Sant Boi de Llobregat

Totes les notícies

Joan Sardà

Premi Joan Sardà 2016

Aquest 2016 la secció local d'Esquerra Sant Boi atorgarà per desena vegada el premi Joan Sardà en memòria de l'històric militant republicà i independentista desaparegut ara fa 13 anys. El premi vol reconèixer la trajectòria de persones, entitats o associacions, locals o no, que contribueixin amb la seva acció a fomentar els valors republicans d'igualtat, fraternitat i llibertat. El guardó s'entrega actualment en dues categories: compromís nacional i compromís social. L'1 d'abril s'obrirà un procés participatiu obert a tota la ciutadania que durarà fins el 28 d'abril. Les propostes es podran fer  arribar per correu electrònic a [email protected], a través del twitter de la secció local o de l'esdeveniment de facebook creat a tal efecte. El dia 29 d'abril s'anunciaran els guanyadors de les dues categories a través dels canals de comunicació del partit i s'entregaran els premis el dia 25 de maig al teatre de Cal Ninyo. Es poden consultar les bases del certamen en el document adjunt d'aquest mateix article. 

La portaveu de les JERC Marta Brik, durant la seva intervenció

Homenatge a les dones treballadores

El passat divendres 11 de març les seccions locals d'ERC i les JERC Sant Boi van voler fer un homenatge a la dona treballadora  en un acte simbòlic que van organitzar conjuntament, en motiu del recent dia Internacional de la Dona del 8 de març. L'acte, que va tenir lloc davant del monument que Sant Boi va dedicar a la dona treballadora, a Ciutat Cooperativa-Molí Nou, va comptar amb el parlament de diverses companyes de les seccions locals d'ambdós partits, amb la lectura del manifest Dones amb Tots els Drets i amb una ofrena floral després de la lectura de diverses proclames feministes. En el seu parlament, la Secretària de la Dona d'ERC Ariadna Daura va fer èmfasi en la importància de l'educació: "l'educació és l'àmbit per aconseguir la igualtat entre gèneres i l'empoderament de les dones, i és en aquesta que les retallades s'han traduït en manca de recursos en polítiques d'igualtat per prevenir la violència de gènere i eradicar actituds sexistes". Al seu torn, la portaveu de les JERC Marta Brik va posar l'accent en les dones joves: "si no fem res, perpetuem els rols. No som princeses Disney ni objectes a protegir", i també va destacar les immenses dificultats que tenen les dones per independitzar-se soles o la discriminació que pateixen a l'hora de trobar feina. La idea principal, i el motiu de l'acte, recau en la necessitat de no convertir aquestes reivindicacions en flor d'un sol dia a l'any. És una lluita contínua de la qual hem de ser conscients, i que hem de lliurar tant dones com homes per igual, a través de l'educació i eliminant els rols preestablerts que han marcat diferències entre gèneres històricament, i que actualment encara no han esdevingut cosa del passat.

Gossos en males condicions

Gossera irregular al Camí del Llor

En el passat Ple municipal del 21 de gener, el Grup Municipal d’Esquerra Sant Boi va adreçar una pregunta a la regidoria de Salut Pública i Tinença Responsable i Benestar dels Animals referent a un suposat refugi irregular situat en una finca al Camí del Llor. La finca donaria allotjament a una quantitat variable de gossos en condicions que atempten contra el seu benestar i la seva salut física i psíquica. La regidora republicana Rosa Berrio es feia així ressó de la denúncia que l’entitat animalista LIBERA! ha adreçat al consistori santboià. La resposta per part del segon Tinent d’Alcaldia Josep Puigdengolas (ICV-EUiA) va ser que està previst que l’activitat en aquest emplaçament cessi abans de juny d’aquest any, que espera que els animals afectats puguin ser censats i regularitzats, i que seria desitjable que entressin en programes d’adopció.   Davant d’aquesta resposta insatisfactòria, posat que els animals hauran de seguir patint una situació de maltractament com a mínim fins el proper juny, Esquerra ha decidit introduir una petició a través de l’Oficina Municipal d’Atenció al Públic per demanar al govern municipal la immediata intervenció en l’esmentada finca. Berrio argumenta que “el govern municipal coneix la situació, i si es planteja clausurar les activitats d’aquesta finca deu ser perquè no s’ajusten a la normativa”. Amb la voluntat de preservar el benestar dels gossos, i sense descuidar responsabilitzar els seus propietaris i aquells que, en coneixement de la situació, no han fet res per esmenar-la, els republicans exigeixen actuacions urgents al govern municipal. Les prioritats, segons la regidora independent d’Esquerra, són “identificar els gossos mitjançant microxip i censar-los per evitar el risc que desapareguin”. També demana que els animals “quedin en custòdia o sota tutela del Refugi Municipal d’Animals de Companyia, i si es demostra que hi ha hagut maltractament, que el refugi n’aconsegueixi la tutela permanent”.

Al·legacions al Pla d'acollida a persones refugiades

El passat 17 de desembre de 2015 el Ple de Sant Boi va aprovar per unanimitat el Pla d’acollida a persones refugiades presentat pel govern de la ciutat per considerar que la situació d’emergència generada pels conflictes bèl·lics actuals requereix mesures urgents. No obstant, Esquerra Republicana i Gent de Sant Boi van considerar la proposta molt restrictiva i van discutir que només tingui en compte un tipus de refugiats.   El Grup Municipal d’Esquerra ha decidit presentar un paquet d’al·legacions*, treballat conjuntament amb la secció local del partit, per tal que s’aprofiti la bona iniciativa del Pla per ampliar-lo a persones vulnerables per qualsevol causa, i no haver de presentar diferents plans, amb la pèrdua de temps que això comporta, per abordar l’emergència social que vivim en l’actualitat. En paraules de la regidora Rosa Berrio, impulsora de les al·legacions: “no diem que sigui un mal Pla, però ja que hi invertim recursos, que serveixi per atendre qualsevol situació de vulnerabilitat”. Berrio aposta per “una gestió pública dels recursos destinats a emergència social, una remunicipalització real d’aquesta gestió”. La formació republicana advoca per un debat seriós sobre la privatització de serveis a la ciutat. La proposta d’Esquerra vol universalitzar la solidaritat a tota persona en situació de vulnerabilitat i formalitzar un Pla capaç de donar resposta àgil a qualsevol emergència humanitària, que no deixi de banda cap persona susceptible de rebre protecció subsidiària. D’aquesta manera, no només els afectats i afectades per un conflicte bèl·lic tindrien cobertura, sinó també famílies i persones vulnerables per qüestions polítiques, socials, de violència, medioambientals i de malaltia entre d’altres. Les modificacions del Pla inclourien també la creació d’un equip de voluntariat específic, convenientment format, i l’habilitació d’espais  per donar acollida a tota persona vulnerable.

Moció de rebuig al PDU

El passat 2 de desembre la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona va aprovar el Pla Director Urbanístic d’àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat (PDU). El Pla no respon a cap necessitat concreta ni urgent del Delta, sinó que és una contraprestació exigida per algunes forces polítiques després del fracàs del projecte d’Eurovegas a causa de les protestes populars. Es tracta d’una proposta per transformar sòls destinats a serveis i equipaments en terrenys urbanitzables d’explotació bàsicament privada, construcció d’habitatges i usos comercials i hotelers. Un model especulatiu i de menyspreu a l’agricultura de proximitat que es contraposa al d’Esquerra Republicana i que contradiu diversos planejaments territorials i sectorials preexistents.   El PDU afecta directament a dues zones en el terme municipal de Sant Boi, el sector de Llevant i el sector de l’antic híper, i les afectacions a la ciutat, de tirar endavant el projecte, no seran menors com asseguren els partits de govern. Per aquest motiu, el grup municipal d’ERC va presentat una moció en el Ple de desembre perquè el consistori santboià rebutgés un Pla que s’ha gestat d’esquenes a la ciutadania i que els darrers tràmits del qual tenen lloc en període d’un Govern de la Generalitat en funcions.   La moció d’Esquerra, presentada pel portaveu Miquel Salip, advocava per rebutjar el Pla i refusar així l’oportunitat de requalificar terrenys per modificar-ne els usos previstos: “la implantació de noves activitats econòmiques malmetrien el Parc Agrari i el nostre patrimoni natural i paisatgístic”. La formació republicana reclamava obrir un procés de diàleg participatiu amb “els principals agents socials i entitats proteccionistes del territori, i amb el conjunt de la ciutadania”. En el text, Esquerra també instava al Departament de Territori i Sostenibilitat a retirar el PDU i a “cedir més terreny al Parc Agrari com a aposta valenta i com a oportunitat econòmica estratègica i respectuosa amb el medi ambient i el Delta del Llobregat”.

El 15 d'octubre més multitudinari

El 15 d'octubre de 2015 serà recordat pels multitudinaris actes en memòria del president Companys i per l'escalf rebut per Artur Mas a l'hora d'anar a declarar davant la justícia per haver desobeït la legalitat espanyola. Tant la commemoració de l'assassinat de Companys, com la manifestació de suport al president de la generalitat van comptar amb una nombrosa representació de la Secció Local d'Esquerra, encapçalada per Miquel Salip, portaveu del grup municipal republicà, que en absència de l'alcaldesa socialista de Sant Boi Lluïsa Moret, es va autodelegar la representació institucional de la ciutat per acompanyar Mas i defensar tant les institucions catalanes com els més de 18000 santboianes i santboians que van votar el 9N.   Salip ho va explicar a la setantena d'assistents que enguany va aplegar l'acte polític que la secció local del partit realitza al monument als santboians i santboianes de la República cada 15 d'octubre. Acompanyat aquest any pel diputat al congrés Joan Tardà, el portaveu va reivindicar la memòria històrica de la qual la formació se sent hereva, i la manera com Esquerra Republicana ha canviat el panorama polític català des de la seva aparició. Posant Companys d'exemple de l'independentisme d'esquerres, Salip va afirmar que la llibertat de Catalunya i la justícia social son indissolubles: 'No és possible un país lliure si la seva gent no ho és'. Per assolir els reptes que Catalunya té davant, és necessari deixar de banda sectarismes, ser tenaços i no fer política tancats en un despatx: 'Els polítics que volen representar el poble han de respirar el mateix aire que ell'.   En el seu torn, Joan Tardà va incidir en la importància de les classes populars en el procés que vivim i va atribuir l'assassinat de Companys a la venjança cap a les classes populars catalanes que no sentien l'estat espanyol com a seu. El diputat va defensar un poder ciutadà sustentat en els valors de la República: 'Espanya és una democràcia low cost, i nosaltres volem una democràcia d'excel·lència que garanteixi la repartició de la riquesa i la igualtat d'oportunitats'.

Miquel Salip durant el seu parlament

Esquerra Sant Boi commemora un dels 11 de setembre més reivindicatius

El passat divendres 11 de setembre, després de participar a l'ofrena floral institucional a la tomba de Rafael de Casanova, Esquerra Sant Boi va celebrar el seu ja tradicional acte polític a l'Església de Sant Baldiri davant d’un nombrós públic. La Secretària de Política Municipal de la formació Marta Brik, va ser l’encarregada de presentar les intervencions del regidor i Portaveu del GM d'Esquerra Miquel Salip i de la militant de les Jerc Sant Boi Gina Driéguez. En el seu discurs, la Gina Driéguez va fer referència a la difícil situació que pateix la societat actual al nostre país, fent especial èmfasi en els joves, fortament afectats per un alt índex d'atur i una gran precarietat laboral. També va remarcar que per aconseguir drets com són una educació pública i de qualitat, l'estat del benestar, la igualtat d'oportunitats i una vida digna, l’única opció és la independència, ja que «es tracta de tenir al davant un full en blanc on poder escriure el nostre propi camí. Perquè el fet de ser independents no garanteix que ho fem millor, però sí que és l'oportunitat de fer-ho millor». En el seu torn, Miquel Salip va començar el seu parlament donant les gràcies a totes aquelles persones que en les passades eleccions municipals van permetre l'entrada de l’esquerra republicana a l'Ajuntament, i va assegurar que «no només hi vam entrar el Jaume, la Rosa i jo, sinó que hi vam entrar tots i totes». Salip va fer referència obligada a la present campanya electoral, la «campanya de la il·lusió», contraposant-la a la campanya de la por que estan duent a terme «les grans patronals, les grans empreses i els grans partits de l’establishment, a la qual s'hi ha sumat una pseudo-esquerra que es fa dir revolucionària, i que es permet el luxe de donar lliçons de què ha de votar la gent que no té els orígens a Catalunya». El portaveu republicà va explicar alguns dels motius pels quals la independència és necessària: «assolir un poder de decisió real, tenint en compte que totes les lleis i propostes aprovades últimament pel Parlament de Catalunya, que pretenien millorar la vida de la gent, han estat rebutjades pel Govern Espanyol o pel Tribunal Constituciona».

Salip i Purcet registrant la petició

Instància per la retirada de les pancartes del PSC

Aquest dijous dia 27 d’agost a primera hora, Miquel Salip en qualitat de portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana a Sant Boi, acompanyat per Sergi Purcet, president de la secció local del partit, ha registrat una petició a Alcaldia perquè l’Ajuntament retiri les pancartes de campanya del Partit Socialista que s’han pogut veure els darrers dies a la nostra ciutat, en compliment de la resolució de la Junta Electoral.   El passat 21 d’agost, la Junta Electoral Provincial va instar el PSC a la retirada immediata de les pancartes, arran d’una denúncia de Junts pel Sí, perquè incomplien l’article 53 de la LOREG. Els socialistes, però, no van fer cas de la resolució, i és per això que des d’Esquerra hem volgut demanar a l’Ajuntament que faci complir el mandat de la Junta Electoral i retiri aquest material de propaganda que no es pot fer servir en període de pre-campanya. En la instància introduïda també preguntem pel cost que la retirada de les pancartes tindrà per les santboianes i santboians, i posem de manifest que és el PSC qui s’hauria de fer càrrec de les despeses d’aquesta actuació, si no és el propi partit qui les retira, com la Junta Electoral li ha requerit que faci. A l’espera de rebre resposta a la nostra petició, hem pogut saber que les pancartes de Sant Boi han començat a ser retirades. Confiem que el tema quedarà resolt ben aviat.

Les obres del nou ramal ja han començat

Sans: "El nou ramal és una despesa extraordinària que només beneficia les grans constructores"

El passat 22 de juliol va tenir lloc l'anunci de la propera construcció d'un nou ramal ferroviari d'ample ibèric entre l'estació del Prat i les dues terminals de l'aeroport. L'acte de posar la primera pedra va tenir lloc a la Marina de Sant Boi, a tocar de la masia de ca l'Inglada. El nou ramal ha de substituir el ja existent que dóna servei fins a la T2 de l’aeroport. A Sant Boi afectarà sòl agrícola del Parc Agrari, així com la masia de Cal Traginer. Jaume Sans, regidor d'Esquerra a l'Ajuntament de Sant Boi, explica que “es tracta d'un vell projecte, el qual ja es va licitar l'any 2010, però no se'n sabia res més. Ara, de cop i volta, i finalitzant la legislatura, des del Govern Central hi ha pressa per reprendre'l”.   La formació republicana s'ha posicionat clarament en contra d’aquesta infraestructura perquè no aprofitarà la que ja existeix. En paraules de Sans: “seria més coherent allargar la línia actual i fer que arribi a la T1. Construir un traçat totalment nou, amb l’afectació que això suposa, és una despesa extraordinària que només beneficia els grans constructors.” Cal tenir en compte que el proper mes de febrer també està prevista la posada en funcionament del ramal de la línia 9 del metro entre Barcelona i les dues terminals.   L'actual proposta, a més, no soluciona la saturació de trens amb direcció a l'estació de Sants. Si no s’augmenta la capacitat de pas, els trens de l’aeroport hauran de seguir aturant-se per enllaçar amb la línia que ve de Vilanova. Sans assenyala un problema potencial accessori: “Segons la Resolució de la Secretaria General para la Prevención de la Contaminación y el Cambio Climático, la línia que quedarà en desús ha de ser desmantellada i els sòls recuperats. A Esquerra ens preocupa no saber qui serà el gestor o propietari de totes aquestes terres, i volem que realment tornin a tenir l'ús i la qualificació urbanística que té la resta del Parc Agrari del Baix Llobregat”.