Sant Andreu

Totes les notícies

Dones amb Tots els Drets

El passat dissabte dia 11 de març varem fer l'acte organitzat per la Secretaria de les Dones de Sant Andreu, per commemorar el 8 de març Dia Internacional de les Dones, a la Pl. Orfila. Vam haver de modificar l'ordre que haviem  previst  perquè estàvem consternats i volíem posar de manifest la nostra indignació i preocupació per l'apunyalament, per part de la seva parella, d'una noia embarassada i la mort del seu nadó el dia anterior a Nou Barris. Ella encara estava en estat crític. Ara sabem que va millorant i està estable. L'acte doncs es va centrar en l'actuació "Mes que iguals" de la Cia Tres son Multitud i un debat posterior al voltant de les relacions masclistes.  Es tractava, més que mai, de reforçar la necessitat de fer pedagogia amb els joves i amb els adults per eradicar actituds i comportaments que hem interioritzat com normals i que son, clarament, violències masclistes: "No es No". "Si fos la teva germana".  "Ni tu tan "macho" ni tu tan puta". "La gelosia no es amor".  Son frases que la jove companyia teatral posaven en escena i que parlen per si soles. El debat va ser molt interessant amb la participació de veïns i veïnes de Sant Andreu que es mostraven preocupats per l'augment de la violència masclista i l'impacte de les noves tecnologies en el control de la relació home-dona. La República catalana posarà en el centre de la política el feminisme. Republicans i republicanes sabem que la igualtat dels homes i les dones dona sentit al nostre desig d'independència de Catalunya. Caldran polítiques públiques per garantir aquesta igualtat encaminades a la igualtat salarial, serveis per a dones víctimes de la violència, assegurar la paritat com marquen els organismes internacionals, etc.. Polítiques i serveis necessaris per aconseguir Dones amb tots els drets  però avui hem vist que caldrà fer molta pedagogia. Volem agrair a Tres es Multitud aquest espectacle fantàstic que recomanem a tothom i els desitgem que el puguin representar a les Escoles i Instituts i molts llocs pels joves perquè son el futur i perquè es mereixen construir les seves relacions de forma igualitària.

Dones amb tots els Drets. Vine el dissabte a la pl. Orfila!!!

Benvolguts/des Us presentem aquest acte que hem organitzat el dissabte dia 11 de març a la Plaça Orfila, a les 12 del matí, relacionat amb el 8 de març Dia Internacional de les dones. La Secretaria de les dones d’ERC Sant Andreu vol estar al costat de les dones del districte, de totes les dones en realitat. Volem representar a les dones de totes les edats, de classes socials, d’orígens diversos, d’ocupacions diverses també, que viuen en tots els barris del districte.... perquè nosaltres som dones i coneixem les dificultats per tirar endavant les nostres vides i sabem la força que tenim les dones per fer front a les dificultats. Volem lluitar al costat de les organitzacions, de llarga tradició a Sant Andreu, que treballen amb l’objectiu de garantir el drets de les dones a viure dignament. Creiem que juntes ho aconseguirem. Treballar contra la feminització de la pobresa instal·lada de forma diferent en els barris de Sant Andreu. Eradicar les violències masclistes que ens converteixen en objectes sexuals i ens maten i ens cosifiquen i menystenen. Treballar per la interculturalitat amb mirada de gènere enriquint-nos i compartint els nostres sabers i expectatives de present i futur en el nostre entorn més proper i com a ciutadanes. Tenim molta feina! Dissabte veurem a la companyia teatral Tres és Multitud amb la seva obra Més que Iguals. Joves que ens presenten com son i com volen canviar les relacions masclistes. Ells i elles son el futur. Tenim una oportunitat històrica, la de construir la futura República Catalana en la que Barcelona, des dels seus barris, ha de ser capital. Capital també d’un feminisme radical perquè nosaltres no podem acceptar que hi hagin ciutadanes de segona categoria.  Us esperem!!! Marina Sánchez Casanovas Secretària de les Dones ERC Sant Andreu  

MANIFEST: DONES AMB TOTS ELS DRETS

De nou, El 8 de març de 2017, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna els 365 dies de l’any i tota i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat. Des d’Esquerra Republicana i les JERC treballem dia a dia per garantir que els drets de les dones, siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància. A nivell legislatiu, des del Principat cal impulsar noves lleis que facin valer els drets de les dones i la igualtat de gènere. Els darrers mesos la normativa catalana en matèria d’igualtat de gènere, no ha estat exempta dels atacs del Tribunal Constitucional, que ha suspès els articles de la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva entre dones i homes que regulen els plans d’igualtat a la feina, les mesures per prevenir l’assetjament sexual i la figura sindical responsable de la igualtat de gènere, entre altres. Per donar-hi resposta, el Govern de la Generalitat està treballant perquè la futura llei d’igualtat de tracte i la no-discriminació pugui suplir els articles suspesos, sense perdre de vista però, que el repte i el compromís, més enllà del desplegament normatiu, continua sent l’efectivitat d’aquests drets i garanties. Tot i els avenços realitzats, les desigualtats i la discriminació per raó de gènere encara estan presents i són massa punyents alhora. Les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, i això es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa, entre d’altres. De fet, un estudi recent d’Enginyeria Sense Fronteres fa evident que 7 de cada 10 víctimes de pobresa energètica són dones. En l’àmbit educatiu, les dones representen el 60% de les llicenciades i en canvi els càrrecs de més rellevància, en tots els sectors, continuen sent ocupats majoritàriament per homes.

La Reforma Horària. Xerrada amb Fabian Mohedano

Demà, dimarts 7 de març, a les 18:30 tindrem l'oportunitat de debatre sobre com podem optimitzar els nostres horaris. Cal fer-ne una reforma que ens permeti a totes i a tots aprofitar millor el nostre temps? A partir de quines mesures es pot tirar endavant aquest projecte? Com afectarà aquesta Reforma els nostres horaris laborals i la nostra vida quotidiana? En Fabian Mohedano, diputat de Junts pel Sí i impulsor d'aquesta proposta, ens explicarà aquesta proposta que pot incidir de forma molt concreta a les nostres vides. Us hi esperem a totes i a tots!

Què presentarem al Consell Plenari del Districte?

Aquestes son les iniciatives que presentarem demà al Consell Plenari del Districte.  (19h  a Pl. Orfila, 1) Proposició Atesa l'aturada en que es troben les obres del Pla Sant Andreu- La Sagrera Atéses  les dificultats de conectivitat pels veïns i veïnes de Sant Andreu i de Sant Martí de la trinxera que suposen les obres de la futura Estació de la Sagrera. Atesa la necessitat de conectar, cosir i crear, de nou sinergies entre els Districtes de Sant Andreu i de Sant Martí Proposició: Instar al govern municipal del Districte a dur a terme la connexió entre els barris de Sant Andreu i Sant Martí mitjançant una passera provisional o un pas alternatiu que uneixi l'Avinguda 11 de Setembre i la Rambla Prim fent possible travesar les obres del Tren d'Alta Velocitat a Sant Andreu de Palomar, a fi d'evitar la incomoditat que des de fa anys pateixen els veïns i veïnes de la zona. Prec: Atesa la gran necessitat d'equipaments que pateix la zona Nord de Sant Andreu. Atès el posicionament del Consorci de la Zona Franca de no rescindir la cessió en precari a l'Hermandad dels Legionarios fins a la venda dels terrenys. Atès l'ampli consens al barri per a la recuperació d'aquests terrnys i la fi de la cessió d'aquests a la Hermandad. Que el govern municipal compri la peça F dels terrenys de Casernes per començar a tirar endevant els projectes que es considerin més urgent i, que d'aquesta manera, les veïnes i veïns de Sant Andreu Nord puguin començar a veure resoltes algunes de les mancances que pateixen. Pregunta: Atès que el proppassat mes de desembre de 2015 l'Ajuntament va aturar el projecte d'ampliació del Centre Comercial La Maquinista. Atès que entre altres conseqüencies, l'aturada comporta un nou enderreriment en la construcció de l'Escola la Maquinista. En quin estat es troba el Projecte d'Ampliació del Centre Comercial La Maquinista i quina afectació té sobre la construció de l'edifici definitiu de l'Escola La Maquinista? Seguiment prec ERC En el plenari del 5 de maig del 2016 se'ns va acceptar la següent proposta: 1.

Sortir del despatx per escoltar els barris... El Congrés- Indians i l'autobus "20"

Una petita crònica d'un nou fracàs. (23 de febrer) Ahir la sessió de participació sobre els autobusos a Congrés i Els Indians no va anar bé. No entraré a valorar les propostes ofertes (que, resumint molt, son propostes tècniques fetes des d'un despatx però que mostren un gran desconeixement del nostre barri), però sí que valoraré les formes, perquè de vegades el com es tant important com el què . Les veïnes i veïns del Congrés i Els Indians porten mobilitzats des de fa 4 mesos. S'elimina la línia 20 de bus. Quelcom més que un bus, un símbol del barri. Després de mobilitzacions, accions reivindicatives davant del CAP, trobades amb el Districite i un prec d'ERC acceptat a plenari de Sant Andreu, s'arriba a la Assamblea veïnal d'ahir on específicament se'ls convoca per oferir-los una alternativa. Una Assemblea on els veïns volien escoltar els motius i raons tècniques de la decisió i valorar una possible proposta. Què es van trobar? Doncs es van trobar una xerrada de 40 minuts, generalista, sobre la filosofía de la xarxa ortogonal i els altres barris del Districte, exactament igual a la que es va fer fa una setmana a Can Fabra (exactament igual!) i 5 minuts per justificar el perquè de la supressió del 20 amb raons tècniques i sense un mínim d'esforç, d'empatia, envers un barri que fa anys reclama millores d'accessibilitat a la parada de metro de Maragall, un barri amb una mitjana d'edat 4 punts per sobre de la mitja de ciutat, amb tot el que això comporta, un barri que clama per no ser oblidat i abandonat, un barri que blasma pel seu comerç de proximitat i per no acabar com un simple dormitori pels seus veïns i veïnes. El que no pot fer MAI un Ajuntament, i qualsevol administració, sigui del color que sigui, es fer perdre el temps als seus veïns. El temps dels veïns és sagrat i convocar-los per passar de puntetes sobre els seus problemes, escudant-se només en raons tècniques, no és cap solució. L'Ajuntament, Distrcite i TMB han d'escoltar al barri, explicar-se, empatitzar, seure amb ells, sortir de la seva torre de gel i fer l'esforç d'anar a l'arrel del problema.

Reunió entre el Conseller Carles Mundó i les entitats de la Trinitat Vella

El passat dijous dia 9 de febrer, va tenir lloc, al Departament de Justicia de la Generalitat de Catalunya, una reunió amb el Conseller Carles Mundó a la que hi van assistir representants de les diverses entitats socials de la Trinitat Vella, l'Alfred Bosch i la Montse Benedí com a membres del grup municipal d'ERC a Barcelona, així com representants del grup d'ERC al Districte de Sant Andreu. L'objectiu d'aquesta reunió era donar, de primera mà, explicacions a les entitats veïnals, sobre el conveni signat entre  el Departament de Justícia de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, que desencalla, per fí, la problemàtica que representa per aquest barri la presència de la presó de la Trinitat. El Conseller ens va informar de la signatura d'un Conveni entre les dues administracions que obliga a ambdues (amb dates i terminis fixats per les dues parts) a posar fí a l'existència d'aquest equipament i a l'inici de la construcció de nous habitatges socials que el barri necessita des de fa tant de temps. Així mateix, el Conseller també ens va informar de la sessió que havia tingut lloc al Parlament de Catalunya (aquell mateix matí) i on es va donar aprovació  a tota una serie de propostes sobre la situació de les presons a Barcelona i que, en el cas de la Trinitat, es concreta de la següent forma: "3.- Iniciar de manera inmediata els tràmits per construir un Centre Obert a la Zona Franca que, un cop acabat, permeti tancar el Centre Obert de Trinitat Vella. Aprovar de manera inmediata un pla d'inversió pluriennal que en garanteixi la construcció. 4.- Un cop tancat el Centre Obert de la Trinitat Vella, i d'acord amb el conveni signat entre el Departament de Justícia i l'Ajuntament de Barcelona, posar l'espai a disposició de l'Ajuntament per tal que sigui destinat a la construcció d'habitatge social" La reunió va ser molt ben rebuda per part de les veïnes i veíns de la Trinitat Vella, que veuen, per fí, com es concreten compromisos ferms per part de les dues administracions, amb dates  i objectius clars.

Permanències al Casal Lluis Companys

A partir del dia 7 de febrer  el   Casal Lluis Companys estarà obert tots els dimarts de 18 a 20h. Es tracta d’oferir un espai de trobada amb el nostre conseller Quim Pañart que pugui permetre donar a conèixer la feina que s’està fent a nivell municipal i, sobretot, a poder escoltar les problemàtiques que ens vulgueu transmetre per mirar de donar-vos respostes. També serà un espai obert a poder conèixer la nostra organització i el treball que desenvolupem en els diferents aspectes (tant a nivell nacional com municipal) Us hi esperem!!!  

Cap a una República catalana amb unes veritables polítiques públiques de Memòria Històrica

El Centre Cultural Can Fabra ha acollit aquest dissabte 30 de gener un acte sobre polítiques públiques de Memòria Històrica, organitzat pels casals d'Esquerra Republicana de Sant Andreu i Nou Barris. Emmarcat dins de la campanya 'La República que farem', l'acte ha comptat amb la participació de Toni Bou, coordinador del Grup de Treball de Memòria Històrica d'ERC, Pep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la Dignitat, Roger Heredia, president del Banc d'ADN, i Ester Capella, diputada d'Esquerra Republicana al Congrés. El primer en prendre la paraula ha estat Toni Bou, que s'ha felicitat per la recent constitució de la comissió sectorial de Memòria i Reparació d'Esquerra Republicana. El coordinador d'aquest nou grup de treball ha afirmat que 'aquesta sectorial és molt transversal, perquè té relació amb els àmbits de la cultura, justícia i sanitat, entre d'altres'. Com a principals objectius de la nova sectorial, Bou ha enumerat: 'contactar amb la gent a tot el territori, internacionalitzar el problema existent a l'estat espanyol en matèria de Memòria Històrica, involucrar les noves generacions en aquesta lluita, etc.'. Per la seva banda, Pep Cruanyes ha reivindicat les polítiques de memòria com a 'necessitat d'una societat, ja que cohesionen la ciutadania i enforteixen els fonaments democràtics'. En aquest sentit, ha lamentat la situació que es dóna a l'estat espanyol, on 'PP, PSOE i C's defensen polítiques d'amnèsia'. Cruanyes ha insistit en la necessitat que la República catalana tingui polítiques de memòria i assumeixi el precepte de l'ONU segons el qual els crims de lesa humanitat no prescriuen. En relació a aquest darrer punt, ha recordat que el Parlament de Catalunya està treballant en una llei que ha de comportar l'anul·lació de les sentències dels consells de guerra celebrats durant el franquisme. A continuació, Roger Heredia ha explicat el projecte d'identificació genètica de les persones desaparegudes durant la guerra i la dictadura.