Sant Adrià de Besòs

Notícia

Esquerra Republicana es conjura per "perseverar” en la memòria del Camp de la Bota

  • Un moment de l'acte ERC Sant Adrià
  • Un moment de l’acte ERC Sant Adrià
  • La consellera de Justícia, Ester Capella, i Rubèn Arenas, durant la ofrena floral ERC Sant Adrià
  • La consellera de Justícia, Ester Capella, durant la seva intervenció ERC Sant Adrià
  • El candidat republicà, Rubèn Arenas ERC Sant Adrià
  • El regidor d’ERC Sant Adrià, Antoni Vélez ERC Sant Adrià
  • Moment de la ofrena floral ERC Sant Adrià
La consellera de Justícia, Ester Capella, ha cridat aquest dissabte a perseverar en la preservació de la memòria històrica en l’acte anual d’Esquerra Sant Adrià en record dels més de 1.700 afusellats en el Camp de la Bota de Sant Adrià de Besòs.
 
L’acte, conduït pel candidat a l’alcaldia de Sant Adrià de Besòs, Rubèn Arenas, ha comptat també amb la participació del regidor republicà Antoni Vélez, la néta de l’alcalde badaloní Frederic Xifré, Maria Rosa Xifré, i el president de la sectorial de Memòria i Reparació, Antoni Bou.
 
La consellera de Justícia, Ester Capella, ha fet seu aquest dissabte el vers d’Apel·les Mestres, en referència a aquells que volen esborrar la memòria de llocs com el Camp de la Bota de Sant Adrià. “Per més que feu, no passareu!”, ha reblat. Capella l’ha pronunciat en l’acte anual en memòria d’aquells que van ser assassinats en el Camp de la Bota entre els anys 1939 i 1952.
 
Capella, com ja havien fet també els oradors previs, ha fet referència a Salvador Puig Antich, en el 45è aniversari de la seva execució per garrot vil a la presó Model de Barcelona. La Model ha estat tancada recentment pel seu predecessor en el càrrec, Carles Mundó, que està sent jutjat en la causa contra els independentistes catalans.
 
Durant les seves intervencions el candidat a l’alcaldia de Sant Adrià de Besòs per Esquerra Republicana de Catalunya, Rubèn Arenas, ha fet valer el projecte republicà i ha defensat el seu projecte com a garantia de manteniment de la memòria. Ha reclamat als assistents fer-li confiança el pròxim 26 de maig per garantir una dignificació de l’espai de memòria i que aquest sigui de primer ordre.
 
El regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià, Antoni Vélez, ha fet valdre tota la feina feta en matèria de Memòria Històrica durant aquests quatre anys: “Som els defensors de totes les causes, per minoritàries que siguin. Som els de la feina de formigueta, incansables. I gràcies a nosaltres la dignificació d’aquest espai és un tema que està en l’agenda”.
 
Vélez ha destacat la perseverança del seu grup en aquesta matèria, i ha emplaçat els assistents a tornar-hi l’any vinent, esperant que es faci ja en un nou espai que dignifiqui el record dels allí assassinats. També ha destacat que, malgrat que ERC va ser àmpliament perseguida i represaliada, “no només militants de partits polítics van ser afusellats, també sindicalistes, i centenars de persones anònimes, que sense tenir cap relació amb cap partit o sindicat, van ser víctima de les enveges de veïns”. 
 
Maria Rosa Xifré, néta de l’alcalde de Badalona durant la República, Frederic Xifré, ha fet una defensa de la memòria del seu avi, de qui ha recordat era un bon home a qui van matar pels seus ideals el 15 de febrer del 1940.
 
El president de la sectorial de Memòria i Reparació d’ERC, Antoni Bou, ha tingut també un moment de record per a Puig Antich i tots els represaliats pel franquisme, tant en el Camp de la Bota com a la resta de Catalunya i l’Estat espanyol.
 
Ofrena floral
L’acte s’ha acabat amb una ofrena floral al peu del panell que el Memorial Democràtic té instal·lat en l’espai que actualment ocupa l’aparcament d’una botiga de material esportiu. Els assistents han pogut deixar clavells en record de tots aquells que hi van perdre la vida.
 
Xocolatada popular
Abans de l’inici de l’acte l’Associació Cultural Alcalde Xifré, que recorda la memòria de l’alcalde badaloní Frederic Xifré, ha ofert una xocolatada als assistents.