Sant Adrià de Besòs

Totes les notícies


Moment de la presentació

Un monument amb gairebé 1.700 tubs de ferro recordarà les persones afusellades al Camp de la Bota

El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, hi destina uns 500.000 euros. La instal·lació estarà ubicada a la zona central del futur parc Campus Diagonal-Besòs.   El Bosc d'empremtes, de l'artista Francesc Abad, estarà format per 1.686 tubs de ferro que estaran disposats en 36 fileres. Cada tub tindrà 6 metres d'alçada i 50 mil·límetres de diàmetre. Estaran situats sobre una empremta digital de 12 metres d'allargada i gairebé 8 metres d'amplada. L'empremta i els tubs representaran la singularitat de c adascuna de les 1.686 persones que van ser afusellades pel franquisme al Camp de la Bota entre els anys 1939 i 1952. L'obra evoca un raspall disposat cap per amunt sobre una empremta dactilar. És una imatge inspirada en la cita “cal passar el raspall a contrapèl per la història”, del filòsof Walter Benjamin.   Parc memorial amb itineraris El Bosc d'empremtes serà especialment visible des de la Ronda Litoral. Estarà ubicat en una zona central del futur parc Campus Diagonal-Besòs, que el Consorci del Besòs està construint en uns terrenys ubicats entre el Fòrum i el barri de la Mina. Una part d'aquest espai formava part de l'antic Camp de la Bota.   El projecte artístic preveu convertir el lloc en un parc memorial, amb la creació d'itineraris que recorrin els projectes memorials realitzats anteriorment a la zona. En aquest sentit, un mur situat a uns metres del Bosc d'empremtes explicarà la història del Camp de la Bota durant el franquisme i la postguerra. Uns bancs amb forma de fletxa senyalitzaran un recorregut pels altres espais de memòria que ja estan ubicats en llocs pròxims: Fraternitat (1992), placa d'homenatge als veïns del Camp de la Bota (2015) i Parapet de les executades i els executats (2019), obra també de Francesc Abad.   La Direcció General de Memòria Democràtica, organisme que depèn del Departament de Justícia, finançarà el Bosc d'empremtes, el mur explicatiu i les senyalitzacions de l'itinerari.

Un moment de l'acte

Esquerra Republicana es conjura per "perseverar” en la memòria del Camp de la Bota

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha cridat aquest dissabte a perseverar en la preservació de la memòria històrica en l’acte anual d’Esquerra Sant Adrià en record dels més de 1.700 afusellats en el Camp de la Bota de Sant Adrià de Besòs.   L’acte, conduït pel candidat a l’alcaldia de Sant Adrià de Besòs, Rubèn Arenas, ha comptat també amb la participació del regidor republicà Antoni Vélez, la néta de l’alcalde badaloní Frederic Xifré, Maria Rosa Xifré, i el president de la sectorial de Memòria i Reparació, Antoni Bou.   La consellera de Justícia, Ester Capella, ha fet seu aquest dissabte el vers d’Apel·les Mestres, en referència a aquells que volen esborrar la memòria de llocs com el Camp de la Bota de Sant Adrià. “Per més que feu, no passareu!”, ha reblat. Capella l’ha pronunciat en l’acte anual en memòria d’aquells que van ser assassinats en el Camp de la Bota entre els anys 1939 i 1952.   Capella, com ja havien fet també els oradors previs, ha fet referència a Salvador Puig Antich, en el 45è aniversari de la seva execució per garrot vil a la presó Model de Barcelona. La Model ha estat tancada recentment pel seu predecessor en el càrrec, Carles Mundó, que està sent jutjat en la causa contra els independentistes catalans.   Durant les seves intervencions el candidat a l’alcaldia de Sant Adrià de Besòs per Esquerra Republicana de Catalunya, Rubèn Arenas, ha fet valer el projecte republicà i ha defensat el seu projecte com a garantia de manteniment de la memòria. Ha reclamat als assistents fer-li confiança el pròxim 26 de maig per garantir una dignificació de l’espai de memòria i que aquest sigui de primer ordre.   El regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià, Antoni Vélez, ha fet valdre tota la feina feta en matèria de Memòria Històrica durant aquests quatre anys: “Som els defensors de totes les causes, per minoritàries que siguin. Som els de la feina de formigueta, incansables.

Per un Camp de la Bota digne amb la memòria

Aquest dissabte 2 de febrer tornem un any més a organitzar un dels actes més especial d'ERC Sant Adrià: la reivindicació de la dignitat d'aquells que van perdre la vida per defensar els seus principis. L'acte, com sempre, està organitzat amb la bona gent de la sectorial de memòria d'ERC, així com l'associació AC Alcalde Xifré Badalona. Tindrem la presència de la Consellera de Justícia Ester Capella. A les 11h farem una xocolata amb tots els presents, i a les 12h començarem l'acte polític. En acte polític hi participaran el regidor d'ERC Antoni Vélez, Rosa Ma Xifré, neta de l'alcalde republicà Frederic Xifré i Toni Bou, president de la sectorial de Memòria i Reparació. L'acte serà presentat per l'alcaldable d'ERC a Sant Adrià, Rubèn Arenas. Veure a l'agenda »

Camp de la Bota

Posicionament sobre el futur del Camp de la Bota

Arran de les darreres informacions aparegudes sobre la construcció d’un hotel a l’espai a on ara hi ha la placa en record dels afusellaments del Camp de la Bota, des d’Esquerra Republicana - Sant Adrià de Besòs volem manifestar que debat de l’hotel no ens farà oblidar el que és més important per nosaltres que es la creació d’un espai de memòria de primer ordre que dignifiqui les 1.700 víctimes. 8 demandes clau respecte el Camp de la Bota 1. L’actual espai que ocupa aquest recordatori, i l’estat lamentable de conservació del mateix, no són dignes d’un espai a on van ser represaliades més de 1.700 persones. 2. La construcció d’un hotel en la zona que ocupa actualment el Camp de la Bota és el resultat del pla urbanístic de la zona i de no tenir la propietat del terreny, existeixen interessos privatius que són posats per davant de la memòria. Un pla que, per no ser presents al consistori en legislatures anteriors, Esquerra no va poder votar. 3. En els plans inicials hi havia un petit espai reservat per allotjar la placa i el panell informatiu actual. Ens mostrem totalment contraris a aquest plantejament, ja que significaria arraconar la memòria dels represaliats. 4. Davant dels dubtes que en els darrers mesos han sorgit sobre l’emplaçament concret del denominat “parapeto” (espai on es realitzaven els afusellaments), demanem que el Memorial Democràtic determini el punt concret on es van dur a terme els afusellaments. 5. Demanem, així mateix, que en el punt exacte que es determini s’instal·li una placa commemorativa com s’està fent arreu d’Europa a l’estil de les llambordes Stolpersteine, i si es possible per les limitacions de l'espai, es construeixi l'espai memorialistic que reclamem. 6. La dignificació del Camp de la Bota passa per la creació d’un espai de memòria de primer ordre, no només l’adequació de l’espai actual. S’ha de traspassar l’àmbit municipal i convertir el Camp de la Bota en un lloc de referència a nivell nacional, un espai de país.

Gemma Pla, presidenta de la Secció Local de Sant Adrià fent l’ofrena al Camp de la Bota

Esquerra Sant Adrià reclama la dignificació del Camp de la Bota

Més de 150 persones van voler retre homenatge ahir als més de 1.700 afusellats al Camp de la Bota durant el franquisme. L’acte ha estat organitzat per la secció local de Sant Adrià i la sectorial de Memòria i Reparació d’Esquerra Republicana.   Ester Capella, diputada al Congreso de los Diputados de Madrid per ERC, ha reclamat aquest dissabte la dignificació del Camp de la Bota en el marc de l’acte que ha organitzat Esquerra aquest dissabte. “Segueix sent un espai indigne i no s’ha valorat prou el que representa per a la memòria col·lectiva” ha dit. Capella ha recordat la feina feta pels consellers Carles Mundó i Raül Romeva per avançar en la recuperació de la memòria dels afusellats, amb lleis com la d’anul·lació dels judicis franquistes. Una reivindicació local El regidor de Sant Adrià Antoni Vélez ha recordat que l’any passat ja es va aprovar una moció a l’ajuntament de Sant Adrià per dignificar l’espai, però que no s’ha avançat gaire. Vélez ha afirmat que des d’Esquerra no s’aturaran fins a aconseguir-ho, i que hi tornaran cada any. En aquest sentit ha instat els presents a reservar-se la data per l’any vinent: “vindrem aquí amb una opció binaria, o bé a celebrar la dignificació de l’espai, o a tornar-la a reclamar”.  Una reivindicació de gènere L’acte també ha posat l’accent en la repressió patida per les dones. La secretària de dones de la sectorial de Memòria i Reparació, Meritxell Benedí, ha posat l’accent no només en les dotze dones afusellades en aquest indret. Benedí ha posat llum sobre la resta de repressions que van haver de patir totes aquelles dones que s’havien significat durant la República. “Moltes dones van patir la repressió franquista per haver treballat durant la segona república, o per haver-se divorciat, i van ser víctimes de les denúncies de la família de la seva ex parella, o no van poder tornar a la feina que havien desenvolupat mai més”. Ofrenes dels familiars i propparents L’acte ha conclòs amb una ofrena floral per part d’una representació de les seccions locals d’aquelles ciutats en les quals alguns dels seus militants o representants polítics van ser afusellats al camp de la Bota, així com descendents directes de persones assassinades en aquest espai.

Atenció canvi d'hora

Camp de la Bota: Dignitat i memòria

Sota el títol "Camp de la Bota: Dignitat i memòria" la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià de Besòs durà a terme el proper dissabte 25 de febrer a les 11.30 h. un acte reivindicatiu al Camp de la Bota de Sant Adrià. Després de la derrota republicana a la guerra civil espanyola, i ja abans, a les acaballes de la mateixa guerra civil, les tropes franquistes van elegir el Camp de la Bota a Sant Adrià com a espai per a practicar les execucions d'aquelles persones que havien estat condemnades a mort per part d'uns tribunals sense cap garantia democràtica. Un autèntic règim de terror i barbàrie que va durar fins ben entrats els anys 50, i van deixar rere seu més de 1.700 persones afusellades. D'aquesta manera els habitants de Sant Adrià es despertaven de bon matí amb el so de la mort acompanyant l'albada, i la nostra ciutat forma part d'una de les pàgines més negres de la història del país. Actualment, i degut a les reformes realitzades en el litoral barceloní, i sobretot arran de la celebració del Fòrum de les Cultures, l'espai ha quedat reduït a un solitari plafó en mig d'un aparcament d'un espai comercial. Un plafó grafitejat i ple de brutícia i pixades de gos. Des d'Esquerra creiem que el Camp de la Bota mereix una major atenció i cura per part de l'ajuntament, així com d'una dignificació i adequació per a convertir-se en el que hauria de ser, un espai de record i memòria per a les més de 1700 víctimes i les seves famílies. Per tot això el proper dissabte 25 farem un acte reivindicatiu per presentar la moció que hem registrat a l'ajuntament demanant un replantejament de l'espai del Camp de la Bota que el dignifiqui com cal i que també serà l'ocasió per presentar en societat la sectorial de memòria històrica d'Esquerra Republicana. L'acte, que serà conduït pel regidor-portaveu d'ERC Sant Adrià, Rubèn Arenas, comptarà amb la presència dels diputats al Congreso Joan Tardà i Ana Surra, del regidor Antoni Vélez i dels membres de la sectorial de memòria històrica d'ERC Toni Bou i Mati Duque.