Sant Adrià de Besòs

Totes les notícies


Jovent Republicà Sant Adrià reclama un habitatge digne amb el diputat Pau Morales

Les Joventuts d’Esquerra Republicana de Sant Adrià de Besòs van realitzar una xerrada-acte sobre la necessitat d’un habitatge digne garantit.   El passat dimarts 21 de juny, Jovent Republicà Sant Adrià va realitzar una xerrada-acte al nou Centre Republicà Adrianenc (C/ Josep Royo, 21) per parlar sobre l’accés i manteniment a l’habitatge digne i l’emancipació juvenil. L’acte va comptar amb la presència del diputat Pau Morales.   Com a representant del Jovent Republicà, el militant Cesc Soriano va explicar la feina que s’havia anat fent des de les joventuts durant els tres anys de legislatura en matèria d’habitatge, centrant-se en la moció presentada l’any 2021, a la qual conjuntament amb ERC, es demanava la garantia d’un habitatge digne per al jovent adrianenc.   Al seu torn, el diputat Pau Morales va detallar la feina d’Esquerra Republicana al Parlament i especialment la llei antidesnonaments aprovada al febrer d’enguany i de la qual va ser redactor, que pretenia aturar l’emergència habitacional.   Tot seguit es va crear un espai de debat entre els amics i militants assistents sobre com millorar el tema de l’habitatge, ja sigui a la ciutat com a territori nacional, donat que és un tema essencial per a la ciutadania.

En Rubèn Arenas fent el discurs de presentació

ERC Sant Adrià reelegeix en Rubèn Arenas com a cap de llista a les municipals del 2023

Els republicans van proclamar Rubèn Arenas candidat d’Esquerra Republicana Sant Adrià per a les eleccions municipals que se celebraran el proper 28 de maig del 2023.     El passat divendres 10 de juny els militants i amics d’ERC Sant Adrià van celebrar l’assemblea d’elecció de cap de llista per a les eleccions municipals del proper any. Com a possible candidat es presentava en Rubèn Arenas i Garcia, qui ha estat candidat les dues anterior ocasions.   En el seu discurs de presentació Arenas va remarcar la feina feta durant els darrers anys, i com l’esforç i treball de la secció local a Sant Adrià s’havia vist recompensat amb uns resultats més que bons a les passades eleccions, on van passar de 2 a 5 regidors, essent la segona força més votada de la ciutat. “Que ningú no posi en dubte la feina que fem, i que estem més que preparats per fer el següent pas, però per això cal més confiança i continuar fent feina. Hem arribat més lluny que mai i no tenim sostre”, deia el ja alcaldable.   La cloenda va anar a càrrec del diputat Gabriel Rufián, qui va remarcar la necessitat de guanyar en ciutats com Sant Adrià, i qui va expressar el seu suport pel candidat escollit. La jornada va finalitzar amb un sopar de germanor.

ERC Sant Adrià demana que s’acceleri al màxim la descontaminació de la Platja del Litoral atesa l’incapacitat de l’equip de govern per garantir el tancament

Els republicans demanen a l’Ajuntament que es compleixi el Decret d’Alcaldia que va ordenar el tancament de la Platja del Litoral per garantir la salut pública, i que accelerin al màxim la seva descontaminació per tal de poder tornar a gaudir d’una platja segura per als ciutadans adrianencs.   Ara fa un any, el 28 de maig de 2021, un Decret d’Alcaldia va ordenar el tancament de la Platja del Litoral després d’un informe que indicava que suposava un risc per a la salut humana. Al ple del juny de 2021, tots els grups municipals a excepció del PSC, que es va abstenir, van votar per a la constitució d’una Comissió Especial d’Investigació i Seguiment de la contaminació de la Platja del litoral, amb l’objectiu d’escatir les diferents responsabilitats i unir esforços per demanar la màxima celeritat en la descontaminació.   Un any després, encara amb la platja tancada, sense cap piscina exterior que compensi la manca de platja, i sense un calendari que aclareixi quan se’n podrà reobrir, moltes persones han començat a fer un ús lúdic de la Platja del Litoral, incomplint amb el Decret d’Alcaldia i amb els riscos per a la salut pública que se’n deriven. Una situació agreujada atès que s’està licitant un nou tancat i actes vandàlics n’han trencat l’anterior.   Davant aquesta problemàtica, ERC Sant Adrià ha demanat a l’Ajuntament que s’acceleri la descontaminació de la Platja del Litoral, atès que l’Ajuntament no està garantint el seu tancament. Alhora, també ha exigit a l’equip de govern que proveeixi de tot el necessari per a garantir el tancament fins que el terreny sigui segur per als i les ciutadanes.     Pegasus, precs i preguntes   Els republicans van presentar al ple una moció per aclarir els fets de l’espionatge a la dissidència política, denunciant que l’ús d’aquest software és una vulneració de drets fonamentals bàsics recollits a la Constitució espanyola, com el dret a la intimitat, un fet que no s’hauria de permetre en una democràcia ferma.

ERC posa fre a la mala gestió dels estalvis municipals

Els republicans han presentat al·legacions a l’aprovació dels romanents del Ple passat per tal que s’inverteixin els estalvis de la ciutadania seguint un pla ben traçat i rigorós, i per evitar que el PSC prometi pluges de milions que no podrà executar, com així ho testimonia el precedent de l’any 2021.   L’any passat, el PSC Sant Adrià es va comprometre a invertir gairebé 3 milions d’euros dels estalvis de la ciutat en intervencions que finalment no van ser executades, no complint, per tant, amb les seves responsabilitats. La manca de capacitat del govern socialista va impactar negativament en la ciutat i, en conseqüència, en la qualitat de vida de la ciutadania adrianenca. Es va perdre, de nou, una oportunitat d’or i un any sencer per escometre les imperioses necessitats que té la ciutat en aquests moments.   Aquest any l’equip de govern torna a prometre una pluja de diners (16 milions d’euros) destinats a múltiples intervencions, la major part de les quals l’experiència, els informes tècnics i la manca de capacitat en la gestió ens fan preveure que no s’executaran.   Uns expedients caòtics, plens d’errors i amb informes tècnics contraris   Els mateixos serveis tècnics de l’Ajuntament, i els partits de l’oposició, han alçat la veu davant d’uns expedients amb greus mancances, incomplets i que tot fa pensar que no es podran fer efectius.   El descontrol en tot el procediment arriba a tal caos que fins i tot el regidor d’Hisenda es va oblidar de “signar” part de la documentació. La majoria de partides no estan totalment justificades, i com han indicat els mateixos informes de l’ajuntament, moltes tenen mancances a nivell de projecte i són de difícil execució.   Davant d’aquest fet, ERC Sant Adrià ha registrat avui unes al·legacions per demanar que es facin els canvis pertinents que sol·licitava l’interventor al seu informe per tal de garantir l’execució de tots aquests diners de la ciutadania. D’aquesta manera hi haurà la seguretat que les coses es facin de forma correcta, ordenada i endreçada, lluny del caos i descontrol administratiu en què l’equip de govern ha submergit l’Ajuntament adrianenc.

ERC Sant Adrià proposa un model de seguretat basat en els valors republicans de la mà del Conseller d’Interior

Els republicans van realitzar un acte, que va servir a mode d’inauguració de la nova ubicació del Centre Republicà Adrianenc, parlant sobre el nou model de seguretat republicana com  a solució a la inseguretat ciutadana que pateix Sant Adrià   El passat dimarts 10 de maig, ERC Sant Adrià va realitzar un acte al Centre Republicà Adrianenc per a presentar el seu model de seguretat basat en valors republicans com la proximitat, el ciutadà al centre de tot i la prevenció, un model diferenciat del que proposa l’actual equip de govern a l’Ajuntament.   L’acte el va iniciar el regidor i portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana, Rubèn Arenas, donant la benvinguda als i les assistents amb un discurs sobre la necessitat de fer canvis al municipi. “Sant Adrià és una ciutat en decadència, i hem vingut per posar il·lusió, esforç i totes les ganes per a canviar-ho i fer que les coses passin”, deia el portaveu.   El segon ponent de l’acte, el regidor republicà Antoni Vèlez, va parlar sobre la proposta de model de seguretat republicana. “Volem fer les coses de forma transversal. Les esquerres també hem de reivindicar l’ordre, però posant al ciutadà al centre, i prenent la prevenció com eix central per garantir la seguretat”, va dir. El regidor va resumir la proposta en quatre termes: proximitat, fiscalització, prevenció i dignificació.   Seguint aquesta mateixa línia de discurs, el Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va parlar dels tres principis bàsics en matèria de seguretat i aplicables a tots els àmbits d’acció política: proximitat, coordinació i recursos. En paraules del Conseller, “cal saber què passa per a trobar solucions als problemes, coordinar-se amb totes les administracions per assolir un mateix objectiu, i posar els recursos que calguin i que hi hagi”.   El Conseller va declinar entrar a la confrontació amb “aquelles que fan coses histriòniques per cridar l’atenció” i va assegurar que a la Generalitat totes les administracions hi trobaran la lleialtat institucional que correspon defensant cadascú, això si, les seves posicions polítiques.

ERC Sant Adrià torna a demanar que s’actuï de forma efectiva per posar fi a la sensació d’inseguretat que pateix la ciutadania adrianenca

Els republicans van demanar explicacions sobre la manca de seguretat a la ciutat Ja fa més de sis mesos que la formació republicana posa el tema de la seguretat (o inseguretat) del municipi a la taula, transmetent la preocupació de la ciutadania, la qual se sent desprotegida davant de l’augment de delinqüència i vandalisme que pateix Sant Adrià. Davant la manca de respostes coherents per part de l’equip de govern, qui al ple anterior va arribar a afirmar que calia “relativitzar” les dades sobre delinqüència de la ciutat, i en vista que cada setmana es reben noves i pitjors notícies sobre vandalisme i delictes a la ciutat, ERC Sant Adrià va tornar a exigir actuacions immediates i eficients per posar fi a aquesta perillosa deriva. ERC Sant Adrià va demanar també explicacions pel canvi de model de la policia local que l’any passat va iniciar l’equip de govern, el qual va comportar una considerable despesa econòmica i que es va plantejar com una millora de la tasca i eficiència, i del qual a dia d’avui no es coneixen els resultats. Altres temes d’interès A més, ERC Sant Adrià va presentar una moció sobre la fiscalització de la monarquia espanyola, la qual va ser aprovada. Al punt de precs i preguntes, els republicans també van preguntar per la falta de comunicació i posicionament de l’Ajuntament davant de la denúncia de la Fiscalia a TERSA, i van demanar que el seu gerent i l’alcaldessa donessin les explicacions oportunes als representants polítics de Sant Adrià.  

ERC Sant Adrià defensa el dret al descans dels veïns en la tornada als plens presencials

Al ple de març, marcat per la tornada a la presencialitat, els republicans van parlar de feminisme, bretxa salarial, contaminació acústica i el Sàhara Occidental   El ple del mes març, després de dos anys fent-se per via telemàtica com a conseqüència de la pandèmia, va ser de nou presencial. Emmarcat en el mes del Dia Internacional de la Dona, va iniciar amb la lectura de les dones assassinades i un minut de silenci. A més a més, les representants del Consell Municipal de Dones van llegir el manifest.   Al ple es van presentar diverses mocions: la primera d’elles, presentada de forma conjunta per ERC, SAeC, MSA i MES, també sobre el 8M, reclamava l’increment de recursos tècnics i econòmics per al desenvolupament de polítiques de gènere, entre d’altres molts altres punts. La moció va ser aprovada per unanimitat.   ERC Sant Adrià, amb l’adhesió de SAeC i MES, va impulsar la millora del descans dels veÏns i veïnes de Sant Adrià. Demanen engegar un pla de registre dels nivells acústics, essent publicats els seus resultats de forma oberta i reutilitzable a la web de l’Ajuntament. També van demanar garantir el compliment dels nivells establerts en el mapa de capacitat acústica, així com establir un pla d’actuació per a aquells carrers on el soroll sigui superior als límits fixats. La moció va ser aprovada amb el vot favorable de totes les formacions, exceptuant l’abstenció del PSC.   En tercer lloc, ERC Sant Adrià, amb l’adhesió de SAeC, MES i MSA va presentar una moció sobre el Sàhara Occidental en què es demana la reconsideració del president del govern de donar suport al pla autonomista del Marroc sobre el Sàhara, i insta a la rectificació immediata del govern espanyol i la defensa de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació on prevalgui la sobirania del poble sahrauí. La moció va ser aprovada amb el vot favorable de tots els partits amb l’excepció del PSC i C’s, que es van abstenir.   Com a darrera moció presentada al ple de març, ERC amb l’adhesió de SAeC i MES va presentar-ne una contra la bretxa salarial.

ERC Sant Adrià realitza el IV Memorial en homenatge als afusellats al Camp de la Bota

Els republicans van realitzar l’homenatge anual a les més de 1700 víctimes del franquisme del Camp de la Bota,insistint un cop més la importància de la memòria històrica   El passat diumenge 20 de març, ERC Sant Adrià va realitzar el IV Memorial a les persones afusellades al Camp de la Bota. Per primer cop, l’acte es va realitzar al parc Campus Diagonal, i no a la ubicació anterior al pàrquing de l’antic Decathlon, atès que s’enfila la recta final de la dignificació i en els propers mesos s’instal·larà el monument memorial..   L’acte va iniciar amb la interpretació en directe del Cant dels Ocells, de la mà de l’Anna Guillen, i la presentació de la Toni Martínez, militant de la secció local d’ERC Sant Adrià i representant del Centre Republicà Adrianenc.   Seguidament va intervenir en Carles Martret, representant de l’Associació Cultural Alcalde Xifrè (alcalde de Badalona afusellat al Camp de la Bota), qui va fer un recorregut històric sobre els afusellaments de càrrecs públics i militants republicans, i va incidir en la importància de reivindicar la memòria històrica de l’espai del Camp de la Bota.   Al seu torn, l’Antoni Vèlez, regidor d’ERC Sant Adrià, també va remarcar la importància dels actes de memòria històrica per a poder dignificar les persones, exemplificant-ho amb el propi canvi d’ubicació de l’acte: “Sortim d’un pàrquing ple de pols i brutícia i aconseguim fer l’acte a un parc a La Mina, on anirà el futur monument amb el nom de les víctimes. Així, el barri ha guanyat un parc, i les famílies dels afusellats un espai digne on poder homenatjar els seus difunts”.   La diputada al Parlament, Maria Jesus Viña, va explicar, a través de l’exposició del cas de la Tomasa Cardona, la importància de posar cara i nom a les víctimes de la repressió franquista. En paraules seves, “cal recordar la història per a que no es torni a repetir. Aquelles dones a les quals se les va privar de serveis essencials, a les quals se les silenciava per ser dones i que quedaven relegades a les tasques de cura familiar, són les que van sembrar les llavors del feminisme amb la seva lluita fins aconseguir els drets dels que gaudim avui dia.

Les dones d’ERC: la seva lluita al passat, al present i pel futur

En motiu del 8M les dones d’ERC Sant Adrià rendeixen un petit homenatge a les dones de la República, les grans silenciades de la història  El 8 de març és un dia de reivindicació del paper de la dona a la societat i el camí a recòrrer per assolir la igualtat efectiva entre homes i dones., Les militants republicanes de la secció local d’ERC Sant Adrià hem volgut rendir un petit homenatge a les dones de la República, aquelles que van ser triplement silenciades per la història: per ser dones, per ser republicanes i per ser catalanes.  Amb l’establiment del sufragi universal a l’estat espanyol, al desembre del 1931, es va permetre el vot a les dones. Això va implicar canvis en l’estructura i organització dels partits polítics catalans, fet que va suposar la creació de seccions femenines dins d’aquests. Esquerra va organitzar la seva Secció Femenina entre 1931 i 1932, la qual defensava com a objectius principals la reivindicació del dret de sufragi i la necessitat de la intervenció femenina en política. Justament, la secció femenina d’ERC Sant Adrià va ser una de les més nombroses de l’època, com així ho testimonia la fotografia de la portada del llibre “Dones d’Esquerra” on al capdavant es veu un estendard amb el nom de la nostra ciutat. Conèixer el passat és fonamental per a entendre el present i millorar el futur. És per això que les dones d’Esquerra, a l’actualitat, reconeixen tot aquest camí que van fer les seves antecessores. I com a homenatge, van decidir penjar la seva imatge al nou local, el Centre Republicà Adrianenc. Perquè gràcies a elles són on són, i han aconseguit avançar tant en el camí cap a la igualtat. Però queda molt a lluitar encara. Avui, 8 de març, es commemora el Dia Internacional de les Dones, una data important de lluita i combat contra les desigualtats de gènere. Però aquesta reivindicació s’ha de fer cada dia, no només un cop l’any. Les republicanes seguirem creixent i treballant a favor de la igualtat de drets, ja que només amb feina constant, unides i fermes, podrem assolir la societat lliure que tots i totes ens mereixem.