Sant Adrià de Besòs

Totes les notícies


Imatge dels organitzadors i assistents a l’acte durant l’ofrena floral al monument a Lluís Companys.

ERC Sant Adrià fa un sentit homenatge a Lluís Companys en memòria del seu afusellament

ERC Sant Adrià fa un sentit homenatge a Lluís Companys en memòria del seu afusellament Esquerra Republicana de Sant Adrià de Besòs, amb el suport de diverses entitats i partits del municipi, realitza un acte en record de l’expresident en el 81è aniversari del seu assassinat El passat divendres 15 d’octubre, ERC Sant Adrià, conjuntament amb el Jovent Republicà, el Centre Republicà Adrianenc i amb el suport de Sant Adrià en Comú, Moviment d’Esquerres, Junts per Catalunya, les Candidatures d’Unitat Popular, Endavant i l’Assemblea Nacional de Catalunya, van realitzar al monument a Lluís Companys de la nostra ciutat, un sentit acte d’homenatge i memòria a l’expresident de la Generalitat.   “El nostre sistema polític no pot donar cabuda a l’autoritarisme o el totalitarisme, perquè són ideologies fonamentades en la intolerància que han demostrat no tenir límits per aconseguir els seus objectius, ni tan sols el respecte pels drets humans més bàsics i fonamentals. [...]  Al cap i a la fi, una persona no pot ser lliure si forma part d’una nació oprimida, perquè la llibertat no es troseja ni admet excepcions.”   L’homenatge, on van assistir una trentena de persones, va finalitzar amb un emocionant  cant de l’himne nacional a capel·la i contundents crits en contra de la repressió i per la llibertat de Catalunya.   “Que el record del president Companys ens inspiri en les lluites que han de venir, pels treballadors, per la ciutadania, i per Catalunya!”, va ser el sentiment espontani expressat per alguns dels assistents a l’acte.  

Foto des de l’Ajuntament del moment en que es llegia el manifest i es veuen les cadires amb forma del numero de represaliats.

ERC Sant Adrià realitza un acte commemoratiu en el quart aniversari del primer d’octubre

Esquerra Republicana de Sant Adrià de Besòs, amb el suport d’altres partits i entitats sobiranistes de la ciutat, van realitzar un acte en record de les persones represaliades per l’estat espanyol en el quart aniversari de l’1 d’Octubre. El passat divendres 1 d’Octubre, ERC Sant Adrià, amb el suport d’altres partits i entitats sobiranistes (Assemblea, CDR - Comitè de Defensa de la República, CRA - Centre Republicà Adrianenc, Jovent Republicà, Junts i Súmate) van realitzar a la plaça de la Vila un acte per reivindicar aquesta data històrica. L’acte, doblement especial donat que era el primer amb els líders independentistes fora de les presons i ja en situació de postpandèmia, va consistir en l’encesa d’espelmes sobre cadires, formant el número 3500, número total de represaliats per la justícia espanyola pel procés d’autodeterminació. A més, el president de la secció local d’ERC va llegir un manifest, recordant la importància de tornar als carrers i de seguir lluitant per la causa. Amb desenes de persones reunides, tenint en compte encara la situació que està sent tornar a la “normalitat” després de la pandèmia de la covid-19, l’acte va ser tot un èxit pel que fa a assistència. L’acte va finalitzar amb el cant a cappella dels Segadors, himne nacional català, seguit tant pels presents a l’acte com per aquelles persones que hi passaven al voltant en aquell precís moment.   

Moment de la intervenció del regidor d’ERC, Pol Carrión, defensant la moció.

Mesures que aturin la pujada del preu de l’electricitat i neteja de la ciutat... arrenca el tercer any polític de la legislatura 2019-2023

ERC Sant Adrià comença el tercer any de curs polític de la legislatura 2019-2023 demanant mesures que aturin l'escalada de preus de l’electricitat, entre d’altres coses.   El primer ple del tercer any de la legislatura 2019-2023 es va iniciar amb la lectura d’una breu declaració institucional sobre els fets provocats per l’erupció del volcà de La Palma. L’Ajuntament va expressar el recolzament als veïns, especialment als que s’han vist obligats a deixar enrere casa seva, així com l’agraïment als dispositius d’emergència, cossos de seguretat i voluntaris/àries. Tot seguit es va fer la lectura de les víctimes de violència de gènere i es va realitzar un minut de silenci per totes elles.   La primera moció del ple, presentada de forma conjunta per ERC, SAeC i MES, reclamava a la banca un servei i atenció adequades i propera amb relació amb la gent gran i col·lectius vulnerables, per tal de complir amb la funció social que han de regir els productes i serveis bancaris. La moció va ser aprovada majoritàriament per tots els grups, excepte l’abstenció de dos punts per part de C’s i PSC.   ERC, amb l’adhesió de MES, van presentar una moció per exigir mesures per tal de frenar l’escalada de preus de l’electricitat. La defensa de la moció va anar a càrrec d’en Pol Carrión, regidor d’Esquerra, qui va definir el problema com un “problema estructural amb múltiples causes”. Carrión expressava que “el preu de la llum havia crescut un 1800%, esdevenint una tragedia per milers de persones i el teixit empresarial”. Afegir també la enorme irresponsabilitat que era dir que els poders públics no hi poden fer res: “La ciutadania no pot acceptar que el govern es desentengui dels abusos. Les mesures adoptades anteriorment són temporals, no ataquen al problema i són insuficients.”   La moció demanava instar al govern de l’Estat a reestructurar l’actual model energètic, així com a ampliar la cobertura del bo social per reduir la càrrega a les famílies vulnerables, sol·licitar un fons extraordinari en favor dels ajuntaments per tal de cobrir les sol·licituds de serveis socials; entre d’altres mesures.

Imatge d'arxiu amb els tres portaveus registrant una proposta a l'OAC

L’oposició vol que la comissió d’investigació sobre la contaminació de la platja es reactivi de seguida

ERC, SAeC i MES han consensuat una llista de compareixents que han registrat aquest matí amb l’objectiu de reactivar la comissió d’investigació per la contaminació de la platja del Litoral. El consistori adrianenc va aprovar amb el vot favorable de tots els grups, exceptuant el PSC, que s’hi va abstenir, una moció per crear una comissió d’investigació sobre la contaminació de la platja. Al juliol, com marcava un dels acords de la moció, es va iniciar amb la sessió de constitució on es va discutir la forma que prendria la comissió i on es va concretar la necessitat de registrar els membres i la petició de compareixents per començar tots els tràmits. Avui els portaveus dels grups municipals d'ERC, SAeC i MES han signat i registrat una llista de compareixents que els tres partits han consensuat durant l’estiu. Aquest fet, com a primer gest del curs polític, simbolitza la pressió de l’oposició per tal d’aconseguir que la comissió especial no caigui en l’oblit i amb la voluntat expressa de solucionar la situació i de depurar totes les responsabilitats. Els compareixents de la llista per a la comissió  Els partits han demanat la compareixença de diferents càrrecs polítics i tècnics de totes les administracions implicades. Des de l’Ajuntament fins al govern de l’Estat, passant per la Generalitat i l’AMB. Els partits argumenten que només escoltant totes les parts i exigint les responsabilitats corresponents es podrà avançar en una solució per a la platja del Litoral. Destaquen els noms de l’exconseller i actual vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró; el subdirector general de Costes del govern espanyol, Ángel Muñoz Cubilla; l’exalcalde de Sant Adrià, Joan Callau, a més a més de la regidora de Territori Sostenible de l’Ajuntament de Sant Adrià, Ruth Soto, entre molts d’altres. Si vols saber-ne tots els compareixents demanats pels tres partits, ho pots consultar aquí: Sr. RUBÉN CARRERA RUIVAL, cap de servei de Territori de l’Ajuntament de Sant Adrià.

Zones potencialment contaminades al barri de la Catalana, a l'entorn de la Pl. Charlie Rivel

ERC Sant Adrià exigeix rigor al govern municipal després de dilapidar quatre milions d'euros dels estalvis adrianencs

També es va presentar una moció conjunta entre SAeC i ERC per analitzar el sól d’un espai potencialment contaminat al barri de la Catalana. L’única moció del darrer Ple del curs polític va ser presentada per part d’ERC i SAeC, la qual instava a la realització d’anàlisis de sòls a la zona del voltant de la plaça de Charlie Rivel. Aquesta zona estaria potencialment contaminada pel rastre d’una antiga fàbrica que estava en aquest mateix espai. En aquest solar es construirà un edifici d’habitatge i un parc infantil. Com ja van advertir els republicans en l’anterior Ple, amb la moció per constituir una Comissió d’investigació per la contaminació, el seu objectiu és aconseguir que totes les noves construccions es facin garantint que el sòl resta net de contaminació. Consideren que és l’única forma de garantir que es deixa un futur millor, ja que ara s’està pagant l’herència del passat industrial de Sant Adrià. Un superávit gastat en tres mesos sense rigor ni consens en projectes improvisats El moment clau de la sessió va esdevenir al punt 6 de l’ordre del dia, el qual tractava del finançament d’actuacions amb càrrec al romanent de tresoreria de despeses generals. Al torn d’ERC, el regidor Pol Carrión es va queixar de l’ús que l’equip de govern estava donant als romanents.  Carrión va començar la seva intervenció queixant-se de les formes de fer de l’equip de govern: “De nou ens trobem amb una votació per invertir una part dels estalvis dels adrianencs i adrianenques, i un cop més se’ns presenta aquesta qüestió tan important al ple amb les mateixes formes equivocades i els mateixos errors. El govern municipal, que no té majoria absoluta, presenta aquesta proposta sense haver negociat amb la resta de grups.”  Després, el regidor republicà afegia: “Aquesta manera de fer creiem que pot respondre a dos fets: o bé a un menysteniment dels partits de l’oposició que van fer l’esforç per pactar una sèrie de propostes a una taula de recuperació que no es veuen reflectides; o bé a una renúncia explícita de la seva responsabilitat política per escollir projectes d’acord amb un pla que respongui a les necessitats de la ciutat”.

Memòria històrica, República, Centre Republicà Adrianenc

85è aniversari de la mort de l’adrianenc Bonaventura Jofre a mans del feixisme

Avui fa 85 anys, durant la matinada del diumenge 19 de juliol del 1936, un jove adrianenc de 23 anys esdevenia una de les primeres víctimes mortals de la subversió feixista que havia començat dos dies abans al Marroc espanyol en contra de la Segona República. Va ser mort al carrer del Parc, al costat del Govern Militar de Barcelona. El seu nom era Bonaventura Jofre i Pau. Nascut l’any 1913, en Bonaventura va ser una persona compromesa amb la causa de la classe treballadora i de les forces d’esquerres del país. De ben jove es va fer soci del Centre Republicà Federal Adrianenc, adherit a ERC, i ja durant la Segona República, l’abril del 1933, també es va donar d’alta a l'Ateneu Nacionalista del Districte IV de Barcelona. Des d’ERC Sant Adrià i des del Centre Republicà Adrianenc volem retre-li homenatge en l’aniversari de la seva mort. Mantenir viva la seva memòria ens connecta amb el fil roig del republicanisme que des de fa 90 anys defensem a Esquerra Republicana de Catalunya, també des de la nostra ciutat. Precisament la seu del partit a Sant Adrià va agafar el nom de Centre Republicà Adrianenc, en tant que ens considerem hereus del llegat de republicanes i republicans, que com el Bonaventura van lluitar per un ideal d’igualtat, llibertat i fraternitat i que o van patir repressió o van acabar deixant-hi la vida. Finalment, agraïm a l’historiador Jordi Albadalejo Blanco la informació que ens ha proporcionat per poder escriure aquesta nota.  

La platja el Litoral amb tanques que impedeixen el seu accés i els cartells informatius que informen de la contaminació de la platja.

ERC lidera, juntament amb la resta de l’oposició, la creació d’una comissió especial d'investigació sobre la contaminació de la platja del Litoral

També s’aprova una moció per garantir l’habitatge digne pels joves a la ciutat, liderada pel Jovent Republicà a través de la seva regidora al grup municipal d’ERC. L’oposició de Sant Adrià de Besòs es conjura per esclarir la situació a la platja del Litoral i per això els grups municipals de l’oposició (C’s, SAeC i MES), a proposta d’ERC, van voler presentar al ple una moció conjunta amb una intenció molt clara: la creació d’una Comissió especial d’investigació i seguiment sobre la contaminació de la platja del Litoral. La moció concreta molt els objectius que busca la comissió i que són cinc: (1) Trobar la causa originària de la contaminació a la platja del Litoral, (2) depurar les responsabilitats polítiques que hi pugui haver, (3) fixar un espai estable de transparència i comunicació entre tots els partits del consistori i les entitats de la societat civil, (4) disposar de tota la informació i (5) poder actuar de forma coordinada de cara a les reclamacions a d’altres administracions, especialment al Ministeri de Transició Ecològica. En Rubèn Arenas, regidor d’ERC i cap de l’oposició, ha defensat la moció expressant tots els dubtes que ha suscitat el tancament de la platja del Litoral: “Quin és l’origen de la contaminació d’aquesta platja? Quan de temps fa que hi era? Es coneixia, com així apunten els informes previs? Per què no s’havia fet res, si ja es coneixia l’existència d’aquesta contaminació? En quina situació queda la salut dels treballadors que han dut a terme l’obra del cable submarí? Per què ha aflorat la contaminació? Per l’obra, pels temporals, per ambdós o per una altra circumstància que desconeixem? Es podria haver evitat la situació actual? Què farem com a Ajuntament a partir d’ara? Escoltarem les entitats mediambientalistes? Pagarà el Ministeri la descontaminació? Quan?”. La gran quantitat d’interrogants existents fa palesa la necessitat de fer una comissió que ho investigui i aclareixi els fets.

Autobús que cobreix la línia B-21

La B-21 millorarà la seva freqüència i itinerari pel barri del Besòs gràcies a les al·legacions d’ERC Sant Adrià.

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) assumeix parcialment les al·legacions d’ERC Sant Adrià al Pla Director d’Infraestructures del transport 2021-2030. La institució metropolitana accepta revisar la freqüència i itinerari de la B-21, una demanda dels veïns del barri del Besòs de Sant Adrià, la construcció d’un carril bici als laterals de la C-31 per connectar amb Badalona i fins a Montgat i una comissió d’estudi per al futur de la infraestructura C-31 que compti amb l’ATM, AMB, Generalitat i els ajuntaments de Sant Adrià i Badalona. ERC Sant Adrià va elaborar a l’octubre de 2020 unes al·legacions al Pla Director d’Infraestructures (PDI) de l’ATM, l’instrument legal per configurar el futur de les infraestructures a l’àmbit metropolità. Els republicans reclamaven més inversions a Sant Adrià en l’anomenat PDI, que hi hagués una comissió d’estudi sobre el futur de la C31 format per l’Àrea Metropolitana, la Generalitat de Catalunya, Badalona i Sant Adrià de Besòs i que les conclusions que se’n derivin s’incorporin en el PDI 2031-2040, la revisió de la freqüència i itinerari de la B-21 i un carril bici que connecti Sant Adrià amb Montgat, a través dels laterals de la C-31. Avui, l’ATM ha donat resposta a les demandes republicanes i ha acceptat les al·legacions que fan referència a aquests temes. Descartant les al·legacions que feien referència a l’allargament del TRAM fins a Montgat, perquè la consideren inclosa al PDI o la que demanava el trasllat de la línia ferroviària a l’interior per lliurar el litoral de la pressió de les infraestructures, a conseqüència que considera que aquesta qüestió serà abordada en el proper PDI que redacti l’ATM.   

Treballadors de JASA, realitzant tasques de jardineria

ERC denúncia que el contracte dels jardiners de Sant Adrià queda en suspens, un altre nyap del govern municipal socialista.

La suspensió del contracte significa que els treballadors, alguns d’ells amb diversitat funcional, no poden treballar. En conseqüència, no tenen garantit el cobrament i a la ciutat no es poden dur a terme les actuacions de poda en verd, reg i altres actuacions en parcs i jardins. ERC Sant Adrià va rebre mitjançant la denúncia d’un particular la notícia que el contracte dels jardiners de Sant Adrià, un contracte negociat amb l’empresa JASA, havia quedat en suspens. Després de rebre unes escuetes explicacions de l’equip de govern, en el qual s’afirma que l’Alcaldessa ha signat una decisió contra el criteri de l’interventor i un informe de reparament, avui els republicans hem presentat una instància amb una bateria de preguntes sobre el tema, ja que no queda esclarit que ha passat ni què s’estigui buscant una solució ràpida a aquesta situació. Altres grups municipals com MES i l'entitat Impulsa la Mina, també han denunciat a través de les xarxa socials la situació límit que s’està patint. Sant Adrià sense manteniment de parc i jardins Així la ciutat es troba en aquest moment sense jardiners que estiguin fent les actuacions necessàries, tant pel que fa a la poda en verd, com el reg, com altres actuacions que tenen encomanades. Juntament a això, el que més preocupa és la situació dels treballadors i treballadores que segueixen a casa sense poder treballar i sense les garanties de poder cobrar els dies no treballats. Tot indica que ha existit manca de planificació per part de l’Ajuntament i és un problema alié a la cooperativa social JASA. Una situació municipal insostenible Finalment, volem remarcar que ens trobem davant d’un altre nyap de l’equip de govern que ve derivat de la manca de planificació i la desídia en la que estan instal·lats. Cal una reacció a temps,per tal que la ciutat es pugui ensortir d’aquest bucle de problemes que estan sorgint i que degrada el benestar dels ciutadans i ciutadanes a un ritme imparable.