Sant Adrià de Besòs

Notícia

Compromís Besòs: l’acord d’alcaldables d’ERC, impulsat per Ernest Maragall, per transformar els barris del riu Besòs

Foto de grup a la llera del riu Besòs
Foto de grup a la llera del riu Besòs
El candidat republicà a l'Ajuntament de Barcelona es troba amb un seguit d'alcaldables d'Esquerra, entre els quals hi ha Rubèn Arenas de Sant Adrià, per presentar el Compromís Besòs, una iniciativa per seguir creant ciutat i noves oportunitats en una de les zones més afectades per la crisi.
 
Aquest matí, Ernest Maragall s'ha trobat al Parc Fluvial del Besòs amb candidats d'Esquerra a l'Àrea Metropolitana per evidenciar el seu suport al Compromís Besòs, una idea que ja van apuntar els candidats barceloní i adrianenc en l’acte conjunt que van realitzar el passat desembre a la plaça 25 d’Octubre de Sant Adrià de Besòs.

En el compromís s’hi recullen un seguit de mesures que contemplen:
  • Acordar un full d'inversions a la zona del Besòs, 
  • Dotar de recursos humans, materials, econòmics  i de governança el Consorci del Besòs (integrat per Barcelona, Sant Adrià, Badalona, Santa Coloma i Montcada, la Generalitat  i l'AMB)
  • Desplegar un Pla d’Actuació integral per a persones en situació de vulnerabilitat residencial, a banda i banda del riu,
  • Impulsar els projectes pendents al territori (l'AVE de la Sagrera, les Tres Xemeneies, la connexió de les dues lleres del riu, reactivar els polígons d'activitat econòmica i integrar les grans infraestructures que travessen el territori com la Ronda, l’R2 i la C-31). 
  • Crear un calendari d’accions per combatre la contaminació, especialment a la zona Fórum, 
  • Impulsar un nou Pla de Transformació del barri de la Mina, millorant la seguretat i donant eines sociolaborals als seus habitants
  • Posar en marxa les mesures necessàries per protegir el Parc Fluvial del Besòs i declarar Zona Humida protegida la desembocadura del Besòs.
"La capacitat i l’exigència transformadora de la ciutat que estem assumint com a projecte l’hem vist avui a la llera del Besòs. No estem aquí fent-nos la fotografia perquè estem en campanya, sinó que estem assumint un compromís real, el Compromís Besòs", ha assegurat Maragall, que ha recordat la potència 'no desplegada' de la zona i la importància per crear consciència de l’ús que se li ha de donar: "Al Besòs viuen un milió de persones. Tenim aquí una realitat que mereix ser contemplada com a tal des del punt de vista de creació de ciutat".

Pel candidat republicà a l’alcaldia de Sant Adrià, Rubèn Arenas, “amb aquest compromís estem iniciant un canvi de paradigma en què Sant Adrià deixa de ser un calaix de mals endreços de la capital catalana, i passa a ser una ciutat amb la qual hi treballen coordinadament per posar el ciutadà per davant de tot”.

En la roda de premsa posterior, celebrada al terrat de la Nau Bostik amb vistes a la transformació de La Sagrera, la diputada i número 6 de la llista de Barcelona, Eva Baró, ha volgut destacar la situació d’emergència habitacional en la qual es troba la ciutat, 4 anys després que Colau arribés al govern municipal: "El 40% de les famílies han de dedicar més del 40% dels seus ingressos a l’habitatge. Segueixen els desnonaments i els habitatges que es van prometre no s’han construït".

Per la seva banda, la candidata i número 9 de la llista, Maria Buhigas, ha reivindicat l'urbanisme com una eina potent per fer més habitatge i més ciutat: "Quan hi ha lideratge polític, objectius clars i ganes de treballar per aconseguir transformacions, les coses surten. Volem que la ciutat engoleixi la Sagrera i la ciutat descobreixi i gaudeixi del Besòs, i per això hem de posar tot el nostre compromís al servei d’un territori que té moltes oportunitats i portar la ciutat fins als límits per conquerir-los", ha afirmat la urbanista.