Sant Adrià de Besòs

Totes les notícies


Un moment de l'acte

Esquerra Republicana es conjura per "perseverar” en la memòria del Camp de la Bota

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha cridat aquest dissabte a perseverar en la preservació de la memòria històrica en l’acte anual d’Esquerra Sant Adrià en record dels més de 1.700 afusellats en el Camp de la Bota de Sant Adrià de Besòs.   L’acte, conduït pel candidat a l’alcaldia de Sant Adrià de Besòs, Rubèn Arenas, ha comptat també amb la participació del regidor republicà Antoni Vélez, la néta de l’alcalde badaloní Frederic Xifré, Maria Rosa Xifré, i el president de la sectorial de Memòria i Reparació, Antoni Bou.   La consellera de Justícia, Ester Capella, ha fet seu aquest dissabte el vers d’Apel·les Mestres, en referència a aquells que volen esborrar la memòria de llocs com el Camp de la Bota de Sant Adrià. “Per més que feu, no passareu!”, ha reblat. Capella l’ha pronunciat en l’acte anual en memòria d’aquells que van ser assassinats en el Camp de la Bota entre els anys 1939 i 1952.   Capella, com ja havien fet també els oradors previs, ha fet referència a Salvador Puig Antich, en el 45è aniversari de la seva execució per garrot vil a la presó Model de Barcelona. La Model ha estat tancada recentment pel seu predecessor en el càrrec, Carles Mundó, que està sent jutjat en la causa contra els independentistes catalans.   Durant les seves intervencions el candidat a l’alcaldia de Sant Adrià de Besòs per Esquerra Republicana de Catalunya, Rubèn Arenas, ha fet valer el projecte republicà i ha defensat el seu projecte com a garantia de manteniment de la memòria. Ha reclamat als assistents fer-li confiança el pròxim 26 de maig per garantir una dignificació de l’espai de memòria i que aquest sigui de primer ordre.   El regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià, Antoni Vélez, ha fet valdre tota la feina feta en matèria de Memòria Històrica durant aquests quatre anys: “Som els defensors de totes les causes, per minoritàries que siguin. Som els de la feina de formigueta, incansables.

Per un Camp de la Bota digne amb la memòria

Aquest dissabte 2 de febrer tornem un any més a organitzar un dels actes més especial d'ERC Sant Adrià: la reivindicació de la dignitat d'aquells que van perdre la vida per defensar els seus principis. L'acte, com sempre, està organitzat amb la bona gent de la sectorial de memòria d'ERC, així com l'associació AC Alcalde Xifré Badalona. Tindrem la presència de la Consellera de Justícia Ester Capella. A les 11h farem una xocolata amb tots els presents, i a les 12h començarem l'acte polític. En acte polític hi participaran el regidor d'ERC Antoni Vélez, Rosa Ma Xifré, neta de l'alcalde republicà Frederic Xifré i Toni Bou, president de la sectorial de Memòria i Reparació. L'acte serà presentat per l'alcaldable d'ERC a Sant Adrià, Rubèn Arenas. Veure a l'agenda »

Marta Vilalta reivindica el paper que ha de jugar Sant Adrià en la República durant el dinar de germanor d'ERC Sant Adrià

El dinar de germanor que celebren els republicans durant la festa major de Sant Adrià ha arribat a la seva tercera edició amb un centenar d’assistents. Enguany el focus ha estat posat en la repressió de l’estat espanyol i la tasca que han fet durant aquesta primera legislatura dins del consistori.   “La República s’ha de guanyar a Sant Adrià perquè sense Sant Adrià no hi haurà República”. Amb aquestes paraules cloïa el seu discurs el regidor Antoni Vélez, paraules que posteriorment feia seves la portaveu nacional d’Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Vilalta. Vélez havia començat la seva intervenció amb un record per a aquells que no havien pogut celebrar la jornada, els presos i exiliats, i També amb un record especial per a l’històric militant Miguel Blanca, traspassat recentment. Acte seguit agafava el micro en Rubèn Arenas, que ha reivindicat la feina feta des de l’oposició en els darrers tres anys. Arenas ha denunciat la manca d’iniciativa política del govern actual: “Necessitem un govern que governi, que posi l’ajuntament al servei dels ciutadans i ciutadanes, i aquest projecte és el republicà”. Arenas ha posat com a exemple algunes mocions aprovades en el ple a iniciativa d’ERC, i que després el govern no ha complert, o que ho ha fet “per marcar la casella de fet, però sense cap visió de ciutat”. El portaveu d’ERC ha afirmat que el govern de Joan Callau viu instal·lat en la màxima de “qui dia passa, legislatura empeny”.  El paper de Sant Adrià en la República L’acte ha finalitzat amb les paraules de la Marta Vilalta, portaveu d’Esquerra Republicana, que ha reivindicat el paper de ciutats com Sant Adrià en el moment històric que vivim.  Vilalta ha destacat que en alguns barris com La Catalana, el Besòs o La Mina, on històricament l’independentisme era inexistent, ara ERC sigui tercera força i fins i tot segona en algunes meses. Vilalta ha recordat que sense aquesta capacitat de sumar dels republicans no seríem on som ara, i ha animat els presents a seguir treballant per sumar, ja que serà a ciutats com Sant Adrià o Santa Coloma on naixerà la República.

El Vicepresident de la Generalitat amb els dos regidors d'ERC Sant Adrià Rubèn Arenas i Antoni Vélez

Oriol Junqueras visita l'ajuntament de Sant Adrià de Besòs per conèixer els principals reptes de la ciutat

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha visitat aquest matí Sant Adrià de Besòs i s'ha reunit amb l'equip de govern per constatar de primera mà els principals problemes de la ciutat que en els darrers mesos li han fet arribar els regidors republicans del consistori. Al Vicepresident de la Generalitat també l'han acompanyat el Secretari d'Economia, Pere Aragonès, i el Secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, per tal d'abordar les principals problemàtiques de la ciutat en aquests dos àmbits, així com copsar de primera ma les impressions i les necessitats de l'equip de govern municipal. En la reunió, que ha durat prop d'una hora, s'ha parlat dels reptes adrianencs en sanitat, ensenyament, així com els serveis socials o el front marítim. A la sortida de la reunió Oriol Junqueras ha destacat el compromís del govern per treballar al servei de Sant Adrià i dels seus habitants. Rubèn Arenas, regidor portaveu del Grup municipal d'Esquerra a Sant Adrià, s'ha mostrat satisfet amb la visita i ha declarat que “és la continuació del treball que com a interlocutors de la Generalitat al territori realitzem habitualment”. Per la seva part, Antoni Vélez, regidor d'ERC Sant Adrià, ha remarcat que “el projecte de les tres xemeneies és quelcom que va més enllà de la nostra ciutat. Es tracta d'un gran projecte metropolità que hem d'entomar en els propers anys, i la Generalitat ha de tenir i tindrà un paper en el seu futur”. Tot seguit el conseller d'Economia i Hisenda ha visitat l'antiga central tèrmica del Besòs. L'espai, del que només resten les tres xemeneies i la sala de turbines, ha esdevingut el major terreny urbanitzable a primera línia de mar de la costa central catalana. Els ciutadans de Sant Adrià van expressar en una consulta popular la seva voluntat de mantenir les xemeneies, i ara s'està cercant un projecte que dinamitzi la zona i mantingui la voluntat popular.

ERC Sant Adrià proposa, conjuntament amb MES, la creació d’un pre-consell de barri per a Sant Adrià Nord

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià, juntament amb Moviment d’Esquerres, han aconseguit aquest mes l’aprovació d’una moció en què demanaven la creació d’un pre-consell de barri per a Sant Adrià Nord, així com l’impuls i dinamització dels consell de barri existents. El ple de l’ajuntament del passat mes de març ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups, tret de les abstencions de PP i C’s, la creació d’un pre-consell de barri per a Sant Adrià Nord. El pre-consell de barri, que s’haurà de constituir en un període no superior a sis mesos, és el primer pas per a la creació d’un consell de barri per al marge dret del riu, entre el pont de l’autopista i el límit nord, a tocar de Santa Coloma i Badalona. La moció, que inclou un total de nou acords, busca també potenciar i revifar els consells de barri existents a Sant Joan i el Besòs. Entre els acords, es demana una major publicitat de la tasca dels consells de barri i una major informació sobre el seu funcionament i les tasques desenvolupades a les comissions permanents. Per al regidor i portaveu d’ERC – Avancem, Rubèn Arenas, “el consell de barri és una eina important per afavorir la participació de la ciutadania en els afers que l’afecten més de prop”. Segons els republicans, “necessitem un ajuntament amb parets de vidre i que puguem decidir entre tots, per això hem volgut crear aquest consell de barri”.  

Atenció canvi d'hora

Camp de la Bota: Dignitat i memòria

Sota el títol "Camp de la Bota: Dignitat i memòria" la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià de Besòs durà a terme el proper dissabte 25 de febrer a les 11.30 h. un acte reivindicatiu al Camp de la Bota de Sant Adrià. Després de la derrota republicana a la guerra civil espanyola, i ja abans, a les acaballes de la mateixa guerra civil, les tropes franquistes van elegir el Camp de la Bota a Sant Adrià com a espai per a practicar les execucions d'aquelles persones que havien estat condemnades a mort per part d'uns tribunals sense cap garantia democràtica. Un autèntic règim de terror i barbàrie que va durar fins ben entrats els anys 50, i van deixar rere seu més de 1.700 persones afusellades. D'aquesta manera els habitants de Sant Adrià es despertaven de bon matí amb el so de la mort acompanyant l'albada, i la nostra ciutat forma part d'una de les pàgines més negres de la història del país. Actualment, i degut a les reformes realitzades en el litoral barceloní, i sobretot arran de la celebració del Fòrum de les Cultures, l'espai ha quedat reduït a un solitari plafó en mig d'un aparcament d'un espai comercial. Un plafó grafitejat i ple de brutícia i pixades de gos. Des d'Esquerra creiem que el Camp de la Bota mereix una major atenció i cura per part de l'ajuntament, així com d'una dignificació i adequació per a convertir-se en el que hauria de ser, un espai de record i memòria per a les més de 1700 víctimes i les seves famílies. Per tot això el proper dissabte 25 farem un acte reivindicatiu per presentar la moció que hem registrat a l'ajuntament demanant un replantejament de l'espai del Camp de la Bota que el dignifiqui com cal i que també serà l'ocasió per presentar en societat la sectorial de memòria històrica d'Esquerra Republicana. L'acte, que serà conduït pel regidor-portaveu d'ERC Sant Adrià, Rubèn Arenas, comptarà amb la presència dels diputats al Congreso Joan Tardà i Ana Surra, del regidor Antoni Vélez i dels membres de la sectorial de memòria històrica d'ERC Toni Bou i Mati Duque.

Moment de la Jornada

ERC reafirma la seva aposta per la municipalització dels poliesportius en una jornada amb experts a la Biblioteca Municipal

A l’acte organitzat pels republicans van assistir en Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic de l’Ajuntament de Sabadell, i en Joaquim Perramon, catedràtic de Ciències Econòmiques. El passat divendres, Esquerra Republicana va organitzar un acte de debat i informació sobre l’estat actual dels poliesportius i la seva aposta per la municipalització d’aquests. La notable assistència de ciutadans a l’acte demostra l’interès de la ciutadania per conèixer la situació dels poliesportius i l’alternativa que proposa ERC, l’única, per ara, a la forma de gestionar que fins ara s’ha dut a terme a la ciutat. Casos a on la municipalització és una opció El primer ponent va ser en Joaquim Perramon, catedràtic en Ciències Econòmiques i natural de Sant Adrià de Besòs. Va explicar, des d’un vessant teòric, diferents aspectes sobre la gestió pública, i les oportunitats que comporta la municipalització de serveis sempre que es donin diferents condicions. Va alertar dels riscos que s’han de vigilar en un procés de municipalització i d’igual manera va reflexionar sobre la participació en partits polítics de persones interessades i expertes en gestió pública, per tal d’assessorar-los en les decisions del consistori. Exemples de municipalitzacions a d’altres municipis Un dels moments culminants de l’acte va ser quan en Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic a l’Ajuntament de Sabadell, va detallar com s’havien dut a terme municipalitzacions molt més importants en número de treballadors i pressupost afectat a la cocapital del Vallès. Guerrero va explicar com l’experiència havia demostrat que la gestió a partir de concessions privades provocava un mal servei, a més de corrupció, ineficiència i tractes de favor per part dels dirigents polítics que havien dirigit la seva ciutat en el passat. Aposta valenta per salvar els nostres poliesportius De la mà del regidor republicà local Antoni Vélez es va repassar la situació dels poliesportius de la ciutat un per un, alhora que es va reflexionar sobre el model de futur pel qual cal apostar.

Els regidors Rubèn i Antoni atenen els ciutadans al despatx

ERC Sant Adrià obre el seu despatx amb plena normalitat el 6D

Els regidors han anat a treballar al seu despatx a la sisena planta de l’Ajuntament sense cap contratemps i amb normalitat. Diversos ciutadans s’han apropat a l’oficina del grup municipal per reunir-se amb els regidors. L’accés es feia per la porta lateral del carrer Velázquez i l’edifici era buit. Aquestes han estat les singularitats de la jornada, que per als regidors d’Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià de Besòs ha transcorregut com un dia de feina habitual al servei dels ciutadans. El fet que el dimarts 6 de desembre fos festiu a molts llocs del país ha facilitat que els dos regidors d’Esquerra a Sant Adrià s’hagin pogut deslliurar de les seves obligacions laborals fora de l’ajuntament per dedicar la jornada completa a la seva tasca de regidors. Rubèn Arenas i Antoni Vélez van aprofitar el matí per treballar al despatx que el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya té a l’ajuntament de Sant Adrià de Besòs, i s’han reunit amb diversos ciutadans que s’han apropat a l’oficina del grup per trobar-se amb els regidors i transmetre les seves inquietuds i queixes sobre la ciutat. Rubèn Arenas, portaveu del grup municipal, ha volgut agrair la confiança dels ciutadans que s’han apropat al consistori: “Molta gent es pensa que la tasca de regidor és votar i fer discursos al ple, però la tasca real és trepitjar carrer i atendre persones com les que avui han vingut al despatx”. Per la seva banda, Antoni Vélez ha destacat la importància del fet que per primera vegada el 6D hi hagi hagut activitat a l’Ajuntament de Sant Adrià. En una sèrie de tuits publicats durant el mateix dimarts ha destacat el canvi de mentalitat a l’àrea metropolitana, que la independència és una solució per als problemes reals de les persones, i que aquest nou paradigma comença a fer-se evident.