Roda de Ter i el Cabrerès

Notícia

Per a què es fa servir una majoria absoluta?

Regidors Roda de Ter
Regidors Roda de Ter
* Article publicat a la Revista RDT

Els governs amb majoria absoluta executen els seus projectes de manera ràpida i efectiva, ens agradin o no. Però a Roda tenim l’excepció: ni es tenen els projectes clars, ni s’expliquen bé, ni s’executen de forma efectiva.
El POUM, un roc sobre la pròpia teulada.
En el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal es defineix  com serà l’urbanisme durant els propers vint anys: models de creixement, alçada de les noves edificacions, etc. En el POUM que l’equip de govern ha aprovat calia definir, entre altres coses, el futur de can Puigneró com a zona residencial i de serveis, amb els seus espais verds, i canviar els usos de la Blava.
Comprar la Blava (ERC-IPR/PSC) va ser una decisió estratègica perquè hauria de suposar el desenvolupament de la zona més desatesa de Roda: M. D. Sòl del Pont i el Serrat.. Després de la compra l’Agència Catalana de l’Aigua va desaconsellar el seu ús residencial, però el treball polític i tècnic va obrir la possibilitat de canviar l’ús exclusivament industrial pel de residencial i de serveis, amb condicionants  Però aquest treball polític se n’ha anat en orris ara que PDCAT i IPR han aprovat el nou POUM.
L’equip de govern ha acceptat el nou informe de l’ACA, igual de restrictiu que el primer, i es condemna la Blava i els seus veïns, a més anys d’abandonament.
En el POUM que han aprovat la Blava continua com a zona industrial i, a més, s’hi diu que “la totalitat és parcel·la mínima”, és a dir que no es podrà dividir per a donar-li diferents usos. Ens fem dues preguntes: quantes fàbriques de les lleres del Ter i el Llobregat s’han reconvertit? Per què la Blava ha de ser l’única en què no s’hi pot fer res?
Dos projectes urbanístics: un aprovat i abandonat, i l’altre un nyap previsible: la remodelació del C/ Pere Almeda i la Pl. Major (420.000 €) i la segona planta de l’aparcament de l’ajuntament (450.000 €).
Aquests dos projectes, a banda d’oblidar la necessitat d’actuar a l’“altra banda” s’han explicat sempre com una unitat: PDCAT i IPR volien ampliar l’aparcament per absorbir les places que se suprimirien a la Pl. Major. Però els problemes s’han anat acumulant: finançament, legalitat del projecte del pàrquing... Ara, segons va dir el regidor d’urbanisme en el ple de gener, el projecte de l’aparcament ja és a les escombraries. Gràcies a la pressió d’ERC i dels veïns s’han adonat de la inutilitat del projecte.
Pel que fa a la Plaça els dubtes s’acumulen: si la prioritat és eixamplar les voreres, per què només des del pont vell al Sant Jordi? Per què no al carrer de dalt fins a la Pl. Catalunya? Quina repercussió tindrà pels veïns i pel comerç la supressió de totes les places d’aparcament? Per què no se’n mantenen algunes i es fa un control eficient de la zona blava? Per què no s’ha fet una campanya de participació ciutadana per escoltar tots els veïns i veïnes? Que no passi com amb l’ascensor del Pont i que quan s’hagi fet ja sigui massa tard per canviar res.  
Recollida de residus. La millor opció és renyar els veïns?
Fa uns dies vam rebre una carta referent a la recollida d’escombraries. La carta comença: “Des de l’ajuntament ens esforcem perquè tots els serveis funcionin de la manera més correcta possible. Aquí ja queda clar que l’ajuntament ho fa tot bé. I segueix: “ el rebuig que recollim els dimecres està augmentant...”.  Ara ja pinta que algú no ho fa bé. Continua: “... l’àrea d’aportació d’emergència [...] s’omple a uns ritmes massa elevats, sovint amb les deixalles barrejades”. Per tant, fan culpables els veïns. I per acabar... l’amenaça: “... pot tenir efecte sobre la taxa d’escombraries”. On és l’autocrítica?
En els darrers anys hi ha hagut un augment en totes les fraccions d’escombraries: orgànica, rebuig i multiproducte. Això demostra que a Roda ho fem molt bé. Les estadístiques demostren —fins a 2014— que Roda i Sta. Eugènia eren els pobles d’Osona on es feia millor la recollida, i dels millors de Catalunya! Però el juny del 2015 IPR-CiU van tenir la gran idea d’amagar l’àrea d’aportació perquè no feia maco a l’entrada del poble.
Si comparem l’any 2014 —l’últim sencer gestionat per ERC— amb el 2016 es veu com el desastre és absolut. El rebuig ha passat de 411 a 517 tones, l’orgànic s’ha reduït de 536 a 479 tones i el multiproducte s’ha mantingut. I sabeu on es concentra la major part de rebuig que es recull? Doncs a l’àrea d’aportació. I per què passa això? Perquè esta amagada i convida la gent, no necessàriament del poble, a fer-hi abocaments de tot tipus.
Una mala decisió política l’acaba pagant el poble. El trasllat ha costat més de 20.000 euros, i s’hi haurà de sumar l’increment del cost de l’abocador.
I ja és de matricula d’honor que, a sobre, renyin i amenacin els veïns.