Roses

Totes les notícies

ERC, Esquerra Republicana, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Roses, Esport, Feminisme,

ERC demana acabar amb la sexualització de les esportistes

La discriminació envers les dones suposa un fre a la igualtat i una pèrdua de capital humà. La discriminació cap a les dones impregna tots els sectors de la societat i limita la capacitat de totes les persones de viure en plena igualtat i llibertat. I potser un dels àmbits on més discriminades pateixen les dones és a l'esport. L'informe Dones en l'esport posa de manifest els biaixos de gènere en aquest sector. Tal com succeeix en altres àmbits de la vida, les activitats esportives masculinitzades són aquelles més valorades econòmicament, considerades d'alt nivell, més visibilitzades pels mitjans de comunicació i més seguides pel públic. Afortunadament, les dades demostren que en els últims anys, cada cop hi ha més dones esportistes d'alt nivell, però aquest increment no es reflecteix als espais de presa de decisió, ja que l'any 2020 només un 27% de les persones integrants de les juntes directives dels consells esportius de Catalunya eren dones, una xifra molt allunyada de la paritat. A més, els protocols pels quals es regeixen les diferents activitats esportives, estan elaborats des d'una visió masculina i alhora masclista que sexualitza cos de la dona. Els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 (2021) en són una constatació. Estem veient com aquesta lògica masclista amb què s'han dissenyat bona part dels protocols esportius, no prioritza ni el joc ni la comoditat de les esportistes, sinó que posa per davant la idea que el cos de les dones és un objecte per complaure la mirada masculina. Els dos casos que han generat més controvèrsia i que han tingut una dimensió més mediàtica han estat: el de les jugadores noruegues d'handbol platja que han estat multades per la Federació Internacional amb 1500 euros per negar-se a jugar amb biquini, quan els seus companys homes, ho fan amb samarreta i pantalons fins als genolls; i les gimnastes alemanyes que han competit amb un vestit de cos sencer trencant amb el vestuari "convencional". Aquestes normes de vestuari tenen com a únic objectiu la sexualització del cos de les esportistes.

ERC, Esquerra Republicana, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Roses, Joan Plana, Pere Aragonès

El president Aragonès es reuneix amb els comerciants i el nou alcalde de Roses Joan Plana

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha visitat avui Roses on ha estat acompanyat pel nou alcalde del municipi, Joan Plana. Al llarg de la tarda ha visitat l’Ajuntament i a continuació ha realitzat una passejada pel centre de la població, on ha conversat amb comerciants, entre ells el president de l'Associació Roses-Cap de Creus, Miquel Gotanegra. El president ha pogut conèixer, de primera mà, la preocupació empresarial per l'evolució de la temporada turística a causa de la pandèmia. En acabar, el president s’ha desplaçat fins al Parc de Bombers per seguir l’evolució de l’incendi que s’ha declarat aquest migdia a Llançà i el desenvolupament dels treballs per a la seva extinció. El cap de l’Executiu ha iniciat la seva visita institucional a l’Ajuntament de Roses, on ha saludat els regidors i les regidores de la corporació, traslladant-se a continuació a la sala de plens del consistori per signar el Llibre d’Honor de la vila. Posteriorment, el president, acompanyat de l'alcalde de Roses, Joan Plana, ha realitzat una passejada pel carrer Pi i Sunyer, on ha visitat diferents botigues i ha conversat amb comerciants, interessant-se per les vendes d’aquest any, les dificultats a què han hagut de fer front al llarg dels mesos de pandèmia i per la situació actual del teixit comercial rosinc. Un altre motiu d’interès del president han estat les mesures impulsades aquesta setmana per l’Ajuntament per a la limitació d’accés de vehicles al Parc Natural del Cap de Creus. L’alcalde li ha explicat el desenvolupament de les mateixes, així com el pla a llarg termini que el consistori preveu seguir implementant per a la protecció i seguretat del Parc. Amb motiu de l’incendi declarat aquest migdia a Llançà, el president Aragonès ha hagut de modificar el programa previst durant la seva visita a Roses, desplaçant-se al Parc de Bombers per interessar-se i conèixer de primera mà l’evolució del mateix i les tasques d’extinció en què es treballen.

ERC, Esquerra Republicana, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Roses, Joan Plana, Alcalde

Joan Plana substitueix Montse Mindan a l'alcaldia de Roses

El republicà Joan Plana ja és el nou alcalde de Roses després del ple celebrat el passat dissabte 26 de juny Amb 11 dels 17 vots del ple, la candidatura d'ERC encapçalada per Plana ha estat la més votada i en virtut del Pacte de Canyelles signat a principis de la legislatura per les 3 forces polítiques que formen el govern, Junts per Roses, Esquerra Republicana i Gent del Poble, el republicà ostentarà l'alcaldia fins a les eleccions municipals del 2023. Joan Plana no ha pogut dissimular dos sentiments que ha citat tan bon punt ha iniciat el seu parlament com a alcalde de Roses: "Emoció i orgull". "L'emoció és difícil de definir perquè soc alcalde del poble on vaig néixer", ha admès, alhora que ha afegit, "Parlar de Roses és parlar de l'autèntic bressol de Catalunya". A la primera fila de la sala de butaques del teatre, en representació del Govern de la Generalitat, s'hi han assegut les conselleres Teresa Jordà i Gemma Geis a les que  Plana ha dirigit unes paraules: "Roses estarà al costat de les nostres institucions". L'alcalde republicà ha dit també que, entre els seus reptes, hi ha el parc natural de Cap de Creus i la pesca, que "es troba en un moment complicat". Entre el públic, molts representants polítics, com el portaveu d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, el senador Jordi Martí Deulofeu, el diputat Joan Margall, la delegada del Govern Laia Cañigueral, la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Sònia Martínez, així com alcaldes i regidors dels municipis de la comarca.  

ERC, Esquerra Republicana, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Verónica Medina, Roses

Verónica Medina serà la nova portaveu del grup municipal d'ERC a Roses

Medina substituirà al fins ara portaveu, Joan Plana que passarà a ocupar l'alcaldia de Roses el pròxim 26 de juny Verónica Medina, actual regidora de Joventut i Esports i número 4 a la llista d'ERC a les eleccions municipals del 2019 serà la nova portaveu del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya a Roses a partir del ple ordinari del mes de juny que es durà a terme el dimecres 23 de juny. Medina substituirà al fins ara portaveu republicà, Joan Plana, que va ocupar el càrrec l'any 2015 i que el deixarà en el ple d'aquest mes, ja que el 26 de juny passarà a liderar el consistori rosinc, en compliment del Pacte de Canyelles, en el qual s'estipulava el relleu en l'alcaldia a mitja legislatura. Nascuda a l'Argentina l'any 1973, Verónica Medina, ha treballat com a professora d'idiomes i directora de lleure. És regidora d'ERC a Roses des de l'any 2015 i des del 2019 regidora de Joventut i Esports i consellera comarcal al Consell Comarcal de l'Alt Empordà.  

ERC, Esquerra Republicana, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Roses, Energies renovables, Parc Eòlic

Esquerra demana al govern espanyol que freni la tramitació del parc eòlic marí a Roses i que es consensui el desenvolupament de les energies renovables amb el territori

El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha demanat al govern espanyol que freni la tramitació del parc eòlic marí a Roses i que es consensuï el desenvolupament de les energies renovables amb el territori. "El projecte planteja molts dubtes i un fort rebuig per la desproporció de les seves dimensions, les presses, la manca de transparència, el dany sobre la biodiversitat i els ecosistemes, l'evacuació d'una línia de molt alta tensió i per ser un model de producció i distribució oligopolístic", ha manifestat el senador durant la sessió plenària. Jordi Martí ha recordat que Cadaqués, Roses, Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador, l'Escala i Torroella de Montgrí i l'Estartit han sol·licitat aturar la tramitació i que la Plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí suma ja més de 14.700 signatures. Segons Martí "Hi ha models energètics alternatius, descentralitzats, que aportin valor afegit a les empreses, de proximitat, democratitzats i participatius com per exemple les comunitats energètiques impulsades per la Diputació de Girona". El senador ha proposat impulsar a l'Alt Empordà una taula de treball comarcal multidisciplinari per al desenvolupament de les energies renovables a partir de plans de transició energètica municipals com per exemple els de Figueres i Roses. "La no planificació comporta especulació, fragmentació territorial i discrecionalitat. Cap projecte per al territori sense el territori", ha conclòs el senador d'Esquerra per Girona.  

ERC, Esquerra Republicana, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Moció, Energies renovables

ERC Roses reclama la necessitat d'impulsar plans de transició energètica nacionals i territorials

El grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Roses ha presentat una moció en la qual defensa la necessitat que el Consell Comarcal, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya impulsin plans de transició energètica a diferents nivells: tant nacional, com territorial. Segons recull la moció, els republicans consideren que "la crisi climàtica que vivim suposa una de les principals amenaces (si no la més gran) a la que ens hem d'enfrontar com a societat" i que, per tant, "com a país, i també des de l'Empordà, hem de generar estratègies efectives que ens ajudin a assolir els objectius sobre energia renovable estipulats per la Unió Europea per al 2030, tenint en compte el nostre territori i els principis de solidaritat i cooperació entre municipis". Tanmateix, el text també remarca que "aquesta transició, no pot realitzar-se de manera anàrquica ni descontrolada. Cal una estructuració a tots els nivells que estableixi com ha de ser el nou model energètic, que tingui en compte la urgència que suposa, que parteixi de la solidaritat interterritorial i que racionalitzi i planifiqui correctament quins han de ser els costos que hem d'assumir com a societat i com cal distribuir-los". En aquest sentit, per tal de poder disposar dels instruments que permetin aquesta transició ordenada i planificada, els republicans demanen a administracions superiors com el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i la Generalitat de Catalunya que elaborin plans de transició energètica en els seus respectius àmbits, en la línia que ja han fet Ajuntaments com el de Roses o Figueres, per tal de determinar quines seran les necessitats energètiques dels propers anys, el model de producció al que aspirem i també l'encaix que haurà de tenir en aquest nou model els diferents tipus d'energies renovables i també les diferents modalitats d'instal·lacions de producció. Així mateix, demanen una regulació més clara i amb uns criteris més estrictes pels promotors privats com ara la priorització de les zones antropitzades, la protecció de l'interès públic i dels espais agrícoles, la preservació del valor paisatgístic i l'equilibri territorial.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Roses, Teresa Jordà, Ciutadella, Eleccions

Teresa Jordà demana a Roses un govern liderat per ERC per doblar el pressupost destinat a la cultura

La cap de llista d'ERC a les Comarques Gironines i consellera d'Agricultura Ramaderia i Pesca Teresa Jordà va visitar la Ciutadella de Roses. Jordà va destacar la importància de la Ciutadella de Roses, com un clar exemple "del patrimoni monumental del país" i va destacar la bona feina de l'ajuntament rosinc "per l'esforç constant a la descoberta del que representa un espai com el de la Ciutadella". A més la cap de llista republicana va demanar el vot per Esquerra Republicana, ja que segons Teresa Jordà "Un govern ampli, independentista i d'esquerres doblarà el pressupost en la cultura i del patrimoni monumental". Jordà va estar acompanyada per diversos representants d'ERC a Roses i a la comarca, el portaveu del grup municipal republicà a Roses i primer tinent alcalde a l'ajuntament Joan Plana va destacar el patrimoni i la cultura "com un baluard com a país, ja que en gran part som país perquè tenim cultura" i va demanar el vot per Jordà dient que "apostar per Esquerra Republicana a la Generalitat, però també a l'ajuntament de Roses, és apostar per la cultura i per tant pel nostre present, pel nostre passat i pel nostre futur".  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Roses, 14F, Parlament, Eleccions, Anna Torrentà, Joan Plana, Ruben Wagensberg

Ruben Wagensberg demana a Roses votar el 14 de febrer per “omplir les urnes de dignitat, de sobiranisme i d’independentisme”

Aquest dilluns 8 de febrer el diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya i impulsor i el portaveu de la campanya "Casa nostra, casa vostra” Ruben Wagenserg ha visitat Roses on s'ha reunit amb la secció local republicana. Segons ha manifestat Wagensberg "el 14 de febrer, un 15% de la població migrada no podrà votar al no tenir una situació regular al país, i això és una anomalia democràtica", segons el diputat republicà "aquestes persones sense papers es veuen abocades a treballar en l'economia submergida, una situació que s'ha agreujat a causa de la pandèmia" i ha demanat omplir el 14 de febrer les urnes de vots republicans per garantir "la dignitat, el sobiranisme i l'independentisme". Per la seva banda el primer tinent alcalde a l'Ajuntament i portaveu d'ERC a Roses Joan Plana ha explicat que "la regulació d'estrangeria de l'Estat Espanyol a més de ser injusta, provoca problemes socials molt greus" i ha afegit que "una correcta regulació ha de permetre que totes les persones que s'han de dedicar a feines com la del top manta, puguin guanyar-se la vida dins el sistema". Per Plana el top manta "no és un problema de seguretat ciutadana que se soluciona només amb presència policial". Finalment la candidata d'ERC a l'Alt Empordà Anna Torrentà ha defensat que la candidatura republicana del 14 de febrer és l'única que treballa els eixos de la justícia social i la llibertat nacional. Segons Torrentà "l'Alt Empordà és, ha estat i serà terra de pas i terra d'acollida, treballarem des del Parlament, però també des dels ajuntaments per garantir els drets de totes les persones sigui quin sigui el seu origen".

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Roses, Olga Morente, Fany Poza, Dona, Igualtat

ERC Roses reforça la secretaria de la Dona i Igualtat amb la incorporació d'Olga Morente

La secció local d'Esquerra Republicana a Roses ha incorporat a la seva executiva a la rosinca Olga Morente que a partir d'ara s'encarregarà de les secretaries de la Dona i d'Igualtat d'Oportunitats. En aquest sentit la presidenta d'ERC a Roses Fany Poza ha destacat la importància de "seguir feminitzant el partit i la política" i ha afegit que com totes les altres secretaries "aquesta tindrà una feina que anirà coordinada amb la feina que fan els regidors republicans des de l'Ajuntament". Per la seva banda Olga Morente ha destacat que agafa aquesta responsabilitat "en un moment especial, ja que la pandèmia segueix provocant moltes desigualtats socials, econòmiques, però que també castiga especialment a les dones" i ha afegit que "Ara més que mai, és el moment de treballar en tots aquells àmbits on les dones encara no podem gaudir de la plena igualtat que mereixem”. Nascuda l'any 1990, Olga Morente és llicenciada en ciències polítiques i de l'administració per la UdG, màster de màrqueting polític, estratègia i comunicació política per l'ICPS (Institut de Ciències Polítiques i Sociològiques) i actualment està opositant per a tècnic de gestió de l'Administració General de l’Estat.