Sant Adrià de Besòs

Notícia

Festa Major: Una oportunitat perduda per vertebrar

Jordi Borràs, secretari de Comunicació
Festa Major
Festa major a tota la ciutat?

Sant Adrià és una ciutat trinxada: riu Besòs, l'autopista, les rondes, les vies de tren... Són elements físics que fan que molta gent no travessi els barris, fent que segueixin existint la Sant Adrià de Dalt i de Baix, barris oblidats, la mina...

La festa major és una bona oportunitat per cosir barris, per fer que la gent vagi a barris poc concorreguts i els conegui, que trenqui tòpics i prejudicis. En definitiva: que faci ciutat Però no és el cas de les anteriores festes majors de Sant Adrià, i aquest 2019 no ha estat diferent.

Abans de res cal denunciar, un cop més, la manca d'iniciativa d'aquest equip de govern, que com diem a Esquerra, qui dia passa legislatura empeny. L'agenda d'actes d'aquest 2019 és una repetició de l'agenda del 2018, que al seu torn ho és del 2017... i així hem convertit la Festa Major en un enorme remake d'”Atrapat en el temps”, aquell film protagonitzat per Bill Murray que tothom coneix com “El dia de la marmota”.

Si entrem al detall del programa de festes, podem veure com la distribució territorial és nul·la. Hi he comptabilitzat 64 activitats entre les activitats pròpies i les anomenades “altres activitats” (no he comptabilitzat els actes corresponents a festes de barri, ni aquelles que es desenvolupen al marge de la Festa Major, com “La Mina camina” tot i que l'Ajuntament les ha afegit).

D'aquestes 64 activitats 48 (un 75%!) es desenvolupen al barri de Sant Adrià Nord, 10 (un 15,6%) a Sant Joan Baptista, 1 a la Catalana, 1 a la mina, 1 a cavall entre Sant Adrià Nord i Sant Joan i 1 a cavall entre Sant Adrià Nord i La Catalana. 

Les dues activitats restants el programa no especifica la localització exacta, malgrat que una és “animació pels carrers amb la xaranga Txandrios” que també és pels carrers de Sant Adrià Nord i l'altre el castell de focs, que tot i instal·lar la pirotècnia al pont dels Passadors (Sant Adrià Nord) serà visible per tot el municipi.

La predominança del marge esquerre del riu, i més concretament de Sant Adrià Nord és evident i no fa més que oblidar els altres barris. De fet, les dues activitats que es desenvolupen al marge dret són “Barcelona Jokers Festival” que es fa al Parc de la Pau, que pertany a la Catalana, però lluny dels habitatges; i el Torneig de Futbol Alfonso Sánchez pertanyent a “altres activitats” que organitza l'A. J. Barnabitas, fora del calendari 6-9 setembre.

Així doncs, les activitats organitzades pròpiament per l'ajuntament, no van gaire més enllà dels espais que es veuen des de les finestres de l'edifici consistorial, i que mostren la miopia i manca de ganes d'aquest govern per vertebrar una ciutat amb moltes realitats aprofitant la Festa Major.