura no són les adequades ni les prioritàries per Roda. Us podeu descarregar el butlletí amb les nostres propostes d'inversions a: http://locals.esquerra.cat/documents/butlletins/rodater-fulletobaixares.pdf