Roda de Ter i el Cabrerès

Notícia

EL DARRER PREC AL PLE MUNICIPAL


Com a article per al Roda de Ter del mes de juliol, el components del grup municipal d’Esquerra creiem que és oportú fer públic, per a tots els rodencs i rodenques, el prec que vam presentar en el darrer ple municipal del mes de juny:

El ple és la màxima representació de la democràcia en el nostre poble i hi som presents tots els partits que vam obtenir representació després de les darreres eleccions. En el cas de Roda, tres grups que representem la pluralitat i la diversitat ideològica del nostre municipi vam rebre la confiança dels veïns i veïnes.
El grup d’Esquerra representa un gruix molt important dels rodencs i rodenques. Som l’únic grup a l’oposició i, per tant, tenim el dret però sobretot l’obligació de vetllar per la correcta actuació de l’equip de govern, l’obligació de fer públic el nostre desacord en totes aquelles decisions que pensem que no són les més adequades per al nostre poble i, és clar, també tenim l’obligació de fer propostes, tal com fem habitualment amb les mocions que presentem, per al bon govern del municipi. Aquests són els principis del funcionament democràtic de les nostres institucions i són els que intentem posar en pràctica en cada ple, tot fent preguntes, demanant aclariments i, com ja s’ha dit, presentant mocions de manera constructiva.
Durant aquesta legislatura hem votat a favor, en contra o ens hem abstingut sobre les diverses decisions preses per l’actual equip de govern, d’acord amb els nostres principis i també per coherència amb el programa i el projecte de govern que vam presentar en la darrera campanya electoral. Cal dir, però, que en decisions tan rellevants com són les ordenances fiscals, el pressupost, etc., la possibilitat de participació ha quedat relegada, únicament, a poder expressar-nos en la sala de plens, atès que no se’ns ha permès contribuir, amb el nostre treball i les nostres aportacions, a la millora de la proposta que ha presentat l’equip de govern. Ho diem sempre però no se’ns fa massa cas: quants més serem a pensar, millor i més consensuat serà el resultat obtingut. Malgrat tot, i precisament perquè estem convençuts de la importància i del sentit dels plens, el grup d’Esquerra sempre ha exposat l’opinió i ha dut a terme la tasca que se’ns ha encomanat en aquest espai tan important i tan representatiu de la democràcia.
En el darrer ple, el del més de maig, estàvem fent la nostra feina: preguntar, discutir propostes, defensar-les, matisar les respostes que se’ns donaven, etc. quan, per segona vegada aquesta legislatura, se’ns va coartar el dret a seguir intervenint en el ple. L’alcalde va retirar la paraula a un regidor d’ERC i es va impedir el debat. És per aquest motiu que vam prendre la decisió d’abandonar la sala de plens: volíem posar de manifest que ni l’equip de govern ni l’alcalde poden privar a cap regidor de fer la feina que ens correspon legítimament. Per tant, demanem i preguem que s’entengui que hi ha cops que cal alçar la veu per preservar la radicalitat democràtica, ja sigui al nostre poble o al nostre país.
Ningú, ni cap regidor ni el mateix alcalde, té dret a privar la rèplica, ni pot obligar a tancar el debat just després d’aportar nous elements en què es desacrediti algú o es posi en dubte la veracitat de les dades exposades des de l’oposició. Enlloc està escrit que els plens hagin de tenir una durada determinada, o que hi hagi d’haver un nombre limitat d’intervencions. Els plens han de durar tant com calgui per tal que totes les parts puguin expressar els seus arguments.
Podem entendre que no es comparteixin els nostres raonaments o que no agradi sentir com són exposats en aquesta sala, però és evident que estem en el nostre dret i que mentre se’ns ha respectat hem expressat també sempre amb respecte, des de la discrepància política, el que pensem. Ha estat així fins que se’ns ha prohibit seguir parlant.
Tenint en compte tot això que exposem, preguem a tots els grups del consistori que respectin el sentit fonamentals del ple municipal: l’òrgan màxim i l’espai del debat sobre tot allò que afecta el present i el futur del nostre poble.

Article publicat al RDT de juny-juliol