Roda de Ter i el Cabrerès

Notícia

Roda Republicana

RodadeTer regidors
Foto regidors

La declaració d’independència del 27 d’octubre segueix vigent. Per a alguns pot semblar una frase buida però, si hi pensem bé, veurem que els fets ens estan donant la raó.
Contra un estat que utilitza tots els recursos polítics, judicials, policials, mediàtics i econòmics —clavegueres incloses—, la república resisteix. Resisteix a les eleccions del 21D, és viva en la mobilització social dels CDR, els llaços grocs treuen de polleguera el falangisme taronja, la lluita per l’alliberament dels presos polítics continua i va creixent i, per acabar-ho d’adobar, el PP s’enfonsa en la seva misèria, rodejat de lladronici constant, no només per la sentencia del cas Gurtel sinó també per la tornada descarada dels pitjors tics franquistes a mans dels seus hereus directes. I el socialisme —diluït entre els fills del felipisme de calç viva i el guerrisme del ribot— amb la moció de censura ha trobat una oportunitat per arreplegar el vot dels autoanomenats hereus del 15M i, fins i tot, el vot amb el nas tapat dels partits independentistes.
Cap d’aquestes circumstàncies s’hauria donat sense l’impuls que ha provocat la República Catalana en les institucions i en la societat espanyola. Les més que previsibles sentències dels tribunals de justícia europeus i del Tribunal Europeu dels Drets Humans posaran la (in)justícia espanyola en un compromís tan gran que es veuran obligats a fer un rentat de cara més o menys profund i posaran la monarquia en el lloc que es mereix. Però això ja serà el seu problema. Nosaltres a la nostra.
Per seguir fent República ara ens arriba una altra prova de foc: les properes eleccions municipals que, ben segur, seran molt diferents. El poble ha canviat i el país també. És segur que la irrupció de C’s a tot Catalunya i especialment a l’àrea metropolitana serà molt important. L’estratègia d’ERC per resistir a l’entorn barceloní va funcionar el 21D, i per això va ser la segona força a l’àrea metropolitana impedint que molts ex-votants del PSC anéssin a parar a C’s o a l’abstenció. Molts analistes asseguren que el votant que se sent “d’esquerres” difícilment votarà una opció on hi hagin representats els hereus de l’antiga CiU. De fet l’estratègia de Junts pel Sí en les darreres autonòmiques, on va fallar més va ser a Barcelona i l’àrea metropolitana, on viu el 50% de la població catalana.
Ara comencem a preparar-nos per a unes eleccions municipals on pesa molt la feina feta per cadascú, la credibilitat que cada grup inspira en el poble i la capacitat de comprendre la realitat i solucionar els reptes que tenen els veïns i les veïnes.
I mentre pensem en tot això, ja ha arribat l’estiu. A Roda ja han obert les piscines, on tornarem a gaudir de la nova rampa per a persones amb mobilitat reduïda, i també ha començat la temporada a la Guingueta, un espai pel qual l’actual equip de govern mai no ha apostat massa. Ara, però, potser ensumant el final de legislatura, l’Ajuntament hi ha invertit una mica tot comprant una graella nova i il·luminant els finestrals del primer pis, els quals produeixen un ambient molt interessant quan es fa fosc.
El Banc de Llavors continua incrementant el seu prestigi més enllà de la comarca, la Fira de la Llavor segueix funcionant a bon ritme, i el fracàs de la Fira de l’oli i el vi ens mostra clarament quins són els camins que no cal recórrer. Els horts socials funcionen bé tot i que La Muntanyeta està molt abandonada. Podríem dir que la regidoria de Medi Ambient no ha tirat endavant cap iniciativa i, de fet, ja és molt que s’hagin pogut mantenir les que estaven en marxa.
El festival Encanta ha tingut una bona acollida i les obres a la Placeta de Cal Rei han estat un desastre. Això va a gustos, ho sabem, però és una plaça dura i amb desnivells força perillosos. Per a acabar així, més valia no moure’s d’on érem i ens hauríem estalviat molts diners i mots problemes de mobilitat. De debò que no hi ha altres zones al poble més necessitades d’inversió? Per cert, l’àrea d’aportació d’escombraries segueix sent un abocador incontrolat i cada vegada més car de mantenir.
Son molts els temes que cal analitzar amb profunditat, amb l’aportació de tothom qui ho desitgi i sobretot amb la intenció de projectar el Roda del futur. Bastir un programa transversal, que contempli tots els àmbits de treball, posant l’accent en les persones.
Totes les regidories afecten el futur dels veïns i veïnes, des de l’urbanisme al medi ambient, des de la promoció econòmica als serveis socials, des de la cultura a l’esport i al comerç, des de la salut a la mobilitat i la seguretat.
Aquesta haurà estat una legislatura amb molt poques iniciatives, i és que per fer una bona feina, cal tenir clar l’objectiu. Al grup d’ERC de Roda, més enllà del desfici d’alguns per anar tapant forats i fer-se fotos, ens preparem per fer un treball ben projectat i efectiu. Comencem, ja ara, a construir la República des del municipalisme.
Des d’Esquerra Roda construirem un nou projecte que ens porti a consolidar la Roda Republicana.
Molt bon estiu a tothom!

*Article publicat a la Revista RDT