Roda de Ter i el Cabrerès

Totes les notícies

Un mal pressupost per Roda

Des del Grup Municipal d'Esquerra vam votar en contra del pressupost per al 2016 que es va debatre i aprovar en el ple del passat 26 de gener. Vam votar en contra perquè considerem que amb aquest pressupost els serveis als ciutadans es veuran afectats per causa dels ajustos que es portaran a terme:   Els pressupostos aprovats preveuen no cobrir i/o amortitzar fins a 3 llocs de treball de l’actual plantilla. No creiem que el treball d’aquestes 3 persones es pugui cobrir amb el personal existent sense que això afecti els serveis. És especialment destacable el fet que no es cobreixi una plaça de la brigada.   A la reducció de personal s’hi afegeix que les partides d’urbanisme i obres públiques baixen en 18.000 €, un 18 % menys. Per tant, per un cantó es retalla el personal de la brigada i per l’altra la despesa per assumir la compra de material per tal de mantenir el poble.   El pressupost únicament preveu una inversió de 30.000 € per fer obres a les cases de la Blava. Això fa pensar que el 2016 el manteniment del poble es veurà clarament afectat, tant pel que fa a personal com pel que fa a la disminució de recursos.   Les partides d’esports també baixen globalment en 9.000 €, el què suposa una reducció del 9,05 %. No cal dir que els serveis esportius són molt utilitzats pels rodencs i que és necessari el manteniment dels espais i la qualitat dels serveis.   El pressupost per a cultura també baixa 13.200 €, és a dir un 7,19 %. En cap cas aquesta davallada queda compensada en la seva totalitat per les subvencions recollides al capítol IV.   També baixen 13.000 € les partides de Governació, un 4,85 %, i en destaca especialment la baixada de la partida del manteniment de Can Planoles.   Disminueix també en 4.200 euros, un 6,34 %, la conservació de l’enllumenat, que és una partida que fins ara havia permès anar finançant la substitució d’equips antics per altres de més eficients.

ETAP

Moció per eliminar els nitrats de l'aigua

Ahir, dimarts 26 de gener de 2016, el Grup Municipal d'Esquerra-Roda va presentar una moció per estudiar la construcció d'una ETAP a Roda de Ter. Una ETAP és una planta de tractament d'aigua que permetria, entre altres coses, eliminar totalment de l'aigua que arriba a les aixetes de les cases de Roda de Ter, els nitrats i altres substàncies nocives per a la salut. Aquesta iniciativa neix de la voluntat de fer un pas més en la salut de l'aigua que consumeix la ciutadania i de seguir fomentant el medi ambient i la participació.   La proposta sorgeix de la feina duta a terme en l'anterior mandat, quan es va demanar un estudi a l'empresa Aqualia per saber el cost real de la inversió i la repercussió que tindria per als rodencs i rodenques. L’estudi previ ja va permetre constatar que aquesta inversió permetria eliminar TOTS els nitrats de l'aigua del poble i que, en conseqüència, la gent podria consumir directament l'aigua de l'aixeta i no caldria comprar-la embotellada. A banda d’aquesta comoditat, es disminuirien molt considerablement els residus que es produeixen actualment (ampolles i garrafes de plàstic).   En aquell moment, l'estiu del 2014, l'empresa va pressupostar que aquesta acció comportaria una inversió d’uns 400.000 euros. Aquests repercutirien a les factures de la ciutadania amb un augment aproximat de 2,5 euros al mes. Si es calcula el que una família gasta cada mes en aigua de garrafes i ampolles, la despesa final després de la consucció de la ETAP seria molt menor.   La moció presentada al ple d'ahir, a més de proposar l'actualització de l'estudi efectuat el 2014 i de promoure un treball conjunt per avaluar la viabilitat del projecte, proposa iniciar un procés participatiu que hauria de culminar en un referèndum per sotmetre la proposta a la consideració de la ciutadania. D'aquesta manera, després de fer un procés participatiu real en què els rodencs i rodenques podrien intervenir des del primer moment, s’acabaria decidint amb una votació si aquesta és una inversió que es vol assumir.

Resum del ple ordinari de desembre

El ple ordinari del mes de desembre només tenia un punt a l'ordre del dia: donar suport a l’Institut Miquel Martí i Pol de Roda de Ter per a la creació d'un nou cicle formatiu de grau superior en allotjaments turístics. Des del grup d'Esquerra la regidora Petra Martin va explicar que la passada legislatura ja s'havia demanat un cicle formatiu per a formar treballadors del sector càrnic i que no es va obtenir. Des del grup d'Esquerra donem suport a la demanda i valorem la gran feina que s'ha fet des de l'Institut.   En l'apartat de preguntes, la primera va ser sobre el cost del llums que s'han penjat per aquestes festes de Nadal i es va demanar-li s’havien comprat o els teníem en règim de lloguer. L'equip de govern va explicar que encara no tenien clar el cost, però que el lloguer pujaria més de 5.000 € i que s’hi hauria d'afegir el cost de la instal·lació. Roger Canadell va explicar que després de setmanes treballant en la setmana solidària, en la qual s'ha intentat fer conscienciació de la pobresa en l'àmbit familiar, l'ajuntament hauria de donar exemple i s'hauria de plantejar si aquest era el millor moment per fer aquesta despesa, just quan la crisi fa que moltes persones no puguin pagar ni la factura de la llum i hagin de recórrer als serveis socials. Canadell va recordar un dels lemes Càrites –coorganitzador de la Setmana Solidària amb l’ajuntament- i que negra en contradicció amb la decisió de canviar els llums de Nadal: “Viu senzillament perquè altres, senzillament, puguin viure".   La segona pregunta va ser sobre el cost de les falques, en algunes ràdios nacionals, de diferents esdeveniments que s'han fet al poble, i la seva incidència en la concurrència als actes. Després que el regidor Toni Vila detallés el cost econòmic Marta Barniol va comentar que, pel que fa al resultat de la fira de Pont a Pont, no s'ha vist cap canvi significatiu, ja que l'assistència ha estat semblant a la de l'any passat. Feta aquesta consideració, Barniol va proposar de fer un treball conjunt per millorar la fira i va oferir el suport del grup municipal d'ERC per revaloritzar la Fira de Pont a Pont.

16 de desembres a les 20.30: Que coi hi hem d'anar a fer a Madrid? amb Josep M. Reniu

Demà dimecres 16 de desembre les 20:30 organitzem un acte a la sala polivalent de la Biblioteca de Roda de Ter amb el títol: Què coi hi hem d'anar a fer a Madrid? Comptarem amb la presència de Josep Maria Reniu, membre del Consell Assesor per a la Transició Nacional i Cap d'Estudis de Ciència Política de la Universitat de Barcelona. La idea és fer un acte participatiu en el què tothom qui vulgui pugui preguntar i esvair dubtes de cara a les eleccions del proper 20 de desembre. Us hi esperem

RODENCS I RODENQUES, LA PASSERA DELS MOLINS JA ESTÀ OBERTA

Fa unes setmanes que la passera dels Molins està oberta i sembla estrany que l’actual equip de govern, tan addicte a sortir a totes les fotografies possibles, no n'hagi dit gairebé res. Aquesta manera de fer diu molt del tarannà i de la manca de projecte d'un govern municipal que encara no ha explicat quins són els termes del pacte IPR-CIU. Que el grup municipal amb menys representació -i en clara decadència- sigui qui condicioni allò que vol la majoria no ho mereixen ni els votants d'ERC ni els d'IPR. El grup d’ERC sempre ha tingut clar que cal invertir en tot allò que beneficiï Roda, sigui al propi municipi, a Masies o on calgui. Històricament Roda ha invertit molts recursos a l’Esquerda tot i que estigui dins el terme de Masies, perquè sempre s'ha considerat que el benefici públic és prioritari. La reconstrucció de la passera dels Molins es va decidir després de constatar el suport dels veïns, d’aconseguir una subvenció de 100.000 €, de preveure un cost assumible gràcies a l’estalvi de la passada legislatura, i després de signar l'acord amb l'ajuntament de Masies. Un acord, per cert, que s'ha incomplert i pel qual l'equip de govern no ha fet prou per defensar-lo davant de CIU de Masies. En l’article que va publicar CIU-Roda al darrer RDT es barreja el comentari del projecte de la passera amb altres qüestions urbanístiques i per això volem recordar que quan varen governar ells (2007-11) van fer el nyap del carrer Bac... Quan diuen malintencionadament que per al projecte de la passera "no venia d'un pam", convé tenir en compte que la despesa desmesurada del govern IPR-CIU va provocar que el juny de 2011 totes les factures de més de 150 € feia mig any que no es pagaven... Intuïm, doncs, que si ells haguessin estat al govern no s’hauria fet la passera. I és lògic: per a ERC aquesta obra és part d'un projecte molt més gran de promoció i que l'actual govern ni s'ha plantejat. Per cert, quan van fer la "gran obra" de l'ascensor del pont vell, llavors no venia d'un pam?  Pregunteu-vos sincerament: si encara es pogués triar, que faríeu la passera o l’ascensor? Roda i els refugiats Tots els grups municipals de Roda vam signar una moció de suport a l'acollida de refugiats.

Resum del ple del passat 27 d'octubre

El passat 27 d'octubre es va celebrar el ple ordinari de Roda de Ter. Durant el ple es van tractar diferents temes.   El primer, l'aprovació provisional de la modificació de les ordenances fiscals pel 2016. El Grup Municipal d'Esquerra es va abstenir, ja que com va dir en Roger Corominas, portaveu del grup, "No hi ha hagut voluntat política per part de l’equip de govern de consensuar-ho. Se’ns va explicar a la comissió informativa i prou. Malgrat que es toca l’IBI, que és significatiu, entenem que se’ns hauria de deixar participar. Només volem fer una reflexió en veu alta: la baixada impostos suposarà una reducció d'ingressos i estarem amatents perquè els serveis que reben els veïns i veïnes del poble no es vegin retallats" En el punt sobre l'aprovació inicial de la modificació de crèdit per a la realització d’inversions de finançament sostenible i altres, Corominas va explicar "que tampoc hi ha hagut voluntat de consensuar res" però que ens abstindrem, ja que compartim les partides de serveis socials, però no s’ha parlat de veure com queden les partides de les obres" Pel què fa al reintegrament de la liquidació negativa de l’exercici 2013 el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya, es van abstenir, ja que el fraccionament del reintegrament del saldo es vol fer en un període de 10 anys, afectant a 3 legislatures. Corominas va deixar clar que en l'anterior legislatura s'havien retornat amb 5 anys. El Grup Municipal va entrar 3 preguntes. La primera, per conèixer l'estat del conveni entre la Diputació de Barcelona i la Fundació Miquel Martí i Pol que es va deixar enllestit a l final de la legislatura passada, que segons sembla es signarà a inicis de l'any que vé.   La segona pregunta va ser sobre el pavelló. Després que aquestes últimes setmanes hem rebut queixes d'alguns usuaris del pavelló en relació a la consergeria i obertura del servei de bar, referent al conveni que es va signar la la passada legislatura entre l’Ajuntament i el Club Patí Roda on se’ls feia la concessió del Bar del pavelló amb la condició que s’havien de fer càrrec de la neteja dels vestuaris i realitzar tasques de consergeria.

Una mirada a l’inici de legislatura

Ara que ja han passat més de quatre mesos de les eleccions toca fer un primer balanç de l’acció de govern i exposar públicament quin és el nostre punt de vista. Volem recordar que ERC va guanyar les eleccions i que un pacte —encara no explicat— va donar l’alcaldia a IPR. L’únic representant de CIU al consistori es va convertir, paradoxalment, en l’aliat imprescindible per al grup d’IPR. Des d’Esquerra s’ha demanat que es facin públics els eixos de l’acció de govern compartida, però els rodencs i rodenques encara no hem rebut resposta. Constatem que la manca d’un programa de govern ben definit i la no voluntat de demanar ajuda a l’equip anterior està provocant en algunes regidories una incapacitat real a l’hora de resoldre problemes i un desconeixement inexplicable de l’àrea que es dirigeix. Això sí, detectem una tendència a allò que popularment en diem “voler sortir a la foto”. Si algú vol recuperar la nostra explicació sobre les negociacions postelectorals la pot consultar a: http://locals.esquerra.cat/rodater/article/27487/nou-butlleti-del-grup-municipal Complex de Can Planoles Un exemple de l’actitud autosuficent d’IPR és la manera com s’ha resolt la instal·lació de les calderes del complex de Can Planoles, Casal, Porxada i Residència. En la passada legislatura es va aconseguir una subvenció de 60.000 € de la Diputació per instal·lar una caldera de biomassa que hauria subministrat calefacció i aigua sanitària als quatre edificis, hauria permès la substitució de les calderes de gasoil obsoletes, hauria reduït les emissions de CO2, i que hauria suposat un important estalvi econòmic. En pocs mesos, l’actual govern ha passat de dir-nos que mantindria el projecte que havíem deixat enllestit a executar-lo de manera parcial. L’alcalde no va traslladar clarament al patronat de Can Planoles les xifres econòmiques del finançament que nosaltres li havíem facilitat abans de les eleccions, i això va generar dubtes sobre la viabilitat d’un projecte estudiat, avalat i subvencionat.

Ple ordinari de setembre a l'Ajuntament de Roda

El passat 15 de setembres es va celebrar el ple ordinari del mes de setembre a Roda de Ter. Durant el ple es va presentar una moció consensuada per tots els grups, a proposta d'Esquerra, per refermar el caràcter plebiscitari de les eleccions del proper 27 de setembre. A la moció també es feia  una  crida a tots els rodencs i rodenques amb dret a vot per tal de convertir les eleccions del proper 27 de setembre en una jornada històrica. També es va aprovar per unanimitat una moció de suport a l'acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats de la Mediterrània. Amb aquesta moció s'insta els governs de l'Estat Espanyol i de la Generalitat de Catalunya, entre altres compromisos, a augmentar la dotació econòmica d'ajuda als refugiats i a oferir ajuda als anomenats "països d'asil" mitjançant la cooperació internacional. Així mateix, l'ajuntament de Roda es va declarar municipi acollidor i tots els membres del consistori van acordar de revisar i actualitzar el Pla de Recepció i Acollida Municipal existent per adaptar-lo a les noves necessitat de les persones en situació de risc del nostre poble. En la intervenció anterior a l'aprovació de la moció, des d'Esquerra es va recordar la recomanació de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat en què es demana de no fer diferències entre refugiats polítics, refugitas de guerra, per qüestió de gènere, refugiats econòmics, etc., alguns dels quals ja viuen avui a la nostra població.

Regidors Roda de Ter

VIA LLIURE A LA REPÚBLICA CATALANA

Quan escrivim aquest article falten unes setmanes per dues cites molt importants per al nostre país i que s’esdevindran en dates properes a la Festa Major del nostre poble. La primera és la diada nacional de l’11 de setembre. No tenim cap dubte que en llegir aquestes ratlles milers de catalans i catalanes hauran posat de manifest, una vegada més, la voluntat d’esdevenir un nou estat d’Europa gràcies a una mobilització massiva i cívica. La segona, i més important, són les eleccions plebiscitàries del proper 27 de setembre en les quals estem convençuts que el poble català donarà un suport majoritari a l'independentisme És vital que els propers dies, tal i com hem fet els darrers anys, ens mobilitzem massivament i ajudem a convèncer indecisos per tal d’acumular forces al voltant de la llista transversal i plural de Junts pel Sí de la qual forma part ERC. Si ho fem s’obtindrà la majoria absoluta que permetrà endegar el procés definitiu que portarà el nostre país a convertir-se en un estat independent. Des d’ERC hem treballat sempre al servei de la construcció de la República Catalana, i la passada legislatura ho vam posar de manifest en l’àmbit local amb decisions municipals que van permetre que Roda aportés el seu gra de sorra al procés independentista. Durant aquests dies de campanya sentirem cants de sirena dels dirigents espanyols que intentaran, per un cantó, atemorir-nos amb les conseqüències de la independència i, per l’altre, intentant convèncer-nos que Espanya canviarà en un futur proper. Espanya no canviarà, ho sabem perquè ni al llarg de la història passada ni en els darrers 4 anys —en els quals el procés sobiranista ha agafat major embranzida— s’ha fet cap gest envers el nostre país. Contràriament, el que s’ha produït són retrocessos en tots els àmbits. El futur tampoc és esperançador per als pocs defensors que queden de la tercera via ja que, com indiquen les enquestes, no es preveu cap canvi en les eleccions espanyoles previstes per la tardor: el bipartidisme espanyol del PP i el PSOE seguirà tenint majoria, i tampoc podem esperar res de les noves forces com Podemos i, molt menys encara, de Ciudadanos.