Sant Adrià de Besòs

Totes les notícies


ERC Sant Adrià aprofita el primer Ple per fiscalitzar el govern municipal sobre la seva gestió de la crisi de la COVID-19

Els republicans celebren que per fi s’hagi fet un ple després de dos mesos, on s’han pogut fer propostes i plantejar dubtes a l’equip de govern. Ha estat una situació anómala, ja que altres municipis sí havien continuat mantenint espais de control democràtic. Els republicans van presentar una bateria de preguntes, on van posar de relleu algunes incògnites en la gestió de la pandèmia per part de l’equip de govern. Aquest dilluns 5 de maig es va celebrar el primer ple telemàtic de la història de Sant Adrià i també el primer que es duia a terme des que va començar la crisi sanitària de la COVID-19. Feia ja dos mesos que no hi havia cap convocatòria, i per tant dos mesos sense cap control democràtic a l’equip de govern. L’anormalitat democràtica però, no s’ha acabat, ja que aquest primer ple només contemplava a l’ordre del dia punts ordinaris, fet que els republicans van denunciar per limitar la capacitat de fiscalització i de fer propostes a l’equip de govern, cosa que habitualment es fa a través de les mocions.  Dels punts ordinaris també va destacar la discussió sobre el nomenament del jutge de pau de la ciutat, no per la persona que ocuparà el lloc, sinó pel procediment  poc transparent que s’ha seguit per a l’elecció. Cinc blocs de preguntes per resoldre incògnites sobre la gestió de l’equip de govern  Al punt de precs i preguntes, ERC Sant Adrià va presentar una bateria de fins a vint preguntes dividides en diferents blocs, que van defensar els cinc regidors de la formació republicana.  Aquestes preguntes tractaven de temes molt diversos, però totes estaven relacionades amb la gestió de la pandèmia. Territori, qüestions econòmiques, transparència, ciutadania en risc, funcionament de l’ajuntament, residències i actuacions de cossos i forces de seguretat van ser els temes tractats pels republicans   D’entre les preguntes que es van fer destaquen les que fan referència a les propostes que ERC ha anat fent arribar al govern municipal: qüestions econòmiques per ajudar la població en temps de crisi, peatonalització de l’avinguda de Catalunya, o la no convocatòria de comissions ni plens en els primers mesos de la crisi sanitària.

ERC Sant Adrià demana tornar a celebrar plens i comissions per millorar la informació i transparència sobre la pandèmia a la ciutadania

Ni al març ni a l’abril s’han convocat els òrgans de control democràtic, com les Comissions i els Plens, per part de l’equip de govern. Els republicans creuen que de convocar-los, haguessin pogut col·laborar molt més del que ja ho han fet i l’actuació del consistori hagués estat més transparent de cara a la ciutadania. Des del 13 de març, data en la qual es va anunciar el decret de l’estat d’alarma i va començar el confinament, i fins a la diada de Sant Jordi, l’ajuntament de Sant Adrià de Besòs no ha celebrat cap òrgan col·legiat: ni Plens, ni Comissions, ni Juntes de Portaveus. Això vol dir que tota la necessària comunicació entre el govern municipal i l’oposició ha estat a través del telèfon, amb missatges o trucades.  Tot i l’estat d’alarma, els municipis de més de vint mil habitants han de convocar els seus òrgans amb una periodicitat mínima d’un cop al mes. De fet, totes les ciutats de l’entorn han continuat convocant i celebrant reunions dels seus òrgans col·legiats, ja que s’havia permès realizar-ho de forma telemàtica. Accions del govern municipal que generen dubtes entre la ciutadania Algunes actuacions de l’equip de govern, al no ser explicades, poden portar a dubtes raonables per part de la ciutadania, com ara criteris en el repartiment de materials, la situació dels serveis bàsics, les diferents actuacions de la UME, o fins i tot detalls menors que de ser explicats de forma transparent no generarien cap dubte, però que sense els espais de comunicació habituals poden generar suspicàcies entre la ciutadania.   Els republicans han ajudat i donat suport de forma activa a l’equip de govern Durant aquestes setmanes, ERC Sant Adrià ha ajudat a millorar la gestió i comunicació entre l’ajuntament i la Generalitat, i ha donat suport en temes crítics per a la ciutat en els moments més durs de la pandemia.  Tota aquesta tasca s’ha realitzat mitjançant missatges o telèfon, i la resta de partits han rebut la informació per la bona entesa i predisposició, però de manera sesgada per la manca d’espais de comunicació reglats.

Esquerra Sant Adrià vota favorablement les taxes a canvi d’un compromís per fer-les redistributives

Els republicans també presenten i aproven una moció de transparència on demanen fer públiques les agendes de l’Alcalde, regidors i càrrecs de confiança, així com un altra moció conjunta amb altres partits per convertir l’antic CAP de la Mina en una residència de gent gran i centre de dia. El ple d’octubre ha estat protagonitzat per la presentació de les taxes, el projecte econòmic -juntament amb els pressupostos- més important de cada exercici i que representa el capítol d’ingressos. ERC-Sant Adrià les ha validat després d’aconseguir que el govern municipal es comprometés a fer-les redistributives. Vot republicà condicionat a una moció per a unes taxes redistributives El ple ha començat el capítol de taxes amb la presentació per part d’ERC d’una moció que comprometia el govern a seguir en la línia de fer tot el que la legislació li permeti per tal d’adequar els impostos i taxes als diferents nivells de renda dels ciutadans de Sant Adrià. Minuts després, el partit republicà ha aprovat les taxes a conseqüència d’haver pactat aquesta moció amb el PSC, ja que creia indispensable un compromís ferm de cara al futur on s’explicités la ferma voluntat de redistribuir les càrregues fiscals. En paraules del regidor Antoni Vélez: “Hem de propiciar que els que tenen més facin un esforç extra per suplir els que tenen menys i exportar aquest model a tota la fiscalitat, sempre que la legislació ens ho permeti.”   A més a més d’aquesta qüestió, els republicans també han valorat molt positivament el sentit social i continuista dels tributs, així com la incorporació d’una taxa específica per als pisos turístics i una bonificació de l’ICIO per a les obres que introdueixin punts de càrrega per a vehicles elèctrics. Transparència L’altre moció que han presentat els republicans  adrianencs, conjuntament amb MES, ha versat sobre un tema recurrent per als republicans: la transparència com a eix fonamental del bon govern.