Sant Adrià de Besòs

Notícia

85è aniversari de la mort de l’adrianenc Bonaventura Jofre a mans del feixisme

Memòria històrica, República, Centre Republicà Adrianenc
Bonaventura Jofre i Pau
Avui fa 85 anys, durant la matinada del diumenge 19 de juliol del 1936, un jove adrianenc de 23 anys esdevenia una de les primeres víctimes mortals de la subversió feixista que havia començat dos dies abans al Marroc espanyol en contra de la Segona República. Va ser mort al carrer del Parc, al costat del Govern Militar de Barcelona. El seu nom era Bonaventura Jofre i Pau.

Nascut l’any 1913, en Bonaventura va ser una persona compromesa amb la causa de la classe treballadora i de les forces d’esquerres del país. De ben jove es va fer soci del Centre Republicà Federal Adrianenc, adherit a ERC, i ja durant la Segona República, l’abril del 1933, també es va donar d’alta a l'Ateneu Nacionalista del Districte IV de Barcelona.

Des d’ERC Sant Adrià i des del Centre Republicà Adrianenc volem retre-li homenatge en l’aniversari de la seva mort. Mantenir viva la seva memòria ens connecta amb el fil roig del republicanisme que des de fa 90 anys defensem a Esquerra Republicana de Catalunya, també des de la nostra ciutat. Precisament la seu del partit a Sant Adrià va agafar el nom de Centre Republicà Adrianenc, en tant que ens considerem hereus del llegat de republicanes i republicans, que com el Bonaventura van lluitar per un ideal d’igualtat, llibertat i fraternitat i que o van patir repressió o van acabar deixant-hi la vida.

Finalment, agraïm a l’historiador Jordi Albadalejo Blanco la informació que ens ha proporcionat per poder escriure aquesta nota.