Sant Adrià de Besòs

Notícia

Sant Adrià aprova la moció de suport a la reparació jurídica de les víctimes del franquisme

Resultat de la votació de la Moció
Resultat de la votació de la Moció

El ple de Sant Adrià ha aprovat la moció presentada per ERC que instava a la condemna del franquisme i el suport a la Proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que està en tràmit al Parlament de Catalunya.

La moció, que va ser votada per punts a petició de PP, va tenir el suport unànime del consistori en el punt de condemna del franquisme i va comptar amb les abstencions de PP i C’s en el punt referent al suport a la llei que està tramitant el Parlament.

Els grups de PSC, SAeC, ICV, MÉS i CDC van adherir-se a la moció. D’aquesta manera la moció proposada per ERC va prosperar favorablement.

La moció, presentada poc després del 80è aniversari de l’alçament militar que va provocar la Guerra Civil Espanyola i la posterior dictadura franquista, posava especial rellevància en els crims comesos durant els quaranta anys de dictadura, en particular en els judicis sumaríssims. Molts d’aquests consells de guerra acabaven en penes de presó, reclusions en camps de concentració i execucions en espais com el Camp de la Bota, situat a Sant Adrià.

La moció va ser defensada pels regidors d’ERC, que ho van fer conjuntament entroncant l’argumentació amb l’emocionada explicació del patiment que va causar el franquisme a les seves famílies.

En paraules del regidor Rubèn Arenas,“cal un suport explícit a la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme en el marc de la la memòria històrica, que ha de ser un punt cabdal dels valors que ha de defensar la República Catalana”.

Per altre banda, el regidor Antoni Vélez va remarcar que “cal declarar nuls tots els consells de guerra sumaríssims i les corresponents sentències, i d’una vegada per totes aconseguir la restitució de les famílies víctimes del franquisme”.