Sant Adrià de Besòs

Notícia

ERC lidera, juntament amb la resta de l’oposició, la creació d’una comissió especial d'investigació sobre la contaminació de la platja del Litoral

La platja el Litoral amb tanques que impedeixen el seu accés i els cartells informatius que informen de la contaminació de la platja.
La platja el Litoral amb tanques que impedeixen el seu accés i els cartells informatius que informen de la contaminació de la platja.
També s’aprova una moció per garantir l’habitatge digne pels joves a la ciutat, liderada pel Jovent Republicà a través de la seva regidora al grup municipal d’ERC.

L’oposició de Sant Adrià de Besòs es conjura per esclarir la situació a la platja del Litoral i per això els grups municipals de l’oposició (C’s, SAeC i MES), a proposta d’ERC, van voler presentar al ple una moció conjunta amb una intenció molt clara: la creació d’una Comissió especial d’investigació i seguiment sobre la contaminació de la platja del Litoral.

La moció concreta molt els objectius que busca la comissió i que són cinc: (1) Trobar la causa originària de la contaminació a la platja del Litoral, (2) depurar les responsabilitats polítiques que hi pugui haver, (3) fixar un espai estable de transparència i comunicació entre tots els partits del consistori i les entitats de la societat civil, (4) disposar de tota la informació i (5) poder actuar de forma coordinada de cara a les reclamacions a d’altres administracions, especialment al Ministeri de Transició Ecològica.

En Rubèn Arenas, regidor d’ERC i cap de l’oposició, ha defensat la moció expressant tots els dubtes que ha suscitat el tancament de la platja del Litoral: “Quin és l’origen de la contaminació d’aquesta platja? Quan de temps fa que hi era? Es coneixia, com així apunten els informes previs? Per què no s’havia fet res, si ja es coneixia l’existència d’aquesta contaminació? En quina situació queda la salut dels treballadors que han dut a terme l’obra del cable submarí? Per què ha aflorat la contaminació? Per l’obra, pels temporals, per ambdós o per una altra circumstància que desconeixem? Es podria haver evitat la situació actual? Què farem com a Ajuntament a partir d’ara? Escoltarem les entitats mediambientalistes? Pagarà el Ministeri la descontaminació? Quan?”. La gran quantitat d’interrogants existents fa palesa la necessitat de fer una comissió que ho investigui i aclareixi els fets.

Moció de Jovent Republicà per garantir l’habitatge digne 

També es va presentar una moció amb l’objectiu de garantir l’habitatge digne a Sant  Adrià de Besòs, especialment enfocada a millorar la situació dels i les joves adrianencs i adrianenques. Així ho expressava la regidora Cristina Meseguer: “A Sant Adrià podem observar com la població jove, d’entre 18 i 35 anys, està disminuint considerablement. Això és a causa del fet que els joves han de destinar el 110% del seu sou a l’habitatge, una situació absolutament inassumible, fet que ens aboca a haver de marxar de la ciutat.”
La moció demanava, entre d’altres coses: fer un estudi de la propietat dels pisos a Sant Adrià amb la voluntat de posar a disposició els pisos buits per al jovent adrianenc, la creació d’un programa especial per a joves que els ajudi a trobar un habitatge assequible a la ciutat, i fer públiques les dades de desnonaments i els motius per la detecció dels problemes més comuns i trobar una solució global per fer-los front.

Ajust del BCIL i romanents de tresoreria

En l’apartat de votacions de temes de la ciutat, sobresurten la votació sobre l’ajust del BCIL i els romanents.

En el cas de l’ajust del BCIL, els republicans hi han votat en contra per les formes en què s’ha portat al Ple, en primer lloc perquè encara no s’han resolt les al·legacions del PDU i perquè encara no hi ha la garantia de saber quin serà el projecte que s’allotgi, i perquè el BCIL va costar molt de temps que s’aprovés i ara es vol canviar en només deu dies, temps que consideren totalment insuficient per a una modificació d’aquesta magnitud.

D’altra banda, en el cas dels romanents els republicans també hi van votar en contra, de nou per les formes, per la manca de voluntat de consensuar i de respectar els acords, sumat a algunes deficiències tècniques que ha assenyalat l’interventor . En aquest sentit, el grup d’ERC va adverteir a l’equip de govern que si segueix per aquest camí, perdran la col·laboració del seu grup municipal en temes de ciutat, atesa la sensació constant de manca de planificació i de desordre en l’acció del govern.

Precs i preguntes

Durant el torn de precs i preguntes, el regidor Pol Carrión va preguntar a l’equip de govern si mai es va demanar a l’empresa constructora de l’hotel Hard Rock sobre la contaminació de l’espai a on està sent construït, i també si té coneixement i ha pogut comprovar el rumor que diu que aquesta empresa duu a terme vessament d’aigües freàtiques directament al mar.