Santa Coloma de Farners

Documents

MOCIÓ DE SUPORT A LA QUERELLA CONTRA L'ESTAT ESPANYOL PER CRIMS CONTRA LA HUMANITAT
El dimarts dia 15 d’octubre es van complir 73 anys que el president de la Generalitat Lluís Companys va ser afusellat per la dictadura franquista després de ser condemnat en un consell de guerra sumaríssim, sense garanties processals i il·legal. Lluís Companys és l’únic president europeu escollit democràticament que va ser afusellat pel feixisme. El president Companys havia estat detingut l’agost de 1940 per forces policials del govern de l’Alemanya nazi a instàncies de les autoritats espanyoles, amb la col·laboració de membres de l’ambaixada espanyola a França.
A més del President de la Generalitat, moltes altres persones van ser bàrbarament castigades pel sol fet d’haver exercit càrrecs de responsabilitat durant l’etapa republicana. Entre d’altres, el que va ser alcalde de Santa Coloma de Farners durant els anys 1936 i 1937, Lluís Mon i Pasqual. Sense cap acusació de fets de sang ni d’injustícia durant el seu mandat, Lluís Mon va ser detingut i ingressat a la presó de Girona el 9 de març de 1939, i després d’un judici sumaríssim sense cap mena de garanties processals, un Consell de Guerra el va condemnar a mort. Va ser executat l’11 de de maig d’aquell mateix any 1939.
Cap govern espanyol d’ençà de la transició al règim constitucional espanyol actual ha anul·lat les penes a les víctimes de la repressió franquista, per la qual cosa Lluís Companys, Lluís Mon i totes les persones afusellades (unes 192.000) i empresonades pel regim feixista del general Franco continuen essent considerades culpables per la justícia espanyola.
L’Estat espanyol continua perpetuant, doncs, un model únic al món democràtic d’impunitat dels crims del feixisme, emparat en la llei d’Amnistia de l’any 1977 que deixava sense cap mena de càstig els delictes de rebel·lió, sedició, denegació d’auxili i “els comesos pels funcionaris i agents de l’ordre públic contra l’exercici dels drets de les persones.”
Malgrat la sol·licitud de derogació feta per l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans i d’entitats del prestigi com Human Rights Watch o Amnistia Internacional per haver incomplert la normativa internacional sobre drets humans, la Llei d’Amnistia continua vigent i emparant la impunitat dels crims de la dictadura franquista.
Tancades les portes de la justícia espanyola, la justícia argentina ha assumit des de fa uns mesos la investigació dels crims del franquisme arran de la denúncia de diverses víctimes. Amb l’obertura de la via de la justícia universal, el diputat Joan Tardà va presentar el passat dia 15 d’octubre, al Jutjat Federal número 1 de Buenos Aires a càrrec de la jutgessa Maria Servini, una querella criminal contra l’Estat espanyol per crims contra la humanitat per l’afusellament del president Lluís Companys, 45 alcaldes catalans entre els quals s’hi compta l’alcalde de Santa Coloma de Farners Lluís Mon, i 2 diputats del Parlament de Catalunya.
És per això que el grup municipal d’ERC proposa al ple municipal l’adopció dels següents ACORDS:
Primer.- Manifestar el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners a la querella presentada al Jutjat Federal núm. 1 de Buenos Aires contra l’Estat espanyol per crims contra la humanitat per l’afusellament del President de la Generalitat Lluís Companys, 45 alcaldes catalans i 2 diputats del Parlament de Catalunya.
Segon.- Reclamar a l’Estat espanyol l’anul·lació de tots els judicis sumaríssims duts a terme durant el període de la dictadura a fi i efecte de restituir la dignitat de les víctimes del franquisme.
Tercer.- Enviar una còpia d’aquest acord al Jutjat Central número 1 de Buenos Aires i al Ministeri de Justícia del Govern d’Espanya.
Santa Coloma de Farners, 11 de novembre de 2013.