Santa Perpètua de Mogoda

Notícia

Esquerra presenta l’exposició "Pioneres del Municipalisme Republicà"

Fotografia: Laura Oliver, alcaldable d'Esquerra SPM 2023, i Pilar Segarra, militant republicana històrica, a la presentació de l’exposició "Pioneres del Municipalisme Republicà" / Esquerra SPM
Fotografia: Laura Oliver, alcaldable d'Esquerra SPM 2023, i Pilar Segarra, militant republicana històrica, a la presentació de l’exposició "Pioneres del Municipalisme Republicà" / Esquerra SPM
Esquerra Republicana ha organitzat de la mà de la seva secretaria de dones i la fundació Irla, l’exposició itinerant Pioneres del Municipalisme Feminista 1934-1939. L’exposició que es va inaugurar el passat divendres dia 20 a la tarda explica la vida de  4 dones que van tenir el privilegi de formar part de quatre llistes electorals que van guanyar per majoria absoluta als seus municipis en les primeres eleccions després de la instauració del sufragi universal. 

Elles, com moltes d’altres que han quedat invisibilitzades, eren dones valentes, dones que seguint un ideal un dia van decidir fer un pas endavant, a pesar de totes les adverstiats per entrar en un món masculinitzat i que sovint no les volia”. explica l’alcaldable Laura Oliver, qui va presentar l’acte. 

L’exposició, que va ser presentada pels historiadors Ernest Vilàs i Galindo i Josep Lluís Martí i Berbois, es va focalitzar en el període de la 2a República i en contextualitzar les dificultats i entrebancs que totes les dones vam tenir tant perquè s’instaurés el sufragi universal com per poder formar part de les llistes. Tot i que van ser moltes, el focus el posa en quatre d’elles: la Justa Goicochea, la Consol Nogueras, la Fidela Renom i la Nativitat Yarza.

Durant la inauguració també es va realitzar un reconeixement a la Pilar Segarra. “Per sort a molts municipis podem comptar amb dones pioneres que guiades per un ideal han treballat des de les bases i l’activisme per millorar l’entorn. A ERC tenim molta sort de poder comptar amb una dona com la Pilar Segarra qui a més ostenta el títol de ser la primera dona militant de la nostra secció local i per tant la més veterana”. Explica Laura Oliver.

Des d’esquerra Republicana treballem perquè cada dia siguin més dones les que facin un pas endavant i entrin en la primera línia política. Actualment més del 40% de les persones candidates en les properes municipals i de tot el territori són dones.

L’exposició es podrà visitar fins el proper 26 de maig al Centre Cívic el Vapor.