Sant Martí

Notícia

El Fòrum necessita descansar

Si una cosa tenim clara és que Barcelona té una potència immensa i hi ha un munt d’exemples que ho demostren. Ara bé, aquesta fortalesa s’ha de saber acompanyar i administrar... i això és precisament el que no fa el govern municipal. Mentre el calendari d’esdeveniments al Fòrum s’ha anat fent gran, la màxima institució de la ciutat mirava cap a una altra banda i, ara, el problema ens ha acabat explotant a sobre a tots plegats.

En el darrer any s’ha fet evident la manca de diàleg del govern municipal tant amb els promotors dels festivals com amb el veïnat. I quan hi ha hagut diàleg ha estat a través d’interlocutors municipals diferents amb posicions també diferents o, pitjor, contradictòries. Uns interlocutors que, en lloc de tenir en compte els problemes d’un barri ja prou sobrecarregat de grans esdeveniments, tan sols han buscat la rendibilitat d’un espai públic creant com a resultat una major divisió i malestar entre el veïnat i els promotors.

De fet, el grup d’ERC al districte ja vam demanar l’estiu de 2020 (2020!) que es convoqués la ‘Comissió de seguiment del Parc Fòrum’ a la qual el govern del districte s’hi havia compromès amb anterioritat... però som al 2022 i encara esperem. Malauradament, la situació en què ens trobem aquest darrer any és, d’una banda, que l’ICUB no troba la manera de ser un impulsor cultural que respecti aquests drets veïnals i, de l’altra, que tenim un regidor de districte incapaç de negociar amb els promotors, ni proposar alternatives sigui a l’actuació o al territori.

Sobre els esdeveniments al Parc del Fòrum, cal repensar, refer, reubicar. El Fòrum ja no és una zona aïllada com ho era abans. Milers de veïns i veïnes viuen al costat i, per tant, la presència contínua d’onades d’assistents a festivals no ajuda al descans, ni a la calma, ni a la cohesió social. Diem que cal repensar i això vol dir aplicar a les nostres polítiques el pensament metropolità, pensar en gran, amb visió, planificació i estratègia, conceptes tan necessaris i que malauradament sovint trobem tant a faltar. Al barri no li serveix un “anar fent” esperant que els problemes es resolguin sols: calen solucions. I, en aquest sentit, podem afirmar que segurament el futur d’alguns dels festivals no podrà limitar-se al Parc del Fòrum i haurà de ser d’àmbit metropolità.

No hem vist ni una mica d’aquesta actitud o actuacions en el govern municipal o en la mateixa alcaldessa. Cal criteri, coratge i visió de futur.

Des del grup d’Esquerra Republicana al districte de Sant Martí, exigim al govern de l’alcaldessa Colau i del regidor Escudé que es revisi i redueixi el calendari del Fòrum, que s’obri una interlocució real amb el veïnat i els promotors per tal de trobar les millors solucions i que no faci perdre el temps a la gent participant en sessions estèrils i innòcues que no donen mai cap resultat. Els exigim que governin!

Creiem, en definitiva, que cal ser ambiciosos i que cal posar la cultura al centre –convertint-la en motor de la societat i a la nostra ciutat en líder cultural- alhora que garantim el descans i la convivència dels veïns i veïnes. Són coses compatibles. Ho han de ser.