Sant Boi de Llobregat

Totes les notícies

Sergi Purcet presentant la seva candidatura

ERC Sant Boi renova l’executiva per afrontar els nous reptes, un cop recuperada la representació institucional

L’assemblea local d’Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Boi ha escollit aquest dilluns 13 de juliol, la nova executiva que dirigirà el partit durant els propers anys. Es tracta d’un equip que culmina la renovació engegada l’any 2011, després de perdre la representació municipal. La nova executiva es configura per afrontar els reptes que el partit té per davant els propers 4 anys, de nou amb presència institucional, i en què aspira a consolidar-se com a alternativa d’esquerres al govern de la ciutat. En aquest sentit, el canvi més rellevant es dóna a la presidència, que els darrers 5 anys ha ostentat  en Toni Vélez, i que ara recaurà sobre Sergi Purcet. En el seu informe polític, Vélez va assenyalar que “podem dir que els objectius que ens havíem marcat han estat assolits. Hem recosit el partit, ens hem obert a la ciutat i hem obtingut uns grans resultats electorals”. Per la seva banda, el president entrant va presentar el seu equip i va plantejar les línies de treball i els objectius del mandat. En paraules de Purcet, cal “organitzar-nos funcionalment per adaptar-nos a la nova situació de tornar a tenir representació, obrir-nos encara més a la ciutat, fer-nos conèixer i fer arribar el nostre projecte més enllà de la feina del grup municipal, i conectar amb nous sectors socials.” I tot amb la mirada posada en l’any 2019 “per arribar en les millors condicions de disputar l’alcaldia als de sempre”. La nova executiva estarà formada per: Presidència: Sergi Purcet Secretaria d’Organització: Núria Molas Secretaria de Coordinació Interna i Relacions amb la militància: Ramon Agudo Secretaria de Finances: Salvador Morral Secretaria de Política Municipal: Marta Brik Adjunt a la Secretaria de Política Municipal: Carles Calvo Secretaria d’Imatge i Comunicació: Sergi Purcet Secretaria de la Dona: Ariadna Daura Vocalia d’activisme social: Josep Tomàs Juan A banda dels membres nats Portaveu del Grup Municipal: Miquel Salip Portaveu de les JERC: Marta Brik

Moment de la roda de premsa, amb tota la delegació comarcal

Al·legacions al Pla director urbanístic del Delta del Llobregat

El 5 de maig de 2015, la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’àmbit metropolità de Barcelona va aprovar inicialment el Pla director urbanístic d’àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat (PDU), que afecta els termes municipals de les ciutats del Baix Llobregat sud, i especialment Sant Boi. La Comissió va acordar obrir un període de 45 dies per presentar les al·legacions pertinents al Pla, i passat aquest temps, ERC Baix Llobregat i L’Hospitalet va oferir una roda de premsa al Parlament de Catalunya per exposar les seves al·legacions i demanar la seva retirada. La roda de premsa va comptar amb una nodrida representació comarcal del partit, així com amb la presència dels tres regidors de Sant Boi, Miquel Salip, Rosa Berrio i Jaume Sans.     Esquerra es posiciona fermament en contra del Pla director, en paraules de Miquel Nieto, coordinador de la Comissió de Política Territorial d’ERC Baix Llobregat: “el pla director contradiu els plantejaments territorials i els consensos assolits al llarg dels anys, i busca donar solució a l’operació fallida d’Eurovegas”. El pla preveu la pèrdua de 175Ha per a equipaments i un increment de 162Ha per sòl industrial, comercial i hoteler. Segons Anna Simó, Vicepresidenta del Parlament i diputada comarcal del Baix Llobregat “cal obrir un procés de diàleg amb els agents socials i entitats de protecció del territori per decidir estratègicament el model socioeconòmic que volem per al Delta del Llobregat”.   Sant Boi és un dels municipis més afectats pel Pla i la secció local d’Esquerra ha oposat una resistència frontal a la seva implantació. Com explica el regidor Jaume Sans: “Sant Boi compta principalment amb dos sectors als que el Pla preveu donar uns usos que xoquen amb la nostra proposta, el de l’antic Híper i Llevant. En realitat, es tracta d’una sola qüestió: el nostre model de ciutat és completament antagònic al de l’equip de govern de la ciutat”. Respecte al sector de l’antic Híper, el Pla busca regularitzar una situació urbanística il·legal que s’arrossega des de fa més de quaranta anys.

Una instantània del ple, gentilesa de Magda Álvarez

La teva veu val 68.482€ anuals

El passat 26 de juny es va celebrar el primer Ple del mandat, de caràcter extraordinari i urgent, després de les Juntes Generals Extraordinàries de CORESSA i CLAUS. Al Ple es va plantejar el projecte comú d'escissió parcial entre les dues empreses, amb un traspàs d'activitats de l'una a l'altra per tal que la primera quedi completament com a empresa de no mercat, i la primera empresa de mercat, segons les noves legislacions estatals. La nostra formació va votar en contra de la mesura per ser una qüestió provinent del mandat anterior, tot denunciant la manca de transparència i la desconfiança en el funcionament de les empreses públiques municipals, i reclamant un debat obert i transparent sobre la reforma integral que, creiem, és necessària. Tot el paquet de punts que es va sotmetre a votació van ser aprovats només amb el suport del govern municipal. A continuació, va començar el Ple Municipal Ordinari, el comunament conegut com a Ple del Cartipàs, en el que s'acorden els termes pel correcte funcionament del mandat. Per part de l'alcaldia, es va proposar l'aprovació de la constitució de les comissions informatives i dels seus membres, els òrgans de debat anteriors al Ple. Es va acordar reduir de quatre a tres comissions permanents, més dues de puntuals. Esquerra es va abstenir, conforme amb la reducció d'organismes, però no amb que es mantinguin les innecessàries 5 tinences d'alcaldia. També es va dur a votació la constitució dels grups polítics municipals i la corresponent dotació econòmica. La dotació va quedar fixada en 10.000€ anuals fixes, i 3.600€ variables en funció de cada regidor del grup. Això significa que Esquerra percebrà anualment 20.800€. El nostre grup municipal es va abstenir en la votació ja que es votaven dos àmbits diferents, la constitució dels grups (a favor), i la dotació (en contra). El partit de govern refusa retocar en aquest mandat la dotació econòmica, ja que el model establert al 2011, després de perdre tres regidors, li segueix afavorint a dia d'avui.

Constitució del plenari de l'Ajuntament de Sant Boi

El passat dissabte 13 de juny es va constituir a Can Massallera el plenari de l'Ajuntament de Sant Boi resultant de les eleccions municipals del 24 de maig. Els comicis van ratificar el govern municipal que repetirà mandat els propers quatre anys, i han donat l'alcaldia a la Lluïsa Moret del Partit Socialista, amb el suport d'Iniciativa-Verds, formació que va votar a favor de la investidura de l'alcaldessa. Esquerra Republicana va presentar Miquel Salip com a candidat a alcalde, així com van fer Ciutadans i el Partit Popular amb els seus respectius caps de llista, i va rebre el suport dels seus tres regidors. Es confirma així com una de les principals forces a l'oposició, amb voluntat d'entesa, però amb la intenció de treballar per fer complir el programa electoral amb el que va concórrer a les eleccions.   El partit republicà no va perdre l'ocasió de reivindicar els seus valors i de fer visible la seva vessant més nacional. Els tres regidors van fer llegir el jurament a la presidenta de la mesa d'edat i van acatar-lo per imperatiu legal, però van manifestar, per voluntat pròpia, la intenció de treballar pels santboians i santboianes i posar-se a disposició del Parlament de Catalunya sorgit de les eleccions del 27 de setembre per exercir l'autodeterminació del poble català i proclamar la República Catalana lliure i sobirana. Miquel Salip, Rosa Berrio i Jaume Sans van rebre en tot moment el suport i l'escalf d'un nombrós grup de companys i amics que van omplir la sala d'estelades, ben visibles en bona part de l'acte, especialment durant la interpretació de l'himne nacional català que va cloure la constitució del ple.   Miquel Salip, com a portaveu del grup municipal d'Esquerra, va ser l'encarregat de fer el discurs de constitució en el que va agrair el suport obtingut a les urnes i va esbossar les línies de treball que es planteja la formació durant aquest mandat. El següent vídeo recull tant la presa de possessió de les actes de regidor o regidora, com el discurs de constitució a càrrec del candidat republicà.

Miquel Salip: “No serem la crossa política de ningú”

El passat dijous 9 d’abril va tenir lloc, a la biblioteca Jordi Rubio i Balaguer, les conclusions i compromisos per un #NouSantBoi que la secció local d’Esquerra Sant Boi va presentar després de quatre diàlegs amb la ciutadana centrats en diferents temàtiques, tot recollint diferents sensibilitats i opinions dels santboians i santboianes durant els últims mesos. Primerament, els números 2, 3, 4 i 5 de la llista electoral, Rosa Berrio, Jaume Sans, Marta Brik i Joan Ros, respectivament van exposar una breu memòria dels quatre diàlegs anteriors de model de ciutat i patrimoni històric i natural; de cohesió social, educació, salut i habitatge; de promoció econòmica, comerç i emprenedoria; i d’administracions públiques, gestió pública i participació ciutadana. L’alcaldable d’Esquerra Sant Boi, Miquel Salip va afirmar que “ens sembla prou evident que no hi ha una idea integral i estratègica de la ciutat, que n’aprofiti les potencialitats. És fonamental reactivar l’economia local creant ocupació en base a l’agricultura i la indústria agroalimentària, la reactivació del comerç local mitjançant la connexió dels eixos i la singularització, o la reconversió de la zona industrial per atraure indústria de més valor afegit”. Malgrat reconèixer l’esforç fet en l’àmbit dels serveis socials, va apuntar que “no n’hi ha prou amb l’assistencialisme reactiu, cal anar més enllà i fer polítiques que blindin a les persones, i que els donin oportunitats per a desenvolupar-se, sense dependre de les ajudes socials”. Salip es va referir a les formes de participació ciutadana de la ciutat, al seu parer obsoletes i no aptes per a la política actual. “Construirem una ciutat que es basi en l’apoderament ciutadà i la coresponsabilitat en la presa de decisions fomentant la creació de xarxes comunitàries i la relació entre elles i l’administració. Volem una ciutat republicana on l’administració i la ciutadania deliberin conjuntes, trencant inèrcies i mals vicis a l’administració per fer-la accessible i transparent,.

Òmnium Cultural i la Fundació Marianao guanyen la IX Edició del Premi Joan Sardà al Compromís Nacional i al Compromís Social respectivament

El procés d’elecció dels guanyadors de la IX Edició del Premi Joan Sardà, després de tres setmanes durant les quals la secció local d’Esquerra Sant Boi ha rebut diversos vots mitjançat l’esdeveniment a la seva pàgina de Facebook i a través de correu electrònic, ha finalitzat declarant guanyadores Òmnium Cultural i la Fundació Marianao. Les entitats guanyadores han resultat les premiades amb la majoria dels vots de la ciutadania per davant d’altres entitats i associacions com la Plataforma per la Llengua, Somescola, Media.cat, el Col·lectiu l’Esbarzer, el Col·lectiu Wilson o el Col·lectiu Emma, candidats al Premi al Compromís Nacional i la Fundació Banc dels Aliments, l’Esplai Eixida, el Centre Obert Don Bosco, la Fundació Aturem Eurovegas, Cáritas, candidats al Premi al Compromís Social.   Òmnium Cultural es distingeix per la promoció de la llengua i la cultura catalanes i la identitat nacional dels Països Catalans, des de la seva fundació el 1961. Els seus eixos de treball són la llengua, la cultura, el País, l’educació i la cohesió. En aquest sentit, treballa en projectes de difusió i suport a la creació com el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes o la Nit de Santa Llúcia, que reconeixen el treball dels nostres creadors en llengua catalana. En l’àmbit de l’educació, ha destacat per promoure la llengua i el model escolar català, impulsant projectes com la Plataforma Som Escola, o amb la convocatòria del Premi Sambori de narrativa escolar. El 2012, arran de la “Declaració de Santa Coloma”, es va comprometre a treballar activament en la construcció d’un Estat independent per a Catalunya. En aquest sentit, ha realitzat projectes i campanyes de sensibilització i d’internacionalització, com el Concert per la Llibertat el 2013, el projecte “Catalans “Want to Vote” el 2014 i les campanyes Un País Normal i Ara És l’Hora. És per tots aquests motius que, a partir de les propostes de la ciutadania, el Casal Joan Sardà ha decidit atorgar el Premi al Compromís Nacional a Òmnium, per la seva tasca incansable en favor dels drets i les llibertats del nostre poble, així com pel seu compromís amb la cohesió social, sota la idea que Catalunya és un sol poble.

Miquel Salip: “El nostre model de ciutat és el d’una ciutat deliberativa, el de l’apoderament ciutadà i el treball bidireccional”

El passat dimecres dia 1, la secció local d’Esquerra Republicana a Sant Boi celebrava a Can Massallera el quart i últim dels diàlegs per un #NouSantBoi pensem la ciutat conjuntament, amb nom Ciutat Republicana i centrat en el model d’administració pública local, la gestió pública, en noves maneres de fer política i en el paper de la ciutadania a la vida pública i política de la ciutat. L’acte va comptar amb el Síndic de Greuges de la ciutat, Carles Dalmau com a convidat i ponent.    L’alcaldable d’Esquerra Sant Boi va obrir la sessió afirmant que “els pròxims quatre anys és un bon moment per repensar l’administració i per fer que sàpiga què és el que demana la ciutadania. Treballem i treballarem per una ciutat no participativa, sino deliberativa, que dialogui amb ella mateixa i es renovi constantment en funció de les necessitats, on els ciutadans i les ciutadanes estiguin al centre de l’acció política amb el seu apoderament i on hi hagi un treball bidireccional entre administració i ciutadania”. Dalmau va voler iniciar la seva intervenció parlant de l’administració local actual "La gent no demana explicacions, ni l'administració les dóna. En una ciutat republicana hem de canviar l’idioma de l’administració per comunicar-nos amb la ciutadania”. Dalmau també va parlar sobre qüestions de moda a la gestió pública com la transparència o l’administració oberta. En aquest sentit, Dalmau va expressar que “la denominada administració oberta és una bona manera d’aplicar la transparència administrativa, però falta donar tota aquesta informació d’una manera intel·ligible i entenedora”. El Síndic de Greuges de la ciutat es va referir a l’ètica administrativa. “Un codi de bones pràctiques i ètic ha de ser present en una administració republicana, i ha d’implicar a tothom, a l’àmbit públic, però també al privat”. Dalmau va dedicar també unes paraules al paper de la ciutadania i de les entitats socials en una ciutat republicana.

Miquel Salip: “És molt greu el pacte del silenci entre el PSC i ICV i dins la pròpia ICV. Es mouen encara amb esquemes de la vella política”

En declaracions a Ràdio Sant Boi sobre la noticia publicada pel Diari Ara el passat dimecres dia 18, el portaveu i candidat a l’alcaldia d’Esquerra Sant Boi, Miquel Salip, ha afirmat que “ens sembla preocupant i greu que des de la seva formació política i des de els seus socis de govern, que entenem que també n’eren conscients, no s'hagi parlat d’això fins que no ho ha publicat un mitjà de comunicació. Un pacte del silenci entre el PSC i ICV i entre ICV internament per no anunciar aquesta qüestió de gran transcendència, que la persona que ha estat la cara visible del partit durant anys i la persona d'ICV amb més importància dins del govern municipal plegui de la militància, però mantingui el seu càrrec dins de l'executiu municipal, ens indicia que es mouen encara amb esquemes de la vella política, encara que alguns parlin de ser bon govern”. Notícies relaciones: entrevista de Ràdio Sant Boi a Miquel Salip

La militància d’Esquerra Sant Boi aprova la llista electoral per a les municipals amb més d’una quarta part d’independents

El passat dimecres 18 de març, l’assemblea local d’Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Boi va aprovar la seva llista electoral amb la que es presentaran a les eleccions municipals del proper 24 de maig. L’alcaldable d’Esquerra Sant Boi, Miquel Salip va voler presentar la proposta de llista fent un símil futbolístic. Va afirmar que “les 31 persones de la llista responen a un anàlisi previ del terreny de joc i a la decisió de sortir a guanyar el partit i, per tant, és una candidatura amb actitud guanyadora. Sortim a l’atac”. Salip va reivindicar que “sortim a guanyar perquè Esquerra Sant Boi ens presentem per construir una majoria política alternativa i real a la nostra ciutat”.   La llista compta amb la presència de nou persones independents, dos d’elles entre els cinc primers. Com a número dos i independent figura Rosa Berrio, exregidora d’Agricultura i Salut Pública i exregidora del districte de Marianao amb el PSC durant el mandat 2007-2011, període en el que va coincidir amb Esquerra Sant Boi al govern municipal. Gran coneixedora del món animalista, veterinària de professió, mestre de cicles formatius a l’IES Camps Blancs i fou una activista destacada de la Plataforma Aturem Eurovegas.   El següent independent i número cinc és Joan Ros, membre de l’associació Socialisme, Catalunya i Llibertat, liderada per l’exdiputat del PSC Toni Comín. Ha sigut president durant 10 anys de la Federació de Comerciants de Sant Boi i és un gran coneixedor món del comerç santboià, a més d’un gran defensor de la participació ciutadana i del món associatiu.   Pel que fa a la resta de persones dels cinc primers, el número tres serà Jaume Sans, responsable local d’Omnium Sant Boi, director de l’Hotel d’Entitats de Sant Boi i impulsor de la Plataforma Aturem Eurovegas. Geògraf de professió, és un gran coneixedor de l’entorn natural i el medi ambient de Sant Boi i la comarca. I com a número quatre, Marta Brik, candidata de les JERC.