Santa Margarida i els Monjos

Totes les notícies

A SMiMonjos, més atenció a les festes que a l'atur.

A SMiMonjos aquesta setmana comença el cicle de festes majors amb la FM d’Els Monjos, seguirà la de la Ràpita per acabar entrada la tardor amb la de Cal Rubió. La Festa Major d’Els Monjos coincideix amb la publicació de les dades d’atur del mes de juny. El municipi continua tenint el percentatge d’atur més alt. El mes de juny a SMMonjos hi ha l’11,98% dels treballadors aturats. A Sant Sadurní hi ha el 7,63% d’atur, a Vilafranca el 10,26% i a Gelida l’11,20%. La pitjor de les dades és l’evolució anual de l’atur. A Gelida entre el mes de juny de 2018 i el mateix mes de l’any 19 l’atur ha baixat el 0,66%, a Vilafranca ha disminuït el 0,53%. A SMMonjos hi ha més persones aturades, ha augmentat l’1,20% en el darrer any. Una situació repetida que hauria de comportar un canvi de les estratègies municipals en la lluita contra l’atur i, malauradament, no és així. De l’atur, i de les ocupacions d’habitatges, són dos temes dels quals l’equip de govern no en parla mai. De les festes si. Amb el sentiment d’impotència que comporta aquesta greu situació, volem expressar la nostra solidaritat amb aquelles persones que no tenen feina, i desitjar la millor Festa Major d’Els Monjos als qui la poden o la volen celebrar.  

La manipulació informativa a SMiMonjos

El mínim que es podria exigir a una informació de l’Ajuntament de SMiMonjos és que fos veraç. Certament, hi ha d’altres valors informatius que ens agradaria afegir: transparent, clars, al servei de tots els veïns i veïnes, immediats, ... El passat dia 4 de juliol al web de l’ajuntament hem pogut llegir la crònica manipulada del segon ple municipal on no hi consta cap dels arguments d’Esquerra sobre els importants sous, indemnitzacions, o complements adjudicats a l’alcaldessa, a les regidores del govern, o a la persona de confiança qui, dit sigui de passada, no necessitarà cap qualificació, ni formació i entrarà a treballar sense fer cap oposició, ni selecció prèvia. Des d’Esquerra recomanem la lectura de la informació publicada a la pàgina de l’ajuntament - http://bit.ly/30cNuAU - llegeixin i podran veure coses tan inversemblants com que “augmentant el sous del govern i de l’oposició, la despesa de retribucions és menor ”. Del primer Ple d’aquesta legislatura, celebrat el dia 15 de juny - https://youtu.be/MwzbXfdNQcM -  , el partit del govern no va voler publicar cap fotografia on hi hagués tots els membres del nou consistori, tal com és habitual i van fer tots els altres municipis. Fotografies que es van poder veure a la premsa comarcal d’aquella setmana (El 3 de vuit, La Fura, El Cargol, etc).  De l’únic municipi on no va sortir cap fotografia del primer Ple va ser de SMiMonjos.  Això si, van publicar una fotografia de l’equip de govern, que actualment encara està a les xarxes i on no existeixen els regidors de l’oposició. A Esquerra ens comprometem a seguir treballant per la veracitat, la llibertat d’expressió i la democràcia a l’ajuntament de SMiMonjos.    

Per la llibertat d'expressió a Santa Margarida i els Monjos

Davant dels fets ocorreguts en la publicació del darrer “Nosaltres” del mes de juny,  des d'Esquerra de SMiMonjos volem manifestar la nostra solidaritat amb els companys i les companyes de Junts per Catalunya a qui el govern socialista no els hi ha deixat la possibilitat d'escriure rés en el petit espai que ens deixen als grups municipals de l'oposició. Després de 40 anys al govern de l’ajuntament, entenen el municipi com la seva finca privada i, malgrat que a la portada del Nosaltres diu que està dedicat a “la constitució del nou consistori”, en el seu interior no hi ha cap fotografia del Ple de Constitució del nou ajuntament. De l’alcaldessa hi han 21 fotografies. A Esquerra ens mantenim ferms amb el compromís de portar la democràcia al municipi i amb ella la llibertat d'expressió. Som la llavor de totes les victòries!!.  

L’alcaldessa de SMMonjos es posa el sou d’un municipi de 10.000 habitants.

En el ple extraordinari a l’Ajuntament de SMiMonjos (01-07-19) -que curiosament no va ser retransmès per streaming ni està gravat a Youtube- es van adjudicar els sous d’alguns càrrecs.  L’alcaldessa es va adjudicar un sou de 47.152 € que és el màxim permès a una localitat de 10.000 habitants, als quals cal afegir aquelles indemnitzacions, complements, dietes o quilometratges que tingui. Segons el nombre d’habitants del municipi (7.503) l’alcaldessa Imma Ferret hauria de percebre un màxim de 35.172€ treballant per l’Ajuntament el 100% del seu temps laboral. Degut a que tan sols vol treballar el 85% del seu temps al servei del municipi, el seu sou hauria de ser de 30.065,68.€. El que representa 10.005 euros menys que el sou que s’ha adjudicat. Es dona la circumstancia que, Imma Ferret, durant la passada legislatura, ja va ser l’alcaldessa que més va cobrar de la comarca. Les regidores Esteher Marmaneu i Filomena Martinez dedicaran el 100% del seu temps laboral a l’ajuntament i percebran 30.642,88€, més les indemnitzacions i els complements que s’escaiguin. En el mateix Ple es va aprovar la creació d’un càrrec de confiança de l’alcaldia -que l’oposició intueix que serà per un regidor de l’anterior legislatura- amb un sou base de 34.650 euros anuals, i al qual no se l’hi exigirà ni formació, ni qualificació. Aquestes mesures es van aprovar malgrat el vot en contra de tota l’oposició Al mateix Ple la majoria va proposar les composicions de la Comissió Informativa i de la Comissió Especial de Comptes on, degut a les irregularitats presentades, Esquerra es va negar a votar.  

Lluita contra la contaminació, policia de proximitat, fiscalitat progressiva. Eixos d’Esquerra per Santa Margarida i els Monjos

Fa uns dies hi ha hagut unes eleccions generals. A Esquerra estem contents pels resultats obtinguts arreu de Catalunya. Esquerra ha guanyat, anava de llibertat. A Santa Margarida i els Monjos hem doblat el nombre de vots i tècnicament hem empatat amb l’altra llista més votada. Aquets resultats ens empenyen, una mica més si cap, per seguir treballant i millorar  els resultats a les eleccions municipals per portar l’ aire fresc que necessita l’ajuntament.   Després de 40 anys del mateix govern municipal, d’una mateixa manera de fer, és el moment del canvi. És el moment per un altra manera de gestionar l’ajuntament. un altra manera de fer. Cal portar la democràcia i la transparència a la casa de la vila, per escoltar i per parlar amb tots els veïns i veïnes. Hem d’administrar l’ajuntament amb voluntat de servei i respecte a tothom, et votin o no et votin. On la Casa de la Vila sigui de tothom i no d’uns pocs. Voldria recordar que durant la legislatura passada, els de la majoria s’han negat a donar copies de les claus de la Casa de tothom als regidors de l’oposició. Cosa inaudita i antidemocràtica que no conec a cap altra poble que hagi passat. Aquí tan sols ells es consideraven els amos.   Soc conscient que democratitzar l’ajuntament no serà senzill, i que haurem de començar per fer d’una manera immediata  una auditoria per tal de conèixer la realitat econòmica i administrativa. Auditoria  imprescindible després de 40 anys del mateix govern, de la seva tradicional falta de transparència i de les inhabilitacions de l’anterior alcalde i de la secretaria. Paral·lelament haurem d’emprendre mesures contra la greu contaminació atmosfèrica, la contaminació de les aigües subterrànies i les del Foix, i la contaminació acústica. Tenim molta feina a fer però una de les primeres serà modernitzar el cos de policia municipal per tal que esdevingui una policia de proximitat al servei del ciutadà, que l’allunyi de l’actual imatge de policia sancionadora.

Intervenció d'ERC al darrer ple de Santa Margarida i els Monjos

Ha estat un plaer aquesta legislatura. Sempre és una decisió transcendent posar-se al servei dels veïns i veïnes del municipi. Servir als veïns, i com a conseqüència a la nostra nació, es el més gran orgull que pot tenir un demòcrata. Durant aquests quatre anys a nosaltres com a persones i com a representants d’Esquerra hem aprés moltes coses, entre d’altres com no volem que es gestioni aquest ajuntament. Es evident que al llarg de 40 anys al municipi vostès han fet coses (PSC), que quan nosaltres gestionem la Casa de la Vila evidentment respectarem, però hi ha actituds i actuacions que no  mereixen altre cosa que la nostra repulsa i denuncia. Hi ha concepte que s’ha posat de moda actualment, el populisme.  El populisme és un terme polític que es destaca per la seva constant apel·lació al «poble» com a font del poder i un vague «sentit comú» com criteri superior. El hi sona allò de “fets i no paraules”, els hi sona “nosaltres complim”, dues expressions populistes que emmarquen la seva trajectòria de gestió al llarg d’aquesta legislatura. La seva consideració de la Casa de la Vila com a finca privada, negant-se a compartir les claus de l’ajuntament amb la resta d’elegits del municipi. La seva aversió a la democràcia, rebutjant que els veïns i les veïnes poguessin votar lliurament en un local municipal al referèndum de l’1 d’Octubre, son manifestacions populistes.  Han passat anys amb una falta de criteri democràtic que els ha impedit que fins aquesta legislatura no s’hagin deixat participar directament els veïns i les veïnes en els pressuposts, que no s’hagi impulsat uns pressupostos participatius, i quan s’ha fet ha estat gracies a les propostes de l’oposició. La seva falta de voluntat de servei als veïns i de democràcia en la gestió no ha permès als veïns i regidors conèixer despeses. Despeses que masses vegades s’han dut a terme mitjançant modificacions repetides del pressupost. Obscurantisme informatiu que ha tingut la seva màxima expressió en la publicació local “Nosaltres”.

Santa Margarida i els Monjos, l’excepció comarcal

És conegut que a Santa Margarida i els Monjos caminem amb el pas canviat de la resta de la comarca. A les eleccions del 21D va ser l’únic municipi on va guanyar Ciudadanos. A les passades eleccions va ser l’únic municipi on va guanyar el partit socialista, malgrat fos per un escàs marge de vots. L’evolució dels resultats electorals al municipi ha anat paral·lela a un creixement poblacional desaforat i a una certa connivència amb les empreses immobiliàries. En el moment més àlgid del creixement, el PSC  va obtenir els seus millors resultats. Entre l’any 2000 i l’any 2008 SMiMonjos va passar de 4.600 habitants a 6.760, el PSC va obtenir a les eleccions generals de 2008 el 54,42% dels vots, Esquerra obtenia el 6,55%. Amb la crisi econòmica es va alentir el creixement municipal i a les eleccions generals de 2011 el PSC va rebre el 34,08€ dels vots, vint punts menys que l’any 2008. A les eleccions del 2015 el PSC va obtenir el 22,15% dels vots i ERC el 14,71%. A les eleccions del 2016 el PSC manté la tendència descendent i obté el 21,85%. ERC segueix amb el seu increment de votants i obté el 17,06%. Aquesta marcada tendència electoral i una important crisi econòmica que comportava un percentatge d’atur municipal superior al de la comarca, van empènyer al PSC a una política populista buscant ocupar l’espai electoral tradicional de la dreta. Com a conseqüència es van oposar activament al referèndum, van incrementar el control sobre els mitjans d’informació  municipal, es van negar a fer un cens d’habitatges desocupats en mans dels grans tenidors, a aplicar el topònims que proposa l’Institut d’Estudis Catalans pel municipi, etc... Aquesta deriva electoralista de la política municipal va culminar quan l’actual alcaldessa, a la presentació de la candidatura municipal socialista, va felicitar i agrair públicament a l’anterior alcalde la tasca realitzada. Alcalde, que juntament amb la secretaria, va ser inhabilitat pels tribunals.

Homenatge a la persones que van portar la República a Santa Margarida i els Monjos

Moltes emocions contingudes a l'acte Milicians que es va fer al Moli del Foix de SMiMonjos. Homenatge a totes les persones que van portar la República al municipi, des de l'alcalde Vidal a aquells que van defensar el govern legal representat per en Jaume Bertran, els militants d'Esquerra i la junta de la Societat Coral Republicana de la Margaridoia. Amb la participació de Toni Bou de Memòria Democràtica, que va entregar les anulacions dels judicis militars a les persones jutjades pels tribunals militars o als seus descendents de Santa Margarida i els Monjos. Recuperant la memòria històrica del municipi.

La precarització laboral i econòmica a Santa Margarida i els Monjos

Les xifres d’atur a SMiMonjos són cada mes més preocupants. Per moltes raons SMiMonjos ha viscut molt malament la crisi passada i no es prepara per a la crisi que estem entrant. El mes desembre de 2018 al municipi hi havia l’11,76% d’atur, el gener de 2019, 11,86% i el febrer el 12,69%. Allunyats dels percentatges de Sant Sadurní 7,89% el desembre, o el 8,49% els mesos de gener i febrer. Segons les ultimes dades publicades, la renda familiar disponible a Santa Margarida i els Monjos és de 15,5 milers d’euros per habitant, per sota d’altres municipis; a Sant Sadurní d’Anoia, era de 17,3, o a Gelida de 16,1. La pensió contributiva mitjana de SMiMonjos és de 834,39€, ben per sota de Sant Sadurní, 1.079,1€, o de Gelida, on era de 1.021,75€. A SMiMonjos les famílies tenen un poder econòmic més baix que el altres municipis, i paral·lelament , hi ha un atur alt que s’incrementa. La precarietat laboral ha fet sorgir la figura del treballador pobre, que segons organismes com l’OCDE o l’Airef arriba a prop de 400.000 empleats, un 17% més que anteriorment. Actualment un de cada deu treballadors és pobre. Treballadors amb uns salaris insuficients per sortir de la situació de pobresa. Són treballs a temps parcial i precaris, que acostumen a ser primeres feines per els més joves o per persones grans que s’han quedat a l’atur i es tornen a incorporar al món laboral. Situació a la qual cal afegir l’augment de les subcontractacions, fent que el salari s’aprimi perquè l’empresa intermediària es queda una part dels beneficis. En aquest context falten polítiques municipals d’ocupació i d’empresa per assegurar que totes les persones puguin exercir el seu dret a un treball digne i de qualitat. Cal treballar la formació “a mida” per a les empreses del municipi. Crear plans d’ocupació propis i ajudes a la contractació. Fomentar la creació d’empreses públiques per gestionar de forma directa els serveis municipals, l’emprenedoria i el treball cooperatiu.