Sant Adrià de Besòs

Notícia

Esquerra Republicana presenta el seu pla per als barris de l’Eix Besòs

  • Antoni Vélez, Rubèn Arenas, Ernest Maragall, Lourdes Arrando i Trini Capdevila ERC Sant Adrià - Dídac Puente
Els candidats d’ERC a Sant Adrià, Rubèn Arenas, i a Barcelona, Ernest Maragall, han presentat aquest diumenge un pla d’acció per a l’anomenat Eix Besòs, un espai entre les dues ciutats que, segons els republicans, s’han de construir “amb òptica republicana”. Aquest pla ha de fructificar en un ‘compromís pel Besòs’ signat a banda i banda del riu per les dues ciutats.

En el seu primer acte com a candidat a l’alcaldia de Sant Adrià de Besòs, el republicà Rubèn Arenas ha defensat “un projecte que s’ha d’articular des dels barris, amb visió de ciutat metropolitana, però que també és un projecte pel país: un projecte que es diu República”.

Per a Arenas “República vol dir igualtat, que els veïns de les dues ribes del Besòs, sigui quina sigui la ciutat a què pertanyen, siguin ciutadans de primera” i per aconseguir-ho el candidat d’ERC ha insistit a “recuperar drets perduts de la classe treballadora, conquerir drets nous, lluitar en favor dels drets civils i democràtics de tots els ciutadans, pensin com pensin, o lluitar contra el canvi climàtic”.

Arenas ha cridat a fer República des dels barris: “la suma dels barris republicans ens donaran ciutats republicanes, i quan tinguem ciutats republicanes, la República serà imparable”.

Rubèn Arenas ha defensat que Esquerra Republicana de Catalunya és el garant d’aquest canvi: “La República vol dir construir-ho tot de nou i Sant Adrià ha de tenir un paper cabdal en aquest canvi de 180 graus, que passa indefectiblement per un canvi a la nostra pròpia ciutat”.

Punt de trobada
El candidat d’ERC per Barcelona, Ernest Maragall, ha trencat el mite de la frontera; “no venim al punt de frontera de dos barris, venim al punt de trobada”. I per fer-ho ha fet una crida a “arremangar-nos” per sentir-nos orgullosos i treballar per les nostres ciutats i la seva gent.

Els nivells de desigualtat són inadmissibles i ho hem de començar a canviar des dels ajuntaments. República vol dir equitat”, ha reblat.

Maragall ha proposat un compromís: “Hem de concentrar forces i sumar energies. L’eix del Besòs ha de ser un eix de suma i complicitats. Proposo un compromís pel Besòs”, i ha animat a no resignar-se: “Hem d’anar a totes. El nostre pitjor enemic és la resignació. La nostra obligació és construir la República”.

Deute històric
El regidor de Sant Adrià Antoni Vélez ha parlat del deute històric de les administracions amb l’Eix Besòs: “és el moment que ens posem en peu i reclamem el deute històric que han tingut les diferents administracions amb els barris de l’Eix Besòs”.

Vélez ha parlat de llibertat i apoderament: “El republicanisme és posar el ciutadà o ciutadana al centre de tot, i ha arribat el moment que els ciutadans puguem prendre les decisions i parlar de tot allò que vulguem. Una societat de ciutadans i ciutadanes lliures, que afronten de manera imaginativa els grans reptes de futur que tenim”.

El regidor adrianenc ha parlat de les lluites històriques i com van fer política des de baix per equiparar-ho a la situació actual. “Perquè aquells que us diguin que els barris humils i lluitadors no han d’entrar en política, que només s’han de preoucupar del dia a dia, els hem de recordar que per aconseguir aquestes papereres, aquests centres cívics, aquests busos, no us vàreu quedar a casa, i que el Besòs pot i ha de tenir un paper a la política catalana. Avui no són papereres, avui és aire més net, millors línies d’autobús, menys soroll, més seguretat o neteja dels carrers…”.

Vélez ha cridat a l’esperit de l’intifada del 1990 per seguir treballant: “Així que, seguint les ensenyances d’aquells qui aquí, en aquesta plaça, van lluitar per un barri millor a les intifades del Besòs, seguirem treballant”, i ha cridat a no rendir-se, com no ho van fer quan només els votaven 3 persones al col·legi on en les darreres eleccions ERC va ser la tercera força electoral.

Record per als presos i exiliats
El record als presos i exiliats ha estat present durant tot l’acte, amb mencions explícites de Cristina Meseguer, candidata de les Joventuts d’Esquerra a la llista de Sant Adrià, que ha presentat l’acte. També Antoni Vélez n’ha tingut un record amb la famosa cita d’Oriol Junquerassom el fruit de moltes derrotes, i som la llavor de totes les victòries”. Arenas ha recordat com el mateix Junqueras el va acompanyar fa quatre anys en el primer acte com a candidat a les eleccions del 2015, mentre que en aquesta presentació està reclòs a Lledoners.