Sant Adrià de Besòs

Notícia

Joan Tardà “Hem de fer el camí més ample”

Un moment de l'acte
Un moment de l'acte
L’exdiputat d’ERC al Congreso reivindica el camí recorregut els darrers anys i crida a crear complicitats per poder culminar el procés. 

L’històric dirigent republicà ha presentat aquest dilluns el llibre “Entre Ítaca i Icària” escrit a sis mans entre Xavier Domènech, Àngels Barceló i el mateix Joan Tardà. Fruit d’hores de converses de tres persones amb visions polítiques diverses.

Des de l’independentisme de Joan Tardà, fins al catalanisme d’Àngels Barceló, passant per l’autodeterminisme de Xavier Domènech, el volum busca punts en comú de tres personalitats que analitzen el procés viscut a Catalunya els darrers deu anys.

Tardà ha destacat com ha crescut l’independentisme en els darrers deu anys “De vegades la història s’accelera. Fa uns anys érem el 14% i ara sumem el 48%”. I ha afirmat “qui digui que fa deu anys ja sabia que seríem on som o menteix o no diu la veritat”.

Tardà ha afirmat que per fer el cim hem de fer el camí més ample, per tal que hi càpiga tothom, i ha defensat que l’eina que permet eixamplar aquest camí és el dret d’autodeterminació que ha de culminar en un referèndum. El republicà ha posat èmfasi en el lligam que hi ha entre els drets nacionals i socials, i ha opinat que el republicanisme ha de fer la tasca d’aplanar aquest camí.

En un moment en què la tensió política se centra en l’aritmètica parlamentària a Madrid, Tardà, que hi ha sigut diputat molts anys, ha defensat que s’ha d’establir un diàleg en què es pugui parlar de tot. “Si el diàleg té com a límit la constitució espanyola, llavors els autonomistes estan imposant el seu model”.

Respecte a l’augment de l’extrema dreta el passat 10N, Tardà ha destacat els materials “d’enderroc” amb què es va construir la democràcia espanyola. “Mentre a Europa les democràcies es van construir amb els materials més nobles, provinents de la derrota del nazisme, a Espanya: Franco va morir al llit” i ha denunciat com la constitució espanyola es va escriure pactant amb els hereus del dictador. 

Tardà ha negat que el procés de democratització que viu Catalunya hagi fet renéixer el feixisme, per al republicà, “la bèstia no estava morta, sinó adormida” i ha denunciat que en ple 2019 s’hagi obert un debat sobre si era convenient l’exhumació d’un dictador.