Roda de Ter i el Cabrerès

Notícia

Intervenció del grup d’ERC-Roda Republicana en el ple extraordinari de l’Ajuntament de Roda de Ter en què s’ha votat la moció de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional contra els líders independentistes

RodadeTer Roda de Ter Ple llibertat amnistia
15-10-2019 Foto del GM d'Esquerra-Roda Reppublicana al Ple ple extraordinari de l’Ajuntament de Roda de Ter en què s’ha votat la moció de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional contra els líders independentistes
Amb els companys i companyes d’Esquerra i d’aquest moviment de poble que s’ha volgut anomenar Roda Republicana comentàvem, en preparar el ple extraordinari d’avui, que mai hauríem desitjat haver de votar una moció com la que avui hem acordat d’aprovar tots els grups polítics de l’Ajuntament de Roda.
Avui, 15 d’octubre, fa 79 anys de l’afusellament del President Lluís Companys i Jover, l’únic president elegit democràticament que ha estat afusellat a Europa. Aquell feixisme desbocat del segle passat, per desgràcia, s’ha mantingut de manera dissimulada, en un feixisme de “baixa intensitat”, en un anticatalanisme propi d’altres temps i en un sistema polític corrupte, en un sistema judicial tendenciós i injust, i en un sistema social que ha privilegiat uns pocs poderosos i ha sotmès un poble mesell que no ha volgut veure, a voltes, la realitat.
Però la majoria de catalans i catalanes hem dit prou. I que quedi clar i que ho senti tothom, també aquells veïns i veïnes que no són independentistes: ara ja no es tracta només d’assolir la llibertat política de Catalunya sinó que es tracta, a més, de mantenir les llibertats i els drets democràtics per a tothom i per als quals molta gent ha treballat abans que nosaltres.
La sentència del tribunal suprem condemna injustament gent pacífica que ha reclamat el diàleg de manera continuada. Davant d’aquest atac a la democràcia i a la llibertat no podem quedar callats i per això, com a representants dels rodencs i les rodenques, avui votem aquesta moció de resposta a una sentència vergonyosa.
Sembla que tornem a reviure el que altres generacions van haver de passar. Alfons Comín i Ros, sociòleg, periodista, pensador i polític —i pare del conseller legítim de sanitat Toni Comín— va ser un dels represaliats i també empresonats pel règim franquista i en un escrit del 1976 recorda algunes coses que malauradament avui ens hem de repetir, i que cal que tots els que estem avui en aquests escons tinguem clares:
«La democràcia no s’hereta beatíficament, no és un bé que ens cau del cel. No existeix cap democràcia que sigui atorgada.[...] Les llibertats es conquereixen. Aquesta conquesta no és obra d’un dia, sinó, generalment, és el resultat d’una llarga marxa pel calendari, per les fàbriques, pel parlament, les aules, els passadissos de les universitats, les oficines (i podríem afegir els carrers, les places, els col·legis electorals oberts amb la il·lusió de l’1 d’octubre, les presons, eels aeroports, ). En tot cas, [la democràcia] és la conquesta dels pobles».
Tinguem-ho present, la marxa serà llarga, i nosaltres seguirem denunciant la injustícia. Cuidem-nos els uns als altres i treballem incansablement, solidàriament, cadascú des del seu petit espai de terra, per la democràcia, pel bé comú i per una societat més justa i més lliure.
Finalment, els regidors d’ERC-Roda Republicana volem fer públic que aquesta solidaritat també la volem posar en pràctica tot aportant el nostre gra de sorra a la causa de la llibertat i la democràcia; és per això que els diners que rebrem per l’assistència a aquest ple extraordinari seran ingressats, per part dels cinc regidors d’ERC-Roda Republicana, a la Caixa de solidaritat i resistència.

Grup Municipal de Roda de Ter-Roda Republicana
15 d’octubre de 2019