Sant Boi de Llobregat

Totes les notícies

El president Jaume Sans presentant els membres de la seva candidatura

Esquerra Sant Boi renova i enforteix la seva Executiva local per encarar el nou mandat

Dimarts 29 d’octubre Esquerra Sant Boi va renovar la seva Executiva local per tal d'entomar amb més força i determinació el nou cicle polític iniciat després de les darreres eleccions municipals, on enguany Esquerra va obtenir 5 regidors. El nou òrgan gestor haurà d'encarar, des de l'àmbit local, la situació política del país després de la sentència de l'1 d'Octubre, així com unes noves eleccions espanyoles el proper 10 de novembre. En Jaume Sans, actual regidor de Sant Boi i president de l'Executiva sortint, renova la confiança de la militància i continuarà al capdavant de la secció local, amb la col·laboració de la Teresa Vives, que assumirà la vicepresidència. L’Executiva comptarà amb dues regidores més: la Rosa Mur, que agafa el relleu a la Secretaria de Política Municipal, i l'Andrea Martínez, que es manté com a Secretària de Dones. D'aquesta manera, Sans constitueix una Executiva molt propera al Grup Municipal d'Esquerra Sant Boi. Tot i que el gruix de l’Executiva es manté, alguns dels membres anteriors canvien de rol, com és el cas de Pablo Rodríguez, que passarà a ocupar la Secretaria d’Imatge i Comunicació i també hi haurà canvis en una àrea important com és Organització, càrrec que ara ostentarà Mireia Mendoza. Es consolida així l’aposta per una Executiva àmplia i diversa que aposta pel talent sorgit de les dues campanyes electorals anteriors. Sans també ha volgut deixar palès la seva voluntad per continuar “cohesionant la Secció Local de Sant Boi i fer l'Executiva més propera i accessible als simpatitzants, amics i militants de base”. Val la pena destacar també l'aposta per la feminització de l’òrgan executiu amb més del 50% de dones, i pel rejoveniment i la feina de formació amb la incorporació regular de diversos membres del Jovent Republicà de Sant Boi. Molta sort i encerts a la nova Executiva per afrontar tots els reptes presents i futurs, tant a la ciutat com al país, que de ben segur no seran pocs.

Premi Joan Sardà 2019

Com cada any, i per tretzena vegada, la secció local d'Esquerra Republicana de Sant Boi i el Jovent Republicà organitzem el Premi Joan Sardà en memòria de l'històric militant republicà que ens va deixar l'any 2002. Amb aquest premi volem reconèixer la tasca i la trajectòria de persones, entitats o associacions, locals o de fora de Sant Boi, que contribueixen amb la seva acció a fomentar els valors republicans d'igualtat, fraternitat i llibertat. Des de 2013, en commemoració del desè aniversari de la mort del nostre company, el premi s'entrega en dues categories: compromís nacional i compromís social.  El primer d'abril s'inicia el procés participatiu, obert a tota la ciutadania, per triar els guardonats d'enguany. Durant tot el mes d'abril tothom que ho vulgui podrà proposar noms d'entitats o persones que cregui mereixedores de guanyar el premi. Les propostes es podran fer per les següents vies:  Correu electrònic a [email protected] Twitter de la secció local: https://twitter.com/esquerrasantboi Facebook de la secció local: http://www.facebook.com/esquerra.santboi Instagram de la secció local: @nousantboi La primera setmana de maig s'anunciaran els guanyadors de les dues categories a través dels canals de comunicació del partit i es notificarà el premi als guardonats. L'acte d'entrega de premis, que habitualment es realitza en el marc de la Festa Major de Sant Boi, aquest any s'ajornarà fins al juny per no interferir en les conteses electorals del proper maig. Es poden consultar les bases del certamen en el document adjunt d'aquest mateix article.

Compromís Republicà per Sant Boi

El passat 19 de febrer Esquerra Sant Boi va presentar Miquel Salip com a candidat a les eleccions municipals del maig d'enguany. A Can Massallera es van aplegar més d'un centenar d'assistents que van poder escoltar el cap de llista i també la portaveu nacional del partit Marta Vilalta i el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies Chakir El Homrani. El mateix acte va servir per fer públic el manifest amb que es presenta la candidatura republicana: el Compromís Republicà per Sant Boi. El document mostra les línies mestres del partit per a la ciutat de Sant Boi a llarg termini, amb la visió estratègica que manca al govern actual i amb els valors republicans que han caracteritzat la nostra formació en els seus prop de 88 anys d'història. El text íntegre del manifest s'adjunta en aquest article. Tothom qui ho vulgui podrà signar-lo per donar suport a la candidatura de Miquel Salip i Esquerra Republicana a les paradetes informatives que farem els propers mesos a tots els barris de la ciutat, i properament també on line. 

Presentació del candidat a l'alcaldia Miquel Salip: "a Sant Boi anem a més".

El 19 de febrer va ser la data escollida per presentar qui ha d’encapçalar la llista d’Esquerra Republicana a Sant Boi a les eleccions municipals: Miquel Salip. L’acte va tenir lloc a Can Massallera i va aplegar més d’un centenar d’assistents. Acompanyaven al candidat la portaveu nacional d’Esquerra Republicana Marta Vilalta i l’Honorable Conseller Chakir El Homrani. Quan falten tres mesos pels comicis que poden canviar el color polític de Sant Boi, la candidatura republicana pren forma i contingut. La Secretària de les Dones de la secció local d’Esquerra Andrea Martínez va ser l’encarregada de conduir l’acte, amb la col·laboració de la Rosa Mur que va fer la lectura del manifest Compromís Republicà per Sant Boi, les línies mestres que planteja Esquerra per a la ciutat. Les referències als presos i preses polítiques i a les persones exiliades van ser constants, inevitables en uns dies tan durs en que se’ls jutja sense cap garantia per part de tribunals polititzats. Justament, tant el Conseller El Homrani com la portaveu Vilalta van fer una aturada en les seves agendes per poder ser al costat de Miquel Salip en la seva presentació. En el seu parlament, el Conseller va incidir en la importància de fer xarxa i fer comunitat per teixir aliances a la ciutat i va posar en valor la participació de Miquel Salip en diversos moviments socials i col·lectius. També va deixar clar que per aconseguir sumar, cal arribar on no hem arribat abans “cal sortir de la zona de confort per tal que el canvi, la transformació, sigui possible i es faci realitat. Cal treballar amb aquesta voluntat de canviar dinàmiques”. Per la seva part, Marta Vilalta, que coneix en Miquel Salip de fa molts anys i de moltes lluites compartides, va assegurar que els santboians i santboianes tenim l’oportunitat de transformar la nostra ciutat, i que per aconseguir-ho comptem amb un candidat immillorable, amb un bon equip al darrere, un projecte clar i transparent per a la ciutat amb les persones al centre, i amb uns valors republicans inqüestionables.

El Grup Municipal d’ERC Sant Boi demana a l’alcaldessa Lluïsa Moret canviar la data del Ple Municipal de febrer per la seva coincidència amb la jornada de Vaga

El dia 21 de febrer diversos sindicats han convocat una Vaga General que preveu un alt percentatge de seguiment. La Vaga demana la derogació completa de la reforma laboral, l’assoliment d’un salari mínim català de 1200 euros, la recuperació de les lleis socials vetades pel Tribunal Constitucional, la plena igualtat de tracte i oportunitats als centres de treball i un servei públic de qualitat i amb condicions laborals dignes. El mateix dia, a l’Ajuntament de Sant Boi hi ha prevista la celebració del Ple Municipal ordinari del mes de febrer. Davant la coincidència, el Portaveu del Grup Municipal i candidat a l’alcaldia Miquel Salip, ha adreçat una carta a l’alcaldessa de Sant Boi sol·licitant el canvi de data del Ple. Per una banda, per garantir els drets laborals dels treballadors municipals i també el d’aquells regidors i regidores que decideixin secundar la vaga. D’altra banda, per garantir els drets a la participació i la presa de decisions polítiques d’aquells regidors i regidores que decidissin, en l’exercici dels seus drets, participar activament de la jornada de vaga, que es veurien vulnerats si la data del Ple Municipal no canvia. Miquel Salip ha traslladat a l’alcaldessa que “Confiem que el govern que presideixes, sempre sensible a les reivindicacions laborals, no tindrà cap inconvenient en facilitar el dret a vaga de les treballadores i treballadors municipals que el vulguin exercir i, a la vegada, a facilitar la participació del conjunt de regidors i regidores en el ple ordinari de febrer, també dels qui secundem la vaga”. Adjunta podreu trobar la carta que el Portaveu del Grup Municipal d’ERC adreça a l’alcaldessa i que esperem tingui una ràpida resposta i reacció.

Esquerra Republicana i CUP de Sant Boi donen per finalitzades les negociacions per concórrer a les eleccions municipals de 2019 sense un acord per articular una candidatura conjunta.

A Sant Boi l’alcaldia ha estat ostentada per un únic partit des de la reinstauració de la democràcia: el PSC. A les properes eleccions municipals que se celebraran el maig de 2019, el partit socialista acumularà ja 40 anys en el govern; alguns dels seus regidors gairebé també. Des d’Esquerra Republicana pensem que el seu projecte presenta clars símptomes d’esgotament. Ha arribat l’hora de canviar les dinàmiques imperants amb un projecte renovador i transformador, des de l’esquerra política i social, i construït des de la base. Les eleccions de 2015 van suposar la tornada del republicanisme d’esquerres al consistori després d’un període d’absència. Aquests tres anys llargs de mandat ens han servit per constatar que el govern municipal socialista, amb la complicitat dels seus habituals socis de govern d’Iniciativa, ha teixit al llarg dels anys unes xarxes clientelars i comunicatives amb les que és complex competir des de les estructures i les estratègies clàssiques. Però també ens han permès constatar que existeix un espai social i polític a l’esquerra d’aquest govern i que reclama d’una articulació en clau institucional. És per això que fa molt temps que pensem que cal construir una alternativa republicana i  d’esquerres, amb voluntat de governar i capacitat per fer-ho, que aglutini diversos agents polítics i socials de la ciutat al voltant d’un projecte atractiu i de progrés. A partir de les bones sinergies teixides entre els grups municipals d’ERC i Gent de Sant Boi, han estat diverses les iniciatives que s’han impulsat conjuntament des del treball conjunt dels dos espais polítics. La campanya “Aturem el PDU”, l’acte commemoratiu dels 40 anys de la primera Diada a la nostra ciutat després del franquisme, dues edicions de la Impuríssima i l’estreta col·laboració en la campanya del referèndum de l’1 d’octubre de 2017, són els principals exemples, així com gran quantitat de posicionaments al Ple Municipal.

Esquerra Republicana de Sant Boi demana responsabilitats a l’alcaldessa Lluïsa Moret per la destrucció del jaciment neolític dels Canons

El jaciment, conegut des de 2016 i situat en una finca de titularitat municipal, no estava degudament protegit ni senyalitzat per part de l’Ajuntament. A principis d’octubre, a través d’una comunicació feta per Agents Rurals de Catalunya a través de Twitter, es va tenir coneixement públic de la destrucció d’un jaciment adscrit a l’època neolítica al carrer Canons de Sant Boi. Davant d’aquesta notícia, des del grup republicà es va indagar sobre la qüestió i es va saber que hi havia constància de l’existència d’aquest jaciment des de l’any 2016 i que, per l’època a la que pertany i per la seva composició, era d’una gran importància arqueològica i s’havia convertit en el patrimoni conegut més antic en terres santboianes. El jaciment estava essent estudiat per especialistes en prehistòria del Baix Llobregat i s’hi havien localitzat alguns objectes de sílex que van permetre la seva datació en el període neolític. L’existència i descoberta de jaciments d’èpoques prehistòriques que hagin sobreviscut en un entorn urbanitzat i alterat com el metropolità no és gens habitual. Però això fa encara menys comprensible que se’ls acabi destruint sense cap motiu un cop coneguda la seva existència i rellevància arqueològica. I és que la seva destrucció impedirà les excavacions programades i l’obtenció de més dades i utensilis. Segons el Portaveu d’ERC a Sant Boi i candidat a l’alcaldia per al 2019 Miquel Salip, "l’existència d’aquest patrimoni de gran importància hauria d’haver activat totes les alarmes al nostre ajuntament, s’hauria d’haver procedit immediatament al seu tancament i la seva senyalització, més enllà dels tràmits burocràtics que s’haguessin de fer amb la Generalitat, és deure del nostre consistori protegir el nostre patrimoni". En aquest sentit, i encara més tractant-se d’una parcel·la de terreny de titularitat municipal, la senyalització depenia exclusivament de l’Ajuntament.

Miquel Salip, candidat d'Esquerra Republicana de Sant Boi a les Municipals 2019

L'assemblea local d'Esquerra Sant Boi va reunir-se el passar dimarts dia 12 de juny per escollir la persona candidata que encapçalarà la llista per a les eleccions municipals de 2019. Per amplíssima majoria, la secció local va revalidar la confiança en Miquel Salip, que tindrà la responsabilitat de presentar candidatura a l'alcaldia de Sant Boi per segon cop. Miquel Salip i Serret, de 36 anys, entoma el mandat de l'assemblea amb l'experiència que li han proporcionat quatre anys com a portaveu del Grup Municipal d'Esquerra a l'Ajuntament de Sant Boi. Salip se sent preparat per l'assalt a l'alcaldia de la ciutat, sense oblidar el moment que viuen el país i el partit "tenim el President del partit a la presó, la Secretària General a l’exili, altres persones privades de llibertat o lluny de casa i totes elles pendents de judici. En aquestes circumstàncies, seria inadmissible esborrar-me del mapa i no assumir la responsabilitat". La voluntat d'Esquerra, en paraules del candidat, és "Fer Sant Boi". Una ciutat viva en la que la gent se senti orgullosa de viure, i per fer això "cal una administració local que escolti i entengui les necessitats de la gent, que aposti per fer-la corresponsable del dia a dia de la ciutat i que converteixi aquestes necessitats en les prioritats del govern" i sempre amb visió a llarg termini i de manera estratègica. L'aposta de Miquel Salip per assolir els objectius és conformar un gran bloc republicà i d'esquerres que vagi més enllà de les sigles d'un partit i que constitueixi una alternativa al Govern de la ciutat que ja fa 40 anys que dura. Això només serà possible "des de la generositat i la capacitat de crear consensos amplis amb homes i dones d’origens diversos, de realitats diverses, però que s’estimin la ciutat i que vulguin treballar per a fer-la millor". L'alcaldable d'Esquerra fa una crida a tots els agents de la ciutat que observin la realitat des d'una òptica republicana i d'esquerres per tal de construir aquest bloc ampli, sense apriorismes ni dogmatismes, amb la mà ben estesa a tothom que comparteixi els mateixos valors i principis.

XII Premi Joan Sardà, l'entrega de guardons més reivindicativa

L'entrega de guardons del XII Premi Joan Sardà va ser més reivindicativa que mai. L'acte va tenir lloc el passat dimarts dia 5 de juny al teatre de Cal Ninyo i va aplegar prop d'un centenar d'assistents que van poder veure en directe com Esquerra Sant Boi atorgava el Premi al Compromís Nacional a l'Associació Catalana pels Drets Civils, formada per familiars de presos i preses polítiques, i el Premi al Compromís Social al reconegut científic santboià Manel Esteller. L'acte va ser conduït per la militant més antiga de la secció local d'Esquerra Teresa Vives i va comptar amb la presència de representants de diverses entitats i partits com la Fundació Marianao, Súmate, Unió de Pagesos o l'ANC i amb voluntaris de Protecció Civil. El portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Miquel Salip va dirigir un abrandat discurs que posava en valor tots els esdeveniments que han tingut lloc al país des de l'entrega de premis de 2017, en la que vam reconèixer la tasca de la Mesa del Parlament encausada per permetre el debat sobre el referèndum, i va fer especial referència al primer d'octubre i als dies que el van seguir.  Per part de l'Associació Catalana pels Drets Civils va recollir el guardó Bernat Asensio, fill de l'ex-consellera Meritxell Borràs, visiblement emocionat en dirigir-se a l'audiència. El premi li va entregar l'ex-secretària primera de la Mesa del Parlament Anna Simó, guardonada l'any anterior. El també premiat Juan Sánchez, de l'Associació de Persones amb Discapacitat Aramis, va ser l'encarregat de lliurar el guardó al Compromís Social al doctor Manel Esteller. En el seu parlament, l'eminent científic va reivindicar les figures dels consellers i conselleres privades de llibertat i també que cal un sistema educatiu i una sanitat a les que tothom hi tingui accés. Per cloure l'acte d'entrega de guardons, l'ex-diputada Anna Simó va dirigir-se als assistents recordant també als presos i preses polítics, amb una menció especial a la Carme Forcadell.