Sant Boi de Llobregat

Totes les notícies

Premi Joan Sardà 2017

Aquest 2017 la secció local d'Esquerra Sant Boi atorgarà per onzena vegada el premi Joan Sardà en memòria de l'històric militant republicà i independentista desaparegut ara fa 14 anys. El premi vol reconèixer la trajectòria de persones, entitats o associacions, locals o no, que contribueixin amb la seva acció a fomentar els valors republicans d'igualtat, fraternitat i llibertat. El guardó s'entrega actualment en dues categories: compromís nacional i compromís social. El 8 d'abril s'obre un procés participatiu obert a tota la ciutadania que durarà fins el 30 d'abril. Les propostes es podran fer  arribar per tres vies: Correu electrònic a [email protected] Twitter de la secció local: https://twitter.com/esquerrasantboi Esdeveniment de facebook: https://www.facebook.com/events/409055642807785/ La setmana de l'1 al 5 de maig s'anunciaran els guanyadors de les dues categories a través dels canals de comunicació del partit i s'entregaran els guardons el dia 23 de maig al teatre de Cal Ninyo. Es poden consultar les bases del certamen en el document adjunt d'aquest mateix article. 

Demanem la gestió pública del RMAC

El Grup Municipal d’Esquerra Sant Boi demana la destitució de l’empresa gestora del Refugi Municipal d’Animals de Companyia i la municipalització del servei. El Refugi Municipal d’Animals de Companyia de San Boi (RMAC) ha tingut diversos models de gestió des dels juliol de 2007. L’entitat sense ànim de lucre SPAM se’n va fer càrrec del 2008 al 2012, gestió que va haver de deixar precipitadament per problemes interns. La va seguir l’empresa privada Residència Canina la Sentiu SL, i en l’actualitat el servei el proporciona una altra empresa sense ànim de lucre: Olescan. Informacions recents impliquen l’entitat Olescan en suposats casos de maltractament animal detectats en diversos municipis de la geografia catalana com són Òdena, Moià, Sant Pere de Molanta i un centre veterinari de l’Hospitalet de Llobregat. Les irregularitats inclouen sobrepoblació d’animals, manca de documentació o administració de tractaments veterinaris per part de personal sense formació específica. Davant d’aquestes sospites, Esquerra Sant Boi demana que Olescan no continuï gestionant el refugi. La regidora republicana Rosa Berrio assenyala que és el moment propici perquè el RMAC passi a ser un ens de gestió municipal: “seria la manera d’aconseguir l’estabilitat del servei, els canvis continuats d’empreses i entitats gestores causen perjudici en el benestar dels animals acollits i en les persones voluntàries que hi treballen”. De la mateixa manera, el servei i la possibilitat d’engegar projectes relacionats amb el refugi a mig i llarg termini també se’n veuen afectats. La regidora tem que “l’afany de lucre de les empreses o entitats gestores pugui acabar afectant el benestar dels animals i vulnerar la Llei de Protecció dels Animals”. A més, tenint en compte que el RMAC és de titularitat pública, l’Ajuntament ja compta amb personal municipal dedicat a la funció de controlar la gestió privada del refugi, de manera que la transició es podria realitzar de manera fàcil i ràpida.

Vermut musical, una de les activitats de migdia

Valoració de la ImPuríssima

Per segon any consecutiu, i en el marc de la Fira de la Puríssima santboiana, el projecte de la ImPuríssima ha tingut una gran acollida del públic. La ImPuríssima és una proposta lúdico-cultural alternativa a la programació habitual de la Fira que pretén complementar l’oferta a l’abast dels santboians i santboianes, i dels nombrosos visitants que rep durant aquestes festes la nostra ciutat. Però també és un lloc per la reflexió política col·lectiva obert a tothom que hi vulgui participar, que funciona gràcies a la implicació voluntària de les formacions que l’organitzen. La iniciativa va ser creada per la confluència Gent de Sant Boi l’any 2015 i en l’edició d’enguany ha comptat amb la participació d’Esquerra Sant Boi i Podem Sant Boi. Les tres formacions polítiques constituïm l’oposició d’esquerres al Govern Municipal format per PSC i ICV-EUiA-MES, i ja vam unir esforços per organitzar un gran acte de commemoració del 40è aniversari de la primera Diada després de la mort de Franco, el 9 de setembre d’aquest 2016, a banda de participar conjuntament en mobilitzacions i reivindicacions, com la Plataforma Aturem el PDU. D’aquesta manera, l’espai de la ImPuríssima, ubicat a la Plaça de l’Agricultura, ha crescut en oferta, en diversitat i en pluralitat, i ha seguit fomentant els valors en els que ens podem reconèixer, una manera molt semblant d’imaginar la ciutat i d’entendre la política. La valoració que fem d’aquests dies d’activitat conjunta és molt positiva i des de les tres formacions volem agrair l’esforç a tots els companys i companyes que ho han fet possible, així com també a tothom que ha vingut a una xerrada, a un concert o simplement a passar una estona de la Fira amb nosaltres, perquè en definitiva, cap projecte col·lectiu té sentit sense la participació i la resposta entusiasta de la ciutadania. Les formacions organitzadores de la ImPuríssima ens emplacem a seguir trobant espais de debat polític i a treballar conjuntament per construir una ciutat millor, des de l’esquerra, perquè si una cosa ens uneix més enllà de diferències ideològiques, és que sabem que un Sant Boi millor és possible.

Declaració política de rebuig a la sentència del TC contra la llei d'igualtat entre dones i homes del Parlament de Catalunya

En el Ple Municipal del passat dia 20 d'octubre, Esquerra Sant Boi va portar a votació una declaració política de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional que invalidava diversos articles de la Llei 17/2015 d'igualtat efectiva entre dones i homes que el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el 21 de juliol de 2015. El recur d'inconstitucionalitat el va promoure el mateix president en funcions del govern espanyol, demostrant un cop més que l'Estat utilitza sistemàticament la justícia per invalidar les lleis aprovades al Parlament català, com ja va fer anteriorment amb el decret de pobresa energètica, o més recentment amb la prohibició de la tauromàquia a Catalunya. La Declaració, presentada al Ple pel portaveu republicà Miquel Salip, va comptar amb un ampli i encès suport de la majoria de grups, a excepció del Partit Popular i Ciutadans que s'hi van abstenir i que van voler portar el debat al terreny ideològic i de conflicte entre Catalunya i Espanya, però que van ser represos per considerar que la igualtat efectiva entre dones i homes va molt més enllà i no es pot vanalitzar. L'Ajuntament de Sant Boi doncs, rebutja, a instàncies d'Esquerra Republicana, la sentència del Tribunal Constitucional i un cop més l'ús partidista que en fa el Govern de l'Estat. Tanmateix, mostrarà suport al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat en les iniciatives legislatives que permetin aplicar de manera efectiva aquesta i altres lleis suspeses pel Tribunal Constitucional. L'Ajuntament es compromet a fer difusió d'aquesta Declaració a través dels mitjans municipals i a informar les entitats membres del Consell Municipal de les Dones, als treballadors i treballadores de l'Ajuntament, i també als diferents Grups Parlamentaris i a la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Adjuntem a aquest escrit la Declaració Política íntegra que es va debatre al Ple de Sant Boi perquè sigui de coneixement públic.

Miquel Salip durant la seva intervenció a l'acte del 40è aniversari

Commemoració del 40è aniversari de la Diada de 1976

El passat 9 de setembre es va celebrar a Sant Boi un acte polític organitzat per Esquerra Republicana, la CUP i Podem, en motiu del 40è aniversari de la primera concentració popular permesa després de la dictadura franquista, que va tenir lloc a la nostra ciutat l’any 1976. L’acte, al qual van assistir més de miler i mig de persones segons diverses fonts, va comptar amb els parlaments d’en Miquel Sellarès, com a organització d’aquella Diada històrica, els representants catalans de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), Intersindical-CSC, CCOO i UGT, i de l’Albano Dante Fachín, l’Anna Gabriel i l’Oriol Junqueras en representació dels partits. En Miquel Salip, portaveu del Grup Municipal d’ERC Sant Boi, va ser l’encarregat de conduir l’acte. En la seva intervenció final, Miquel Salip va avançar que Esquerra no assistiria als actes institucionals de l’Ajuntament i va voler donar un toc d’atenció al govern municipal per haver fixat els actes de commemoració de la Diada del 1976 en la mateixa franja horària que centenars de milers de catalans i catalanes estarien manifestant-se als carrers de cinc ciutats catalanes: “Un acte que alguns grups polítics havíem reclamat de manera insistent durant aquest curs. Però en cap cas esperàvem que es fes un homenatge al paper de l’Assemblea de Catalunya al 76 a la mateixa franja horària que l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural ens estan convocant als ciutadans i ciutadanes”. Efectivament, el Grup Municipal d’Esquerra havia preguntat fins a dues vegades en el Ple Municipal si l’Ajuntament tenia previst commemorar aquella data històrica per la ciutat, la darrera el passat juliol, i la resposta sempre havia estat que traslladarien el nostre neguit a l’equip tècnic que s’encarregava del tema, sense donar cap mostra de que s’estigués preparant res, i molt menys que es comptés amb altres formacions polítiques per a l’organització. La primera proposta pública que es va fer va ser de caire cultural i ja llavors el portaveu d’Esquerra va demanar dotar-lo també de contingut polític.

Foto de grup amb tots els participants a la gala

Entrega de guardons del X Premi Joan Sardà

La secció local d'Esquerra Sant Boi va fer entrega aquest dimecres 25 de maig del X Premi Joan Sardà, que s'atorga a entitats, col·lectius o persones que amb la seva acció contribueixen a defensar els valors republicans. Davant d'una cinquantena d'assistents, els guardonats d'aquesta desena edició, Stop Mare Mortum pel compromís social, i Sí, amb nosaltres pel compromís nacional, van rebte el premi de mans dels seus antecessors, la Fundació Marianao i Òmnium respectivament. L'acte d'entrega de premis, conduït per la secretària de Política Municipal Marta Brik, va comptar amb el parlament inicial del portaveu a l'Ajuntament Miquel Salip, que va destacar la figura d'en Joan Sardà i la incidència que va tenir tant a nivell local com nacional. Salip va parlar també de les dues entitats premiades i en va lloar la tasca: "La trajectòria personal i política d'en Joan Sardà ha de servir com a model per la construcció del nou estat, i creiem que les dues entitats guardonades compleixen amb els seus valors. Les encoratgem a seguir la seva tasca, tot desitjant que en cap dels dos casos fos necessària". El mateix portaveu va presentar, per acabar la seva intervenció, un vídeo homenatge a la tristament desapareguda Muriel Casals, que a l'edició del 2015 va recollir el guardó al compromís social en nom d'Òmnium. Fernando Arriola va ser l'encarregat de recollir el premi al compromís nacional en nom de Sí, amb nosaltres, entitat formada per catalans nascuts en altres llocs del planeta que treballa pel dret a decidir. En el seu parlament, Arriola va voler posar de manifest la importància de la llengua per reforçar la identitat d'un país, i va destacar que Catalunya no ha perdut mai la seva llengua, tot i els esforços espanyols per minoritzar-la. Per part de Stop Mare Mortum, plataforma que treballa en obrir vies segures per travessar les fronteres, l'encarregada de recollir el guardó al compromís social va ser Natalia Vargas, que va assegurar que de fronteres n'hi ha a tot arreu, i no totes són físiques.

Guardonats del X Premi Joan Sardà

La secció local d'Esquerra Sant Boi ja ha donat a conèixer els guardonats de la present edició del Premi Joan Sardà, que aquest 2016 compleix 10 anys. El premi, que s'entrega en dues modalitats, les de Compromís Social i Compromís Nacional, vol posar en valor la tasca d'entitats, col·lectius o persones que amb la seva acció contribueixein a fomentar els valors republicans d'igualtat, fraternitat i llibertat. Enguany el premi al Compromís Social és per la plataforma Stop Mare Mortum, per la seva tasca de sensibilització i formació de la ciutadania, i també la seva incidència política, per fomentar canvis en polítiques migratòries i d'estrangeria, i el premi al Compromís Nacional l'obté Sí, amb nosaltres, associació formada per ciutadans de Catalunya nascuts en altres països del món que estan a favor i treballen pel dret a decidir. L'entrega de guardons tindrà lloc el proper 25 de maig a les 20h a Cal Ninyo (Carrer Major, 43) i l'assistència serà oberta a tota la ciutadania. Les dues entitats premiades han confirmat la seva presència per recollir el premi, i l'acte comptarà amb el parlament de la diputada d'ERC al Congrés Ana Surra, que s'encarregarà de cloure l'esdeveniment.  

Commemoració de la proclamació de la República Catalana

Esquerra Repúblicana de Sant Boi va commemorar la proclamació de la República Catalana del 1931 al monument dels santboians i santboianes de la República el passat 14 d’abril. Els republicans, que reivindiquen aquell espai que van instar a construir, i el qual el govern de la ciutat no ha dignificat mai, van posar de manifest que aquella república que es va proclamar des del balcó de molts pobles i ciutats, inclosa Sant Boi, va sorgir de les classes populars, i no va ser forjada en un despatx. Una situació que es reprodueix en l’actualitat.   El portaveu del grup municipal de la formació, Miquel Salip, va ser l’encarregat d’adreçar-se a l’audiència i va criticar l’acció del govern municipal de penjar només la bandera republicana espanyola del balcó de l’Ajuntament, obviant així una part important de la història. Salip va destacar, però, que “això de ser republicà no va només de memòria històrica, i a més d’una memòria selectiva, sinó que ha d’anar acompanyat de valors i d’una praxis política que els acompanyin”. El portaveu va assenyalar diversos exemples per posar en evidència les seves paraules, com la manca de transparència i sensibilitat que han patit els veïns del sector llevant de la Parellada, que seran expropiats i envaïts per nous habitatges sense haver estat informats, o la manca de voluntat de debat polític que denota la interpretació del Reglament Orgànic Municipal que no permet als partits de l’oposició fer propostes en forma de moció que comprometin el govern municipal. Salip també va fer referència a una moció d’ERC rebutjada al Ple “avui pengen la bandera al balcó, però van votar en contra de declarar Felip VI persona non grata a Sant Boi”. Enguany es commemorava el 85è aniversari de la proclamació de Francesc Macià, però no és l’única efemèride que hi haurà aquest 2016 a Sant Boi. Es compleixen 40 anys de la primera i multitudinària manifestació per la diada de l’11 de setembre després de la mort del dictador Franco que va tenir lloc a la nostra ciutat.

Al·legacions al Pla de Govern 2015-2019

El passat mes de febrer el Ple de Sant Boi votava l’aprovació inicial del Pla de Govern, el text que ha de regir les actuacions del govern municipal els propers tres anys. El Pla arribava mesos després que els partits de govern haguessin aprovat els pressupostos municipals de manera definitiva, amb la resta de l’oposició en contra. El document inicial  va entrar en fase d’exposició pública durant el mes de març, i Esquerra Republicana va decidir presentar al·legacions a un Pla que considera insuficient.   Les al·legacions les ha dut a terme la secció local del partit a Sant Boi, sota la coordinació de la Secretària de Política Municipal Marta Brik. Segons Brik, que es mostra molt crítica, el document és “massa genèric, ambigu, i sense cap tipus de concreció. No conté calendarització, ni pressupostos, ni terminis d’execució. Simples paraules maques sobre paper mullat”. Tot i reconèixer que podríem estar d’acord en molts dels punts, la republicana considera del tot insuficients algunes de les actuacions previstes: “el govern municipal no mostra cap tipus d’interès pel Parc Agrari o pel benestar animal. En general, considerem que el pla és poc ambiciós pel què fa al desenvolupament econòmic i la generació d'ocupació, que haurien de ser els principals reptes. Està bé donar cobertura social perquè la gent no es quedi enrere, però hem de generar oportunitats perquè la gent pugui tirar endavant".   Marta Brik exposa que en alguns aspectes el govern pretén mostrar-se fort, però que les mesures proposades tenen més d’aparença que d’efectivitat real: “el Pla de Govern conté moltes mesures d’ecologia urbana, cosa que mostra el compromís amb el medi ambient, però al mateix temps és poc contundent respecte a la conservació del nostre entorn natural. També volen excel·lir en transparència, però les propostes no responen a la realitat”, fent referència a la manca de pressupostos participatius o a altres mecanismes de deliberació ciutadana.