Sant Andreu de la Barca

Totes les notícies

Vuitè homenatge a Joan Lladó i Caus

Enguany celebrem el vuitè Homenatge a Joan Lladó i Caus, historiador i lluitador pels drets socials i nacionals. Malauradament ens va deixar l’any 2001 quan comptava amb 34 anys i havia d’encapçalar la llista per a les eleccions municipals del 2003. En Joan és qui va obrir el camí que estem recorrent i ho va fer mostrant la força del diàleg com a resolució de conflictes, de canviar per la via política allò que era injust i aconseguir un poble lliure i amb menys desigualtats, i tot des del profund coneixement de la nostra història com a santandreuencs i baixllobregatins. Aquest any volem fer patent el nostre projecte polític.Creiem fermament que la República Catalana és la millor via per aconseguir un país net i just, amb una societat del benestar avançada, diversa i cohesionada, on es prioritzin els drets, les oportunitats i el benestar col·lectiu. Per aquesta raó, amb la participació de molts de vosaltres, posarem a prop del monòlit les paraules REPÚBLICA CATALANA, lletra a lletra, poc a poc però sense pausa. Posarem 17 lletres, que també representen els 17 anys que en Joan malauradament ens va deixar.  

Candidatura transversal municipal

Des d’ERC-SAB, després de copsar diverses opinions de la ciutadania santandreuenca i de fer un debat intern, volem expressar el següent: - Tenim el convenciment que Sant Andreu de la Barca necessita en aquests moments una candidatura on el denominador comú sigui el republicanisme des de tota la seva transversalitat. - L’1-O va demostrar la força, la solidaritat, l’esperit republicà i la transversalitat de la comunitat cívica santandreuenca. - A Sant Andreu de la Barca cal un govern municipal que cregui fermament en la democràcia i tingui el convenciment i la capacitat d’aplicar polítiques que combatin les desigualtats i defensin la justícia social. - La nostra proposta no és una candidatura tancada a independentistes sinó una candidatura transversal, oberta a tothom que cregui en els valors republicans i en fer de Sant Andreu de la Barca un lloc on l’important siguin les persones que hi viuen. Desde ERC-SAB, después de captar diversas opiniones de la ciudadanía santandreuenca y de hacer un debate interno, queremos expresar lo siguiente: - Tenemos el convencimiento que Sant Andreu de la Barca necesita en estos momentos una candidatura donde el denominador común sea el republicanismo des de toda su transversalidad. - El 1-O demostró la fuerza, la solidaridad, el espíritu republicano y la transversalidad de la comunidad cívica santandreuenca. - En Sant Andreu de la Barca hace falta un gobierno municipal que crea firmemente en la democracia y tenga el convencimiento y la capacidad de aplicar políticas que combatan las desigualdades y defiendan la justicia social. - Nuestra propuesta no es de una candidatura cerrada a independentistas si no una candidatura transversal, abierta a todas las personas que crean en los valores republicanos y en hacer de Sant Andreu de la Barca un sitio donde lo importante sean las personas que viven en él.

#zonablava #aparcament

Menys zona blava i més zona d'aparcament

Es innegable que per raons de la planificació urbanística dels últims 23 anys, l'aparcament a Sant Andreu de la Barca s'ha anat complicant. Si bé és cert que s'ha guanyat espai peatonal i pacificació del transit, no és menys veritat que per aconseguir això primer s'han de pendre mesures com la creació de zones d'aparcament dissuasiu. D'aquesta manera es compensa la pèrdua de places d'aparcament en certs carrers i ajuda a la disminució del trànsit de vehicles que intenten aparcar, disminuïnt a l'hora la contaminació ambiental. Es poden construïr grans boulevards "cívics", però la gent treballadora també necessita del vehicle privat per desplaçar-se. Mentre alguns dirigents del govern municipal aparquen amb impunitat allà on volen o en zones reservades per a ells, els veins i veïnes on aparquen? Necessitem solucions als problemes d'aaprcament, no més impediments!

República

Cinefòrum amb "Las maestras de la República" i els historiadors Gemma Tribó i Jordi Albert.

El proper dimarts 29 de maig tindrà lloc un Cinefòrum amb el visionat del documental "Las Maestras de la República", dirigida per Pilar Pérez Solano. El film rescata la memòria i la rellevància de les mestres, que van ser unes dones valentes i compromeses, que van treballar durant la república i que foren peces clau en la conquesta dels drets de les dones i en la modernització de l'educació, basada en els principis de l'escola pública i democràtica. La pel·lícula s'articula a través de la recreació del paper d'una mestra de l'època, la utilització d'imatges d'arxiu i l'entrevista a investigadors i familiars. Després del visionat comptarem amb la historiadora Gemma Tribó, membre del Centre d'Estudis Comarcals i de Jordi Albert i Caballero, historiador, professor de secundària i actualment parlamentari.

General Guardia Civil Ángel Gozalo escut or

Demanem la retirada de l'Escut d'Or de la Ciutat concedida a Ángel Gozalo Marín, general de la Guardia Civil.

En el proper ple del dia 26 d'octubre demanarem, a través d'una moció, la retirada de l'Escut d'Or de la Ciutat de Sant Andreu de la Barca concedida el juny de 2016 al general de la Guardia Civil Ángel Gozalo Marín, actual Jefe de la Séptima Zona de Catalunya i per tant el responsable de l'operatiu policial del passat dia 1-O. Les accions de la Guardia Civil en els tres col·legis electorals van ser totalment violentes i desproporcionades, causant ferits i danys en les instal·lacions de l'Institut El Palau i Institut Montserrat Roig i en el CAP Sant Andreu de la Barca. També hem de considerar el dany psicològic cap als voluntaris i voluntàries, i els votants que no van poder exercir el seu dret. El perjudici que s'ha causat a la convivència de la població igualment ha estat considerable, amb l'afegit del tancament de les instal·lacions de la pista d'atletisme als esportistes locals. Per totes aquestes raons demanem la retirada de l'emblema. En el seu moment no es va justificar prou la concessió de la condecoració, i ara considerem que hi ha prou raons per a que aquells regidors i regidores (PSC, C's, PP i PDeCAT) que van votar a favor de la concessió reconsiderin la seva posició.

Comunicat conjunt dels Grups Municipals

Comunicat conjunt dels grups municipals de Sant Andreu de la Barca Sí es pot, ERC-AM, ICV-EUiA i PDeCAT

El diumenge 1 d'octubre al nostre municipi van succeir fets molt greus. La Guardia Civil va carregar de forma agressiva als seus propis veïns de Sant Andreu de la Barca davant del IES El Palau i el CAP de Sant Andreu de la Barca. El passat dimecres 4 es va convocar una junta de portaveus per part de l'equip de Govern per consensuar un comunicat de crida a la convivència. Aquest dia malauradament a la Junta de Portaveus extraordinària no es va arribar a un acord per consensuar un text de condemna a la violència. Vam demanar incorporar una condemna a la repressió violenta de la Guardia Civil que va carregar, ferir i detenir a santandreuncs i santandreunques que simplement feien resistència pacífica per evitar que la Guardia Civil pogués arribar a les urnes. Però l'alcalde Llorca va dir que ell parlava de violència, perquè hi va haver per ambdues parts i es va negar a incorporar aquesta condemna en el text. Davant d'aquesta resposta indigna, hem manifestat el nostre profund rebuig a la posició de l'alcalde. Situar al mateix nivell als santandreuencs i santandreuenques agredits i als agressors és mostrar un total menyspreu per als qui defensaven el dret a decidir davant l'atac repressor amb violència desmesurada. Conciutadans i conciutadanes que en cap moment van tenir el suport de l'alcalde, més enllà d'un tuit. El posicionament inamovible de l'alcalde Enric Llorca ens va obligar, per dignitat, a alguns a aixecar-nos de la taula i marxar de la Junta de Portaveus extraordinària. I altres a condemnar per activa la negativa del Sr. LLorca a condemnar la repressió de l'1 d'octubre. Els dies següents vam presentar diversos textos com la declaració de l'AMB entre d'altres. No hem rebut cap resposta sobre la voluntat d'aceptació. Manifestem el rebuig més absolut a la repressió violenta, desmesurada i desproporcionada del cos de la Guardia Civil. No volem violènia als nostres carrers. Denunciem els desperfectes ocasionats pel cos de la Guardia Civil en l'Institut del Palau, en el CAP Sant Andreu de la Barca i en l'Institut Montserrat Roig.

Comín, Conseller, Salut, CAP

Visita de l'Hble. Sr. Antoni Comín, Conseller de Salut al CAP de Sant Andreu de la Barca

El passat dimecres 11 d'octubre vam rebre la visita del Conseller de Salut, Antoni Comín, que va rebre informació de pirmera mà sobre el que va ocorrer l'1-O en el CAP de l'Av. Constitució. Es va reunir amb la direcció i treballadors del CAP, i també amb persones que van estar en el moment de la desproporcionada actuació de la Guardia Civil durant la jornada del referèndum. Així va poder copsar de primera ma les destrosses a l'edifici i les vivències i preocupacions de la gent que només pretenia votar de manera tranquila i pacífica.

Hem votat, hem resistit!

Ahir vam ser un sol poble, davant la repressió injustificada i indiscriminada de la Guardia Civil. Ens sentim emocionats i orgullosos de les veïnes i veïns de Sant Andreu de la Barca, que voluntàriament, cívica i pacíficament van guardar els col·legis electorals. A I'IES El Palau i al Centre d'Atenció Primària (CAP) la força policial va imposar-se. En aquest últim va estar obert molt poques hores, i gràcies a l'astúcia dels organitzadors es van salvar els vots, després de dues actuacions policials. El IES Montserrat Roig va ser el fortí de la democràcia a Sant Andreu. En alguns mitjans de comunicació es lloa la capacitat de resistència d'aquest centre de votació. Centenars de persones van romandre davant del col·legi per evitar l'actuació policial contra la democràcia. Tot i això, un cop més l'astúcia va permetre que salvéssim tots els vots amb la voluntat dels santandreuencs i santandreuenques.  El col·legis electorals a Sant Andreu de la Barca van rebre 4 atacs de la Guardia Civil, i diferents tancaments durant la jornada per seguretat. Per culpa d’això, molts veïns van haver de votar a poblacions veïnes com Corbera, Castellbisbal, Martorell o Castellvi de Rosanes. Tot i les dificultats podem assegurar i constatar que el procés de votació i escrutini va comptar a totes les garanties, com qualsevol altre procés electoral. ERC Sant Andreu de la Barca vol agrair molt sincerament, i també emocionada al poble de Sant Andreu la seva organització, valentia davant les forces policials, la paciència per votar i la voluntat d'ajudar als organitzadors del Referèndum. Vam desplaçar més de 80 apoderats per tot el municipi, als qui mai tindrem prou gratitud per agrair la feinada que van fer dies abans i durant l'1-O. Tots els que defensem la democràcia i la llibertat vam participar d'una manera o altra. Hem votat, hem resistit! La obstinació de l'alcalde Llorca per no deixar votar a Sant Andreu unida a la desproporcionalitat del desplegament de Guardia Civil no han aconseguit el seu objectiu.

Homenatge a Joan Lladó i Caus

El dilluns 11 de setembre fem el tradicional Homenatge a Joan Lladó i Caus, un dels quatre fundadors de la Secció Local i que malauradament ens va deixar fa 16 anys. Va ser un historiador i antropòleg implicat en el seu poble, Sant Andreu de la Barca, i també implicat en la lluita pels drets socials i nacionals de Catalunya. Aquest any hem demanat a tres compositors de sardanes que fessin una sardana cada un, en honor del Joan. Els compositors estan relacionats amb el seu poble, els seus orígens bergadans i amb la igualtat i els drets. Aquí us deixem el nom de les sardanes i els seus autors. - "Et recordem, Joan" - de Joan Bosch i Sarrado - "Compromís en ferm" - de Maira Mercè Navarro i Galindo - "Orígens Berguedans" - de Joan Benavides i Boixader