Sant Adrià de Besòs

Totes les notícies


Sant Adrià guanyarà drets sexuals i reproductius gràcies a una moció d'ERC

Els republicans van seguir el camí de les mesures aprovades per la Generalitat el passat octubre, en què demanaven un permís laboral de tres dies pels afectats per pèrdua gestacional, i una mesura de flexibilització horària de fins a 8 hores per a persones amb dolors menstruals o de climateri que veuen afectada la seva salut laboral i benestar  El passat dijous 22 de desembre va tenir lloc el darrer ple municipal de l'any 2022. En aquest, el grup municipal d'ERC va impulsar dues mocions: una, per la incorporació de nous drets sexuals i reproductius per les treballadores municipals i una altra per elaborar un pla de sequera municipal. Pel que fa a la primera, entre les mesures que demanàven era un permís de tres dies per dol gestacional, és a dir, la pèrdua entre la setmana 6 i el dia 179 de gestació, per tal que els progenitors poguessin fer aquest procés. A més, van demanar també que se'ls informés sobre recursos psicològics als quals es poguessin acollir els afectats per a ser acompanyats durant aquest dol.  La moció també demana, de forma pionera al nostre municipi, la flexibilització horària per aquelles persones que la menstruació o la menopausa els hi interfereix per afectació a la salut. En aquest cas aquestes persones podrien disposar fins a 8h mensuals, a retornar durant els posteriors 4 mesos, per tal de facilitar la conciliació el dret a la salut amb el treball, o bé estudiar la possibilitat de compensar aquestes hores amb teletreball.  La moció va comptar amb l'adhesió dels grups de MES, SAeC i C's, i va ser aprovada amb el vot favorable de tots els partits amb excepció del PSC, que va votar en contra d'un dels punts.  Pla de Sequera Municipal  Els republicans van presentar també una moció per a la redacció d'un Pla de Sequera Municipal, atesa la situació d’emergència climàtica i de sequera i encara no el té aprovat. La moció pretenia ser un compromís de ciutat per l’aprovació del Pla concret però anava més enllà, perquè aprofundeix en la necessitat de tenir estudis per a millorar l’eficiència de l’ús de les aigües freàtiques i de la potabilització de la mateixa iva ser aprovada per unanimitat.

El PSC amaga informació relativa a la seguretat pública i vulnera els drets dels regidors de l’oposició

L’equip de govern es va negar de forma deliberada a enviar a l’oposició un informe sobre actuacions policials Un informe posterior emès pel Secretari accidental acredita que es van vulnerar els drets dels regidors de l’oposició en no entregar l’informe policial amb antelació tot i constar en l’ordre del dia d’una comissió informativa Al ple de novembre, el grup municipal d’Esquerra Republicana va reclamar al Ple la resposta a una instància presentada de forma conjunta amb Sant Adrià en Comú i Moviment d’Esquerres on es demanava un informe al Secretari per valorar si s’havien vulnerat els seus drets com a regidors de l'oposició en una Comissió d’Espai Públic i Seguretat. En aquesta comissió no es va enviar la documentació abans de tractar un punt que parlava de la seguretat al municipi, i els propis regidors de govern van negar-se a enviar-la fins dies posteriors. Els grups municipals d’ERC, SAeC i MES van denunciar, tant en aquell moment com posteriorment, que s’estaven vulnerant els seus drets d'accés a la informació. Davant de la gravetat de la situació, es va demanar un informe al secretari municipal. En l’informe, el Secretari diu literalment: “...d’acord amb la normativa vigent s’ha incomplert l’obligació legal de facilitar-la [la informació] per part del govern municipal, la qual cosa ha vulnerat els drets dels regidors dels grups de l’oposició”, fet que dona la raó als grups municipals que havien demanat aquest informe.  Els serveis jurídics dels respectius partits ja treballen en una resposta Els grups municipals d’ERC, SAeC i MES creuen que queda acreditada la vulneració de drets que els va afectar i denuncien aquesta actuació del PSC. Els respectius serveis juridics dels partis implicats ja exploren quins són els diferents itineraris legals que es poden seguir a partir d’ara. Al seu torn, i davant d’aquests antecedents, creixen els dubtes i la preocupació per la possibilitat que hi pugui haver altres temes en què el PSC no estigui facilitant tota la informació de la qual disposa.

ERC millora la vida de les famílies adrianenques amb una proposta de camins escolars

Els republicans van presentar una moció demanant millorar els camins escolars per tal que aquests espais siguin i es percebin com a segurs, i la creació d’una Taula de benestar animal Al ple de novembre, el grup municipal d’Esquerra Republicana va presentar una moció per reforçar la seguretat dels camins escolars, amb l’objectiu de realitzar una diagnosi de l’estat de la xarxa de camins escolars, impulsar un estudi de mobilitat dels usuaris que verifiqui la idoneïtat d’aquests camins i detecti noves rutes que hagin pogut emergir, i engegar un procés participatiu que garanteixi la implicació de tots els actors en l’actualització d’aquestes rutes. La defensa de la moció va anar a càrrec del regidor republicà, Pol Carrión, qui va remarcar la importància que té l’espai públic en la vida diària dels infants i els adolescents: “Per això, el carrer ha de ser un espai protegit perquè infants i adolescents tenen dret a viure en entorns que garanteixin la seva seguretat i la seva salut [...] Per aquest motiu és responsabilitat de les administracions públiques garantir que els infants i adolescents disposin d’itineraris amb condicions òptimes”.  Carrión va afegir que treballar en una actualització de la xarxa de camins escolars “és una oportunitat perquè famílies, societat i ajuntament treballin plegats per crear un espai públic segur que recuperi la confiança de mares i pares, que permeti reteixir llaços socials i, sobretot, que ens ajudi a construir una ciutat amable i inclusiva, pensada des de la perspectiva dels infants i adolescents, i orientada a empoderar-los”. La moció va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups excepte del PSC, els quals es van abstenir. Assegurar els drets dels animals  Esquerra Republicana Sant Adrià va presentar també una moció per a crear una taula de benestar animal, on les administracions locals poguessin incidir de forma determinant per tal d’assegurar els drets que els nostres animals mereixen.

ERC aconsegueix 60 milions d’euros per transformar les 3 Xemeneies en el Catalunya Mèdia City

ERC i el govern espanyol presenten al Senat una esmena als pressupostos generals de l’Estat, per tal de destinar 60 milions d'euros per transformar l’àmbit de les 3 Xemeneies en el Catalunya Mèdia City i que comenci a funcionar el Hub Digital de l’Audiovisual i el Videojoc Avui s'ha presentat al Senat una esmena als pressupostos generals de l'Estat negociada per ERC amb el govern espanyol, per tal de destinar 60 milions d’euros a finançar  la reconversió de les tres xemeneies i donar forma al projecte del Catalunya Mèdia City. El Catalunya Media City és el projecte nascut entre el Govern de la Generalitat de Catalunya i tot el sector privat de l'audiovisual per fer un salt endavant en aquesta indústria neta en creixement al nostre país. Està englobat a dins del Hub Digital de l'Audiovisual i el Videojoc.  Precisament, el partit republicà ha insistit en moltes ocasions en la necessitat d’aprofitar les oportunitats que brinda l’espai del Pla Director Urbanístic de les 3 Xemeneies per revertir l’herència industrial contaminant de la ciutat i apostar per sectors a l’alça que permetin reindustrialitzar el municipi i el país a base d’indústria neta i que no contamini. Revertir l’històric abandonament de la ciutat ERC Sant Adrià celebra l’arribada d’aquest finançament per garantir la generaració d’oportunitats i revertir l'històric d'abandonament de la ciutat. Aquests 60 milions d’euros negociats per ERC són tan importants perquè revertiran directament al nostre municipi, a Sant Adrià de Besòs. Concretament, a l'àmbit de les 3 Xemeneies. Els republicans pensen que sense aprovar el PDU de les 3 Xemeneies aquests recursos no haguessin vingut a la ciutat i no seria possible començar la transformació d’aquest espai tan important pel municipi i que en aquest moment es troba degradat. 

ERC Sant Adrià presenta el candidat Rubèn Arenas a les eleccions municipals del 2023

Els republicans van presentar oficialment el seu candidat a les eleccions municipals del maig de 2023, Rubèn Arenas, en un acte que va comptar amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès Dilluns passat, Esquerra Republicana va fer la presentació del seu candidat a les próximes eleccions municipals a Sant Adrià de Besòs, Rubèn Arenas. L’acte es va realitzar a la Plaça de la Vila i hi van participar en representació del Grup Municipal dos dels cinc regidors actuals de la formació republicana, Antoni Vélez i Cristina Meseguer; la diputada al Parlament per la comarca, Ana Balsera; i el president de la Generalitat, Pere Aragonès. La diputada Balsera va ser l’encarregada d’obrir l’acte, amb un discurs enfocat a la importància de saber d’on venim, on volem anar, i la importància de treballar a barris com els de la ciutat de Sant Adrià de Besòs.  Els regidors d’ERC, Antoni Vélez i Cristina Meseguer, van fer un recull de la feina feta pel grup municipal al llarg de la legislatura, anomenant els temes claus treballats i a treballar. En paraules dels republicans: “Sant Adrià necessita un govern d’Esquerra Republicana per acabar amb aquesta sensació de decadència i ralentí. I això només pot ser possible votant el projecte que encapçala el company Rubèn Arenas”.  Al seu torn, el candidat a l’alcaldia, Rubèn Arenas, va exposar el seu projecte de canvi per a la ciutat: “És moment de canviar la desídia per il·lusió i la nostra fórmula és Refer Sant Adrià. Volem tornar les persones al centre de tot per fer una ciutat més amable, digna i ordenada de la que sentir-nos orgullosos.” Arenas va parlar del model republicà de seguretat, el qual situa la prevenció al centre. També va parlar de la necessitat de recuperar la dignitat de la nostra ciutat, començant per prendre mesures per acabar amb la brutícia generalitzada i amb els abocaments il·legals, i de l’obligació que tenim de crear oportunitats per als i les habitants.

10 coses que potser no sabies de Rubèn Arenas

Coneix el candidat a l’alcaldia de Sant Adrià de Besòs per Esquerra Republicana En Rubèn Arenas té 35 anys i és de Sant Adrià de tota la vida. Segur que l'has vist pels carrers de la ciutat i has pogut parlar amb ell, però potser hi ha coses que no coneixes d'ell. Te les expliquem: 1. Serà pare d'una nena aviat a la qual la família ja l'espera amb molta il·lusió i ganes de conèixer-la. 2. Quan era adolescent la ciència li tornava boig i va estudiar Farmàcia. El contacte amb les persones i ajudar-los a resoldre problemes era una vocació que es manté ben latent dins seu.  3. Desitja formar-se en les bases de la política per oferir un millor servei públic i actualment es troba cursant el tercer curs de Ciència Política i de l’Administració a la UNED, ho combina amb la seva feina i amb la dedicació a ser regidor de la ciutat. 4. L’apassiona la lectura, el darrer llibre que ha llegit és Els desposseïts d’Úrsula K. Leguin, una obra de ciència ficció amb una forta crítica social i política. 5. Està enganxat al pàdel, li ajuda a fer exercici combinant-ho amb un dels seus hobbies passar temps de qualitat amb els seus amics i amigues. 6. Li encanta viatjar, perdre’s pels carrers i investigar la història de tots els llocs on trepitja. Creu que conèixer la diversitat de cultures li pot generar més coneixement. 7. El seu pare és andalús i la seva mare era catalana. Ell creu que per això li agrada el gaspatxo i l’escudella, perquè sempre treu el millor de la gastronomia de cada lloc. 8. Li agraden molt els animals, segur que el vau veure algun cop passejant amb el seu gos Willy per la ciutat. El seu gos va viure dinou anys! 9. Quan ningú militava a ERC a Sant Adrià al 2013 ell ja ho feia. Sempre ha cregut en el projecte, va començar de zero a buscar persones que el puguessin ajudar a ser la família republicana que som avui a la ciutat. 10. Una de les coses que més li enamora de Sant Adrià, és viure al costat del mar.

No us perdeu la presentació del candidat amb Pere Aragonès!

Les properes eleccions municipals del maig del 2023 són, de segur, una oportunitat per transformar les ciutats de l’Àrea Metropolitana. A Sant Adrià de Besòs, fa molts anys que tota la secció local piquem pedra per fer forat. Ens trobem davant d’un moment únic on volem seguir acumulant forces i teixint confiances amb totes i tots vosaltres, les ciutats del nostre entorn i tota la ciutadania, per treure els millors resultats possibles. Per això, el dilluns 14 de novembre, a les 19:00 h a la plaça de la Vila, presentem el candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Sant Adrià, en Rubèn Arenas. Comptarem amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès i la diputada al Parlament, Ana Balsera. Ens agradaria comptar amb vosaltres. I no només comptar, voldríem que ho expliqueu a tothom, volem que la Plaça de la Vila bategui a l’uníson per fer el cim a les eleccions vinents. Us hi esperem!

ERC Sant Adrià demana al govern municipal que publiqui l’execució dels projectes pagats amb estalvis i que sigui proactiu contra l’incivisme reposant les papereres que fa mesos que han desaparegut

Els republicans van presentar dues mocions: la primera per demanar la reposició de les papereres de la ciutat i aconseguir que es restitueixin allà on fa setmanes que han desaparegut i allà on es necessiten de veritat, així com van constatar, un cop més, el seu compromís amb la transparència, demanant que es faci pública l’execució dels romanents municipals partida a partida. Al ple d’octubre, ERC Sant Adrià va posar sobre la taula l’incivisme i com lluitar activament contra ell. Molt concretament, els republicans varen presentar una moció per tal que es planifiqui adequadament on calen papereres i es reposin allà on fa mesos que han desaparegut o s’han malmès.  No és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta Davant d’aquesta problemàtica que se suma a la situació de brutícia generalitzada que pateix la ciutat i que preocupa moltes adrianenques i adrianencs, els republicans van proposar un seguit de mesures simples, fàcils de dur a terme i efectives, com fer un estudi de les necessitats reals de papereres a la ciutat i substituir o instal·lar-ne les que siguin necessàries.  El regidor Rubèn Arenas, va dir “és habitual que el pretext que es faci servir per justificar aquesta situació de brutícia generalitzada sigui parlar de l’incivisme. A ERC no neguem que existeixi, però sí que ens neguem a tractar-lo com si fos quelcom irremeiable. Podem fer i hem de fer alguna cosa”. La moció va ser aprovada tot i l’abstenció del PSC, C’s i el regidor no adscrit. Publicar el nivell d’execució dels projectes que s'anuncien i el seu grau de compliment A més a més, els republicans també van constatar, un cop més, el seu compromís amb la transparència i un ajuntament amb parets de vidre, presentant una moció per la publicació de l’execució real dels romanents municipals.  Així, encomanaven a l’equip de govern la presentació pública de les dades d’execució de les inversions a càrrec del estalvis de les adrianenques i adrianencs tant del 2021 com del 2022, així com l’exposició pública dels projectes que es van prometre executar amb els estalvis de la ciutat.

ERC Sant Adrià permet l’aprovació del PDU de les tres xemeneies, el qual permetrà el HUB de l’audiovisual i el videojoc a la ciutat

El HUB audiovisual i del videojoc, projecte aprovat al darrer ple municipal que anirà a la zona de les 3 xemeneies, convertirà la ciutat en pol d’atracció i d’activitat econòmica d’un dels sectors amb més projecció de futur   L’inici del darrer curs polític de la legislatura 2019-2023 ha portat l’aprovació del PDU de les tres xemeneies, una qüestió que fa molts anys que és sobre la taula i que finalment ha trobat una bona proposta de futur.   Del projecte inicial que contemplava l’eliminació dels equipaments i la construcció només d’habitatges, s’ha passat a un projecte amb equipaments, un gran parc, activitat econòmica i habitatges accessibles   Al llarg dels anys, han sigut moltes les propostes que han anat sorgint al voltant de l’entorn degradat de les tres xemeneies, però cap de d’elles havia aconseguit consens per tirar endavant: el projecte de 2015, per exemple, només buscava construir un mega barri a la zona de les tres xemeneies sense cap zona industrial, d‘equipaments, o parcs.   Davant d’aquest projecte purament especulador, Esquerra Sant Adrià, juntament amb d’altres actors, associacions i partits, ha realitzat una profunda tasca per aconseguir que el projecte que es portava a votació fos radicalment diferent i s’aturés el model especulatiu que fins ara havia estat l'habitual en les transformacions urbanístiques.   Els 11 condicionants d’ERC al 2016 i fugir de l’especulació   Esquerra, a través d’un procés assemblari local l’any 2016, va establir 11 punts que serien condició per acceptar el PDU. D’aquells 11 punts el projecte inicial no contemplava cap, i el projecte aprovat en contempla 10. Això explica per exemple, perquè ERC ha votat de vegades en contra del projecte, o fins i tot arribar a paralitzar tot el procés quan aquest contemplava tornar al model especulatiu.   És una bona notícia que el futur de les tres xemeneies s’hagi pogut decidir des del territori i a nivell local.