Sant Adrià de Besòs

Notícia

Agraïment als Pessebristes de Sant Adrià

Rubèn Arenas, Regidor d'ERC Sant Adrià
Pessebre vivent
Pessebre vivent

Fa 23 anys, va nèixer fruit d’una reivindicació de barri l’associació de Pessebristes de Sant Adrià, una associació amb una voluntat de reivindicar el barri de la Catalana, llavors oblidat i marginat, d’una manera molt particular: a través de la cultura, la tradició i amb un tarannà integrador, un pessebre vivent.

Durant tot aquest temps han estat moltes les representacions del pessebre vivent que hem pogut viure a la ciutat primer al seu estimat barri, la Catalana, d’on van ser reubicats per la inminència de la seva transformació als jardins de Can Serra (MHiC). L’entitat va tenir molts dubtes davant d’aquesta reubicació però com sempre han fet van posar per davant els interessos de la ciutat, la gran afluència i el projecte davant de la reubicació amb la que no hi estaven gaire d’acord.

De fet, la reubicació els va suposar un repte en tant que assumien que la reivindicació ja no era exclusiva d’un barri sinó que abarcava tota la marca de ciutat, volien posar Sant Adrià en el mapa a través de la cultura i la tradició.

Mai ningú els hi ha posat fàcil, són 23 anys de lluita i de molta feina voluntària feta per aconseguir que Sant Adrià aparegués a les notícies per coses positives, per reivindicar l’orgull de pertànyer a aquesta ciutat, una identitat que des d’ERC Sant Adrià ens hi hem esforçat molt en cuidar i en transmetre, sense identitat no hi ha millora del que és públic i ens afecta a tots. Vivim en un món on s’està arraconant la cultura i les tradicions i on els interessos econòmics semblen primar per sobre de tot. Però la identitat es construeix amb tradicions, al carrer, amb els veïns i amb l’esforç que entitats com els pessebristes posen gratuïtament al servei d’una ciutat millor.

Després de 23 anys, l’any passat van fer una Assemblea molt dura on érem presents, i on es va deixar en suspens durant un any la celebració del pessebre vivent a la ciutat per trobar una ubicació definitiva, ja que l’Ajuntament adduint motius de seguretat van boicotejar la darrera actuació i posava en risc la ubicació. A més, un local on poder guardar els seus escenaris, estris, etc…

Serveixi com a anècdota, que al setembre durant la Festa Major els pessebristes van voler  participar fent una activitat per tal de finançar-se amb la voluntat de continuar endavant amb el projecte, però l’Ajuntament excusant-se en el clima els hi va prohibir fer l’acte.

Durant tot aquest temps, des d’ERC – Sant Adrià hem preguntat insistentment a les comissions i als Plens per aquesta situació. La resposta sempre ha estat que s’estava treballant i que en breu se’ls hi donaria una resposta. I la resposta mai va arribar ni en la forma ni en el temps, el dia abans que l’entitat fes una Assemblea per dissoldre’s va ser quan l’alcalde els hi va oferir els espais que havien demanat feia un any. Així no.

Malgrat tota aquesta feina, són pocs ens oficials els que li han reconegut durant tota aquesta trajectòria. Des d’ERC – Sant Adrià volem fer un agraïment a l’entitat pel seu esforç, per la seva contribució a posar el nom de la ciutat en valor, a ajudar a reivindicar la ciutat i el seu gran patrimoni cultural i tradicional. Moltes gràcies de tot cor! No ens agrada acomiadar-nos d’ells, de fet, alberguem l’esperança que hi tornin aviat, malgrat que ens insisteixen que la decisió és irrevocable.

L’equip de govern ens fa mal pensar. I sembla que s’estiguin arraconant les entitats de cultura i tradició catalanes, justament quan la llibertat d’expressió i els drets polítics estan més amenaçats és quan s’ha d’anar amb més compte de no ferir sensibilitats, però no és flor d’un dia. Aquest arraconament el venim denunciant de fa temps, de fet ja vàrem presentar una moció a l’Abril de suport a les entitats perquè ja veiem que es posava en perill el suport. Sabem que Pessebristes no és l’única entitat cultural i tradicional que es dissoldrà. Cal evitar la pèrdua de musculatura del nostre teixit associatiu cultural, recolzant-lo i fent que pugui continuar contribuint a la cultura adrianenca.

Gràcies Pessebristes, ens veiem als carrers i les places treballant colze a colze per la ciutat.