Sant Adrià de Besòs

Notícia

ERC Sant Adrià presenta una moció per declarar persona non grata Felip VI

Antoni Vélez (esquerra) i Rubèn Arenas (dreta) entregant la moció a l'ajuntament
Antoni Vélez (esquerra) i Rubèn Arenas (dreta) entregant la moció a l'ajuntament
Els regidors republicans han entrat aquest matí al registre una moció per declarar el monarca Felip VI i qualsevol altre representant de la monarquia espanyola persona non grata al municipi. Basen la seva petició en l’anacronisme històric de la institució i els seus orígens franquistes.
 
Esquerra Republicana de Catalunya ha fet entrega al registre de l’ajuntament d’una moció que, si prospera, declararia persona non grata el rei, i es sumaria al llistat de municipis que darrerament han aprovat mocions en el mateix sentit, com ara Arenys de Munt, Cervera, Breda o Torelló.
 
Entre els acords que es demanen també figura “evitar participar com a Ajuntament de Sant Adrià de Besòs en qualsevol acció que suposi un reconeixement de la figura de Felip VI o de la monarquia espanyola”.
 
En el seu escrit, el partit inclou fins a set al·legacions que justifiquen la seva petició. El text destaca el fet que representa la màxima figura institucional d’un Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya, o l’anacronisme històric i els valors “completament oposats als que han de regir una societat democràtica, de la qual els principis d’igualtat i mèrit han de ser una pedra angular”.
 
També fa referència a qüestions d’actualitat, com la relació de Pilar de Borbó amb els Papers de Panamà.
 
Entre les justificacions fa menció a la manca de respecte vers la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la qual no va voler rebre perquè li fos comunicat el nomenament del President de la Generalitat, així com la postura no neutral que ha adoptat Felip VI envers el procés polític que viu Catalunya.
 
Pel que fa als seus orígens, l’escrit destaca el fet que la monarquia espanyola va ser restituïda en el poder per la dictadura feixista i que se sustenta en la Constitució Espanyola del 78, “la qual va ser votada per menys de la meitat dels ciutadans actuals de l’Estat espanyol”.